Friday, January 06, 2012

DAP Mula Burukkan AnwarNgeh Koo Ham, Menteri Besar Perak, Mac 2008 - Feb 2009, kebelakangan ini mengutuk Menteri Besar Perak hari ini, Dr. Zambry Kadir sebagai orang Anwar yang belot.

Dia mengatakan ketika tahun 1998, saat ditahan ISA, Dr. Zambry menafikan 'master' nya. Catatkan, DAP penghambaan masih lagi berlaku dalam DAP.

Dia juga menyebut, selepas itu Zambry tidak pernah menghubungi Anwar lagi dan sepertinya membiarkan Anwar dipenjara.

Terkini, Ngeh mengatakan Zambry akan lempar BN ke tepi jika dia tidak mendapat manfaat lagi seperti dia melempar Anwar.

Apa yang hendak disebut di sini, sikap Ngeh berkait Anwar. Jika DAP tidak menganggap Anwar sebagai pesalah homoseks, sudah tentu Ngeh tidak membuat penghinaan ke atas Zambry dengan menggunakan nama Anwar.

Lagi pula, kenyataan Ngeh jelas menunjukkan Anwar adalah penabur kepentingan kepada orang lain, atau dengan kata lain tidak telus, yang membolehkan Zambry mendapat nikmat di bawah Anwar.

Jelas sekali, berkait isu homoseks, berdasarkan apa yang ada di tangan DAP, Anwar sudah pasti jelas ada kesalahannya pada pengetahuan mereka. Lagipun, Karpal Singh tahu segala-galanya.

Pun begitu, Ngeh perlu lihat bagaimana kebajikan rakyat negeri Perak yang cukup dijaga hari ini. Bukan soal politik peribadi semata-mata. Rakyat mahukan pembelaan. Bukan retorik. Bahkan, jika ada dan cukup segala bukti, Ngeh juga boleh diheret ke perbicaraan.

Tetapi Ngeh berak di jamban walaupun sembunyi-sembunyi. Bukan dijalanan.

RPK Dedahkan Rasuah, Salahguna Kuasa Di Selangor

Berikut terjemahan Malaysia Today bagi tajuk RPK Dedahkan Rasuah, Salahguna Kuasa Di Selangor :

Kerajaan Selangor mahukan saya tampil dan kemukakan bukti konflik kepentingan, penyalahgunaan kuasa dan salah laku pentadbiran negeri. Saya akan buat. Pada masa yang sama, saya akan kumpulkan bukti bagi kerajaan negeri tersebut melihat hingga ke dasar, namun wajar mereka melihat dua hal ini dulu.

Kes pertama melibatkan ipar Azmin Ali, Johan Taharin. Johan menemui seorang pemaju yang menghadapi masalah kelulusan sejak Pakatan Rakyat menguasai empat tahun lalu.

Saya mengenali pemaju ini beberapa tahun. Dulu dia adalah pengundi MCA. Pertama kali pada tahun 2008, dia mengundi Pakatan Rakyat. Dia pernah memberi peluang untuk saya berucap kepada jiran-jiran, sahabat handai dan keluarganya di rumahnya sendiri supaya undi akan diberi kepada Pakatan Rakyat. Hasilnya, ada sahabat handainya yang pulang dari Australia, Kanada dan Amerika Syarikat semata-mata untuk mengundi Pakatan Rakyat.

Pemaju ini mengadu si Johan datang ke syarikatnya setelah mengetahui dia menghadapi masalah dalam mendapatkan kelulusan untuk membantu, dengan bayaran tertentu.

Pemaju ini bertanya kepada Johan apakah kepastian kelulusan diperoleh selepas dia membayar kepada Johan? Adakah boleh dia membayar selepas kelulusan diperoleh, daripada membayar sebelum kelulusan? Ini kerana urusan projek tersebut ini melibatkan jutaan ringgit.

Johan menyebut dia hanya mewakili Azmin Ali dan jika mahu Azmin boleh didatangkan untuk kepastian lanjut.Para pemaju ini hanya menyebut mereka akan fikirkan tentang itu. Pemaju tersebut menelefon saya memaki hamun saya. "kamu undi PR sebab kamu. Sebelum ni kami penyokong MCA. Sebab kamulah pertama kali kami sokong PR."

Apa bezanya PR dan BN kalau mereka juga mintak rasuah?". Pemaju itu kemudian bertanyakan saya apa yang patut di lakukan. Perlukan mereka membayar permintaan itu. "Adakah saya dijamin mendapat kelulusan selepas membayarnya?". Saya memberitahu si pemaju itu, kita undi Pakatan Rakyat untuk menamatkan rasuah. Tapi jika kini kita perlu membayar suapan bawah meja kepada Pakatan Rakyat, mengapa susah-payah kita perlu menendang BN? Kan lebih baik kekalkan sahaja BN?

Si pemaju tidak membayar rasuah tersebut dan sudah tentu kini projeknya tersangkut. Dia bersumpah akan berkempen menentang Pakatan Rakyat dalam PRU mendatang.

Kes selanjutnya ialah berhubung kerja-kerja guaman yang disalur keluar dari jabatan perundangan MBPJ kepada kumpulan peguam yang telah menjadi barisan pemimpin PKR.

Sejumlah besar kerja berkait undang-undang yang serah kepada pemimpin-pemimpin ini mencetus rasa tidak puas hati dikalangan ahli majlis bandaraya yang terdiri dari wakil Pakatan Rakyat sendiri. Mereka berdiam diri demi kepentingan penyatuan parti. Mereka berpendapat jika mereka menceritakan hal ini, ia akan membahayakan peluang PR untuk pertahankan Selangor pada PRU mendatang.

Peguan-peguam ini ialah Derrick Fernandez dan Lateefa Koya, yang juga ahli majlis MBPJ dan pemimpin PKR, Ahli Parlimen Subang, R. Sivarasa dan Timbalan Presiden PKR yang baru, N. Surendran. Lateefa juga bekerja dengan Daim & Gamany, syarikat guaman Sivarasa.

Kerja-kerja penting berkait guaman di MBPJ telah dialihkan tugasnya ke firma Sivarasa, Surendran dan Derrick atas pengaruh Lateefa Koya dan Derrick. MBPJ sepertinya hak PKR. Jika ini bukan korupsi, apakah sekurang-kurangnya konflik kepentingan?

Anwar tahu akan hal ini tapi membiarkan. Anwar tak perlulah menyuruh saya sediakan angka-angka pula lepas ni sebab semuanya boleh diperoleh dari MBPJ.

MBPJ perlulah telus mendedahkan jumlah sebenar kerja guaman yang diberi kepada tiga buah firma ini dan semua yuran guaman yang dibayar kepada mereka sepanjang Pakatan Rakyat memerintah Selangor.

Daim dan Gamany berpindah dari pejabat selekehnya sekitar masjid India ke pejabat yang bagus berhampiran menara MBPJ. Surendran pula bukan lagi peguam miskin. Selalunya menaiki Proton Saga buruk mencari kerja. Sekarang dah ada pemandu dengan kereta kontinental. Kekayaan sekelip mata.

Firma Surendran bernama Edwin Lim Suren & Soh dan firma Derrick pula ialah Derrick Fernandez & Co. Sivarasa juga dalam senarai ahli lembaga pengarah Kumpulan Perangsang Selangor dan menikmati elaun pengarah berbelas ribu sebulan selain kerja-kerja guaman MBPJ.

OK, seperti saya sebutkan, marilah kita mulakan dengan dua kes ini sementara saya mendapatkan bukti-bukti untuk kes lain.

Raja Petra Ingin Ganti Anwar Ibrahim

Raja Petra kini seperti kacang hantu Pakatan Rakyat. mengeji PKR pada masa yang sama memeluk PAS dan DAP dengan erat. Seolah-olah balak-balak bertumbangan di Kelantan dan campurtangan DAP dalam banyak urusan di Perak satu ketika dahulu sebagai sesuatu yang halal.

Raja Petra tidak boleh menganggap bahawa sanggahan peribadinya adalah benar belaka seandainya hanya PKR yang mahu dikorek kudisnya hingga melompat-lompat pemimpin PKR.

Pokok pangkalnya, jika BN berkudis dalam tempoh 56 tahun, Pakatan Rakyat berkudis buta hanya dalam tempoh 4 tahun. Bayangkan Pakatan Rakyat memerintah 4 tahun lagi? Bayangkan pula jika Pakatan Rakyat memerintah 56 tahun pula? Mungkin jika tidak setaraf Zimbabwe hari ini, Malaysia maju sedikit dari Botswana pada ketika itu.

Pakatan Rakyat boleh diibaratkan seperti pesakit HIV yang telah diterpa penyakit AIDS. Sepantas kilat membusuk tanpa hala tuju sewajarnya.

Selama empat tahun mereka sia-siakan dengan graf polemik yang meningkat. Ini yang Raja Petra masih sokong. Sebab apa? Untuk melaksanakan agenda kafirin di negara ini, jumlah orang Islam yang berjaya ditakluk perlulah ramai.

Maka Raja Petra bukanlah bersifat bebas jika masih lagi bersama Pakatan Rakyat. Dia ingin mengatakan bahawa dialah pengganti Anwar Ibrahim selayaknya.

Pekida Beri Amaran Kepada Penyokong Anwar

"Kalau kumpulan Anwar mencetus kacau bilau, Pekida Malaysia akan bertindak. Jangan melampaui batas. Pekida menjalankan program dakwah dan Qiamullail di Masjid Wilayah, jadi jangan cetuskan kekacauan,"

Stay away from Wilayah mosque on Jan 9, Pekida, Perkasa warn PKR

January 06, 2012

KUALA LUMPUR, Jan 6 — The Malaysian Islamic Dakwah Organisation (Pekida) and Perkasa today warned PKR and Datuk Seri Anwar Ibrahim’s supporters to stay away from the Federal Territories mosque near the Jalan Duta High Court here. (Pekida dan Perkasa hari ini memberi amaran kepada PKR dan penyokong DSAI supaya menjauhi Masjid Wilayah kelak.)

The two groups said they will be involved in a (Qiamullail) programme on January 9 in the mosque, and that it has been approved by the Malaysian Islamic Development Department (Jakim). ( Dua pihak ini akan mengadakan Qiamullail pada awal pagi 9 Januari di masjid tersebut dan JAKIM meluluskannya.)

File photo of Pekida members protesting in Kuala Terengganu on June 14, 2010.
“If Anwar’s group causes havoc, Pekida Malaysia will take action; do not cross the line. Pekida has a dakwah programme and Qiamullail at the Wilayah mosque, so do not cause havoc; the mosque is for people to pray and to preach,” Pekida supreme council member Mohd Syahril Abdul Aziz told reporters outside the Kuala Lumpur police headquarters.("Kalau kumpulan Anwar mencetus kacau bilau, Pekida Malaysia akan bertindak. Jangan melampaui batas. Pekida menjalankan program dakwah dan Qiamullail di Masjid Wilayah, jadi jangan cetuskan kekacauan; masjid tempat orang solat dan dakwah." ujar ahli majlis tertinggi Pekida Mohd Syahril Abdul Aziz di luar ibupejabat polis Kuala Lumpur.)

Both Perkasa and Pekida had been summoned by the police to explain their joint event at the Federal Territories mosque on Monday, the same day PKR is having its rally supporting Anwar. (Perkasa dan Pekida dipanggil polis untuk disoal berhubung mengapa program mereka diadakan bersamaan dengan masa PKR mengadakan perhimpunan menyokong Anwar.)

“We have planned this programme in advance. It starts on the evening of January 8, and ends at 11am on January 9. To Anwar’s supporters, do not try to take advantage of us,” said Syahril. ("Kami merancang program ini lebih awal dari mereka, iaitu pada 8 Januari dan tamat jam 11 pagi 9 Januari. Kepada penyokong Anwar, jangan ambil kesempatan dari program kami." ujar Syahril.)

Perkasa deputy president Datuk Abdul Rahman Abu Bakar told reporters 2,000 Perkasa members will be attending the programme at the mosque. (Timbalan Presiden Perkasa, Datuk Abdul rahman Bakar memberitahu wartawan, 2000 ahli Perkasa akan menghadiri program masjid itu.)

“I give an assurance that Perkasa members will not do anything provocative; we will only be at the mosque area for the programme,” he said. ("Saya menjamin, ahli Perkasa tidak akan melakukan provokasi. Kami berada di sana untuk program tersebut," ujarnya.) - The Malaysian Insider

Terkini : Raja Petra Dedah Kegiatan Rasuah Azmin Ali

"Kes pertama melibatkan ipar Azmin Ali, Johan Taharin. Johan menemui seorang pemaju yang menghadapi masalah kelulusan sejak Pakatan Rakyat menguasai empat tahun lalu."

The Selangor government wants me to come forward and reveal the conflicts of interest, abuses of power and transgressions in the state administration. I will do just that. In the meantime, while I gather some of the evidence to enable the state to get to the bottom of things, maybe they can start investigating these first two cases. (Kerajaan Selangor mahukan saya tampil dan kemukakan bukti konflik kepentingan, penyalahgunaan kuasa dan salah laku pentadbiran negeri. Saya akan buat. Pada masa yang sama, saya akan kumpulkan bukti bagi kerajaan negeri tersebut melihat hingga ke dasar, namun wajar mereka melihat dua hal ini dulu.)

The first case involves Azmin Ali’s brother-in-law, Johan Taharin. Johan approached one developer who has been having problems getting certain approvals since Pakatan Rakyat first came to power almost four years ago. (Kes pertama melibatkan ipar Azmin Ali, Johan Taharin. Johan menemui seorang pemaju yang menghadapi masalah kelulusan sejak Pakatan Rakyat menguasai empat tahun lalu.)

Now, I have known this developer personally for some number of years. In the past, he had always voted MCA. For the first time in 2008 he supported Pakatan Rakyat. He even organised talks in his house for me to speak to his neighbours, friends and family so that I can campaign and swing them over to Pakatan Rakyat. Some of this person’s friends even flew back from Australia, Canada and the US at his behest just to vote for Pakatan Rakyat. (Saya mengenali pemaju ini beberapa tahun. Dulu dia adalah pengundi MCA. Pertama kali pada tahun 2008, dia mengundi Pakatan Rakyat. Dia pernah memberi peluang untuk saya berucap kepada jiran-jiran, sahabat handai dan keluarganya di rumahnya sendiri supaya undi akan diberi kepada Pakatan Rakyat. Hasilnya, ada sahabat handainya yang pulang dari Australia, Kanada dan Amerika Syarikat semata-mata untuk mengundi Pakatan Rakyat.)

This developer complained to me that Johan approached his firm and said that he (Johan) is aware that they (the developer) is facing problems getting approval from the state. Johan offered to help them overcome their problems, for a fee.(Pemaju ini mengadu si Johan datang ke syarikatnya setelah mengetahui dia menghadapi masalah dalam mendapatkan kelulusan untuk membantu, dengan bayaran tertentu.)

The developer asked Johan how can they be assured that they would get approval once they paid the money? Can they instead pay after the approval has been obtained rather than pay upfront? After all, they are talking about a few million here, not a small amount of money.(Pemaju ini bertanya kepada Johan apakah kepastian kelulusan diperoleh selepas dia membayar kepada Johan? Adakah boleh dia membayar selepas kelulusan diperoleh, daripada membayar sebelum kelulusan? Ini kerana urusan projek tersebut ini melibatkan jutaan ringgit.)

Johan told the developer that he is representing Azmin Ali and if required he can bring them to meet Azmin so that Azmin can personally give them his assurance. They replied they will think about it. The developer then phoned me, cursing and swearing. “We voted Pakatan Rakyat because of you,” the developer said. “Before that we were MCA supporters. But because of you for the first time we all supported Pakatan Rakyat.” (Johan menyebut dia hanya mewakili Azmin Ali dan jika mahu Azmin boleh didatangkan untuk kepastian lanjut.Para pemaju ini hanya menyebut mereka akan fikirkan tentang itu. Pemaju tersebut menelefon saya memaki hamun saya. "kamu undi PR sebab kamu. Sebelum ni kami penyokong MCA. Sebab kamulah pertama kali kami sokong PR.")

“What’s the difference between Pakatan Rakyat and Barisan Nasional if they also ask for bribes?” the developer screamed. The developer then asked me what he should do. “Should I pay the money?” he asked. “Can I get a guarantee that I will get my approval after I pay?” I told the developer that we kicked out Barisan Nasional and replaced it with Pakatan Rakyat because we wanted to end corruption. If we now pay under-the-table money to Pakatan Rakyat, then why the hell did we bother to kick out Barisan Nasional? We might as well have just retained Barisan Nasional. ("Apa bezanya PR dan BN kalau mereka juga mintak rasuah?". Pemaju itu kemudian bertanyakan saya apa yang patut di lakukan. Perlukan mereka membayar permintaan itu. "Adakah saya dijamin mendapat kelulusan selepas membayarnya?". Saya memberitahu si pemaju itu, kita undi Pakatan Rakyat untuk menamatkan rasuah. Tapi jika kini kita perlu membayar suapan bawah meja kepada Pakatan Rakyat, mengapa susah-payah kita perlu menendang BN? Kan lebih baik kekalkan sahaja BN?)

The developer did not pay the money and, of course, his project is now in tatters. But he swore he was going to campaign against Pakatan Rakyat in the coming general election.(Si pemaju tidak membayar rasuah tersebut dan sudah tentu kini projeknya tersangkut. Dia bersumpah akan berkempen menentang Pakatan Rakyat dalam PRU mendatang.)


Bacaan lanjut : Malaysia Today

Kewangan Negeri Perak Surplus

Banyak pihak kononnya mengatakan bahawa ekonomi negeri Perak amat nazak selepad BN mengambilalih pemerintahan negeri. Tetapi hakikatnya, kerajaan negeri pimpinan Dr. Zambry Abd Kadir telah berjaya membawa kewangan negeri Perak ke tahap yang baik.

KEDUDUKAN KEWANGAN NEGERI TAHUN 2011 CAPAI TAHAP SURPLUS


Kedudukan kewangan negeri Perak untuk tempoh tahun 2011 adalah pada tahap surplus, kata Menteri Besar, Datuk Seri Dr Zambry Abd Kadir.

Katanya tahap surplus itu dicapai selepas mengambil kira perbelanjaan dan kutipan hasil bagi tahun lepas.

Katanya, bajet yang dibentangkan menjangkakan hasil 2011 adalah sebanyak RM784.4 juta tetapi jumlah kutipan hasil yang berjaya dikumpulkan sepanjang tahun lepas adalah sebanyak RM812.6 juta.

“Walaupun sebelum ini kita umumkan bajet defisit, tetapi dengan kutipan yang melebihi jangkaan itu, kita mempunyai lebihan sebanyak RM28.2 juta. Maka dengan ini kedudukan kewangan 2011 bagi Perak sebenarnya mencapai tahap surplus,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas mempengerusikan mesyuarat mingguan Exco yang pertama untuk tahun 2012 dipejabatnya hari ini.

Menurut Menteri Besar seperti tahun 2010, kerajaan negeri berhasrat menggunakan lebihan hasil itu bagi tujuan pembangunan bagi projek yang memberi faedah lansung kepada rakyat.