Thursday, September 24, 2009

Provokasi Dari Negara Jiran Memaksa Kita Bersatu

Gesaan perpaduan untuk rakyat Malaysia secara keseluruhannya amat penting buat masa ini setelah melihat sentimen luar sempadan yang mula memperdebatkan tentang cacamarba demografi kaum di Malaysia. Lebih buruk sekali ialah apabila ianya diperdebatkan oleh golongan yang jahil tentang Malaysia.

Di forum-forum Indonesia, kehangatan 'gaduh mulut' yang buat kesekian kalinya disebabkan oleh tarian Pendet keluaran Singapura telah membawa kepada perdebatan berhubung komposisi kaum di Malaysia di mana, kononnya berlaku ketidakadilan sosial dalam sistem di Malaysia ke atas orang Cina dan India.

Selain itu juga, terdapat forumer-forumer Indonesia yang pantas memprovokasi integriti antara Semenanjung, Sabah dan Sarawak dengan tuduhan mengenai tuntutan kemerdekaan Sabah dan Sarawak dari malaysia dan ini memanggil puak haluan kiri di sana untuk memberanikan diri menyuarakan pandangan.

Memang difahami bahawa di Sabah dan Sarawak, terdapat pihak-pihak tertentu yang mempunyai rasa tidakpuashati tentang 'pembolotan' hasil bumi Sarawak yang sebenarnya mereka sendiri pun tidak tahu bagaimanakah kira-kira yang digunakan oleh pihak perbendaharaan berhubung royalti kepada negeri-negeri yang membentuk Persekutuan Malaysia.

Namun, kewujudan forum-forum sedemikian telah memberi ruang kepada mereka untuk mendalami ketidaktahuan berbanding mencari ilmu agar setaip mereka tahu bahawa apa yang disediakan Malaysia untuk Sabah, Sarawak, malah semua negeri di Malaysia sebagai tahap paling adil yang boleh dicapai berdasarkan konsep menang-menang dan kesemakmuran bersama.

Seharusnya, golongan intelek Malaysia tidak harus berasa takut akan sikap puak-puak ultra-Indonesia yang hanya mengulangi makian dan carutan tanpa memberi ruang kepada perbincangan. Makluman berhubung fakta yang memperkukuhkan kedudukan Malaysia perlu disampaikan dengan jelas dan tajam agar akhirnya golongan ultra-Indonesia ini bersetuju untuk mengadakan rundingan dengan cara berilmu.

Satu hakikat yang tidak dapat dinafikan di kalangan forumer Indonesia ialah penguasaan puak Cina dan Kristian dalam dunia internet Indonesia. Tidak sedikit forumer ultra-Indonesia yang kembali memikirkan tentang perdamaian dan perbincangan setelah menyedari mereka di adu domba oleh provokator bukan Islam yang tidak diketahui asalnya.

Justeru, golongan inilah yang perlu dicari oleh forumer Malaysia agar satu jalinan strategik dapat dilaksanakan antara dua pihak dan ianya menjadi 'kerajaan belia' untuk kedua-dua negara yang hakikatnya mendambakan sebuah negara yang dipimpin oleh golongan muda.

Sebuah ungkapan forumer Indonesia yang agak menyentuh perasaan penulis dapat dipetik dengan antara lain berbunyi " Cukuplah dengan maki-maki yang berlaku antara Malaysia dan Indonesia di sini. Ianya gara-gara pengadu domba kafir yang mahu memecahbelahkan Nusantara. Kita beruntung kerana beragama Islam dan setiap orang Islam adalah bersaudara.

Silalah melawat Forum Topix ini.