Thursday, January 13, 2011

Dua Pertiga ADUN Selangor Tak Percaya Khalid?

Dengar cerita, akan ada usul undi tidak percaya ke atas MB Selangor. Memang teman sokong sangatlah sebarang usul undi tidak percaya ke atas MB Selangor yang mahu dibawa oleh mana-mana ADUN Selangor dalam Sidang DUN Tergempar 24 Januari ini.

Tahap desperate ADUN PKR Selangor telah melampaui batas dengan mengugut untuk akan meneruskan pindaan Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor walaupun tidak mendapat sokongan dua pertiga.

Prediksi mereka, ianya akan dibawa ke mahkamah dan mereka dikatakan telah bersiap sedia untuk itu.

Barangkali, ada ADUN PKR sendiri yang tidak senang dengan MB Selangor ini. Tidak terkecuali PAS Selangor yang dibungkam suara mereka dan DAP yang sedang mengupah 'tukang nangis' kerana kononnya kuasa rakyat di Selangor bakal dikembalikan kepada Sultan.

Khalid sebagai seteru BN juga menghadapi kecaman PR kerana menyatakan sokongan ke atas pembinaan Menara Warisan Merdeka, bertentangan dengan agenda bodoh Pakatan Rakyat yang menentangnya.

Maka, sekiranya ada usul Undi Tak Percaya kepada MB Selangor, nescaya dua pertiga akan menyokongnya. Hahaha.

Lain dua pertiga yang dicari, lain dua pertiga yang bakal dia dapat. Maka cubalah usulkan.

Ce-try.. ce-try.. ce-try...

Pandemik H1N1 Mungkin Kembali

Gempar kematian 22 orang dalam masa tiga bulan terakhir 2010 di Sri Lanka bersambung di tanahair. Petang ini virus H1N1 dikesan di kem latihan PLKN Chenderiang, Tapah menjangkiti seorang pelatih wanita berusia 18 tahun.

Seorang pelatih wanita PLKN disahkan H1N1

13/01/2011 6:28pm

TAPAH, 13 Jan. - Seorang pelatih wanita Program Latihan Khidmat Negara (PLKN) berusia 18 tahun di Kem Sentosa dekat Chenderiang, disahkan dijangkiti virus Influenza A (H1N1) pada Ahad lalu, kata Exco Kesihatan Negeri, Datuk Dr. Mah Hang Soon.

Katanya, 47 lagi pelatih yang mempunyai simptom penyakit seakan influenza kini menjalani rawatan susulan dan pemantauan sepanjang masa oleh pasukan perubatan di kem tersebut.

"Kes itu dikesan pada Ahad lalu selepas 85 pelatih mengalami tanda-tanda influenza seperti selesema dan semua pelatih berkenaan menjalani ujian saringan influenza di kem berkenaan pada hari sama,” katanya kepada pemberita ketika melawat kem berkenaan hari ini.

Bagaimanapun katanya, semua keluarga pelatih tidak perlu panik dengan situasi itu kerana kem itu mempunyai kemudahan perubatan yang lengkap bagi mengawal keadaan. - Bernama

Harga Timah Semakin Meningkat, Peluang Melayu Melombong Semula?

Di sebalik kenaikan harga getah di pasaran dunia, teman teringin nak beralih menyentuh kenaikan harga timah sedunia pula. Ini kerana bijih timah amat sinonim dengan Ipoh.

Bijih ini mencetuskan perang saudara, perang kerabat raja, kemasukan orang Cina, dan pergelutan dengan penjajah Belanda dan British.

Bermula dengan Krisis Bijih Timah 1982-1986, hasil bumi ini mengalami kejatuhan dari RM40 sekilo pada 1982 menjadi RM14 sekilo pada tahun 1986 terus menyusut sehingga RM13 menjelang 1993.

Tahukah anda, hari ini, komoditi tersebut telah mencapai RM80 sekilo ! Ini merupakan antara rekod tertinggi harga komoditi tersebut, hampir sekali ganda berbanding zaman kegemilangan bijih timah pada tahun 1970an.

4 Jan 2011 - Harga bijih timah di Bursa Timah Kuala Lumpur (KLTM) meningkat US$285 untuk ditutup pada US$26,800 setan semalam.

Kenaikan ini menurut pelabur adalah kerana dagangan timah yang meningkat di (LME) Jumaat lalu.

Harga timah di LME, yang biasanya akan mempengaruhi harga komoditi tersebut meningkat $US320 kepada US$26,920 Juamaat lalu.

Di KLTM, jumlah dagangan meningkat kepada 40 tan dari 39 tan Khamis lalu dengan penyertaan pedagang tempatan, Jepun dan Eropah.

Ketika dibuka, pembeli membida 50 tan manakala penjual menawarkan 30 tan.

Perbezaan harga antara KLTM dan LME telah mengecil kepada US$285 setan daripada US$320 setan yang dicatatkan Khamis lalu. - BERNAMA

Harapan teman agar orang Melayu Ipoh dapat mengambil kesempatan ini setelah lombong-lombong ditinggalkan oleh orang Cina selama hampir 30 tahun dan status tanah ini telah dikembalikan kepada kerajaan negeri Perak.

p/s : Tu pasei la Nizar-Nga-Ngeh meleleh air liur melihat negeri kiter ni Chor!

Interlok Kembali Laris

Teman ingat, teman je mencari Interlok untuk simpanan teman. Teman habis lupa isi yang teman baca selak menyelak. Itu jer dah membuatkan teman nak beli naskah tersebut.

Rupa-rupanya novel tersebut juga sedang dicari oleh ramai orang. Baguslah.

Ramai bertanyakan Interlok di kedai buku

KUALA TERENGGANU 12 Jan. - Sejak tercetusnya kontroversi Interlok di media tempatan, novel berkenaan mula menjadi sebutan termasuk ramai yang mula mencarinya di kedai-kedai buku.

Pengurus Kedai Buku Ibzanis Sdn. Bhd., Nor Ida Ibrahim berkata, kebelakangan ini terdapat ramai pelanggan yang berkunjung ke kedainya itu untuk bertanyakan tentang novel tersebut.

"Ada juga yang menelefon untuk membelinya. Mereka bertanyakan harga buku itu dan ada juga yang begitu bersemangat menyuruh saya membuat tempahan.

"Walaupun saya pengedar tunggal buku dan majalah Dawan Bahasa dan Pustaka (DBP) di daerah ini, Interlok tidak lagi dijual kira-kira 15 tahun lalu kerana tidak ada lagi yang bertanyakan novel itu," katanya kepada Utusan Malaysia di sini, hari ini.

Novel Interlok dijadikan teks untuk komponen sastera (Komsas) dalam mata pelajaran Bahasa Melayu bagi Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) bermula tahun ini.

Kemuncak bantahan itu, naskah novel karya Sasterawan Negara, Datuk Abdullah Hussain dibakar oleh kira-kira 100 penduduk berketurunan India di hadapan Dewan Sentosa, Majlis Perbandaran Klang (MPK), Selangor baru-baru ini kerana mendakwa Interlok mempunyai unsur menghina kaum itu.

Tambah Nor Ida, syarikatnya yang mula menjadi pengedar kepada DBP sejak awal 1990-an mempunyai lebih 600 judul untuk dijual kepada orang awam serta institusi pendidikan seperti sekolah, kolej dan universiti.