Friday, May 23, 2014

Keadaan Phuket dan Bangkok jam 10 malam semalam berikutan perintah berkurung tentera

Cerita surirumah yang diminta pertolongan oleh gadis pelajar Malaysia yang dirogol di Bandung

Pelajar Malaysia yang dirogol oleh 3 lelaki dan cuba dibunuh di Bandung selepas di culik di Universiti Padjajaran Kampus Jatinagor, Bandung, pertama kali diselamatkan oleh sepasang suami isteri yang menghantarnya ke hospital. Berikut cerita si isteri :


Kamis, 22/05/2014 12:17 WIB

Mahasiswi Unpad Korban Pemerkosaan itu Menangis dan Mengaku Diculik

Tya Eka Yulianti - detikNews
Bandung - Di pagi buta itu Tata Sumitra (45) dan Tuminah (43), suami istri pedagang kopi di Lembang tak menyangka bisa menemui kejadian yang di luar dugaan. Seorang perempuan terhuyung meminta pertolongan. Perempuan itu mengaku diperkosa dan diminta dibawa ke dokter.

Pada Sabtu (17/5) pukul 03.30 WIB, Tuminah sang istri selama beberapa menit sempat berbicara berdua dengan mahasiswi Unpad korban pemerkosaan itu, kala sang suami mencari angkot untuk korban. Di pangkuan Tuminah, mahasiswi itu bercerita sambil menangis.

"Si neng (panggilan dalam bahasa Sunda untuk perempuan muda-red) nangis terus," jelas Tuminah yang ditemui di rumahnya di Lembang, Bandung, Kamis (22/5/2014).

Tuminah menghibur perempuan yang disebutnya cantik itu. "Si neng katanya dari Malaysia, kuliah di Unpad, tinggal di Jatinangor," jelas Tuminah.

Sambil membelai tubuh dan rambut mahasiswi itu, Tuminah menenangkan korban. "Si neng ngaku diculik, pas mau cari makan," jelas Tuminah.

Tuminah ikut bersedih saat mendengar cerita korban. Tak kuasa dia juga ikut berkaca-kaca. Pengakuan perempuan itu amat mengiris hatinya. "Si neng ngaku diculik orang pakai mobil, terus diperkosa," tutur Tuminah.

Tak lama sang suami datang dengan Angkot dan membawa korban ke rumah sakit terdekat. Mahasiswi Unpad itu ditemukan berjalan sempoyongan tak jauh dari terminal bus Grafika di kawasan Tangkuban Perahu, Lembang.

Dia memakai celana jeans, kaos hitam, dan sweater. Saat ditemukan Tata, sweater terikat di leher korban. Korban juga tak mengenakan alas kaki. Tangan korban terasa dingin, sedang kulit tampak keriput seperti kedinginan.

Akhirnya, tentera rampas kuasa di Thailand

Akhirnya pihak tentera Thailand mengumumkan rampasan kuasa oleh tentera kini berkuatkuasa. Sebelum ini penafian dibuat oleh pemimpin tertinggi tentera negara itu ketika meletakkan Thailand di bawah undang-undang tentera dua hari lalu.

Berikutan itu, segala aktiviti seluruh Thailand ditamatkan pada waktu malam dengan perintah berkurung dari jam 10 malam hingga 5 pagi dengan perkhidmatan pengangkutan awam Skytrain di Bangkok tamat jam 9 malam.

Namun perintah tersebut mengecualikan mereka yang tiba di Thailand atau perlu keluar dari Thailand pada waktu tersebut, pekerja kerajaan dan swasta yang bekerja shif malam di sektor perubatan, perkilangan, permakanan yang cepat rosak dan penerbangan juga kepada mereka yang perlu rawatan kecemasan.

Beberapa pemimpin kerajaan dan pembangkang turut ditahan selepas mereka dipanggil untuk berbincang dengan tentera bagi memulihkan keadaan, namun tiada kata putus. Lanjutan itu, pihak tentera mengambil keputusan untuk merampas kuasa.

Ia merupakan sesuatu yang perlu dipelajari oleh kita, jiran mereka di selatan. Ini kerana budaya demonstrasi puak baju kuning yang bercambah kebelakangan ini yang didanai pihak asing diinspirasikan dari apa yang telah mereka dana di Thailand.


Prayuth: Coup is necessary 
Published: 22 May 2014 at 18.03

Army chief Gen Prayuth Chan-ocha on Thursday announced a military coup two days after putting the country under martial law. Gen Prayuth said the armed forces decided to take control of the country to ensure peace and order.