Sunday, December 12, 2010

WikiLeaks : Singapura Kutuk Malaysia?

Barangkali istilah Kutuk Malaysia yang digunakan Buletin Utama di TV3 tadi kurang tepat. Bila disebut "politician", tentulah ia berkaitan dengan pengamal politik yang bertugas menjadi check and balance bagi sesebuah kerajaan.

Bila Sydney Morninh Herald menyebut sumber WiliLeaks mengenai kenyataan Singapura bahawa "Malaysia is in a "confused and dangerous" state due to incompetent politicians" sudah tentulah pula ianya berkait dengan pengamal politik yang sepatutnya menyediakan wacana yang jelas menjadi alternatif kepada pemerintah.

"Incompetent" itu sendiri bermaksud tidak berdaya saing. Maka pengamal politik itu mahu berdaya saing dengan siapa?

"Confused" pula bermaksud keliru, malah selalu digunakan bagi menggambarkan lelaki-lelaki homoseksual yang mengamalkan liwat dalam diam walaupun telah beristeri. Kekeliruan seksual la tu.

Jika dilihat politik Malaysia, pemerintah yang jelas menguruskan kerajaan dengan wacana dan rencana pembangunan yang jelas di mulut dan di atas kertas, parti pembangkang hanya mencari air keruh untuk menangguk ikan.

Pembangkang negara ini sangat jelas tidak mempunyai perancangan sendiri untuk menjadi pemerintah yang efisien dan hanya berlegar pada angin-angin busuk semata-mata.

Mereka amat jelas tidak akan mampu memerintah negara ini kerana tidak mempunyai draf untuk dasar-dasar ekonomi, dasar-dasar kesihatan, dasar-dasar pendidikan malah dasar-dasar perikatan mereka sebagai sebuah pakatan politik pun sangat kabur.

Namun, sekiranya Singapura cuba menyentuh ahli-ahli politik Malaysiasecara keseluruhan, mereka pasti malu dengan kenyataan tersebut kerana Singapura sendiri adalah negara yang mempunyai ahli politik yang menjilat punggung dan parti pembangkang mereka dibungkam, dan tidak sebebas Malaysia.

Soalnya sekarang, pada dasar apakah Singapura menyebut ahli politik Malaysia tidak berdaya saing dan pihak manakah yang mereka maksudkan?

Setelah Australia berganti Perdana Menteri, mengapa maklumat ini bocor? Umum mengetahui Australia merupakan negara penyokong kuat Anwar sebagai ahli politik homoseks yang dinafikan hak.

Perlu diingat, apabila menyebut ahli politik Malaysia, ia merangkumi kedua-dua pihak, pembangkang dan pemerintah.

Sekiranya ahli politik Malaysia keseluruhannya yang dimaksudkan ingapura, negara itu secara tidak langsung, mengutuk negaranya sendiri. Takkan mereka nak kutuk negara sendiri kot?