Wednesday, February 04, 2015

Seru bunuh Ismail Sabri : Pihak berkuasa berat sebelah?

Rata-rata netizen Melayu menilai pihak berkuasa negara ini berat sebelah dan lembab dalam mengambil tindakan jika berlaku perbuatan provokasi oleh orang Cina ke atas orang Melayu di negara ini tetapi tegas dan pantas apabila melibatkan provokasi oleh orang Melayu ke atas orang Cina.

Persepsi ini kembali memuncak berikutan perlakuan beberapa individu Cina yang sewenangnya mengeluarkan kenyataan berbaur seruan supaya dibunuh Ismail Sabri Yaakob.

Meski ia dibuat oleh Cina-cina pondan yang hanya berani di belakang skrin, namun undang-undang bagaikan tidak terpakai ke atas mereka walaupun komen tersebut tersebar sejak 2 hari lalu.

Malah Ismail Sabri yang dipanggil polis.

Mungkin sahaja pihak polis sedang melakukan siasatan dan diharapkan begitulah hendaknya.

Jika ini dibiar, ugutan bunuh akan menjadi sesuatu kebiasaan dan mahu ke mana dibawa negara kita ini oleh mereka-mereka yang berkaitan?

Ugutan bunuh boleh disabitkan kesalahan mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan yang membawa hukuman penjara maksimum tujuh tahun atau denda atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.
Berikut paparan asal punca cerita


Dan ini antara tukang bakarnyaIndividu Cina ugut bunuh Ismail Sabri

Beberapa Cina bagaikan  'kebal' terhadap undang-undang apabila dengan bebasnya mengugut untuk membunuh Ismail Sabri Yaakob.

Selain itu pula, seorang individu yang mengaku bergelar Dato, menyeru mereka-mereka yang bekerja untuk orang Cina (yang dituju kepada orang Melayu), supaya berhenti kerja.


Nampaknya pihak berkuasa seolah-olah masih buat-buat tak nampak. Kalau melibatkan orang kita, bukan main.

Namun ada Cina yang rasional. Pastinya dia bukan produk sekolah Cina, kudis yang membarah di negara ini.