Friday, April 11, 2014

Penjelasan Zahid Hamidi berhubung berita bohong 'pembelot' bakal diterima semula jadi warganegara


Bagaimana Indonesia menjadi penting dalam politik MalaysiaIa mungkin fakta yang pahit untuk ditelan oleh anak-anak muda generasi hari ini. Namun ia merupakan sesuatu yang tidak dapat dinafikan. Renungilah ia dan pandanglah iktibar dari apa yang cuba disampaikan ini.

Pada pertengahan 1960an ketika Partai Komunis Indonesia menjadi penghasut besar dalam mempengaruhi dasar-dasar Sukarno, Malaysia diserang dan kononnya mahu diganyang. 

Menyedari pertalian Malaysia dengan Indonesia yang menjadi konfrontasi, beberapa tahun kemudian, kaum pendatang yang diberi kerakyatan kurang 15 tahun sebelum itu, menginjak-injak orang Melayu, menghalau orang pribumi keluar dari kota Kuala Lumpur, menggunakan makian, hinaan malah pembunuhan dalam menjalankan misi memijak bangsa pribumi di tanah tempat mereka mendarat untuk menjadi kuli pencacai di lombong-lombong satu ketika sebelum itu.

Tetapi, menjelang pemerintahan Suharto masuk penggal kedua di awal tahun 1970an di mana kerjasama Malaysia- Indonesia menjadi semakin utuh dan kukuh dengan Indonesia menyediakan guru-guru yang mahir, dengan kepakaran-kepakaran yang mereka ada, termasuk ketika kita menubuhkan Petronas, kaum-kaum pendatang yang melampau ini mula terkucil.

Lalu wujudlah tempoh aman sehingga Parti Gerakan yang sangat biadap ketika tragedi 13 Mei, turut menyertai Perikatan yang kemudian menjadi Barisan Nasional. Malah, PAS juga menyertai Barisan Nasional. Ini semua disuguhkan oleh iklim politik rentas sempadan yang banyak dipercantikkan oleh ketinggian diplomasi Indonesia ke atas negara kita pada ketika itu.

Masa berlalu. Jalan perjuangan di bidang ekonomi menjadi berbeza apabila berlaku krisis ekonomi dan kesukaran Indonesia menyamaratakan kekayaan ke pelusuk negara akibat batasan keselerakan negara mereka di samping jumlah penduduk yang sangat tinggi. Malaysia melaju terlebih dahulu dan kesejahteraan Malaysia lebih tampak unggul berbanding Indonesia menjelang tahun 1990an.

Sehinggalah pada tahun 2006 apabila satu demi satu isu dibawa oleh pihak-pihak tertentu yang berkordinasi di antara dua negara ini, atmosfera percanggahan antara rakyat Malaysia dan Indonesia diperlebarkan. Bermula dari isu tenaga kerja Indonesia yang kurang dijaga dengan sempurna oleh majikan mereka di negara ini  TERUTAMANYA MAJIKAN BERBANGSA CINA, malah mendera mereka sehinggalah seremeh-remeh isu seperti perkataan Indon menjadi pertikaian. Padahal Australia yang menggunakan perkataan Indon dalam media mereka tidak pernah dipertikaikan.

Bermula dari saat Malaysia dan Indonesia dilaga-lagakan, kaum pendatang berwarganegara ini kembali dengan agenda 1960an mereka. Mahu memijak kembali orang Melayu. Kali ini dengan bersikap hipokrit dengan Melayu barua yang bodoh anjing, yang tidak faham hala tuju melainkan telah disuntuk benih politik kebencian oleh induk-induk mereka.

Kali ini mereka mencuba pada pilihanraya umum 2008 dan 2013. Mereka berusaha melaga-lagakan Malaysia dan Indonesia dan melaksanakan perancangan-perancangan jahat mereka dalam sela masa perlagaan itu berlaku.

Mereka tidak akan berhenti melakukannya selagi pemerintahan negara ini tidak jatuh ke tangan mereka.

Justeru, adakah kita masih belum mampu berfikir mengapakah hubungan Malaysia -Indonesia itu perlu dijaga dengan baik dan sempurna? Susah sangatkah untuk berfikir?