Tuesday, March 23, 2010

Jangan Paksa Kopitiam Memohon Status Halal

Perlukah ada paksaan dalam memastikan premis-premis makanan yang diragui status halalnya untuk diselongkar dapur, dikaji kandungan makanan dan disiasat resepi dan isi kandungan masakannya?

Persoalan di atas membuatkan kita tertanya-tanya apakah rangkaian kopitiam yang semakin bersepah-sepah, terutamanya sebuah rangkaian terkemuka yang ditutup francaise nya kepada Bumiputra, yang dikatakan milik pemimpin DAP ini akan patuh pada sesebuah paksaan?

Kedegilan dan pemalingan 'binatang-binatang' ini terhadap unsur Islamik sudah memang jelas diketahui. Jika berlaku keterpaksaan untuk mereka memohon status halal, dikhuatiri, selepas mendapat sijil tersebut, rasa dendam dan keseronokan mengianaya yang ada pada pihak franchaisee dan franchaisor tersebut akan membuatkan lebih banyak PORK & LARD akan dijadikan ramuan aniaya.

Selain itu, siapakah yang akan memantau setiap hari kemasukan bahan mentah bagi makanan yang 'berstatus halal paksa' yang bakal mereka sediakan. Adakah pekerja Vietnam dan Nepal yang mereka gajikan itu tidak akan berkompromi dengan status sembelihan?

Pucuk pangkalnya di sini ialah, tidak perlu untuk dipaksa pemilik kopitiam-kopitiam ini, terutamanya sebuah kopitiam terkemuka yang mempunyai beratus-ratus rangkaian restorannya itu, untuk memiliki sijil halal.

Cukuplah dengan menjelaskan bahawa keraguan atas status halal makanan di premis tersebut adalah berasas dan seterusnya kita biarkan orang Islam memilih sendiri untuk masuk atau tidak ke premis-premis tersebut.


Pemaksaan akan memungkinkan kemarahan dan kemarahan akan menimbulkan dendam. Orang Islam yang bijak dan teguh jati diri tidak akan masuk lagi ke premis meragukan seperti ini.

Manakala orang Islam yang berstatus lalat (lauk pun makan, tahi pun makan) memang telah lama wujud terutamanya di disko-disko dan mereka hanya perlu dinasihati. Kerana urusan celik hati adalah dari Allah SWT.

Komen Bodoh Pro-Demonstrasi Di Malaysia

Ada yang memalukan telah dipertontonkan oleh seorang pemanggil pro-demonstrasi dalam rancangan langsung TV1 beberapa hari lepas yang mengulas mengenai tindakan kumpulan baju merah di Thailand.

Ketika khalayak dibawa untuk mengeji tindakan melampau kumpulan tersebut yang menggunakan darah dalam demonstrasi menentang Abishit, PM Thailand ketika ini, si pemanggil dengan nada seolah-olah tidak sedar kesilapannya dengan bangga memberi sokongan kepada corak demonstrasi kumpulan baju merah yang disifatkannya sebagai politik yang matang.

Memang benar, kematangan politik mereka membuatkan tiada perniagaan yang rosak dan diganggu gugat mungkin kerana mereka sendiri tidak berani. Kebanyakan penyokong Thaksin adalah orang luar Bangkok terutamanya dari utara Thailand.

Namun, kenyataan paling dangkal yang dikemukakan si pemanggil ini cukup untuk menconteng arang ke mukanya sendiri secara langsung di TV.

Dia telah dengan selamba menyebut bahawa walaupun kekacauan politik terus berlaku di Thailand, matawang Baht tetap lebih kukuh dari negara ini.

Tetapi, tahukah dia bahawa kekukuhan Baht adalah disebabkan permintaan yang tinggi terhadap matawang itu akibat kemasukan pelancong asing?

Thailand menjana pendapatan yang tinggi melalui kemasukan pelancong asing dan 80% pelancong asing tidak berada di Bangkok, iaitu tempat berlakunya kacau bilau politik tersebut. Majoriti pelancong asing bersantai di pulau-pulau tengah dan selatan Thailand yang tidak terkesan dengan kekacauan di kota Bangkok.

Tetapi di negara ini, 50% hingga 70% pelancong asing tertumpu di Kuala Lumpur. Dengan kemasukan pelancong yang bukanlah dikira sebagai penyumbang terbesar GDP negara, ia turut tidak menyumbang kepada pengukuhan ekonomi melalui tukaran asing.

Nampaknya, sesetengah pihak suka menghalalkan sesuatu tanpa menyedari alasan yang mereka kemukakan hanya memalukan diri mereka kembali.