Tuesday, August 11, 2015

Bala. Ringgit menjunam MYR 4.00 bagi USD 1.00

Menteri Kewangan Kedua, Husni Hanadzlah, yang juga Ahli Parlimen Tambun beberapa hari lalu menyebut ringgit tidak akan mencecah RM4.00 bagi satu dollar Amerika.

Hari ini, untuk terburuk dalam rekod sejarah, ringgit jatuh menjunam dari RM3.92 semalam ke RM 4.00 dalam masa sehari.

Apa sudah jadi? Seluruh negara mahu penjelasan yang lengkap mengenai bencana ini.Kesan ini berlaku akibat lonjakan nilai matawang USD yang menyaksikan ia mengukuh dengan tinggi ke atas matawang-matawang lain dan kejatuhan Ringgit sebanyak 1.2% hari ini berbanding USD tidak sebanyak Dollar Singapura yang jatuh 1.4% berbanding USD.Viral kacang putih di Hospital Ipoh : Pelajar KSKB Ulu Kinta tampil mohon maaf

Fitnah ke atas penguatkuasa Majlis Bandaraya Ipoh berkaik kacang putih terabur yang tersebar berpunca dari pelajar tahun akhir Kolej Sains Kesihatan Bersekutu Sultan Azlan Shah Ulu Kinta, berakhir hari ini apabila pelajar berusia 22 tahun itu tampil meminta maaf.

Namun mulut laknat pengguna media sosial terutamanya segolongan bangsa India yang menunjukkan belang perkauman mereka tidak terpadam di media sosial. 

Begitulah hati nurani kelompok yang kononnya menjadi mangsa diskriminasi padahal hati masing-masing busuk walaupun beribu biji kelapa dihempas ke jalan bagi upacara menghapus dosa saban tahun.

Kepada pelajar tersebut, bertanggungjawablah. Pendidikan anda ditanggung Kementerian malah diberi elaun tertentu. Mengapa bangang melampau? Masa kecilmu minum susu lembu atau susu getah? Haha.


Published On: Tue, Aug 11th, 2015 UTAMA
Setelah MBI dicaci, pemuda tampil mohon maaf

KUALA LUMPUR: Seorang pelajar kolej di Ipoh memohon maaf kerana memuat naik status tidak tepat sehingga mencemarkan kredibiliti penguatkuasa Majlis Bandaraya Ipoh (MBI).

Muat naik itu antara lain memaparkan seorang wanita sedang menangis dan barang-barang jualannya berselerak sambil diperhatikan penguatkuasa MBI.

Ia memberi gambaran bahawa penguatkuasa MBI sengaja membuli peniaga wanita terbabit dengan menyelerakkan barangan jajaannya.Tetapi pelajar itu akhirnya mengakui wanita itu sendiri yang menyelerakkan barang-barang jajanya.

“Saya memang nampak makcik itu sendiri yang menyelerakkan barang-barang jajaannya, namun disebabkan saya berasa amat marah saya pun memuat naik status seolah-oleh pegawai penguatkuasa yang membuat semua perkara itu,” jelas Nuruddin Abdul Mujid, 22, dalam sidang media di Hospital Raja Permaisuri Bainun (HRPB) pada Isnin.

Sidang media itu diatur bagi menjelaskan perkara sebenar semasa insiden berkenaan.


Turut hadir, Setiausaha MBI, Mohd Zakuan Zakaria dan Ahli Majlis MBI, M. Veeran serta Pengerusi Lembaga Pelawat HRPB, Datuk Omar Ahmad.

Nuruddin yang memuat naik gambar itu di laman akaun Facebook peribadinya berkata, semasa kejadian, dia sedang menghabiskan waktu rehatnya.Gambar itu menjadi viral di laman sosial Facebook sejak Ahad.

“Saya mohon maaf di atas tindakan saya dan saya tahu itu adalah tindakan bodoh kerana tidak berfikir panjang.

“Tambah pelajar kursus Pembantu Perubatan lagi, penjaja wanita itu hanya menangis lalu menyelerakkan barang-barang jajaan kerana tidak puas hati terhadap tindakan terhadapnya.

Bagaimanapun muat naik statusnya ke Facebook menyebabkan salah anggap masyarakat sehingga ada penguna media sosial menghemburkan kata-kata berbaur perkauman terhadap MBI dan penguatkuasanya dan kerajaan negeri .


Nuruddin yang merupakan pelajar tahun terakhir dari Kolej Sains Kesihatan Bersekutu (KSKB) Sultan Azlan Shah mengakui faham dengan kedudukan pihak penguatkuasa... KLIK UNTUK BACAAN LANJUT