Wednesday, March 27, 2013

Filipina mungkin kemuka tuntutan ke atas Sabah

Angkara murka yang dibawa oleh sesetengah pihak mencapai fasa lain apabila Filipina mula berhajat mengemukakan tuntutan ke atas Sabah. Walaupun ditolak tuntutan mereka ke atas Sipadan dan Ligitan 11 tahun lalu, mereka kembali ingin memalukan diri.

Filipina mungkin kemuka tuntutan ke atas Sabah

MANILA 25 Mac - Kerajaan Filipina mungkin mengemukakan tuntutannya ke atas Sabah selepas Setiausaha Kehakiman, Leila de Lima hari ini membayangkan akan berbuat demikian.

Akhbar Filipina melaporkan, perkara itu mungkin berlaku selepas De Lima mengesahkan bahawa Jabatan Kehakiman telah mengemukakan satu cadangan daripada sudut undang-undang kepada Presiden Benigno Aquino III berhubung tuntutan tersebut.

Beliau bagaimanapun enggan mendedahkan kandungan dokumen berkenaan.

De Lima berkata, Filipina mungkin mengemukakan isu tersebut kepada 'tribunal berkaitan'.

"Persoalan yang timbul sekarang, adakah kami mempunyai alasan kukuh dan sah jika membawa perkara ini kepada tribunal berkaitan," katanya kepada wartawan di Persidangan Kumpulan Pakar Persaingan ASEAN di sini hari ini.

Beliau berkata, Jabatan Kehakiman telah melakukan kajian daripada aspek undang-undang berhubung tuntutan ke atas Sabah dan mengemukakan cadangan itu kepada Aquino untuk diluluskan.

"Terpulang kepada Presiden sama ada beliau mahu menimbang kajian itu atau tidak," katanya.

Aquino sebelum ini dilapor menugaskan Jabatan Kehakiman dan Jabatan Luar supaya meneliti kesahihan tuntutan Kiram ke atas Sabah.

Menurut beliau, isu pemilikan Sabah oleh pengikut Jamalul Kiram III adalah satu pengulangan sejarah, ketika bekas Presiden, Ferdinand Marcos melancarkan rancangan untuk menceroboh Sabah pada 1968, yang dikenali sebagai pembunuhan Jabidah. - Agensi

1 comment:

Anonymous said...

KALAU PINOY TU BERANI BAWAK KE ICJ, SILAKAN... JGN NANTI DIMAKI OLEH RAKYAT SENDIRI MCM MANA INDON SEMASA PULAU SIPADAN DAN LIGITAN KEKAL MENJADI HAK MALAYSIA....

http://www.facebook.com/l.php?u=http%3A%2F%2Fwww.sinarharian.com.my%2Fnasional%2Fsejarawan-malaysia-akan-menang-mudah-isu-tuntutan-sabah-1.141427&h=pAQHSuPUk