Wednesday, May 22, 2013

PAS Terus Membudayakan Nyalaan Lilin

Mereka tak ramai di Kedah, tetapi cukup untuk merogol akidah juak-juak PAS ibarat pelaku maksiat melanggan pelacur tanpa membayar. Sedih. Maka ajaran asing dianuti. Menyalakan lilin demi pembebasan penyeru anarki yang ditahan polis. Pernahkah segelintir yang menakluk pemikiran mereka ini turut menadah tangan ketika mereka berdoa? Tetapi bab meniru agama mereka, sangat-sangat bersegera bahalol-bahalol PAS ikut. Bahasa kasar sangat? Adakah orang gila perlu dilayan dengan halus dan lemah lembut? Lihatlah serendah mana Tuhan telah menjadikan mereka itu di mata umat yang mengerti. Pun belum sedar.Nyalaan api solidariti? Untuk Adam Adli? Tak ada bacaan doa untuk dia selamat? Hanya nyalaan api? Ini bukan budaya kita, ini dah masuk budaya kristian dan majusi. Wow!! Pas sudah berubah, makin hebat makin advance! Tahniah Pas!! KLIK UNTUK BACAAN LANJUT

3 comments:

Anonymous said...

Hukum Penglibatan Orang Islam Dalam Aktiviti Candlelight Vigil

Keputusan


Muzakarah Jawatankuasa Fatwa Majlis Kebangsaan Bagi Hal Ehwal Ugama Islam Malaysia Kali Ke-88 yang bersidang pada 2 Oktober 2009 telah membincangkan Hukum Penglibatan Orang Islam Dalam Aktiviti Candlelight Vigil. Muzakarah telah memutuskan bahawa:

Islam melarang umatnya daripada terlibat dalam apa jua amalan yang bersifat ritual atau upacara agama bukan Islam.

Umat Islam dilarang menyertai aktiviti Candlelight Vigil kerana ia mengandungi unsur-unsur tasyabbuh dengan agama bukan Islam yang akan menjejaskan akidah umat Islam.


Keterangan/Hujah:

Di dalam Islam, cahaya atau api yang dihasilkan oleh lilin dan selainnya tidak memberi apa-apa pengertian berkaitan aqidah dan kepercayaan. Cahaya atau api hanya merupakan satu alat yang dikurniakan oleh Allah SWT bagi memudahkan urusan kehidupan manusia. Bagaimanapun, api atau cahaya menjadi satu perkara yang amat signifikan bagi agama-agama bukan Islam terutamanya bagi agama majoriti di negara ini iaitu Kristian, Hindu dan Buddha. Amalan Candlelight Vigil khasnya atau kuasa cahaya atau api amnya mempunyai perkaitan langsung dengan ketiga-tiga agama tersebut.

Upacara berhimpun di suatu tempat dengan membakar lilin sebagai tanda protes adalah menyerupai amalan agama orang bukan Islam. Hukum Islam jelas melarang umatnya meniru atau menyerupai budaya dan cara hidup orang bukan Islam. Ini berdasarkan sebuah hadith Rasulullah S.A.W. dalam Mausu’ah al-Sunnah, al-Kutub al-Sittah Sahih Muslim: Kitab Al-Aqdiyyah, Hadis ke-18, m.s. 1343 yang bermaksud:

“Sesungguhnya Rasulullah S.A.W. telah bersabda: Barangsiapa yang mengamalkan perkara yang bukan dari pada amalan kami maka ia adalah tertolak”. (Riwayat Muslim)


Rasulullah S.A.W turut melarang umatnya daripada melakukan sesuatu perkara yang bukan datangnya dari urusan agama, sepertimana disebutkan di dalam Mausu’ah al-Sunnah, al-Kutub al-Sittah Sahih Muslim: Kitab Al-Aqdiyyah, Hadis ke-17, m.s. 1343 yang bermaksud:

“Telah diberitakan kepada kami oleh Abu Ja’far Muhammad bin al-Subhi dan Abdullah bin Aun al-Hilali kesemua daripada Ibrahim bin Sa’ad telah berkata Ibn al-Subhi, diceritakan kepada Ibrahim bin Sa’ad bin Ibrahim bin Abd al-Rahman bin Auf, diberitakan kepada kami oleh ayahku daripada al-Qasim bin Muhammad daripda Aisyah berkata; Rasulullah S.A.W telah bersabda “Sesiapa yang mengada-adakan (mereka-reka) perkara yang baru dalam urusan kami dan perkara tersebut bukan tergolong di dalamnya maka ia adalah tertolak”. (Riwayat Muslim)

Chelina said...

bodoh ek admin ni? PAS asalnya tak support pun 505 ni.

Anonymous said...

PAS tak support, tapi membiarkan ahlinya bersuka-ria dengan budaya Kristian ini tanpa ada sebarang penasihatan dan pembantahan, jadi secara tidak langsung PAS merestui budaya yang diambil dari Kristian ini...