Tuesday, May 21, 2013

Kit Siang Dakwa Zahid Hamidi Takut Tegurannya Dibahaskan


(Terjemahan terus dari Bahasa Cina) Kuala Lumpur - 20 Mei: Pemimpin Kongres , Lim Kit Siang dari DAP mendesak Perdana Menteri memperuntukkan satu hari pada minggu pertama sidang untuk Sidang Dewan Rakyat membahaskan tindakan Zahid Hamidi menyarankan pengundi yang tidak berpuas hati dengan sistem pemilihan negara ini untuk keluar dari negara ini.

Kit Siang hari ini mengeluarkan kenyataan bahawa keberanian Zahid Hamidi berkata demikian haruslah berselari dengan keberaniannya menghadapi perbahasan tersebut.

Walaubagaimanapun, Kit Siang beri jaminan bahawa Perdana Menteri tidak akan berani menyahut usul tersebut dan Zahid Hamidi sebenarnya takut diperbahaskan ucapannya dan keseluruhan ahli kabinet dan menteri juga ketakutan usul pembahasan ke atas Zahid itu. - CHINA PRESSARTIKEL ASAL :


林吉祥促國會預留一天 辯論動議彈劾阿末扎希

20 May 2013 23:37
(吉隆坡20日訊)民主行動黨國會領袖林吉祥促請首相宣佈,在第13屆國會首週預留一天時間,辯論動議彈劾發表“選民不滿選舉制度可移民外國”言論的內政部長拿督斯里阿末扎希。
 林吉祥今日發表文告指出,既然阿末扎希對其發表的言論,表明不畏懼及做好准備面對在國會遭受彈劾動議,首相拿督斯里納吉主持來屆內閣會議后,應宣佈國會預留一天時間,辯論彈劾阿末扎希。
 不過,他不認為首相會宣佈彈劾動議,因為除了阿末扎希害怕面對彈劾動議,首相納吉和全體內閣部長,皆擔心和害怕彈劾阿末扎希的動議。

Mengapa dia perlu takut? Dibelakangnya terdapat berjuta yang bersetuju dengan kenyataannya. Cuma tidak perlulah dia dan juga kita melayan sangat kehendak kamu, Kit Sial.  Jika dia melayan, ramai pula yang menunggu untuk melayan kamu dan puak-puak kamu pula. Isu jika mahu diperbesarkan, maka besarlah ia. Bersediakah ?

6 comments:

Anonymous said...

DIA HERO MELAYU, BERANI PUNYA OLANG.
DAP YANG PENAKUT, ITU CEC ELECTION APA CERITA.
TAIK BABI OLANGYOU CERITA. TAIJ BABI DAP LUNTUTUP.
TAK MALU, WHAT A DISGRACE, A BIG SHAME.
CAT........ITU DAP CEC ELECTION BERSIH KAH.
LU JANGAN BODOH....CAKAP PASAL OLANG.
DIRI SENDIRI KASI TENGOK.
MORON MORON MORON.

Anonymous said...

saya cadangkan pada perdana menteri,pada minggu pertama sidang,elok diadakan perbahasan kenapa masih ada pihak yang masih tak dapat terima keputusan pru 13...sedangkan ramai pemerhati,penganalisis politik ,pemimpin asing dapat menerima keputusan pru 13.......minta bukti...cari saksi....berbahas secara intelektual.......ada berani......dua belah pihak mesti sambut cadangan ini supaya tidak perlu dibawa kejalanan isu ini....

Anonymous said...

Kotak pemikiran kit siang yg makin tua memang sempit
Benda2 macam ni ko nak bahas kat parlimen? Otak lu letak kat bontot ke kit sial!?

Anonymous said...

hari paertama parlimen to discuss the followings;
1. bila kit sial mau pencen? sudah lama makan elaun buta.
2. bila kit sian mau cuci cec dap? demons-strasi action party.

ada berani ka kit sial?

Anonymous said...

mesti la zahid/PM takkan layan ko kitsial..benda senang camtu pun ko tak paham...ko tak suka ko boleh blah..hokey?

Anonymous said...

LIM KIT KAT AKA LIM KEPALA KONGSI GELAP. CINA KAT MALAYSIA NI SEMUA KETURUNAN KONGSI GELAP GHEE HIN DAN HAI SAN SEBAB ITU KEKAYAAN KAT MALAYSIA NI SEMUA DIA NAK. SEBAB ITU KUBUR CINA KAT MALAYSIA NI SEMUA BESAR - BESAR , DALAM KUBUR DIA ORANG PUN BOLEH BAGI RASUAH KAT TO PEKONG KEPALA BOTAK PERUT BUNCIT.LIM DAN KETURUNAN TIDAK SUKA MALAY SIA BOLEH BALIK TANAH BESAR CINA. DUDUK MALAYSIA BUAT TERNAK BABI JE TAU