Rabu, April 30, 2008

MB Gah Dengan Kuasa

Utusan Malaysia, 30 April 2008
Arah tukar serta-merta - MB Perak mahu Pengarah JAIP keluar pejabat 24 jam

Oleh ABDUL RAZAK DIN

IPOH 29 April – Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury hari ini diarah bertukar serta-merta dalam tempoh 24 jam oleh Menteri Besar Perak, Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin kerana didakwa tidak memberi kerjasama kepada kerajaan campuran DAP, PKR dan Pas.

Jamry yang juga Setiausaha Majlis Agama Islam dan Adat Melayu Perak (MAIAMP) dikatakan telah diarah keluar dari pejabatnya oleh Mohammad Nizar pagi ini.

Menurut sumber kerajaan negeri, arahan Menteri Besar berkenaan melanggar tradisi di negeri ini dan mendahului Sultan Perak yang bertanggungjawab penuh dalam hal ehwal Islam.

Difahamkan, Jamry telah dihubungi melalui telefon supaya mengosongkan pejabatnya.

Perselisihan Pengarah JAIP itu dengan Menteri Besar dikatakan ada kaitan dengan usaha kerajaan negeri menukar ahli-ahli jawatankuasa masjid di seluruh Perak.

“Jamry diarah keluar tanpa diberi peluang menjelaskan apa-apa untuk membela dirinya,” kata sumber itu kepada Utusan Malaysia di sini.

Jamry, 48, ketika dihubungi enggan mengulas mengenai arahan itu, tetapi memaklumkan bahawa beliau akan menghadap Sultan Perak, Sultan Azlan Shah di Istana Kinta di sini.

“Setakat ini, saya diminta supaya tidak mengeluarkan apa-apa kenyataan berhubung perkara itu.

“Kemungkinan saya akan mengeluarkan kenyataan selepas menghadap Sultan,” kata beliau.

Arahan Menteri Besar Perak supaya Jamry mengosongkan pejabatnya boleh mencetuskan kontroversi kerana hal ehwal agama Islam terletak di bawah bidang kuasa Sultan Perak yang menjadi Ketua Agama Islam negeri.

Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah pula merupakan Pengerusi MAIAMP.

MAIAMP sepatutnya mengadakan mesyuarat pada 15 Mei ini untuk membincangkan senarai baru jawatankuasa masjid di seluruh Perak yang dibuat dengan mengambil kira nasihat Istana Perak.

Jamry dilantik memegang jawatan Pengarah JAIP sejak tahun 2004. Sebelum itu, beliau ialah Pegawai Daerah Kuala Kangsar.

Sementara itu, Mohammad Nizar yang genap 43 hari menjadi Menteri Besar mendakwa pertukaran serta-merta Jamry itu adalah sesuatu yang ‘normal’ dari segi prosedur pentadbiran kerajaan negeri.

Menurut beliau, Jamry ditukarkan ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri dan penggantinya di JAIP akan diumumkan kemudian.

Bagaimanapun, ketika ditanya mengapa Jamry diarah bertukar dalam tempoh 24 jam, Mohammad Nizar terdiam seketika.

Beliau kemudian sekali lagi menegaskan bahawa arahan pertukaran tersebut adalah sesuatu yang biasa dan tiada apa-apa yang negatif mengenainya.

“Sebelum ini juga terdapat beberapa pertukaran dan perpindahan beberapa pegawai kerajaan negeri, tetapi ia tidak dihebahkan kepada umum.

“Bertukar atau naik pangkat dalam pentadbiran adalah perkara biasa. Kita ada Timbalan SUK (Setiausaha Kerajaan) ditukarkan... naik pangkat pergi ke ibu pejabat, ini biasa.

“Anda patut kemukakan soalan ini kepada Menteri Besar yang dulu bila dia masuk-masuk sahaja, dia malah menukarkan SUK... saya tidak,” katanya pada sidang media selepas satu majlis di Institut Tadbiran Islam Perak (Intim) di sini petang ini.

Mohammad Nizar turut menafikan wujud perbezaan pendapat antara beliau dan Jamry hingga menyebabkan Jamry ditukarkan.

Analisis

Datuk Seri Nizar nampaknya semakin gah dengan kuasa di tangannya dan bertindak ke arah kontroversi. Nizar perlu faham bahawa bukan 100% penduduk negeri Perak yang menyokong pembangkang. Dari segi komposisi sekalipun, hanya 31 dari 59 kerusi DUN Perak dikuasai oleh Pakatan Rakyat. Terdapat 28 kerusi yang dimenangi oleh BN. Pakatan Rakyat berkuasa hanya atas majoriti mudah. Mereka hanya memerintah dengan menguasai 52.5% kerusi di Dewan Undangan Negeri. Mengapa begitu biadap sekali tindakan mereka yang penuh dengan eksploitasi ke atas kuasa? Cuba fikirkan dengan ekuilibrium yang sepatutnya. Inikah corak kabilah pemerintah yang bakal memberi kesejahteraan pada rakyat Perak? Pimpinan gila kuasa? Yang kononnya tak inginkan jawatan MB satu ketika dulu? Belang sudah nampak. Tidak menguasai dua pertiga namu berlagak seperti mereka di sokong oleh 100% penduduk Perak. Wahai Nizar, muhasabah lah diri sendiri. Kita seharusnya menunjukkan tauladan yang lebih baik bila berkuasa. Bukannya lebih buruk dari pemerintah sebelumnya dalam mempertimbangkan justifikasi kita terhadap satu-satu keputusan. Tindakan menghukum bangsa sendiri atas kuasa yang diberikan mengundang tepuk tangan chauvinist Cina yang majoriti dalam jentera pentadbiran tuan. Sedarlah Nizar. Melayu Perak lebih ramai menyokong UMNO. Tuan hanya berkuasa atas ihsan chauvinist Cina. Dan kini, tuan mengenepikan hak menubuhkan jawatankuasa Masjid oleh orang Melayu sendiri sambil tuan bernaung di bawah bendera pakatan rakyat? Untuk rakyat? Atau untuk nafsu nafsi kuasa tuan? Lu pikirlah sendiri !