Jumaat, September 28, 2012

Stesen Keretapi Jalan Sultan - Sejarah Kuala Lumpur Yang Hilang

Kepesatan kota Kuala Lumpur yang baru berusia tidak lebih 150 tahun adalah antara yang terpantas di dunia. Akibatnya, banyak sejarah lama yang hilang begitu sahaja tanpa jejak sehinggakan tidak pernah terlintas di kepala generasi muda hari ini tentang kewujudan sebuah stesen keretapi di tepi Pudu Sentral , lebih tepatnya di atas jalan di hadapan Ancasa Hotel hari ini.

Stesen Keretapi Jalan Sultan atau dikenali Sultan Street Station siap dibina pada 1 Jun 1893. Ia stesen keretapi kedua,  terletak di jajaran keretapi menuju ke selatan semenanjung. Laluan keretapi ini kemudiannya melalui Stesen Keretapi Pudu , kemudian Stesen Keretapi Sungai Besi sebelum terus ke Kajang dan ke selatan semenanjung.

Rentasan dari jalur laluan Kuala Lumpur - Klang ke Sultan Street Station dibina di atas tambakan sebatang anak sungai yang mengalir dari kawasan Bukit Bintang ke kawasan di mana letaknya Pasar Seni hari ini. Di kiri kanan landasan tersebut di bina jalanraya dan beberapa lintasan dan jalan tersebut dinamakan Foch Avenue.

Tidak sampai 30 tahun, Foch Avenue menjadi laluan utama di selatan bandar Kuala Lumpur sehinggakan ia memaksa laluan keretapi yang telah melahirkan jalan tersebut ditutup sehingga ke Sultan Street Station bagi tujuan pelebaran Foch Avenue yang kini dikenali Jalan (Tun Tan) Cheng Lock.

Hanya pada 1913 , laluan keretapi ke Klang di sambung ke laluan keretapi ke selatan dari Seputeh ke Salak South. Sementara keretapi bagi perjalanan ke selatan telah menggunakan laluan pintasan Seputeh - Salak South, Sultan Street Station diubahsuai menjadi lebih kecil sebagai stesen penamat bagi perkhidmatan laluan Ampang - Pudu - Kuala Lumpur di mana laluan dari Pudu ke pekan Ampang juga siap pada tahun 1913.

1889

1895

1950

Stesen Keretapi Jalan Sultan 1910

Stesen Keretapi Jalan Sultan 1955


Perkhidmatan keretapi railcar diperkenalkan bagi tujuan pengangkutan awam antara Sultan Street Station ke Stesen Keretapi Ampang. Pada Februari 1964, perkhidmatan berlokomotif diesel untuk pengangkutan penumpang dari Sultan Street Station ke Ampang pula diperkenalkan. Namun perkhidmatan ini ditamatkan beberapa tahun kemudian apabila pelebaran sambungan Jalan Pudu dan Jalan Cheng Lock dibina yang memaksa Sultan Street Station dirobohkan.

Hari ini, tiada kesan tinggalan Sultan Street Station tersisa mahupun legasi kewujudannya. Mungkin sebab itulah suatu masa lalu, pekedai-pekedai di Chinatown membantah laluan MRT bawah tanah di bawah premis mereka dan Dewan Perhimpunan Cina Selangor mencadangkan laluan keretapi 'purba' yang merentasi Jalan Cheng Lock dihidupkan semula sama ada di atas mahupun di bawah tanah.


Stesen Keretapi Jalan Sultan 1955

Bandingan dahulu dan sekarang







1 Perdana Menteri , 10 Timbalan Perdana Menteri


Pakatan Retorik (PR)  kerap kali menjanjikan jawatan Timbalan Perdana Menteri kepada kumpulan rakyat sasaran yang diharapkan sokongan mereka. Jika dahulu PR menjanjikan Timbalan Perdana Menteri kuota Cina , baru-baru ini jawatan Timbalan Perdana Menteri kuota Borneo. 

Berapa banyak jawatan Timbalan Perdana Menteri ni? Ini adalah agenda rebut sepak taji dan kemudian merogol Perbendaharaan Negara beramai-ramai. Bukankah cukup menakutkan andai mereka berkuasa?

Alang-alang dah berderet-deret Timbalan Perdana Menteri tu, mungkin menjelang hari pilihanraya, sejumlah 10 jawatan Timbalan Perdana Menteri telah dijanjikan. Mari kita lihat senarainya di bawah :

1. Timbalan Perdana Menteri I - (kuota Cina)

2. Timbalan Perdana Menteri II - (kuota India)

3. Timbalan Perdana Menteri III - (kuota Sarawak)

4. Timbalan Perdana Menteri IV - (kuota Sabah)

5. Timbalan Perdana Menteri V - (kuota Klate/Ganu)

6. Timbalan Perdana Menteri VI - (kuota Utagha)

7. Timbalan Perdana Menteri VII - (kuota Jawa)

8. Timbalan Perdana Menteri VIII - (kuota Minang/Rawa/Mandailing)

9. Timbalan Perdana Menteri IX - (kuota Mahasewel)

10. Timbalan Perdana Menteri X - (kuota Cheruk Tok Kun)


Hahaha.

Kompilasi Persembahan Kemenangan Shila Amzah Di Asian Wave, China

Adakah kita jenis menghargai seseorang selepas 'kepergiannya' seperti Sudirman dan P. Ramlee? Mengapa tidak kepada seorang yang masih muda yang menjadi fenomena tiba-tiba ini. Yang dimaksudkan ialah Nur Shahila binti Amir Amzah atau nama komersilnya Shila Amzah. 

 Berusia 22 tahun, Shila telah merangkul kemenangan dengan persembahan luar biasa di khalayak penonton di negara berpenduduk 1.3 billion, China minggu lalu. Kemenangan Shila Amzah ini merupakan pencapaian anak Melayu antara termuda dalam bidang seni suara di persada antarabangsa dan selayaknyalah Shila Amzah diberi sedikit penghargaan seperti mana dikecapi legenda-legenda industri muzik negara ini yang diperoleh mereka setelah 'ketiadaan' mereka. 

Layankan klip video persembahan finale Shila Amzah di pertandingan Asian Wave di mana dia mendapat sokongan kuat dari khalayak penonton China.

 

Di peringkat saringan dan separuh akhir :

Khamis, September 27, 2012

Ngeh : Minum White Coffee Tak Perlu Sijil Halal

Bekas Menteri Besar Perak (Sebenar), Ngeh Koo Ham sekali lagi mencetus polemik di Twitter. Kali ini isu kopi Old Town White Coffee yang diketahui ramai sebagai sumber niaganya selain perniagaan perhotelan Tower Regency Hotel Ipoh.

Katanya minum kopi mana ada isu halal atau tidak. Ini tentulah sama maksudnya jika kopi digoreng dengan minyak babi sekalipun ianya sekadar kopi menurut pemahamannya.

Mungkin Ngeh tahu, yang mungkin dimaksudkan ialah makanan di OTWC. Sebagai pembelit, dia menuju ke kisah kopi putih mengetahui ada sijil halal yang dikeluarkan untuk beberapa sumber dalam penghasilan kopi putih tersebut. 

Ini soal individu yang kurang ajar mempersendakan umat Islam dan tidak reti respect kepada agama lain. Malaysia sudah 55 tahun mencapai kemerdekaan dan rakyat hidup harmoni serta tiada masalah antara kaum. Tetapi makhluk biadap ini cuba mencetuskan suasana kurang enak di kalangan rakyat yang berbilang kaum di sini.


Semalam, si Pengerusi DAP Perak ni sengaja menimbulkan spekulasi yang kurang enak berhubung isu halal di Malaysia. Lihat di bawah, pendebatan antara Saudara Ketua Penerangan Pergerakan Pemuda PJU, Armand dan Ngeh Koo Ham biadap.






Bacaan lanjut : KLIK SINI

Selasa, September 25, 2012

Ini Lori Sampah PKR Selangor


Lori sampah PKR telah beroperasi. Mesin-mesin tersebut sudah sampai dari China kah? Tetapi mengapa beroperasi di Padang Besar.

Santai. Lori sampah di atas kepunyaan pihak kontraktor yang dilantik Majlis Perbandaran Kangar yang sedang melakukan pungutan sampah di pekan Padang Besar.

Namun, entah bilakah isu sampah dan lori-lorinya di bawah kerajaan PKR Selangor akan selesai. Mungkin, dengan melihat gambar ini, tergerak hati pihak mereka untuk membeli lori sampah berpendaftaran huruf-huruf PKR nun di utara.


Selasa, September 18, 2012

Wujudkan Hentian Bas Ekspres Ipoh Selatan


Diberitakan bahawa Terminal Bas Ekspres Meru Raya yang akan menjadi stesen bas ekspres Ipoh yang utama, telah pun siap sepenuhnya. Perpindahan stesen dari Medan Gopeng ke Meru Raya diwawarkan bermula pada Julai 2012 namun tertangguh itu, nampaknya akan mula berlangsung.





Tetapi, ini menyukarkan penduduk-penduduk di selatan bandaraya ini untuk menaiki bas bagi tujuan antara bandar. Andai kata bas ekspres masih lagi keluar melalui Simpang Pulai dan meredah kesesakan Gunung Rapat, Ipoh Garden dan memintas Jalan Kuala Kangsar  untuk ke Meru Raya, tiada gunalah pula stesen bas baru dan moden itu di bina bersebelahan dengan Lebuhraya Utara Selatan.

Solusi mudah ialah dengan pembinaan hentian jika tidak terminal bas yang baru di kawasan Ampang Baru, atau lebih tepat, selepas Plaza Tol Ipoh Selatan di sekitar jejambat jalanraya Ampang Baru - Tambun.

Dari sinilah pengguna di selatan, tenggara dan timur bandaraya Ipoh boleh turun atau naik bas ekspres yang datang atau bertujuan ke selatan terutamanya Kuala Lumpur.

Perlu diingatkan bahawa saban hujung minggu hampir 10,000 warga Ipoh yang bekerja di Kuala Lumpur akan pulang ke Ipoh pada hari Jumaat sebelum pulang semula ke Kuala Lumpur pada hari Ahad menggunakan pengangkutan awam sehingga pada hari-hari tersebut adakalanya perkhidmatan keretapi elektrik ETS dan bas-bas ekspres sekalipun tidak dapat menampung bilangan penumpang.

Pembinaan hentian bas selatan ini juga boleh dijadikan manfaat sebagai kawasan R & R khusus di kawasan penanaman limau bali dan boleh dijadikan R & R Tambun dan dengan ini juga perkhidmatan bas Perak Transit antara Stesen Keretapi - Hentian Ampang - Meru Raya dan juga sebaliknya boleh juga diwujudkan.

Ini merupakan eksploitasi besar ke atas prasarana jalan bebas tol Ampang - Jelapang yang dibina dengan kos RM250 juta oleh kerajaan pusat yang dilihat bakal turut memberi manfaat kepada penduduk di sepanjang Lebuhraya Utara Selatan antara lain Ampang, Tambun, Ipoh Garden, Tasek dan Kg. Tawas.





Jumaat, September 14, 2012

RM2.5 juta untuk pasang penapis air di 500 sekolah di Kelantan


Alat Penapis Dipasang Di 500 Sekolah Di Kelantan Atasi Masalah Air Kotor - Muhyiddin

KOTA BARU: Kerajaan pusat akan memasang segera alat penapis air di 500 sekolah di negeri ini yang sedang menghadapi masalah bekalan air kotor, kata Timbalan Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin.
Beliau berkata pemasangan alat penapis air di 500 sekolah di bawah Kementerian Pelajaran yang sudah dikenal pasti itu, dianggarkan melibatkan perbelanjaan sebanyak RM2.5 juta.
"Kita harap ini boleh mengurangkan masalah air kotor, saya tidak mahu pelajar di Kelantan menghidap penyakit yang berpunca daripada sumber air kotor," katanya kepada pemberita selepas merasmikan persidangan perwakilan Umno Bahagian Kota Baharu dan Majlis Pemimpin Bersama Rakyat serta Sambutan Mesra Aidilfitri di sini, Jumaat.
Muhyiddin yang juga Menteri Pelajaran berkata pemasangan alat penapis air itu berikutan kejayaan projek perintis yang dilaksanakan di beberapa sekolah di negeri ini menghasilkan air bersih yang dijamin kualitinya untuk kegunaan pelajar.
Beliau meminta pihak Jabatan Pembangunan Persekutuan Negeri Kelantan dan Jabatan Pelajaran Negeri Kelantan menyemak sekiranya masih terdapat sekolah lain yang menghadapi masalah sama untuk dipasang dengan alat penapis tersebut.
Ditanya mengenai Projek Loji Rawatan Air Langat 2 (Langat 2) di Selangor yang menjadi kontroversi, Muhyiddin berkata komitmen kerajaan pusat ialah projek tersebut akan diteruskan dan meminta kerajaan negeri Selangor memberi kebenaran "development order" supaya kerja boleh dijalankan.
"Kita dapati dari laporan yang ada, status air di Selangor sudah sampai di tahap kritikal, ini bukan politik, ia realiti, pakar-pakar mengenai air sudah beritahu kalau kita tidak mula projek Langat 2 sekarang yang tempoh pelaksanaannya dua setengah tahun hingga tiga tahun, sampai tahun 2015, 2016 pastinya tidak cukup air, keadaan darurat air boleh berlaku.
"Komitmen kerajaan pusat ialah setuju atau tak setuju kita nak mulakan, kalau tunggu dia (kerajaan Selangor) setuju, setahun lagi baru nak panggil tender, mungkin tidak akan siap dalam masa tersebut," katanya.
Muhyiddin berkata kita hendak minta kerajaan negeri Selangor membantu penduduk di Selangor, Putrajaya dan Kuala Lumpur, kerana ia melibatkan nasib rakyat dalam mendapatkan bekalan air yang mencukupi dan terjamin.
"Saya sudah minta Peguam Negara untuk meneliti Kanun Tanah Negara, ada fasal-fasal yang memperuntukkan di mana kalau ia dianggap projek nasional yang penting, kalau perlu kita boleh laksanakan juga walaupun ada halangan," katanya dan menambah kata loji tersebut akan memproses air yang diperoleh dari Pahang yang akan disalurkan melalui terowong. - BERNAMA

Imej-Imej Putera William dan Kate Middleton Melawat Masjid Assyakirin KLCC

Cukup ayu Kate Middleton berselendang. Cuma betisnya itu yang kurang ayu sedikit. Tak mengapalah. Asalkan dia sedar tuntutan menghormati rumah ibadat orang Islam antara lain mengenakan tudung kepala. Tidaklah seperti Ahli Parlimen Seputeh dan Serdang yang berketurunan Cina dari jenis komunis itu yang tetap disanjung puja oleh Islam fahaman PAS di negara ini.







Imej oleh : REUTERS

Lihatlah anak-anak raja menghormati institusi keagamaan Islam. Berbeza pula dengan anak-anak haram di bawah yang diternak oleh anak-anak gampang pembangkang :


Khamis, September 13, 2012

Singapura Larang Pemuda Sabah Dan Sarawak Bekerja Di Republik Itu


JOHOR BAHRU: Rakyat Malaysia berumur 18 tahun ke atas dibenarkan untuk bekerja di Singapura kecuali untuk lelaki dari Sabah dan Sarawak di mana had umur mereka telah dinaikkan kepada 35.

Peraturan baru telah dikenakan sebagai "hukuman pentadbiran" selepas peningkatan siri jenayah dan pergaduhan yang melibatkan pekerja Sabah dan Sarawak di republik itu.

Difahamkan bahawa beberapa pembunuhan berprofil tinggi yang melibatkan rakyat Sarawak dan Sabah di Ang Mo Kio Avenue, Kallang, dan juga Geylang pada tahun-tahun kebelakangan ini telah menyumbang ke arah peraturan-peraturan yang ketat.

Peraturan baru telah menyebabkan kesukaran untuk mematuhi undang-undang tersebut terutamanya golongan pekerja mahir dan khusus dari Sabah dan Sarawak untuk bekerja di sana.

Pekerja baru bawah 35 tahun telah dihalang dari masuk,  manakala mereka dalam kumpulan umur itu , yang sedang bekerja di sana, tidak dibolehkan memperbaharui permit kerja mereka selepas tamat tempoh dua tahun.

Presiden Gagasan Dayak Iban Bersatu Malaysia (GAIU)  Sai Malaka berkata walaupun perintah itu tidak dibuat rasmi oleh Kementerian Tenaga Kerja Singapura (MOM) , semua permohonan permit kerja oleh pemuda asal dari Sabah dan Sarawak di bawah umur 35 tahun telah ditolak secara automatik.

"Saya merasakan bahawa langkah ini adalah sangat melampau dan diskriminasi terhadap rakyat Sabah dan Sarawak," katanya.

Sai menambah bahawa dari Sarawak dan Sabah , hadirnya ramai pekerja mahir terutamanya dalam sektor minyak dan gas, perkilangan dan penyelenggaraan kilang.

Beliau berkata sejak peraturan tersebut berkuatkuasa, ramai pemuda Sarawak dan Sabah yang tidak  dapat untuk bekerja di Singapura telah memilih untuk bekerja di kilang-kilang di Johor, terutamanya di sekitar Pasir Gudang.

"Nasib baik kerajaan membangunkan hab minyak dan gas di Pengerang  di sini. Projek itu kini menyediakan kerja yang amat diperlukan bagi pekerja-pekerja yang kini menganggur, " katanya kepada The Star semalam.

Pengerusi Jawatankuasa Perpaduan, Sumber Manusia, Sains, Teknologi dan Inovasi Johor, M. Asojan berkata bahawa mereka juga menyedari akan isu ini dan menggesa rakyat Sabah dan Sarawak yang tidak dapat masuk ke Singapura untuk mengisi sehingga 42,000 pekerjaan dalam pelbagai industri di Johor .

Sementara itu, seorang jurucakap daripada MOM mengesahkan bahawa Singapura telah mengetatkan dasar yang mengawal pengambilan dan pengekalan tenaga kerja asing dalam beberapa tahun kebelakangan ini untuk menyederhanakan pertumbuhan tenaga kerja asing serta untuk menggalakkan pertumbuhan ekonomi yang didorong oleh produktiviti.

Beliau berkata bahawa tenaga kerja asing dari semua sumber yang diperlukan untuk memenuhi pelbagai kriteria untuk melayakkan diberi pas kerja.

"Kami akan terus untuk meluluskan atau memperbaharui pas kerja pekerja dari Sabah dan Sarawak yang didapati layak dan sesuai untuk bekerja di Singapura," kata jurucakap MOM.

Pesuruhjaya Tinggi Malaysia ke Singapura Datuk Md Hussin Nayan berkata bahawa semasa pilihan raya di Singapura, salah satu daripada isu-isu yang dibangkitkan adalah bilangan pekerja asing yang tinggi di sana dan kerajaan republik tersebut telah mengambil langkah-langkah untuk menangani isu itu dengan meminimumkan pengambilan pekerja tidak mahir. - The Star

Tony Fernandes : Saya Gembira Lion Air 'Jajah' Malaysia


Sama ada bengang sambil tersenyum, sindiran kepada mana-mana pihak atau lafaz jujur dari beliau, Tony Fernandes menyebut dia mengalu-alukan 'penjajahan' Lion Air ke atas KLIA2 melalui Malindo Airways kerana dengan itu sahaja dapat membolehkan Air Asia 'menjajah' Indonesia.

Kenyataan Tony Fernandes itu ibarat tidak berminat lagi menggarap pasaran negara ini, negara di mana Air Asia dilahirkan, sejarah buruknya tercipta pada zaman ia di tangan DRB dan bagaimana ia diambilalih oleh Tony Fernandes dengan harga yang tak masuk akal.

Kenyataan itu juga ibarat mengguris hati pengguna penerbangan tersebut di Malaysia kerana pengguna di Malaysia inilah yang memberi hasil saraan operasi kepada Air Asia selama tahun awal kewujudannya sehingga ia mampu terbang mengangkut bukan warganegara dan mencecah 33 juta penumpang hari ini.

Tetapi apakan daya, Tony Fernandes terlalu banyak cerita. Jika Malindo Airways mampu memberi tambang murah setara Air Asia dengan menggunakan KLIA2 yang dikatakan mahal itu, hanya cukai lapangan terbang yang membezakan LCCT dan KLIA2. Seterusnya kelak, kita dengarkan apa reaksinya pada ketika itu.

Bos AirAsia Senang Lion Air 'Jajah' Malaysia

Herdaru Purnomo - detikfinance
Kamis, 13/09/2012 13:20 WIB
Kamis, 13/09/2012 13:20 WIB 
Jakarta - Bos AirAsia Tony Fernandes memberikan sambutan meriahnya atas kedatangan Lion Air di Malaysia. Hadirnya Lion Air justru memberikan kesempatan bagi AirAsia untuk terus berkembang di Indonesia. 


Kapasitas Lion Air dinilai akan berkurang di Indonesia dan terpecah ke Malaysia. Lion Air yang merndirikan perusahaan patungan dengan National Aerospace & Defence Industries (NADI) Malaysia bernama Malindo Airways memang direncanakan akan terbang di kawasan Indonesia-Kuala Lumpur pada Mei 2013. Hal ini merupakan pukulan bagi AirAsia yang telah menguasai Malaysia.



AirAsia telah lama bermarkas di Kuala Lumpur. Namun Tony Fernandes sendiri sebagai warga negara Malaysia justru membuka kantornya di Jakarta dan mengakuisisi Batavia Air senilai US$ 80 juta. 

"Kami sangat gembira karena mereka datang kesini (Malaysia) yang membuat kapasitas dari Indonesia berkurang. Kita bisa memberikan kenyataan untuk 'memindahkan uang' mereka dari Indonesia," kata Tony kepada The Edge Financial Daily yang dikutip AFP, Kamis (13/9/2012).



Para analis sendiri memprediksikan Malindo Airways mampu memperlambat profit AirAsia. Saham AirAsia saja sempat anjlok terendah dalam 11 bulan terakhir. 

Fakta : Malaysia Lebih Aman Dari Singapura

Pelik tapi benar. Dalam Global Peace Index 2012 , Malaysia menduduki tangga ke 20 negara paling aman di dunia berbanding Singapura yang menduduki tangga ke 23. Peningkatan itu sebenarnya merupakan satu penurunan jika dibandingkan dengan tahun 2011 di mana Malaysia menduduki tangga ke 18. Sesetengah pihak menyebut penurunan itu berpunca dari demonstrasi-demonstrasi ganas parti politik yang semakin berleluasa. Pun begitu adalah sesuatu yang membanggakan jika dalam sudut ini kita mengatasi Singapura kerana dalam beratus-ratus segi lain, Singapura pastinya mengatasi kita. Bandingan tahun 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012 bagi kedua-dua negara adalah seperti berikut. Malaysia 36, 37, 25, 21, 18, 20 manakala Singapura 28, 27, 22, 29, 23, 23 . Tiada yang lebih bermakna dari sebuah keamanan. Tetapi paling bahaya ialah rasa tidak bersyukur atas keamanan yang dikecapi itu.





Untuk rujukan penuh, kunjungi laman ini : http://www.visionofhumanity.org/gpi-data/#/2012

Malindo Airways Buatkan Saham Air Asia Jatuh


Dagangan awal pagi ini menyaksikan saham Air Asia turun lagi menjadi RM2.93 menjadikan saham Air Asia menjunam 8.2% dalam dagangan semalam dan awal hari ini. Terdahulu, pelancaran Malindo Airways membuatkan saham Air Asia merosot  5.3% semalam iaitu jatuh 17 sen kepada RM3.02 sesaham.  Tony Fernandes masih belum mengulas akan hal ini melainkan jaminannya bahawa Malindo Airways merupakan ancaman kepada MAS  dan bukannya kepada Air Asia.

Thursday September 13, 2012

AirAsia share price dips

By SHARIDAN M. ALI 

PETALING JAYA: AirAsia Bhd's share price predictably took a beating yesterday, shedding 17 sen to close at RM3.02 following the formation of a new low-cost carrier (LCC) Malindo Airways which will start operation by next May.
The stock was also the second most active counter with 42.7 million shares changing hands yesterday.
Malindo Airways was formed by National Aerospace and Defence Industries Sdn Bhd (Nadi) and Lion Air's owner PT Lion Group.
Under the deal, Nadi will take a 51% equity stake in Malindo and PT Lion the remaining 49%.
It was reported that Malindo would operate from its transit hub at the soon-to-be-completed KLIA2 and initially ply major routes between Malaysia and Indonesia. It also wanted a slice of the domestic market, including flights to Sabah and Sarawak.
Malindo also planned to fly regional routes within the four-hour radius from KLIA2 to cities such as Manila, Bangkok and Hanoi.
OSK Research said with only 12 operational aircraft in the start-up phase next year, it didn't see this as an immediate threat to AirAsia andMalaysia Airlines.
“However, as Malindo's scale of operations grows, this could further intensify competition and put downward pressure on yields across the board as the airline intends to price fares as low as those of AirAsia,” it said in a report that maintained buy calls on AirAsia, MAS and Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB).
The report said Malindo had an added advantage in its cost structure, as its new generation Boeing B737-900s had a comparably higher seat capacity of 220 seats compared with AirAsia's 180 seats.
“Furthermore, maintenance, repair and overhaul (MRO) services will be done by Nadi subsidiary Airod. The key beneficiary to the JV set up is MAHB, as KLIA2 and KKIA will be its operating hubs in Malaysia.
“Nonetheless, competition is good for consumers, thus further stimulating the demand for low-cost travel,” it said.
Meanwhile, MIDF Research believed that it was too early to conclude whether the establishment of Malindo Airways would pose a serious threat to AirAsia.
“The premium LCC concept has yet to prove that it is sustainable in the long-term. For the foreseeable future, we expect that AirAsia will focus more on the booming Indonesian market instead of the already saturated Malaysian market,” it said. While there may be knee-jerk reaction to the news, the research house said AirAsia's growth remained intact given its continual efforts to strengthen its footprint in other Asian countries.

Pembangkang Bagi 32 Billion Kepada Chua Tee Yong

Sebelum PR menang besar 2008, tidak timbul isu ugut dan khianat seperti balingan cat merah, batu, peluru  hidup, kelongsong peluru dan terbaru, duit orang Cina mati. Tapi selepas itu, bertingkat-tingkat kes tersebut direkodkan dan ada diantaranya menuju ke pihak pembangkang sendiri. 

Jelaslah isu baling cat merah dan batu ke bas dua tingkat Anwar Ibrahim juga adalah kerja jurukhianat dan juruugut yang dilahirkan mereka sendiri.

Terbaru, Chua Tee Yong, menerima nilai 32 billion wang orang mati sebagai amaran agar tidak meneruskan debat dengan Menteri Besar Selangor berhubung isu Talam Corp.

Diugut dengan 'wang orang mati'




PUTRAJAYA 12 Sept. - Timbalan Menteri, Pertanian dan Industri Asas Tani, Datuk Chua Tee Yong hari ini membuat laporan polis mendakwa diugut dengan empat keping 'wang kertas orang mati' bernilai '32 bilion' bersama keratan akhbar berbahasa Cina. 
Beliau yang juga Ketua Biro Profesional Muda MCA berkata, keratan akhbar itu berkaitan cabaran berdebat dengan Menteri Besar Selangor, Tan Sri Abdul Khalid Ibrahim berhubung isu penyelesaian hutang membabitkan Syarikat Talam Corporation Bhd. (Talam). 
"Saya percaya wang kertas orang mati adalah satu cara ugutan atau amaran kepada saya supaya tidak meneruskan niat untuk berdebat dengan Menteri Besar Selangor berhubung isu Talam.

Gangsterisme Anwar Ibrahim Bawa Padah Kepada Rakyat Jika Dia Berkuasa

Ketika masih belum berkuasa lagi, Anwar mengarahkan penyokongnya merempuh sekatan polis. Terbaru, pengawalnya mengacukan pistol terhadap orang awam. Apakah bencana yang boleh dia bawa sekiranya dia memerintah negara?

Apakah nasib mereka yang menentang Anwar ibrahim hari ini sekiranya dia merampas tampuk kekuasaan secara sah atau pun tidak sah?

Jelas sekali, individu bernama Anwar Ibrahim patut ditolak segenap lapisan masyarakat.


Melanggar sekatan polis ketika belum berkuasa. 


Memiliki pengawal peribadi yang tegar mengacu pistol kepada orang ramai ketika belum berkuasa. 

 Fikirkan.

Filem Hina Nabi Ragut Nyawa Duta AS Di Libya

Sikap tidak peka terhadap sensitiviti umat Islam telah menyebabkan Duta AS ke Libya terbunuh akibat diserang oleh penunjuk perasaan yang membantah sebuah filem yang menghina Islam.

Filem keluaran seorang Yahudi Amerika itu sengaja memburukkan Islam dengan menyebut Islam sebagai barah dan Nabi Muhammad digambarkan tidur bersama ramai wanita. 

Provokatif Barat ke atas Islam dibayar dengan nyawa apabila Christopher Stevens dan rakan senegaranya terbunuh setelah kereta yang dinaikinya untuk keluar dari Konsulat Amerika di kota Beghazi, dibedil roket.

Kejadian yang berlaku jam 6 pagi 12/9/2012 waktu Malaysia itu turut mengorbankan 3 lagi petugas kedutaan Amerika Syarikat yang mengiringi beliau ketika lawatannya ke Konsul Amerika Syarikat di Berghazi dari pejabat Kedutaan Amerika Syarikat di Tripoli.

Menariknya, kota Beghazi ialah kota tempat bersarangnya dakyah anti-Ghadaffi tajaan Amerika Syarikat ketika berlakunya pemberontakan ke atas pemimpin Libya terulung itu tahun lalu.

Lebih parah, pemerintah Libya menuduh para penyokong Ghadaffi yang melakukan hal tersebut sedangkan semua orang tahu, Beghazi merupakan kota paling selamat untuk puak anti Ghadaffi di Libya.

Pengajaran besar buat Amerika Syarikat ialah, mereka tidak mungkin kehilangan nyawa rakyat mereka ketika melagakan rakyat Libya namun dengan menghina Islam dan junjungan besar Rasulullah SAW, itu tidak mungkin dapat mereka elakkan.

Insiden seperti ini menjadi akibat kepada golongan Yahudi semakin dibenci di Amerika Syarikat sendiri setelah dikenalpasti sebagai kelompok yang mendatangkan susah kepada rakyat Amerika Sendiri.

Rabu, September 12, 2012

Mengesan Suspek Hina Pemimpin Pembangkang, Tapi...

Nampaknya PDRM kini sudah mula meningkatkan operasi 'tangkap penghina' tidak kiralah yang menghina pemimpin yang memerintah atau pemimpin yang membangkang.

PDRM kesan suspek hina pemimpin pembangkang

KUALA LUMPUR 12 Sept. - Polis Diraja Malaysia (PDRM) sedang mengesan beberapa individu yang terlibat dalam 10 kes membabitkan serangan dan penghinaan terhadap pemimpin pembangkang yang dilaporkan sejak 2009.
Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Seri Mohd. Bakri Mohd. Zinin berkata, tindakan yang diambil ini membuktikan polis tidak memilih bulu seperti yang didakwa segelintir pihak sebelum ini. - UTUSAN

Kes-kes penghinaan bersabit agama lain seperti gambar-gambar ubahsuai di bawah masih belum tuntas dengan pelakunya masih bebas berkeliaran di dunia maya:



Hakikatnya, penghina pembangkang yang hina itu berleluasa hanyalah sebagai impak dari berleluasanya penghina pemimpin kerajaan yang tidak pernah ditangkap polis dan masih pula sibuk mengubahsuai gambar-gambar fitnah yang kemudiannya dijaja oleh penjaja fitnah orang lain yakni puak islam ala PAS.

Selasa, September 11, 2012

Lion Air Tempah 230 Pesawat Baru Demi Malindo Airways


Lion Air telah memesan 230 buah pesawat baru bernilai USD 22.4 billion yang akan tiba antara 2017 hingga 2026. Pesawat yang bakal dilengkapi kemudahan internet dan signal telefon bimbit ini akhirnya diketahui rakyat Indonesia, adalah untuk penerbangannya yang dijenamakan semula di Malaysia dengan nama Malindo Airways. Syarikat ini akan berbasis di KLIA2, Sepang yang dipandang sepi oleh Air Asia, dengan dikerjakan oleh rakyat Malaysia yang bekerja di KLIA.


Lewat Malindo Airways, Lion Air Siap Kalahkan AirAsia di Malaysia

Herdaru Purnomo - detikfinance
Selasa, 11/09/2012 15:42 WIB



Kuala Lumpur - Bos PT Lion Mentari Airlines (Lion Air) Rusdi Kirana menyatakan siap untuk memberikan pelayanan terbaiknya lewat perusahaan patungan bersama National Aerospace & Defence Industries (NADI) Malaysia. Melalui Malindo Airways, Lion bersama NADI siap mengalahkan perusahaan aviasi AirAsia dengan memberikan harga tiket yang terjangkau.


"Kita memberikan harga yang terjangkau tetapi dengan pelayanan yang lebih baik dibanding dengan perusahaan lainnya seperti hiburan di dalam pesawat," kata Rusdi seperti dilansir AFP, Selasa (11/9/2012).



Rusdi melihat tingginya peningkatan perjalanan di Asia Pasifik, yang akan mencapai 2,2 miliar penumpang di 2030 dan membutuhkan 11.450 pesawat baru untuk mencukupi kebutuhan. 



Malindo Airways ini direncanakan akan 'mengepakkan sayapnya' ke berbagai kota di Indonesia dan termasuk Manila, Hanoi serta kota di Australia dan China.



Dalam satu dekade kedepan diharapkan perusahaan ini bakal mengoperasikan 100 pesawat termasuk 5 pesawat terbaru Boeing 787 Dreamliners yang siap datang di 2015. Pesawat terbaru Boeing tersebuti siap diterbangkan Malindo Airways ke Eropa.



Lion Air pernah mencatatkan rekor pembelian 230 pesawat Boeing senilai US$ 22,4 miliar. Pesawat tersebut siap didatangkan pada 2017 hingga 2026. Lion juga membeli 27 pesawat kecil dari ATR dengan jenis ATR 72-600 seharga US$ 610 juta.

Malindo Airways , Mei 2013


1 COMMENT:

Tony Hernandez said...
1. Indonesian low-cost carrier Lion Air will start a hybrid airline in Malaysia in a joint venture with the country's National Aerospace and Defence Industries (NADI). 

2. The new carrier, named Malindo Airways, will start operations in May 2013 with a fleet of 12 Boeing 737-900ER aircraft.

3. The airline will offer a "hybrid product" using aircraft with a two-class configuration – 12 in business and 168 in economy. The aircraft will also be equipped with in-flight entertainment systems and in-flight connectivity, Lion president director Rusdi Kirana said at a press event in Kuala Lumpur, ahead of the signing ceremony. 

4. Under the joint venture agreement, NADI will hold 51% in the new carrier and Lion 49%. The airline has named Kirana's personal assistant Chandran Ramamuthy as its chief.

5. Malindo will be based at Kuala Lumpur International Airport terminal two and focus on routes between Malaysia and Lion's hub in Indonesia before operating to other cities such as Bangkok, Manila, Hanoi and Guangzhou. It will also operate on domestic routes. 

6. The carrier intends to add 12 aircraft to its fleet annually, including the Boeing 737 Max and 787. These aircraft will come from Lion Air's current order book, said Kirana. 

7. The five 787s Lion has on order – originally set for its premium carrier Batik Air – will instead go to Malindo in 2015. Lion is now in talks with Boeing to order an additional 10 787s, said Kirana.

8. To compete as a newcomer, the new airline will offer ticket prices lower or at least on par with that of Malaysia low-cost carrier AirAsia, said Kirana, adding that Malindo will have a low cost base owing to the involvement of NADI. 

Tiba-tiba, Ada Malindo Airways...

Malindo Airways, sebuah syarikat penerbangan tambang murah Malaysia yang diusahakan oleh syarikat National Aerospace & Defense Industries Sdn. Bhd. yang barangkali tergolong syarikat GLC, dengan PT Lion Group yang mengusahakan Lion Air dan berpusat di Indonesia akan menggantikan Air Asia yang enggan berpindah ke KLIA2 nampaknya. Adakah benar begitu?

Mungkin Tony Fernandes berpindah ke Jakarta kerana hal ini?

Nampak ke-Asia Tenggaraan juga syarikat penerbangan ini kerana Lion yang menjadi lambang Singapura terpancar pada penerbangan usahasama Malaysia - Indonesia dan tidak sesuai pula untuk menyebutnya penerbangan milik Malaysia. Ini kerana lambang Lion Air di bawah diyakini menjadi imej tonjolan bagi melambangkan penerbangan tersebut.

Jadul banget deh

Malindo Airways penerbangan murah kedua Malaysia

KUALA LUMPUR 11 Sept. - Malaysia akan mempunyai sebuah lagi syarikat penerbangan tambang murah iaitu Malindo Airways yang akan memulakan operasinya Mei tahun depan.
Malindo Airways merupakan sebuah syarikat penerbangan kerjasama antara National Aerospace & Defence Industries Sdn. Bhd. (NADI) dari Malaysia dan P.T. Lion Grup dari Indonesia.
NADI akan menguasai sebanyak 51 peratus kepentingan dalam Malindo Airways, manakala selebihnya daripada P.T. Lion Grup.
Buat permulaan, sebanyak 12 pesawat Boeing 737 dijangka beroperasi di bawah Malindo Airways yang menghubungkan kota-kota besar Indonesia ke Kuala Lumpur.
Kuala Lumpur akan digunakan sebagai pusat penerbangan ke negara-negara ASEAN dan Asia.
Pengarah Presiden P.T. Lion Grup, Rusdi Kirana berkata, Malindo Airways akan berpangkalan dan beroperasi di KLIA2, Sepang, Selangor.
Katanya, selain Kuala Lumpur, Bali di Indonesia juga akan dijadikan sebagai pusat penerbangan Malindo Airways ke Australia.
“Jadi, para penumpang dari KLIA2 boleh menggunakan Bali sebagai transit ke Australia," katanya.
Beliau berkata demikian pada taklimat media selepas menandatangani perjanjian kerjasama di antara NADI dengan P.T Lion Grup di sini hari ini.
Hadir pada majlis Presiden NADI, Tan Sri Ahmad Johan. - UTUSAN

Isnin, September 10, 2012

'Garuda Muda' Tersungkur di GBK

Pasukan Harimau Muda bawah 22 berjaya menumpaskan pasukan Garuda bawah 22 malam semalam di Stadium Gelora Bung Karno dengan skor 1 - 0 di Jakarta.

'Garuda Muda' Tersungkur di GBK

Eddward Samadyo Kennedy - detikSport
Minggu, 09/09/2012 22:30 WIB
Jakarta - Tim nasional Indonesia U-22 menelan kekalahan 0-1 dari Malaysia U-22 pada pertandingan SCTV Cup. Gol tunggal Malaysia diciptakan oleh Reuben Thayaparan.

Pada pertandingan yang berlangsung di Stadion Utama Gelora Bung Karno, Minggu (9/9/2012) malam WIB, tersebut, Indonesia tampil oke di awal-awal babak pertama. Mereka beberapa kali menggempur pertahanan Malaysia. Namun, penyelesaian akhir skuat besutan Aji Santoso itu tak ada yang berujung menjadi gol.

Sebuah insiden terjadi di menit ke-37 kala Nazirul Alim menjatuhkan Hendra Bayauw di kotak terlarang. Tetapi wasit tak melihatnya sebagai pelanggaran, sehingga pertandingan tetap dilanjutkan.

Tiga menit menjelang babak pertama berakhir, operan pemain Indonesia di daerah pertahanan direbut oleh Reuben. Ia lantas melepaskan tendangan keras kaki kanan di ujung kotak penalti. Bola melesak ke pojok kanan atas gawang Indonesia tanpa bisa dihalau oleh Aji Saka. Skor 1-0 untuk keunggulan Malaysia bertahan sampai babak pertama selesai.

Di babak kedua, Malaysia mendapatkan beberapa peluang emas. Tim arahan Ong Kim-Swee itu sempat dua kali membobol jala Indonesia, tetapi dua kali gol itu dianulir lantaran pemain Malaysia dinilai asisten wasit berada dalam posisi offside.

Nico Malau sempat melakukan tendangan spekulasi dari luar kotak penalti Malaysia di menit 49. Tetapi, laju bola masih lemah dan mudah dijinakkan kiper Izham Tarmizi.

Di pertengahan babak kedua, Riyanto sempat mendapatkan peluang. Ia menerima bola di sisi kanan pertahanan Malaysia, menahan bola sejenak, lalu melepaskan tendangan kaki kiri. Hasilnya? Bola masih melambung di atas mistar gawang.

Indonesia terus menekan menjelang babak kedua berakhir. Tetapi, tak ada satu pun peluang yang berhasil diselesaikan dengan baik. Skor akhir: Indonesia 0-1 Malaysia.


SKUAT: Indonesia U-22 (4-2-3-1): 12- Aji Saka; 7-Hendri Aprilianto, 6-Fasta Biqul, 24-Agus Nova, 4-Syaiful Indra; 21-Syahroni, 14-Rasyid Akbar, 15-Hendra Bayauw, 16-Yoseph Ostanika; 17-Riyanto, 11-Agung Supriyanto.

Cadangan: 1-Hidayat Brutu, 20-M. Anshori, 27-Achmad Faris, 8-Dio Permana, 23-Kim Kurniawan, 9-Abdul Rahman, 13-Arvil, 28-Ahmad Rezal, 3-Sigit Meiko
Pelatih: Aji Santoso.

SKUAT: Malaysia U-22 (4-4-2): 20-; 4-Reuben Thayaparan, 5-Nik Mohd Shahrul Azim, 19-Sahrul Mohd Saad, 13-Nazirul Naim; 6-Saavindran, 7-Mohd Irfan Fazail, 8-Wan Zaharul Nizam, 12-Saiful Ridjuan; 9-Thamil Arasu, 27-Ahmad Nazwan

Cadangan: 1-Mohd Farhan, 2-Mohd Syawal, 3-Mohd Nasriq, 10-Mohd Ferris Danial, 16-Mohd Aminuddin, 18-Syahrul Azwari, 26-Muhammad Izuan, 28-Azzizan Nordin
Pelatih: Ong Kim Swee.

Di Kala Polis Selalu Dipersalahkan

Bukankah mengacu pistol oleh pegawai polis sekalipun terhadap orang awam tak melambangkan ancaman tak bertempat? Apa pula dengan pengawal peribadi yang mempunyai lesen senjata api semata-mata.

Acu pistol: Pengawal Anwar dibebaskan.


Polis Melaka sudah membebaskan pengawal peribadi Datuk Seri Anwar Ibrahim yang dilaporkan mengacu senjata api ke arah orang ramai pada majlis anjuran Parti Keadilan Rakyat (PKR) di Kampung Baru Rim, Jasin, dekat sini, semalam.


Ketua Jabatan Siasatan Jenayah Melaka, Asisten Komisioner Raja Shahrom Raja Abdullah, berkata lelaki berusia 37 tahun yang juga ketua pengawal peribadi ketua pembangkang itu dibebaskan jam 9 malam semalam di Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Jasin di sini. Beliau berkata, lelaki berkenaan ditahan dan disiasat berhubung lima laporan polis mengikut Seksyen 506 Kanun Keseksaan kerana mendatangkan ugutan secara jenayah yang boleh menyebabkan kematian atau cedera parah antara jam 3.30 petang dan 4 petang semalam.
"Namun dia dibebaskan dengan jaminan polis selepas kami merakam percakapannya dan berpuas hati dengan keterangan yang diberi," katanya dalam sidang media di Ibu Pejabat Polis Kontinjen Melaka di sini, hari ini.

Beliau berkata, siasatan awal mendapati lelaki itu mempunyai lesen senjata api yang sah dan hasil keterangannya mendapati tindakannya itu tidak mengancam sesiapa, sebaliknya hanya menjalankan tugas sebagai pengawal peribadi.

Bagaimanapun, Raja Shahrom berkata, polis akan menjalankan siasatan lanjut melalui rakaman video atau gambar yang dirakam orang awam seperti yang dilapor sebuah akhbar tempatan hari ini.
Bacaan lanjut di :Utara News

Jumaat, September 07, 2012

Azhar Idrus Enggan Jadi Calon PAS?


Mungkin kerana sikap jelik PAS yang terlalu meliberalisasikan dasar-dasar Islam mereka demi DAP, Azhar Idrus menolak untuk dicalonkan sebagai calon PAS dalam PRU 13. 

Dia mungkin juga gusar dengan nasib yang menimpa Nasharudin Mat Isa sekiranya tiba giliran untuk dia memperbetulkan langkah sumbang PAS di kemudian hari.

Atau mungkinkah dia menantikan satu referendum seluruh ahli PAS supaya merayu dia dicalonkan agar dapatlah dia mempamerkan kekuatannya seperti mempamerkan kekuatan jentera Ferrari.

Katanya, dia tidak mahu terbabit dalam politik pilihanraya kerana mahu berdakwah dalam caranya sendiri. Namun jika dalam setiap ceramahnya, pasti akan ada elemen menghina UMNO dan melambung PAS, tersendiri apakah namanya?

Same old, same old.

Azhar tolak jadi calon Pas

KUALA TERENGGANU 6 Sept. - Penceramah bebas, Azhar Idrus yang kini menjadi sandaran Pas memeriahkan ceramah politik parti itu menolak menjadi calon pada Pilihan Raya Umum Ke-13. 
Pesuruhjaya Pas negeri, Abdul Wahid Endut berkata, beliau difahamkan Azhar enggan terlibat secara langsung dalam politik kerana mahu terus berdakwah dengan cara sendiri. 
"Beliau merupakan ikon khususnya dalam kalangan generasi muda, jika beliau berada di platform kita, ia sesuatu yang baik, tetapi awal-awal lagi beliau sudah menolak 
"Difahamkan, beliau menolak sebelum kami sempat membuat penelitian, lagi pun nama beliau tidak dikemukakan secara rasmi, cuma disebut-sebut di kalangan ahli parti," katanya kepada pemberita pada majlis sambutan Aidilfitri anjuran Badan Perhubungan Pas negeri, di sini hari ini.

Khamis, September 06, 2012

RON97 Naik 30 Sen Menjadi RM3.00 Seliter



RON97 naik 30 sen menjadi RM3.00 seliter. Berikut keputusan Persatuan Pengedar Minyak Malaysia yang bertanggungjawab ke atas kenaikan tersebut yang dibuat bersangkutan kenaikan harga minyak dunia. 

RON97 dilepaskan kerajaan untuk mengikut harga pasaran sejak 2 tahun lalu.

RON95 yang dikawal kerajaan masih lagi mengekalkan harga RM1.90 seliter dan belum ada keputusan menaikkan bahan bakar jenis itu oleh kerajaan.


RON97 is now RM3 per litre, petrol dealers say

By YUEN MEIKENG


PETALING JAYA: The price for premium petrol RON97 has gone up by 30 sen from RM2.70 to RM3 per litre.
Malaysian Petrol Dealers Association president Datuk Hashim Othmansaid the new price was effective at petrol pumps since 12.01am Thursday.
“This is following the world fuel price in the market, which has risen,” he said when contacted.
It was reported that the price of RON97 was slashed by 20 sen from RM2.80 to RM2.60 per litre in July.
The price was later increased to RM2.70 per litre in August.
The retail price of RON97 petrol is determined by a 'managed float' in which the price will be changed according market forces.


Air Asia Serbia ?



Selepas Air Asia versi beberapa negara ASEAN dan Jepun, bakal muncul pula Air Asia Serbia. Fuh. Tidak tahulah sama ada itu namanya atau lain pula namanya. Tetapi Air Asia sedang berbincang dengan pengurusan syarikat penerbangan Serbia yang menanggung hutang, JAT Airways. 

Namun pihak Air Asia menafikan hal ini walaupun kecoh di Indonesia, mereka akan mengambil alih syarikat tersebut.

Pelik kerana ia mungkin membawa banyak makna dan memberi banyak tafsiran dari segenap lapisan pihak di negara ini yang masih tidak senang dengan kekejaman kaum Serb di Bosnia semasa Perang Bosnia 20 tahun lalu.

Namun Serbia adalah nama baru bagi baki negara Yugoslavia yang tertinggal. Warga Serbia di negara Serbia bukanlah warga Serb Bosnia yang melakukan kekejaman perang tersebut namun definisi ini mungkin berbeza mengikut pemahaman setiap lapisan masyarakat di negara ini.

Walaubagaimanapun, Air Asia Yugoslavia lebih sedap bunyinya dari Air Asia Serbia. Walaupun Yugoslavia telah tapau dalam lipatan sejarah. Tidak salah pengambilalihan ini, ia melambangkan jenama Malaysia semakin mengukuh dipersada dunia. Tetapi Air Asia lebih senang menyebut, mereka tidak berhasrat membeli JAT Airways walaupun di Indonesia, di mana letaknya pejabat Tony Fernandes, khabar pembelian itu seolah-olah benar.

Serbia in talks with AirAsia, carrier says no plan to buy JAT
 Wed Sep 5, 2012 7:58am EDT
By Aleksandar Vasovic and Yantoultra Ngui

BELGRADE/KUALA LUMPUR, Sept 5 (Reuters) - AirAsia, has held "serious talks" with Serbian officials, Transportation Minister Milutin Mrkonjic said on Wednesday, though Asia's largest budget carrier denied it was considering the purchase of Serbia's indebted JAT Airways.

Mrkonjic declined to go into detail, saying only: "Some things should not be revealed, particularly when it comes to serious companies and serious businesses," the Beta news agency reported.

A government official, speaking to Reuters on condition of anonymity, and a senior AirAsia official both told Reuters that a Tuesday report in Serbian daily Vecernje Novosti that said AirAsia was planning to buy JAT was incorrect.

"There was an invitation by Belgrade, and we went to just explore market opportunity there. But no plans to fly there even in a 2013-2014 timeframe. In short, AirAsia X is not looking to buy any airline," the AirAsia official said.

Shackled with a budget deficit of 7.1 percent of gross domestic product (GDP), Serbia is looking to sell JAT, which posted a loss of 3.2 billion dinar (27.1 million euros) in 2011.

A tender for JAT in 2008 collapsed due to lack of interest, and in 2010 the government failed to reach agreement with Turkish Airlines and Latvian operator Baltic Aviation Systems.

In March, JAT secured government guarantees of 10 million euros ($12.56 million) for a loan to cover short-term liabilities.

In 2010 it borrowed 51.5 million euros from the government to renew its ageing fleet of 14 aircraft and prepare for a new partnership. ($1 = 0.7961 euros) (Editing by Jason Neely)
Sementara di Indonesia :

AirAsia Ingin Beli Perusahaan Penerbangan Serbia

Wahyu Daniel - detikfinance
Rabu, 05/09/2012 20:24 WIB
Belgrade - Perusahaan penerbangan asal Malaysia yaitu AirAsia tengah melakukan pendekatan untuk membeli perusahaan penerbangan nasional Serbia yakni JAT. Seperti dikutip dari AFP, Rabu (5/9/2012), Menteri Transportasi Serbia Mulitun Mrkonjic berharap ada hasil positif dari negosiasi yang berjalan antara AirAsia dengan JAT. Rencananya, AirAsia ingin menjadikan ibukota Serbia yakni Belgrade sebagai pusat dari bisnis penerbangan regional dari Eropa ke Timur Jauh lewat Kuala Lumpur. AirAsia akan memberikan penawaran ke JAT pada akhir pekan ini. Pemerintah Serbia dikatakan bakal membuat perusahaan penerbangan baru menggantikan JAT.  Pada 2011 lalu, JAT tercatat mengalami kerugian US$ 34 juta. Selain itu, JAT juga terlilit utang yang nilainya mencapai 300 juta euro.  JAT saat ini mengoperasikan 14 pesawat yang terdiri dari 10 Boeing 737-300, dan 4 pesawat ATR 72-200 yang semuanya sudah berumur 20 tahun.