Rabu, November 14, 2012

Gesa Hubungan Diplomatik Indonesia-Malaysia Dihentikan, Rieke Dikritik Pembaca

Kita tahu, bukan semua rakyat Indonesia terpancing dengan kebodohan sesetengah pemimpin mereka. Dalam sentimen anti Malaysia yang diketengahkan oleh Rieke Diah Pitaloka, calon Gabenor Jawa Barat pada pilihanraya Gabenor akan datang, ternyata, Rieke tersilap.

Ingin bertanding di Jawa Barat yang kota pentadbirannya adalah Bandung, ramai mengetahui bahawa Bandung merupakan kota mesra rakyat Malaysia dengan kemasukan pelancong Malaysia hampir 10,000 setiap bulan melalui lapangan terbang Hussein Sastranegara sahaja.

Kenyataan Rieke supaya Presiden menghentikan hubungan diplomatik dengan Malaysia di akhbar digital Detik.com versi Bandung, ternyata dibidas pembaca. Nampaknya, jangan haraplah kau nak jadi Gabenor Jawa Barat.

Kerbau_Dungu  about an hour agoPemikiran yang nyeleneh... kalaupun mau bukan hubungan DIPLOMATIKNYA yg diputus, tapi hentikan pengiriman TKW.kirbi  about 2 hours agoLama-lama kasian nih orang, maksain diri jadi kelihatan kurang bijaknya. ampuuunnnhalimsanjaya  about 3 hours agoHehehe kayak mahasiswa br belajar jd aktivis dikit2 teriak bubarkan turunkan putuskanasep66a  about 3 hours agoRieke ini type politisi karbitan, omongannya asal bunyi, asal muncul di media. Begini ini ya Calon Gubernur Jabar ? Hadoohhhhh rusaaakkkkk !!!phoenix9  about 4 hours agoHmmm.... Emosinya tidak di kontrol. Kalo mimpin bagaimana ya kalo ada masalah serius. Itu aja bisa menarik kesimpulan kalo mimpin bagaimana. Simpulkan sendirilah....culunpunya55  about 4 hours agoOneng jangan terlalu bersemangat ah...nanti jadinya malah ngawur. Malingsia jangan langsung digebuk, pake racun asap aja biar nyaho. valserra  about 4 hours agoliatnya yang jelek2 nya terus nih si oneng.. ngga dipikir berapa ribu orang indonesia yang sukses bekerja dan berbisnis di malaysia? berapa ribu mahasiswa dan pelajar indonesia yang menuntut ilmu di malaysia? thumbsdown Den_Willy  about 5 hours agoLagi cari simpati ni yee lucubangetlo  lucubangetlo  lucubangetlo 


Amerika Syarikat Bakal Kehilangan Texas?

Walaupun majoriti rakyat Puerto Rico telah memilih untuk menyertai Amerika Syarikat, gerakan memerdekakan Texas dari Amerika Syarikat yang sememangnya telah berlaku dua tahun kebelakangan ini semakin aktif.

Ia diparahkan lagi dengan kemenangan Obama minggu lalu yang membuatkan sebuah laman web yang dikendalikan Rumah Putih dibanjiri petisyen untuk memisahkan Texas dari negara tersebut.

Jumlah yang menyokong petisyen tersebut kini mencapai 70,000 dan menurut Rumah Putih, dengan jumlah 25,000 sahaja, membolehkan pertimbangan dibuat.

Tambahan pula, perlembagaan Amerika Syarikat tidak mempunyai artikel yang jelas mengenai larangan pemisahan sesebuah negeri dari negara tersebut.

Texas merupakan penjana ekonomi antara yang terbesar di Amerika Syarikat dan ke 15 terbesar di dunia. Lebih memalukan lagi, negeri ini memilih Mit Romney semasa pilihanraya Presiden minggu lalu.

Jelas terserlah maksud hati mereka, sama ada bersifat perkauman atau berkeengganan dipimpin pemimpin kulit hitam tetapi bertopengkan alasan ekonomi dan batas-batas tertentu yang dibuat kerajaan persekutuan.



Texas Secession Petition Receives Enough Signatures
For White House Response



Less than a week after Obama won another four years in the White House, an online petition calling for Texas to secede from the Union has gained enough signatures to warrant a response from the White House.  The petition is posted on the “We the People” page of the White House website, a project launched by the Obama administration that requires a member of the administration to answer any petitions that receive more than 25,000 signatures within a 30-day period.
“The US continues to suffer economic difficulties stemming from the federal government's neglect to reform domestic and foreign spending. The citizens of the US suffer from blatant abuses of their rights such as the NDAA, the TSA, etc. Given that the state of Texas maintains a balanced budget and is the 15th largest economy in the world, it is practically feasible for Texas to withdraw from the union, and to do so would protect its citizens' standard of living and re-secure their rights and liberties in accordance with the original ideas and beliefs of our founding fathers which are no longer being reflected by the federal government,” reads the petition.
As of Tuesday morning, it has received more than 61,000 signatures. So far, the White House has not issued a response. Although Texas Gov. Rick Perry has made tongue-in-cheek allusions to the Lone Star State’s secession in recent years, his press secretary, Catherine Frazier, said the former Republican presidential hopeful “believes in the greatness of our Union and nothing should be done to change it."
However, she also added that Perry “also shares the frustrations many Americans have with our federal government,” according to the Dallas Morning News.
During a 2009 Tea Party rally, CNN reported that Perry declined to rule out a possible Texas secession from the United States if significant changes were not made to its economic policies.
"When we came into the nation in 1845, we were a republic, we were a stand-alone nation," Perry reportedly said. "And one of the deals was, we can leave anytime we want. So we’re kind of thinking about that again."
Residents in more than 25 states have filed secession petitions on the White House website, but so far the Texas appeal is the only one with enough signatures for a response.
Petitions have also been filed for Alabama, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Indiana, Kentucky, Louisiana, Michigan, Mississippi, Missouri, Montana, New Jersey, New York, North Carolina, North Dakota, Oregon, South Carolina and Tennessee.