Ahad, November 14, 2010

80% Delegasi DAP Perak Tidak Hiraukan Ucapan LGE

Perak DAP convention: They came, voted and left
(Konvensyen DAP Perak : Mereka Datang, Undi, dan blah)

IPOH: Most of the 961 delegates (out of 1,228) who turned up at the Perak DAP convention returned home after casting their votes. (Kebanyakan dari 961 delegasi - daripada keseluruhan 1,228 - yang hadir ke Konvensyen DAP Perak, pulang selepas membuang undi)

It was a record attendance by the delegates when the polling started at about 1pm with the delegates choosing 15 office bearers from the list of 41 candidates. (Ia mencatat rekod kehadiran tertinggi delegasi saat proses pengundian memilih 15 pemimpin DAP Perak dari 41 calon yang bermula kira-kira jam 1 petang tadi.)

But after the polls closed at 2.30pm, many of the delegates left, leaving less than 200 to attend to the rest of the day's agenda. (Tetapi, selepas pengundian ditutup jam 2.30 petang, kebanyakan delegasi pulang dan hanya tinggal kurang 200 delegasi yang masih kekal meneruskan agenda konvensyen.)

Ulasan

Agenda seterusnya ialah perjalanan konvensyen yang seperti biasa akan menampilkan muka-muka kepala parti tersebut dan ini bermakna ucapan disampaikan oleh Lim Guan Eng selepas itu tidak kebulur untuk didengari oleh lebih 80% delegasi DAP Perak.

Apakah tandanya? Itu tandanya Lim Guan Eng dan bapanya Lim Kit Siang wajar berambus dari DAP. Parti keluarga chauvinist itu merupakan antara 'the lamest political party ever exist in this whole wide world'!

Kedah Mahu Urusan Kerajaan Negeri Tidak Diketahui Rakyat

Petugas media dihalang buat liputan perasmian sultan

14/11/2010 1:37pm

Oleh NAZARUDIN SHAHARI
ALOR SETAR 14 Nov. – Beberapa petugas media termasuk jurugambar Utusan Malaysia hari ini dihalang daripada membuat liputan perasmian Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Penggal Ketiga Mesyuarat Bajet 2011 oleh Sultan Kedah, Tuanku Abdul Halim Mu'adzam Shah.

Wartawan Utusan bagaimanapun berjaya menyusup masuk untuk membuat liputan tersebut.

Mereka yang dihalang ialah jurugambar Utusan, Halim Khalid; krew berita TV3; krew berita RTM; jurugambar Berita Harian; dan wartawan kanan Malaysiakini, Susan Loone.

Semua mereka dihalang masuk ke Wisma Darulaman yang menempatkan DUN oleh para pengawal keselamatan di pintu masuk bangunan berkenaan pada kira-kira pukul 8.50 pagi.

Menurut Halim, beliau dihalang masuk dengan alasan akhbar Utusan Malaysia tidak ada dalam senarai media yang dijemput untuk membuat liputan persidangan berkenaan oleh kerajaan Pas Kedah.

Ketua Pembangkang DUN Kedah, Datuk Seri Mahdzir Khalid kesal dengan tindakan itu sambil menyifatkan ia telah menafikan hak Sultan Kedah untuk menyampaikan titah ucapan kepada seluruh rakyat negeri ini melalui liputan media massa.

Beberapa Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dari Barisan Nasional turut mengkritik tindakan kerajaan Pas Kedah itu kerana ia tidak pernah dilakukan oleh kerajaan sebelum ini. – Utusan

Ulasan

Kerajan sakit jiwa Kedah semakin melampau dalam proses patah balik prinsip anutan Pakatan Rakyat.

Mereka terus membungkam media-media dari membuat liputan dan terus memastikan tindak-tanduk mereka menguruskan negeri Kedah tidak diketahui oleh rakyat Kedah sendiri.

Ini merupakan petanda jelas, zaman edan bagi negeri Kedah semakin sampai ke penghujungnya. Zaman Kedah di tadbir oleh orang yang tidak berprinsip semakin jelas menemui penghujungnya.

Rakyat Kedah yang dahulunya memperhalusi setiap berita yang diterima sehingga mengubah kepimpinan BN kepada PR di negeri tersebut kini dipastikan untuk tidak lagi menerima berita-berita kepimpinan PR di negeri tersebut.

Ini kerana mereka mengetahui, inilah penggal terakhir mereka di Kedah Darul Aman.

Zulkifli Nordin Tempelak DAP Isu Hari Perpaduan

13 MEI: "HARI MAHABBAH"

Salam 2 all.

Singapura meraikan 21 Julai sebagai "Hari Harmoni Kaum". Ianya hari memperingati peristiwa berdarah rusuhan kaum dan agama yang berlaku pada 21 Julai 1964. Ianya berlaku pada hari sambutan Maulidur Rasul.

Jepun meraikan 6 dan 9 Ogos sebagai "Hari Keamanan". Ianya hari memperingati peristiwa pembunuhan ratusan ribu rakyat Jepun dan warga asing yang berlaku pada tarikh-tarikh tersebut dalam tahun 1945 bila Amerika meletupkan dua bom atom keatas bandar Hiroshima & Nagasaki.

Di Amerika Syarikat, peristiwa berdarah Boston dan Allamo juga diperingati dan diraikan sebagai hari kemanan. Sebenarnya kalau kita pergi ke banyak negara didunia ini, mereka menjadikan peristiwa berdarah dan hitam yang berlaku didalam sejarah negara mereka sebagai hari peringatan yang akan diraikan, malah ada menjadikannya perayaan antarabangsa dan dijadikan hari pelepasan umum.

Malahan semasa saya melawat kawasan Eropah Timur termasuk Budapest, Hungary, Vienna, Austria, Bosnia-Herzegovina termasuk Sarajevo, Mostar, Balagaj dan lain-lain, saya melihat didalam siaran televisyen peristiwa lapuk "Holocaust" dimainkan dan diputarkan begitu kerap. Malah kalau kita ke negara Amerika Syarikat dan Eropah Barat saperti German, Perancis, Itali, United Kingdom dan banyak negara lagi, peristiwa "Holocaust" disumbatkan kedalam telinga kita sampai nak muntah kita dibuatnya. Siap ada "Muzium Holocaust", "Holocaust Village" dan macam-macam lagi dilakukan, untuk memperingati sejarah hitam konon ceritanya 6 juta kaum Yahudi dibunuh dengan gas beracun oleh Adolf Hitler! Walaupun ramai sejarawan dan pengkaji perang meragui peristiwa itu berlaku, malahan Presiden Mahmoud Ahmadinejad menafikan berlakunya peristiwa "Holocaust" itu, namun ia tetap menjadi peristiwa yang sentiasa diperingati dengan ulangan cerita termasuk klip video yang entah berapa banyak kita pun tak terkira. Penulisan dan penerbitan peristiwa "Holocaust" boleh dibuat perpustakaan sendiri. Tengok sahaja siaran CNN, BBC dan lain-lain, kalau tidak ada cerita "Holocaust" ni macam tak cukup rempah garam bagi mereka!!

Jadi mengapa kita di Malaysia tidak menjadikan hari peristiwa berdarah "13 Mei" sebagai satu hari memperingati keamanan, keharmonian, perpaduan dan lain-lain? Semua warga Malaysia yang cintakan keamanan tahu apa yang berlaku pada tarikh keramat "13 Mei 1969". Hari dimana peristiwa berdarah berlaku. Umat Islam bangsa Melayu bertempur dengan kumpulan cauvinis dan pelampau ektremis Cina yang didalangi beberapa parti politik ekstremis dan cauvinis cina yang melakukan provokasi melampau kepada orang Melayu. Ramai yang mati terbunuh dan dibunuh. Kuala Lumpur, Pulau Pinang dan beberapa tempat lagi bermandi darah pada hari itu.

Jadi persoalan besar yang saya mahu tanya, dan rakyat pelbagai kaum yang cintakan keamanan, keharmonian dan perpaduan mahu tanya: mengapa Kitsiang, anak lelakinya dan beberapa kepimpinan DAP, dengan sokongan 2-3 ekor Pak Jangoat, melenting marah apabila ada cadangan supaya hari "13 Mei" dijadikan dan dinobatkan sebagai "Hari Mahabbah", hari untuk kita warga Malaysia memperingati betapa pentingnya perpaduan, keharmonian dan tolak ansur agama dan perkauman yang telah kita nikmati begitu lama.

Mengapa Kitasiang, anak lelakinya dan segelintir kepimpinan DAP dan 2-3 ekor Pak Jangoat melenting tak tentu pasal, malahan menyebut perkataan "13 Mei" pun sudah menjadi satu fobia, satu dosa besar yang tidak terampun bagi mereka! Mereka yang memperingati "13 Mei" dilabel sebagi rasis, ekstremis dan pelampau!!

Jawapannya mudah. Kerana mereka tahu apa sebenarnya berlaku pada hari hitam 13 Mei itu. Mereka tidak mahu peristiwa itu didedahkan! Mereka tidak mahu pembunuhan dan pendarahan keatas bangsa Melayu hari itu diketahui umum! Kerana apa, kerana mereka tahu siapa dalang-dalang disebalik peristiwa itu! Mereka tahu siapa yang melakukan provokasi melampau terhadap orang Melayu pada masa itu! Mereka tidak mahu warna sebenar dan tembelang pekung dalang-dalang ini diketahui! Mereka tahu puak cauvinis celaka mana yang mendalangi peristiwa itu. Dan mereka tahu cauvinis-cauvinis celaka itu masih hidup, kini meneruskan perjuangan cauvinis, rasis dan pelampau mereka bertopengkan demokrasi dan hak asasi kemanusiaan!!

Selanjutnya, baca di Zul4Kulim