Selasa, September 21, 2010

Marahkan Kuan Yew, Mengapa Melayu Singapura Dihina?

Polemik yang ditimbulkan mantan diktator Singapura, Lee Kuan Yew memang menyakitkan hati. Tetapi lebih menyakitkan hati apabila melihat rakyat negara ini menghina Melayu Singapura sewenang-wenangnya. Tidaklah wajar marahkan nyamuk, kelambu di bakar.

Contohnya, Utusan Malaysia sewenangnya menyiarkan surat pembaca yang mengulas panjang lebar nasib Melayu Singapura sehingga melampaui batas sensitiviti. Jika saya seorang Melayu Ipoh boleh terasa hati, apakah pula dengan Melayu Singapura.

Kita perlu ingat bahawa UMNO juga mempunyai kubu kuat di Singapura sebelum Singapura keluar dari Malaysia. Geylang dan Bedok merupakan antara kubu kuat UMNO di zaman pra-kemerdekaan republik Cina itu.

Atas dasar ini, tidaklah wajar untuk kita melampaui batas kesusilaan sesama Melayu untuk mengeji nasib Melayu Singapura yang mereka sendiri tidak idamkan untuk berada dalam keadaan terpisah dengan saudara-mara mereka di Malaysia dengan sempadan antarabangsa.

Ketika melawat Bazar Aidilfitri Geylang Serai, saya dan beberapa teman Melayu Singapura sempat berbual mengenai politik Malaysia. Rata-rata mereka menyokong pemerintahan UMNO dan mengeji tindakan banyak berdrama Anwar dan puaknya. Wajarkah mereka dianggap warga asing sedangkan kita sangat dekat di hati mereka? Berkongsi loghat yang sama dan kesusasteraan yang sama.

Kini, akibat tohmahan tidak bersensitiviti ke atas mereka, banyak kedengaran suara-suara sesetengah dari mereka di internet tentang betapa Melayu Singapura sangat berbangga kerana tidak diistimewakan, dan mampu memandu di Singapura dengan kereta berpendaftaran hitam (mahal). Mereka tidak berniat untuk membangga diri tetapi ianya kitalah yang telah mendesak mereka mengulas sedemikian.

Semua ini wujud akibat sikap sesetengah rakyat Malaysia sendiri yang sewenangnya menjaja nasib buruk Melayu Singapura untuk momokan politik negara ini.

Hentikanlah sikap sesetengah kita yang marahkan Lee Kuan Yew dan mengkambinghitamkan Melayu Singapura. Jika kita mahu singkap apa yang kurang pada negara ini, sesungguhnya banyak yang perlu diperbaiki.

Dulu saya bertanggapan buruk pada Singapura. Namun apabila pasport saya di periksa oleh pegawai imigresen Singapura, seorang wanita Melayu tiga paku, dengan kesopanan Melayu yang masih kekal, di pintu masuk kereta di Woodlands, persepsi saya sedikit berubah. Melihat kemesraan rakan Melayu Singapura yang bersungguh membawa saya kalau boleh, ke segenap republik, pandangan negatif saya berubah sama sekali.

Tidak tahulah sama ada penulisan artikel yang memburukkan Melayu Singapura oleh sesetengah Melayu di Malaysia itu dibuat atas dasar personal atau apa. Yang jelas, tiada bezanya mereka dengan Batak si Mustar Bonaventura yang memimpin Bendera di Indonesia, si pengadu domba.

Memang kita bencikan beberapa dasar yang dibuat oleh pemerintah Cina republik pulau itu. Tetapi kita tidak wajar sama sekali untuk membenci warga Singapura kerana mereka juga adalah orang kita yang menjadi mangsa percaturan politik terdahulu.

Gengster India : Kayveas Sahkan Penglibatan Pemimpin India

Gengster: Segelintir terlibat
Utusan Online, 21 September 2010

KUALA LUMPUR 20 Sept. - Gejala gengsterisme melibatkan kaum India didakwa berpunca daripada sikap tidak bertanggungjawab segelintir pemimpin politik di kalangan kaum tersebut yang 'membela' mereka.

Presiden Parti Progresif Penduduk (PPP), Datuk M. Kayveas mendakwa, tindakan itu bertujuan mengekalkan pengaruh politik dan melindungi kegiatan tidak bermoral pemimpin yang bersikap talam dua muka itu.

Sehubungan itu katanya, beliau sedia bekerjasama dengan pihak polis untuk memberikan maklumat tentang beberapa pemimpin politik kaum India yang didakwanya 'membela' gengster-gengster berkenaan.

"Terdapat segelintir pemimpin politik daripada kaum India di negara ini yang membela dan menggunakan gengster sebagai orang suruhan mereka.

"Pemimpin politik seharusnya menjadi contoh kepada rakyat. Tetapi, bagaimana kaum India mahu mencontohi pemimpinnya sedangkan mereka sendiri membela gengster bertujuan mencapai kepentingan diri sendiri," katanya kepada Utusan Malaysia di sini hari ini.

Beliau mengulas gesaan bekas Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Ibu Pejabat Polis Bukit Aman, Datuk Mohd. Zaman Khan yang meminta Polis Diraja Malaysia (PDRM) bertindak segera bagi mengekang gejala gengsterisme melibatkan kaum India.

Menurut beliau, ini kerana kumpulan gengster itu mampu bertindak ganas dan kejam berdasarkan beberapa kes yang berlaku sekitar 1980-an.

Timbalan Menteri di Jabatan Perdana Menteri, Datuk T. Murugiah dalam wawancaranya bersama Mingguan Malaysia turut meminta polis memberi perhatian terhadap gejala gengsterisme di kalangan kaum India yang semakin memuncak.

Mengulas lanjut, Kayveas mencabar pemimpin politik kaum India di negara ini supaya menafikan bahawa mereka 'membela' gengster.

"Saya bukan sengaja membuat tuduhan ini. Malah saya sendiri pernah diberi amaran oleh gengster milik seorang pemimpin politik India yang telah kehilangan kuasa dalam parti politik,'' katanya.

Sehubungan itu katanya, masyarakat India tidak seharusnya dipersalahkan sekiranya terlibat dalam gejala tersebut kerana pemimpin mereka sendiri menyimpan gengster.

"Bagaimana anak murid (masyarakat India) ingin bebas daripada gejala gengsterisme sedangkan guru (pemimpin politik India) membela gengster?" katanya.

Ulasan

Nak dikata apa lagi. Kayveas dah tolong sahkah jawapan bagi persoalan posting sebelum ini. Sendiri mau fikir la macha.