Sabtu, Mac 02, 2013

Pencerobohan Lahad Datu : Anwar Cemas Bukti Pembabitannya Semakin JelasJika perlakuan demikian dibuat ke negara yang tahap toleransi ketenteraannya rendah seperti Amerika Syarikat, Perancis, China dan lain-lain, kelompok ini mungkin mati dalam tempoh 24 jam jika enggan menyerah dan diserang habis-habisan.

Tempoh yang diberikan dari 11 Februari sehingga 28 Februari adalah cukup lama. Cukup masa untuk mereka merangka strategi, memasang perangkap dan melakukan persiapan rapi dengan peralatan senjata yang dibiaya Kiram III.

Usaha memujuk bagi mereka menyerah diri sehingga 3 minggu merupakan langkah diplomasi yang keterlaluan dan ada pihak merasakan negara ini agak pondan. 

Namun terfikirkah kita akan hakikat perkaitan Anwar Ibrahim dalam agenda ini? Dia dikatakan terbabit bertemu dengan puak yang menyokong Jamalul Kiram III dan secara tidak langsung dilihat cuba membantu pihak ini untuk menggulingkan Ismail Kiram II.

Keterpaksaan Anwar dalam hal ini terlihat jelas setelah dia nampaknya terdesak untuk mendapatkan lebih banyak sokongan di Sabah dari kaum Bajau Suluk. Ini berlaku sejurus selepas dia dikritik hebat oleh segenap masyarakat Kadazandusun-Murud kerana penabalan dirinya sewenangnya akan gelaran tertinggi kaum tersebut, Huguan Siou tanpa adab.

Dia dilihat terlalu bodoh kerana tidak mengerti budaya mereka, asal langgar ikut suka dan kemaruk kuasa yang kronik. Oleh kerana kaum Kadazandusun Murud merupakan 19% dari penduduk Sabah, pemimpin kemaruk ini cuma mencari jalan untuk menguasai kaum Suluk yang berjumlah 20% sedangkan kaum Suluk sendiri mempunyai wakil kuat dalam kerajaan seperti Naib Presiden UMNO, Datuk Seri Shapie Apdal dan secara institusi beraja tidak rasmi iaitu Sultan Ismail Kiram II.

Anwar  jelas dilihat mahu 'menabal' Kiram III dan menggulingkan Kiram II untuk menjadikan Kiram III sebagai pemimpin pro-Anwar di kalangan masyarakat Sulu di Sabah.

Kiram III juga dilaporkan akrab dengan Joseph Estrada, bekas Presiden Filipina yang kini dihukum penjara kerana rasuah. Siapa tidak tahu pula hubungan Estrada dan Anwar? Sila flashback sendiri.

Siapa kata Anwar tidak boleh diragui memainkan peranan mula dalam hal ini apabila kerajaan Filipina sendiri mendakwa macai bersenjata Jamalul Kiram III ini masuk setelah dijemput oleh pemimpin pembangkang Malaysia?

Dan kini macai-macai Anwar , Bapa Pengkhianat Negara di dalam negara ini menuduh ini konspirasi UMNO sehingga dikecam hebat di laman sosial sehingga memungkinkan mereka kalah dalam pilihanraya yang semakin hampir.

Adakah tindakan bodoh mereka oleh tangan sediri dengan menjerut leher sendiri itu salah UMNO? Maka merekalah kelompok paling bodoh dalam negara ini..


Punca Pencerobohan Lahad Datu : Anwar Mahu Naikkan Kiram III


Sulu merupakan sebuah kerajaan yang kuat dan samseng paling tua di timur laut kepulauan Melayu. Sejarahnya bertulisnya bermula seawal 1138 ketika Islam masuk ke hati mereka melalui pendakwah Islam yang tidak kurang berat halangan yang menanti dari bangsa yang bersifat pendekar ini.

Susur galur kesultanan ini menjadi cacamarba setelah kemerdekaan Filipina di mana negara tersebut tidak mengiktiraf mana-mana kesultanan dalam urusan negara mereka kecuali untuk tujuan sosial.

Jamalul Kiram III yang membuat kacau di Lahad Datu selayaknya dianggap sebagai penjenayah bersenjata luar sempadan yang berjaya menerobos ke sempadan negara ini.

Belio merupakan Sultan Sulu pada zaman Marcos yang berakhir pada tahun 1986. Persengkongkolan belio dengan Marcos memberi imej buruk kepada mata rakyat Filipina lain yang merupakan 95% dari bukan Sulu.

Persengkongkolan Jamalul Kiram III dengan Marcos lah yang membuatkan lambakan senjata zaman dulu menumpu ke puak Sulu. Kiram III yang menetap di Manila turut aktif menyertai politik Filipina dengan cubaan-cubaan mencalonkan diri untuk bertanding jawatan. Menurut Wikipedia :

Jamalul D. Kiram III (born on July 16, 1938 in Maimbung, Sulu; reigned 1974- 1981, 2012 - present) was the Sultan of Sulu in Sulu, southern Philippines during the Marcos era. He was a candidate for senator in the 2007 Philippine Elections.[1] With his retirement, the succession rights of the sultanate was disputed among his heirs such as Mohammad Akijal Atti. The dispute on the succession rights ended in November 11, 2012 when all claimants from the Kiram family met together in Sulu, ending their decade-long feud. After the family meeting, Jamalul Kiram III once again became the de facto sultan alongside Ismael Kiram II. He also declared Rajah Mudah Agbimuddin Kiram as "crown prince". [2]

Sultan Muedzul Lail Tan Kiram[1][2][3] is the eldest son of Sultan Moh. Mahakuttah A. Kiram(1974–1986)[4] and is the current head of the Royal House of Sulu[1][5] since 16 February 1986.
Ismael Kiram II
1999- Present
Due to different regional spellings, as can be found on government and newspaper sites, his name appears as Esmail, Esmael, Ismail or Ismael. Second son of Punjungan Kiram and younger brother of Jamalul Kiram III. Abdullah Kiram is his son and possible heir.

Untuk rekod, Sultan Ismail Kiram II lah yang memberi gelaran datuk kepada beberapa artis Malaysia sebelum ini pada ulangtahun hari keputeraannya.

BUKTI BESAR PEMBABITAN PEMBANGKANG MELALUI ANWAR tentulah dengan bukti-bukti pertemuannya dengan pemimpin berpihak kepada Kiram III untuk mengembalikan takhta Kiram III yang kononnya berlaku mulai 2012.

Anwar diketahui merupakan sahabat baik Joseph Estrada, Persiden Filipina yang dipenjara kerana rasuah hari ini. Estrada memerintah pada ketika penentangan ke atas Sultan Kiram hari ini berlangsung.

MALAH PIHAK PERISIKAN FILIPINA  SENDIRI MENYEBUT INI PENCEROBOHAN INI ADALAH SUSULAN JANJI PIHAK PEMBANGKANG MALAYSIA KEPADA 'SAMSENG BERSENJATA PIMPINAN KIRAM III' INI.

Perjanjian damai Bangsamoro dengan Filipina yang diaturkan Malaysia hanya menumpukan kepada isu Mindanao dan Moro. Nur Misuari bekas pemimpin Mindanao yang tidak diuntungkan ketika perjanjian bersejarah damainya Mindanao dengan tertubuhnya wilayah autonomi Bangsamoro juga mempunyai iri yang besar. Kita sendiri ketahui hubungan Anwar dengan Misuari, Pitsuan dan Gusdur satu ketika dahulu dalam jaringan  Islam liberal sedunia. 

Diplomasi tinggi Malaysia di bidang antarabangsa memaksa kes ini ditangani melalui undang-undang yang murni sehingga memaksa tangkapan melalui serah diri atau buru perlu dilaksanakan bagi membolehkan siasatan dibuat. MALAH CAKAP POLITIK DIKETEPIKAN KERANA TIADA TANGKAPAN KE ATAS ANWAR DIBUAT WALAUPUN TERDAPAT BUKTI.

Jenayah bersenjata yang seperti ini sememangnya perlu ditangani oleh pihak polis namun pihak polis masih terpaksa mendengar pertimbangan Menteri Keselamatan Dalam Negeri yang dinilai gagal oleh cakap-cakap mulut ramai orang dikedai kopi.

Ini kerana Malaysia adalah negara berdaulat yang rakyat tidak dibenarkan memiliki snjata api tanda didaftarkan malah melibatkan hukuman mati. MENGAPA PENCABULAN MEMALUKAN INI TERLALU DIRUNDINGKAN, menurut mereka.

Adakah perompak bank bersenjata api perlu ditangani dengan rundingan tiga minggu? Jika Filipina menganggap kejahatan ini tidak boleh diterima kerana merasa malu akibat ulah samseng bersenjata di negara ini, mengapa kita tidak tidak membiarkan polis menjalankan kerjanya mengikut undang-undang kepolisan sedia ada.

Mengapa campurtangan politik perlu apabila Filipina seolah-olah menganggap ia adalah perlakuan jenayah, bukannya isu politik antarabangsa.