Ahad, Disember 19, 2010

WikiLeaks Sekadar Setitis Air Bocor Dari Tangki Besar Yang Baru Siap Dibina

Siapa yang percaya sangat dengan WikiLeaks? Sapa pula yang kononnya beriman dengan WikiLeaks? Tapi jika kita hendak menafikan, kita tidak boleh pandang sepi kenyataan Menteri Luar Singapura pada 13 Disember 2010, George Yeo, seperti yang disiarkan oleh Kementerian Luar Singapura sendiri :
I don't know what impact there will be, or how others will interpret it. But because of the nature of diplomatic communications, taking it out of context, that, "look, so and so said such and such a thing", at a cocktail, about a particular incident, and it gets reported, I don't think we should over-interpret such communications.
Katanya, tidak deketahuilah apa kesannya berdasarkan bagaimana ia ditafsir. Tetapi, lumrah komunikasi diplomatik yang dipetik mengikut tafsiran seperti " tengok, si anu cakap itu ini begitu begini ", pada majlis koktel mengenai sesuati insiden, dan ianya menjadi bahan laporan, rasanya tak perlulah terlalu melulu membuat tafsiran.

Benar apa yang dikatakan oleh George Yeo. Tetapi apa yang dikatakan dalam majlis koktel dan gosip menggosip itulah yang terbongkar oleh WikiLeaks.

WikiLeaks bukanlah wahyu menyebut Anwar memang berjubur. WikiLeaks sekadar melepaskan kisah 'gosip majlis koktel' yang mana isi kandungannya memanjangkan analisis yang membawa kepada perkara berikut :
1. DAP sebagai kirabat PAP di Persekutuan Malaysia mengetahui semua kisah Anwar berdasarkan perjalanan kes yang ditangani oleh Pengerusinya Karpal Singh, seorang peguam bela Anwar, yang mula menjatuhkan Anwar pada tahun 1997 semasa Anwar masih menjadi Timbalan Perdana Menteri.

2. Anwar menghentam dasar Ketuanan Melayu / Kedaulatan Melayu / Kemajoritian Melayu atas kehendak DAP yang 'mengugut' nya dengan memagang rahsia salah laku Anwar. Dengan kata lain Anwar menjadi keldai tunggangan DAP.
Dari hasil di atas, WikiLeaks sekadar menjadi setitis air yang menitik dari kebocoran sebuah tangki air yang sangat besar, yang baru siap dibina, menelan belanja ratusan juta, dan dikhabarkan tidak akan ada ketirisan kerana ianya merupakan sesuatu yang mustahil.

Dari titisan ini, orang dapat menilai bahawa tangki air yang baru dibina itu tidak mengikut spesifikasi dan terburailah kisah-kisah kotor disebalik pembinaannya.

Golongan anti-Anwar tidak beriman dengan WikiLeaks. Mereka terbukti beriman dengan kitab Allah kerana percayakan Allah, dan percayakan Al-Quran yang menjadi saksi sumpah Saiful Bukhari.

Tidak perlu WikiLeaks untuk mengetahui bahawa Anwar melakukannya.

Orang PAS yang bodoh akan menuduh golongan anti-Anwar sebagai mengimani WikiLeaks. Sebenarnya otak mereka yang leak (bocor).


Pemecatan Anwar: Antara Liwat Dan Jual Negara

Ini dipetik dari Utusan Malaysia, 9 Ogos 1998, 24 hari sebelum Anwar dipecat. Pada hujung Ogos, Gabenor dan Timbalan Gabenor Bank Negara meletak jawatan. Adakah kita yakin Anwar dipecat kerana krisis peribadinya? Atau ancamannya pada negara? Dialah Menteri Kewangan pada ketika itu yang mempunyai agenda tersendiri. Masyarakat tidak mengenali keperibadiannya dengan jelas kerana media tidak sebebas hari ini semasa dia berkuasa.

Komplot terbaru -- PM dedah cubaan gagalkan usaha kerajaan pulihkan ekonomi

SUBANG JAYA 8 Ogos - Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad hari ini mendedahkan kegiatan terbaru satu komplot yang mahu menggagalkan usaha kerajaan memulihkan ekonomi.

Katanya, mereka berusaha menggagalkan usaha kerajaan menjual bon bagi membiayai DanaHarta Nasional Berhad (DanaHarta) dan DanaModal Nasional Berhad (DanaModal) melalui pasaran antarabangsa.

Perdana Menteri menjelaskan, tujuan komplot itu adalah sama dengan apa yang telah dilakukan oleh mereka terhadap nilai ringgit dan pasaran saham negara.

Dengan tidak menyatakan siapakah dalang yang dimaksudkan, beliau berkata, mereka juga dengan sengaja menurunkan taraf bon berkenaan melalui firma penarafan antarabangsa Standard & Poor's serta Moody's.

Kata Perdana Menteri mereka sengaja melakukannya, kerana sebelum itu kerajaan secara terbuka mengumumkan mahu menjual bon itu di pasaran antarabangsa.

''Bila kita nak jual bon mereka sengaja menurunkan taraf bon dan dengan itu kita tidak boleh menjual bon berkenaan, jadi semua usaha kita tidak dapat dilaksanakan,'' tegasnya.

Beliau menyatakan demikian ketika berucap merasmikan Perhimpunan Agung MIC ke-52 di Hotel Sheraton, di sini, hari ini.

Turut hadir pada majlis tersebut ialah Presiden MIC Datuk Seri S. Samy Vellu dan Presiden MCA, Datuk Seri Dr. Ling Liong Sik.

Dr. Mahathir berkata, mereka sanggup melakukan apa sahaja yang boleh merosakkan negara.

''Dan berdasarkan kadar pertumbuhan ekonomi sekarang, negara seolah-olah boleh dibangkrapkan,'' tegasnya.

Beliau berkata, tindakan itu jelas menunjukkan terdapat konspirasi yang dirancang untuk menggagalkan segala usaha gigih kerajaan memulihkan ekonomi.

Katanya, Malaysia dijadikan sasaran dengan harapan negara tidak akan dapat bersaing dengan mereka pada masa depan.

Beliau berkata, biar pun golongan itu menafikan kewujudan konspirasi, hakikatnya perbuatan mereka telah menjejaskan seluruh kehidupan rakyat yang kini sudah dimiskinkan.

''Mereka telah menekan kita setiap kali kita cuba melaksanakan usaha untuk memulihkan ekonomi,'' ujarnya.

Dr. Mahathir menjelaskan, pihak berkenaan berharap tekanan demi tekanan akhirnya mengakibatkan negara meminjam daripada Dana Kewangan Antarabangsa (IMF).

Beliau berkata, jika itu yang berlaku maka pasaran tempatan akan dibuka seluas-luasnya kepada mereka kerana itu adalah syaratnya.

''Dan dengan itu ekonomi negara boleh disusun semula mengikut cara mereka.

''Tetapi kita tidak akan tunduk. Kita masih berjaya menghadapi apa juga rintangan agar tidak meminjam dengan IMF,'' ujarnya.

Dr. Mahathir berkata, kejayaan kerajaan setakat ini untuk tidak menyerah kepada IMF adalah kerana kerjasama segenap lapisan masyarakat.

Beliau berkata, rakyat bekerjasama dengan kerajaan untuk menjayakan pelbagai rancangan misalnya Dasar Ekonomi Baru (DEB) dan yang terbaru ialah Wawasan 2020.

Katanya, dengan pertumbuhan ekonomi adalah tujuh peratus atau lebih setiap tahun dengan sendiri menunjukkan negara sememangnya boleh mencapai segala yang dicita-citakan.

''Kita yakin kita boleh capai itu semua kalau kita kekalkan kerjasama yang ada walaupun mereka (pihak luar) tidak ingin melihat kita mencapai kejayaan,'' ujarnya.

Sehubungan itu, beliau menyeru rakyat Malaysia memajak apa juga ''harta yang tersembunyi'' dan ''tidak digunakan'' di luar negara supaya wang yang diperoleh boleh dibawa pulang.

Beliau berkata, langkah tersebut hanya bersifat sementara sahaja kerana apabila ekonomi negara sudah pulih semula, harta berharga itu boleh didapatkan semula.

Menurutnya, jika itu dapat dilakukan negara mempunyai banyak wang dalam sistem perbankannya maka usaha untuk memulihkan ekonomi akan menjadi lebih mudah.

''Ia merupakan cara realistik untuk menambahkan modal dalam negara dan simbol patriotik terhadap negara,'' katanya sambil memberitahu ia bukanlah suatu paksaan.


Yang peliknya, pada masa yang sama, kekecohan bahawa rusuhan besar-besaran akan berlaku di KL oleh pekerja Indonesia. Juga pada ketika itu negara dipanaskan dengan isu lagak ketenteraan Singapura. Alangkah bagusnya WikiLeaks wujud pada masa itu.

Antara Bukti Anwar Menyekat Kebebasan Media Semasa Menjadi TPM

Berikut adalah laporan Utusan Malaysia bertarikh 18 Jun 1998. Anwar memperoleh injuksi Mahkamah supaya Khalid Jafri dihalang dari menuduhnya melalui buku 50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM. Soalnya, tidak siapa tahu apa isi buku tersebut di akhbar. Itu sahaja menunjukkan bukti bahawa dia membungkam kebebasan akhbar semasa dia berkuasa. Tetapi hari ini, dia menyemarakkan fitnah dan dusta dan menuduh akhbar tidak bersifat terbuka. Fitnahnya mengaitkan Najib dan Altantuya terpampang di akhbar.

Mahkamah halang buku fitnah Anwar diedar

KUALA LUMPUR 17 Jun - Timbalan Perdana Menteri, Datuk Seri Anwar Ibrahim hari ini mendapat perintah injunksi interim terhadap penulis buku bertajuk 50 Dalil Mengapa Anwar Tidak Boleh Jadi PM yang didakwa mengandungi kata-kata bersifat fitnah terhadapnya.

Perintah tersebut melarang penulis buku itu, Khalid Jafri dan penerbitnya, Media Pulau Lagenda daripada menulis, menerbit, mengulangi, mencetak dan mengedarkan buku tersebut ataupun sebarang pernyataan fitnah mengenai Anwar.

Menurut kenyataan peguamcara yang mewakili Anwar, Tetuan Faiz & Co., perintah itu diperolehi dari Mahkamah Tinggi di sini petang ini.

Kenyataan itu juga menyebut bahawa Anwar tidak akan teragak-agak mengambil tindakan undang-undang yang wajar dan bersesuaian bagi membela maruah diri dan kedudukan beliau sebagai Timbalan Perdana Menteri dan Menteri Kewangan.

Ucapan Terakhir Anwar Di Perhimpunan Agung UMNO

ARKIB : 19/06/1998

Tegak keadilan sosial -- Anwar gesa ahli UMNO lebih yakin perjuangkan agenda orang Melayu

ANWAR Ibrahim diberi tepukan gemuruh ketika bangun untuk memberi ucapan pada majlis perasmian Perhimpunan Pergerakan Pemuda dan Wanita UMNO di Dewan Merdeka, Pusat Dagangan Dunia Putra, semalam.


KUALA LUMPUR 18 Jun - Datuk Seri Anwar Ibrahim menggesa ahli-ahli UMNO supaya lebih yakin memperjuangkan agenda orang Melayu ketika kegawatan ekonomi sekarang dengan berpegang kuat kepada prinsip keadilan sosial.

Timbalan Presiden UMNO menegaskan, ini memerlukan reformasi yang disemai oleh UMNO sejak 40 tahun lalu digilap 'segenap daya' sebagai perjuangan menjayakan agenda itu yang nampaknya lebih sukar ketika kegawatan ekonomi.

Menurut beliau, negara dan rakyat tidak dapat keluar daripada kegawatan ekonomi jika ada golongan mengambil sikap 'enau dalam belukar melepaskan pucuk masing-masing.'

''Golongan bernafsu besar ini mahukan mereka sentiasa didahulukan. Dalam zaman mewah mereka mahu membolot segala habuan.

''Tatkala kita berdepan dengan kesusahan mereka mahukan mereka dibantu dengan segera, terlebih dahulu dari yang lain dan dengan apa cara sekalipun,'' katanya.

Anwar menyatakan demikian ketika berucap merasmikan serentak Perhimpunan Pergerakan Pemuda dan Wanita UMNO di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di sini hari ini.

Ucapan tersebut menyentuh pelbagai perkara antaranya tumpuan kepada agenda Melayu, menggilap semangat berkorban kepada semua golongan, meneruskan pembaharuan dan reformasi, bersatu di belakang pucuk pimpinan menghadapi kegawatan ekonomi dan memperjuangkan keadilan sosial dan pengagihan saksama.

Seramai 526 perwakilan Pemuda dan 528 anggota perwakilan Wanita menghadiri perhimpunan sehari itu sebelum disusuli esok dengan Perhimpunan Agung parti yang akan dirasmikan oleh Presiden, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

Anwar yang juga Timbalan Perdana Menteri mendedahkan bahawa golongan bernafsu besar itu menggertak sesiapa sahaja termasuk institusi-institusi kerajaan agar memberikan keutamaan terhadap menyelesaikan masalah mereka.

''Mereka merasakan diri mereka anak emas, perlu sentiasa ditatang, kemahuan mereka mesti dilayan, martabat mereka lebih tinggi dari seluruh rakyat jelata yang lain,'' tegasnya.

Sambil menyelar golongan tersebut, Anwar berkata, yang perlu didukung ialah kepentingan negara dan yang perlu diperjuangkan ialah kepentingan rakyat.

''Kepentingan umat harus mengatasi kepentingan golongan dan kelompok,'' ujarnya.

Memetik al-Quran surah al-Hasyar:7, beliau berkata: ''Kita perlu memperjuangkan keadilan sosial dan pengagihan saksama hasil ekonomi agar kekayaan tidak berlegar di kalangan orang-orang kaya.''

Anwar menambah, UMNO adalah sebuah parti yang menentukan agenda bangsa Melayu, ekonomi, sosial, agama, budaya, Wawasan 2020 dan gagasan masyarakat madani, maka jangan dibiarkan perhatian dan tumpuan dikalihkan oleh 'permainan catur orang lain.'

Dalam hubungan ini, Anwar mahu ahli-ahli UMNO menggilap semangat berkorban tetapi tidak boleh di satu pihak bagi memastikan negara dapat keluar daripada kegawatan ekonomi.

''Rakyat perlu berkorban, tetapi pemimpin juga perlu berkorban,'' katanya.

Beliau kemudian memberikan perumpamaan bahawa usaha memulihkan ekonomi ada juga persamaannya dengan merawat orang sakit.

''Ubat pahit perlu ditelan. Dalam masa merawat terkadang-kadang sakit bertambah. Kita perlu bersabar. Tidak ada jalan singkat kepada pemulihan,'' katanya lagi sambil menggesa ahli-ahli UMNO berpegang kepada semangat reformasi.

''Tanpa reformasi bangsa Melayu akan menjadi bangsa yang jumud, bangsa yang tenggelam dalam lipatan sejarah, bangsa yang dilupakan,'' katanya.

Dalam suasana ekonomi yang lembap, Anwar berkata, pelaksanaan agenda memartabatkan bangsa Melayu menjadi lebih sukar kerana sumber yang ada adalah terbatas manakala sektor swasta mengembalikan sepenuhnya tanggungjawab sosial mereka kepada kerajaan.

''Dasar fiskal perlu ditumpukan terhadap membantu golongan yang paling memerlukan bantuan. Tumpuan juga perlu diberikan kepada golongan peniaga kecil dan sederhana. Peruntukan pembasmian kemiskinan ditambah. Tabung biasiswa untuk pelajar miskin digerakkan secepat mungkin,'' ujarnya.

Ini semua, katanya, memerlukan pengukuhan kekuatan dalaman, budaya, ekonomi dan politik dan menangani gelombang globalisasi dan zaman digital.

Dengan cara sedemikian, Anwar berkata, UMNO dapat merangka strategi agar tidak menjadi mangsa dan sebaliknya pemacu gelombang itu demi kesejahteraan umat dan bangsa.

Dalam ucapannya itu, Anwar turut menggesa seluruh ahli UMNO bersatu di belakang pucuk pimpinan dan terus berpegang teguh kepada prinsip perjuangan parti untuk menghadapi kegawatan ekonomi.

Sambil menyifatkan apa yang berlaku sekarang sebagai suasana getir, beliau berkata, ''UMNO perlu bersatu dalam satu saf yang padu bersama pimpinan kita yang diterajui oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Dr. Mahathir Mohamad.

''Kepentingan peribadi perlu diketepikan; dan sikap berkelompok atau berpuak harus dielakkan.''

Beliau kemudian mengajak ahli UMNO mengambil iktibar daripada kerenah akibat sikap berpuak-puak sambil merujuk kepada perpecahan yang pernah berlaku kepada parti itu pada tahun 1987.

''Sudah tentu ada petualang yang ingin menangguk di air keruh. Ada pihak yang cuba mengadu-domba. Jika ada media asing atau orang luar yang cuba melaga-laga di kalangan pimpinan kita, kita jangan terpengaruh. Kita jangan sekali-kali terperangkap dengan permainan mereka.

''Jangan juga kita menari menurut rentak golongan yang kecewa dan tersisih,'' ujarnya.

Beliau berkata anggota-anggota UMNO jangan sekali-kali terpedaya dengan pakatan ''gerombolan dengki dan konco-konco upahan mereka yang bersifat talam dua muka dan bergelumang dalam najis fitnah.''

Anwar jelas merujuk kepada kecenderungan media asing kebekalangan ini memberi gambaran kononnya beliau dan Dr. Mahathir sudah tidak sehaluan lagi dalam pendekatan menangani kegawatan ekonomi sehingga kenyataan berhubung soal dasar kewangan dilihat bercanggah.

Media asing juga dalam laporan-laporan mereka seakan-akan merendah-rendahkan kepimpinan Dr. Mahathir dengan memberi gambaran kononnya pemulihan ekonomi Malaysia menjadi sukar berpunca daripada beliau sementara Anwar dilihat sebagai pemimpin yang boleh mengatasi masalah itu.

Anwar menarik perhatian dalam suasana kusut seluruh ahli UMNO harus bertenang dan sentiasa mengawal emosi.

''Jangan kita menjadi bagai orang terpijak bara hangat, menjadi tak senang diam. Kita jangan hilang pedoman,'' katanya.

Kata beliau, UMNO harus terus berpegang kuat kepada prinsip perjuangan berteraskan Islam dan kebudayaan Melayu dan elakkan rasa gementar dengan mengukuhkan keyakinan terhadap perjuangan.

Oleh: AZIZ ISHAK


Betul punya kona la kan! Paling kelakar ialah : "Jangan kita menari menurut rentak golongan yang kecewa dan tersisih". Tiu nia seng.

Akibat Sumpah Laknat Semakin Menghampiri Anwar

Seperti telahan teman, Zulkifli Nordin juga menelah perkara yang sama. Anwar yang ketakutan semasa menjadi Timbalan Perdana Menteri Malaysia telah menggunakan Cawangan Khas PDRM (special branch) untuk mencekup dan membelasah Ummi Hafilda dan Azizan Abu Bakar 13 tahun lalu.

Itu bukti apabila kuasa ada ditangannya. Sebab itulah apabila timbul isu WikiLeaks, Anwar tidak menyalahkan DAP. Anwar menyalahkan Bukit Aman. Ini kerana PDRM telah mempunyai terlalu banyak maklumat mengenai kegiatannya.

Bagi teman, tempoh 11 bulan antara Karpal Singh mula mengadu di parlimen perbuatan TPM pada ketika itu dan tarikh TPM itu dipecat, adalah penuh dengan kenyataan-kenyataan yang tidak diketahui rakyat.

Anwar lebih mulia jika setelah dipecat, dia beralih ke bidang perniagaan atau bersara dari politik dengan mengerjakan ibadah sebanyak mungkin sebagai cara untuknya menyesali perbuatannya itu.

Tetapi dia memilih untuk menjadi pemberontak. Sebabnya mudah. Contohnya, jika A merogol kakaknya dan dibuang dari keluarga, sebagai seorang pemberontak, sudah tentu A akan mendendami keluarganya sendiri dan darah-dagingnya itu walaupun A tahu, dia adalah salah.

Yang salah tetaplah salah. Orang ternama, melakukan liwat? Dibuang jawatan? Sudah tentulah apa yang perlu dilakukan ialah untuk menipu demi maruahnya. Ini kan ciri-ciri seorang yang bernama Anwar Ibrahim.

Padahal telah disuruh letak jawatan TPM dengan penuh hormat, tapi enggan. Dibuang pun tidak disebut kerana melakukan salah laku seks. Yang disebut cuma rasuah dengan mengkayakan kroni-kroni. Sebab itu dia berani menyebut "sapa yang tak buat?" dalam Mesyuarat Tergempar MT UMNO.

Sumpah laknat sudah sampai. Penyokongnya pun bakal kena getah. Bertaubatlah.

Seluruh Dunia Tahu Anwar Penipu

APCO Worldwide merupakan sebuah firma penjenamaan yang unggul, berada di tangga ke 7 dalam penyenaraian Forbes 500. Ia merupakan firma yang digunapakai oleh syarikat-syarikat, kuasa-kuasa pemerintah, malah kesatuan negara-negara dalam khidmat menyediakan rundingan prasarana pembangunan dan kemajuan.

ABOUT APCO WORLDWIDE

Client service not only drives us, it defines us. At APCO Worldwide, we address clients' interests and objectives through communication and public affairs consulting that combines a global perspective with local expertise to understand the issues, events and trends that impact businesses and organizations around the world.

Itu membawa maksud bahawa mereka hanya menyediakan nasihat atas perspektif setempat, melalui medium komunikasi. Ia sekadar sebuah firma yang dilantik. Firma ini boleh dihentikan khidmatnya apabila tidak diperlukan. Tidak timbul soal keselamatan negara seperti yang disebut Azmin Ali dalam artikelnya di blog Anwar Ibrahim :

Isu APCO telah berkali-kali dibangkitkan di dalam parlimen yang membawa implikasi kepada kepentingan dan keselamatan negara. Apa salahnya sebagai seorang ahli parlimen yang dipilih rakyat, saya membangkitkan urusan yang berkaitan dengan kepentingan dan keselamatan negara?

Persoalannya, mengapa mereka masih bermain dengan isu yang memang tidak masuk akal. Isu yang tidak sepenting dengan isu-isu negara. Isu prasarana, isu banjir, isu akidah umat Islam, isu-isu yang penting bagi ciri-ciri sebuah pakatan yang ditugaskan menjadi check and balance untuk kerajaaan?

Dan sebab itu jugalah PM membuat page Facebook seperti yang dinasihatkan. Pemimpin negara mana yang berani melihat anak bangsa sendiri mencaci maki secara terbuka di Facebook nya? Ini sekadar antara kaedah konsultansi yang disaran. Jika hendak menyalahkan Facebook sebagai agen Israel pula, pemimpin pembangkang patut tutup akaun Facebook masing-masing.

Lihat pula imbasan semula bagi hipokrasi Anwar dalam imbasan New Ledger yang berpengkalan di Amerika Syarikat bertarikh 29 April 2010.

Upon his release, Anwar Ibrahim came to Washington, D.C., and has spent the past decade cultivating a genteel, enlightened image in the West. Otherwise informed American observers of foreign affairs have adopted him as an exemplar of liberal Southeast Asian and/or Muslim democratic governance. Just a few years ago, he was invited to teach for a year at Johns Hopkins School of Advanced International Studies, from which he cultivated the acquaintances of eminent Jewish Americans like Paul Wolfowitz — as a means of showing just how far behind him was his own militant Islamist past.

Indeed, as recently as 2008, Al Gore — usually a savvy and perceptive man — could be found posting on his blog in defense of Ibrahim’s dignity in the face of criticism. That’s big-name Western approval one can’t buy — but one can work hard for it with the right enemies and media outreach inside the Beltway.

It also helps if one knows what to tell Western audiences who tune in to Western media outlets. This past March, in an interview with CNN World, Ibrahim told Wajahat Ali, “Stoking the flames of anti-Americanism and anti-Semitism is a good distraction from the stench in [Muslim societies’] own backyard, namely rampant corruption, denial of basic human rights, abuse of power and the suppression of civil society.”

The reality is that if you’d asked a well-informed American who the liberal democrat was in Malaysia between 1999 and 2009, he or she might well have said, “Anwar Ibrahim.”

But does Anwar Ibrahim’s portrayal of himself outside Malaysia match Anwar Ibrahim’s actions within his own country? Unfortunately, Ibrahim has decided to make his mark in domestic Malaysian politics — away from CNN, Al Gore, and Johns Hopkins — as an anti-American, anti-Semitic demagogue.


Hasilnya, para pengkomen bodoh dari Pakatan Rakyat mula mengungkapkan komen-komen bodoh, lari topik, malah belagak seperti tahu segalanya di situ. Sehinggakan walkie-talkie digital PDRM yang berjenama APCO (American Protocol Communication Outfit) yang menggantikan APCO monolog buatan Sweden dikatakan perisik Israel. Idak ke tolol nak mampus?