Rabu, Mei 12, 2010

SEJARAH : Seberang Perai - Hasil Perang 21 Tahun

Bersempena kekacauan di Bangkok, blog ini mengarang satu kajian yang khusus mengenai penindasan orang Melayu oleh agen-agen dari utara. Kaitannya dengan Bangkok ialah kumpulan pembuat kacau di Thailand itu tiada yang berasal dari selatan Bangkok. Kawasan asal kumpulan baju merah ini mereka adalah kawasan asal bangsa Thai di kawasan wajah-wajah Cina di pergunungan utara walaupun asimilasi merubah wajah mereka sama sekali.

Berbalik kepada tanahair, serangan Thai ke atas Kedah dan tergadainya Pulau Pinang setelah British menipu Kedah, merupakan 'ancaman dari utara' yang berunsur kafirin. Serangan dari selatan tetap ada namun puak-puak Bugis dan Minang masih beragama Islam dan corak ancaman ke atas akidah tidak menonjol. Apatah lagi untuk pelan jangka panjang.

British yang menjalin hubungan baik dengan Raja Thai memperolok-olokkan Kedah dengan tawaran bantuan menghadapi musuh Kedah iaitu Thai.Thai yang merosakkan tempat ibadat orang Islam dan makam-makam pantas membina kuil Buddha di merata-rata Kedah.

Kehancuran tamadun tertua Semenanjung itu membuatkan batu bersurat Terengganu dijumpai bertarikh dari abad ke 14 sedangkan Islam telah tiba di Kedah beberapa ratus tahun sebelum itu.

Mengapakah British berbuat demikian. Ini adalah kerana mereka mahu membentuk satu sejarah yang baru. Terlalu banyak fakta beratus-ratus tahun telah hilang setelah Kedah dinoda dengan teruk.

Berikut merupakan petikan-petikan yang boleh membantu :


Jika dulu Light menipu orang Melayu dengan kemahiran bertutur bahasa melayu dan menulis jawi dengan baik, hari ini, sesetengah Melayu bertepuk tangan mendengar seorang Cina bermuka-muka dengan membaca petikan ayat Al-Quran dengan tunggang-langgang.

Selepas 35 tahun, dasar Inggeris berubah pada 1829 dengan menyokong Thai. Harus diingatkan bahawa Perdana Menteri Britain pada ketika ini ialah Benjamin Disraeli, Yahudi pertama yang dilantik menjadi Perdana Menteri Britain.


Jelas sekali. Apabila Yahudi menubuhkan pakatan mereka sendiri, ada pihak dikalangan bangsa Eropah sendiri yang tidak senang. Maka mereka tidak akan berada di pihak Thai-Inggeris.

Dalam masa 6 tahun, penduduk Seberang Perai meningkat 6 kali ganda akibat kekejaman Thai ke atas negeri Kedah.

Begitulah mudahnya Melayu dahulukala bertelagahan dan setiap berlakunya pengkhianatan sesama sendiri, akan berubahlah sejarah mengikut acuan oportunis. Perang 1821 hingga 1842 menjadi titik tolak Kedah Baru.Perang ini dirangka oleh Inggeris dan Thai. Kedah Baru muncul dari peluang dan cita-cita yang merugikan. Itu Melayu dulu?

Malangnya ia berterusan hingga ke hari ini. Ramai Melayu berkhianatan sesama sendiri dan itu sahaja membuatkan mereka akan diperhambakan oleh pengambil peluang yang menekan dalam bentuk yang baru.

DI MANA SILAPNYA?

Tindakan Betul Bawa Anggota Polis Ke Muka Pengadilan

Blog ini merakamkan tahniah ke atas pihak yang bertanggungjawab membawa anggota polis yang melepaskan tembakan hingga matinya Aminulrasyid di Shah Alam bulan lalu.

Pihak polis tidak bersalah dalam hal ini kerana prosedur menembak telah ada. Yang bersalah ialah anggota yang melakukan rondaan tersebut.

Seperti dialog dalam rancangan 999, semoga ayat " polis menembak mati penjenayah setelah penjenayah melepaskan tembakan / menyerang polis dengan niat mencederakan " akan terus relevan dan menjadi amalan pihak penegak hukum ini.

Melepaskan tembakan untuk menghentikan kereta dalam lingkungan tidak sampai 10 km kejar mengejar merupakan perbuatan yang gelojoh, tidak beretika dan terlalu dibelenggu emosi dalam menjalankan tugas.

Ini kerana terdapat kes polis mengejar suspek penjenayah sehingga berpuluh-puluh kilometer dan komunikasi di antara kereta peronda pada masa ini sangat terkehadapan dan bukannya di zaman kereta peronda volvo yang jarang-jarang dilihat melakukan rondaan di zaman dulu berbanding jumlah kereta peronda hari ini.

Juga, polis perlulah memastikan bukan sahaja kekuatan tubuh anggota, malah kekuatan mental mereka dalam mengawal emosi semasa melakukan rondaan. Ditambah pula bilangan anggota yang muda semakin ramai dalam pasukan, kesabaran mereka harus ada untuk menegak hukum apabila berhadapan dengan pencetus masalah yang tercabar kerana faktor usia.

Segalanya tidak boleh dipandang ringan kerana masalah mental kini menyerap ke otak rakyat Malaysia tidak kira apa juga profesion mereka.

Seperti kata seorang bekas teman sekolah berbangsa Cina penyokong kuat DAP di dalam Facebook saya, " Bayar pampasan, mengaku salah, buat kenyataan yang solid, habis cerita. Lagi di biar, lagi lah akan ada pihak yang mengambil kesempatan."

Ada dua ulasan saya ke atas ulasannya itu.

1. Walaupun membenci anggota polis, pihak Pakatan Rakyat akur yang polis hanya menjalankan tugas mereka dan adakalanya berbuat kesilapan.

2. Yang mati tu budak Melayu. Cuba kalau Cina..?

11 Mei : Selamat Hari Jadi ke 64, UMNO

Selamat hari jadi untuk UMNO untuk tahun ke 64 terus menjadi tunjang pemerintah negara sejak zaman Malaya lagi.

Seingat penulis, melalui cerita ibu, arwah nenek penulis berjalan kaki dari Tasek Gelugor ke Butterworth untuk menyertai gerombolan orang Melayu yang berusaha menubuhkan UMNO walaupun diancam bunuh ditepi jalan oleh Bintang Tiga.

Hari ini, pejuangan UMNO banyak bergerak dengan kereta mewah dan besar sehingga mereka lupa bahawa kuasa meletak atau menyingkirkan mereka ada pada golongan yang berjalan kaki.

UMNO perlu memantau perubahan angin Melayu Pakatan Rakyat yang 'menyertai UMNO' kebelakangan ini tidak mencetuskan pecah belah dalam parti kerana hakikat sebenar, banyak Melayu dalam UMNO masih bermentaliti pra PRU 12 2008. Mereka ini bila-bila boleh disanggah oleh mereka yang mempunyai otak dan peka kehendak masyarakat.

Lagi satu , UMNO perlu disuntik pembasmi virus dengan pemulauan golongan samseng yang cuba merampas parti ini dengan fitnah dan rekayasa menghasut.