Sabtu, Julai 18, 2009

Ronnie Liu Main Wayang Cina?

Ronnie Liu semalam lekas-lekas menyebut bahawa Pakatan Rakyat mahu SPRM disiasat atas tuduhan membunuh. Monyet sepet ini terkinja-kinja dengan melampau-lampau sekali seolah-olah cacing kepanasan.

Mengapa sedemikian? Dalam blognya Colou-Blind, Ronnie Liu lekas menuduh SPRM membunuh Beng Hock. Lebih ironik, segala 'ketelusan' monyet sepet ini digambarkan dalam tulisan-tulisan Cina.

Ya. Itulah medan komunikasi ahli politik DAP. Membahas sesuatu dalam bahasa penulisan yang tidak mungkin difahami orang lain, melainkan target-target nya sahaja. Iaitu sesetengah penyokong berbangsa Cina mereka yang pasti menyokong mereka membuta tuli.

Ronnie Liu memang sebenarnya telah berkait rapat dengan gangster Cina yang mengendalikan perniagaan judi dan pelacuran sejak sebelum menjawat jawatan wakil rakyat lagi. Ini terbukti apabila tindakannya mengganggu tugas polis yang menyerbu premis pelacuran di Sunway 2 tahun lalu.

Tetapi apabila orang seperti ini diangkat menjadi wakil rakyat, KEBODOHAN sebenar jatuh kepada para pengundi di kawasan tempat dia bertanding. Namun, apa yang boleh diperlakukan? Bukankah CINA MALAYSIA kebanyakannya berkahayal dalam dunia sendiri dan mudah ditipu pemimpin-pemimpin palsu dari DAP dengan retorik-retorik.

Apa jua natijah aksi Ronnie Liu kali ini, sebenarnya dia telah menunjukkan kepada dunia bahawa reaksinya yang berlebihan membawa persoalan besar. Adakah ahli kongsi gelap Cina yang bergelar wakil rakyat ini sebenarnya terbabit secara langsung dengan kematian Teo Beng Hock?

Kita tunggu dan lihat aksi monyet ini seterusnya.

Ronnie Liu Timbulkan Persoalan Kedua

Pertama, Ronnie Liu didakwa mempunyai kaitan dengan kongsi-kongsi gelap Cina di Selangor, menyerlahkan kesamsengannya bertindak seperti seorang samseng Cina ketika menyerang pejabat SPRM Selangor.

Mamat ini seharusnya tidak bertindak berlebih-lebihan jika dia mahu melindungi dirinya dari menampakkan sikap berpura-pura.

Ini kerana, filem keluaran bangsanya banyak memaparkan lakonan seorang ahli politik apabila dia berhubungkait dengan para penjenayah.

Kedua, kini, seolah-olah, Ronnie Liu yang melompat tak tentu fasal apabila Teo Beng Hock dijumpai mati sedangkan siasatan SPRM ke atas Beng Hock mampu membuatkan siapa Ronnie Liu sebenar akan terserlah. Dia seharusnya seorang yang menarik nafas lega apabila Beng Hock mati dan SPRM seharusnya mengeluh panjang.

Walaupun Beng Hock tidak sempat disiasat sepenuhnya kerana ditemui mati, tindak-tanduk Ronnie Liu seolah-olah orang yang kentut dan membuat bising menuduh orang lain demi menutup hakikat bahawa dialah yang melepaskan angin kentut itu.

Ronnie Liu perlu disiasat dengan terperinci. Hubungkaitnya dengan penjenayah perlu dirungkai. Melalui kaedah penjenayah yang licik, mungkin Beng Hock dapat dipastikan mati dengan memberi susah kepada orang lain.

Juga, Teresa Kok, Hanna Yeoh, Elizabeth Wong, Ean Yong dan Weng San perlu disiasat dan dikumpulkan maklumat sekiranya perlu bagi menilai sejauh mana ahli-ahli politik Cina totok ini mempunyai kaitan dengan kongsi gelap Cina yang lain. MUNGKIN mereka terlibat dalam kematian Beng Hock!

Politik Malaysia tidak seharusnya dicemari dengan kehadiran puak-puak yang tidak diperlukan ini. Jika puak ini perlu dihapuskan, maka itulah jalan terbaik!