Rabu, April 13, 2011

Lagi Peringatan Perang Dari Indon Untuk Malaysia

Masih bersifat sambil lewa dan masih menganggap teman sebagai nakal? Cuba lihat laporan dari seekor pengapi perang lagi Indon, yang disiarkan 20 minit lalu. Ya, baru 20 minit yang lalu.

Rabu, 13/04/2011 15:09 WIB
Ken Sondakh: Heli Malaysia Masuk RI untuk Buktikan Data Intelijen
Muhammad Taufiqqurahman - detikNews

Jakarta - Mantan KSAL Laksamana (Purn) Laut Bernard Ken Sondakh melihat pengerahan 4 heli Malaysia saat aparat kelautan Indonesia menangkap 2 kapal Malaysia pada 7 April lalu dari sisi yang berbeda.

Menurutnya, masuknya helikopter Malaysia yang bertepatan dengan persiapan HUT AU yang jatuh pada 9 April adalah upaya Malaysia membuktikan data intelijen mereka bahwa tidak ada penjagaan ketat saat menyongsong upacara besar TNI.

Ken Sondakh berpendapat, Malaysia sedang mempelajari titik lemah penjagaan Indonesia di perbatasan.

"Ini buat proofing intelijen, intelijennya bener atau nggak. Informasi yang dikumpulkan intelijen itu bener nggak, informasi saat ultah militer pasti kekuatan melemah, itu aja," ujar Sondakh.

Hal tersebut dikatakannya, usai menghadiri launching Dewan Penyantun Universitas Bung Karno (UBK) di Jalan Kimia, Jakarta Pusat, Rabu (13/4/2011).

Menurut Ken Sondakh, intelIjen militer Malaysia saat itu mengetahui Indonesia akan melaksanakan HUT TNI AU di Halim PerdanaKusuma, Jakarta. data-data ini akan digunakan sebagai data militer untuk penyerangan ke tempat musuh.

"Ini yang perlu dijelaskan kenapa bertepatan pada hari itu. Apakah ini faktor sengaja, karena secara intelIjen strategi, Malaysia itu tahu seminggu sebelum HUT TNI AU, seluruh pesawat ada di Halim untuk hormat upacara," jelasnya.

Intelijen strategi militer, lanjut Sondakh, dikumpulkan sebelum berperang, sehingga dapat dipergunakan jika akan berperang.

Menurut Sondakh, jikalau TNI AL mengadakan peringatan ultah, bisa saja kapal-kapal Malaysia akan masuk ke wilayah Indonesia tanpa gangguan. "Kapal Malaysia masuk, karena kapal kita sedang baris berbaris di dermaga," kata Sondakh.

Sondakh mencontohkan, dulu saat Jerman hendak mengebom negara-negara di Eropa, Jerman mengirim intelijennya ke Belanda dan Perancis. Mereka meneliti satu persatu kebiasaan militer setempat. Makanya Jerman bisa menyerang tepat pukul 8 pagi karena saat itu militer tetangga sedang apel pagi.

"Jadi itu hanya untuk mengumpulkan informasi intelijen saja, mungkin sambil ketawa-ketawa itu pilot helikopter, mana pesawat Sukhoi, tidak ada ya," ujarnya.

Penangkapan nelayan Malaysia oleh aparat Indonesia pada Kamis 7 April sempat diwarnai ketegangan karena aparat Indonesia mengarahkan senjatanya kepada 4 heli Malaysia yang berusaha mengejar.
Teman sekadar mengingati. Dan teman merasakan pihak sana semakin melampau. Apa yang perlu dibuat kini ialah tolak sekeras-kerasnya penggunaan tenaga kerja rakyat mereka di negara ini yang akhirnya akan mendatangkan sesuatu yang kita sendiri tidak mahu lihat.

Bayangkan natijah dari pemberitaan media laknat Indon di atas ke atas seluruh rakyat mereka yang berkobar-kobar mahu sentimen konfrontasi dihidupkan semula.

Bukti Indonesia Tamak, 'Rampas' Perairan Malaysia

Pelik. Menghairankan. Siapakah yang 'mencuri'? Siapakah yang 'berserakah'? Terlalu biasa Malaysia dituduh berserakah dalam 'mencuri kepunyaan' Indonesia. Kononnya nelayan Malaysia mencuri ikan-ikan dalam wilayah Indonesia. Ini menjadi mainan mulut mereka di Indonesia tanpa mereka mengerti apa-apa. Mujurlah seorang ahli dari Fakulti Geodesi dan Geomatik Universiti Gajah Mada memberi penerangan yang akhirnya menampakkan siapakah yang tamak sebenarnya.

Keratan rentas Selat Melaka di perairan negeri Perak.


Mengikut penerangan I Made Andi Arsana berkaitan situasi di Selat Melaka:

1. Perbezaan tuntutan wilayah laut ini menyebabkan ada kawasan sama yang dituntut oleh kedua belah pihak. Ini disebut kawasan overlapping claim area. Perlu ditegaskan bahawa yang overlap adalah airnya saja, tidak termasuk dasar lautnya. Ianya berkaitan sumber dari laut, iaitu ikannya, bukan minyak atau gas yang terdapat dalam bumi.

2. Jika pihak Malaysia memasuki kawasan bertindih ini, Indonesia akan menganggapnya sebagai pelanggaran, begitu juga sebaliknya.

3. Meskipun belum ada kesepakatan, Indonesia dan Malaysia tetap akan menganggap kawasan bertindih itu sebagai Zon Ekonomi Eksklusif mereka. Tidak hairan jika pemimpin kedua-dua negara masing-masing menyebut 'insiden itu terjadi di ZEE negara kita'.

4. Kenyataan seperti ini penting untuk menegaskan tuntutan dan memperkuat posisi jika dilakukan perundingan kelak. Malangnya, hal ini sering membuat masyarakat awam tidak memperolehi informasi yang tepat berhubung sengketa batas maritim.

Menurut Andi, memandangkan kedua-dua negara telah dari awalnya bersetuju mematuhi UNCLOS (United Nations Convention on the Law of the Sea), maka konsep keadilan membuatkan Indonesia mengajukan bahawa Zon Ekonomi Eksklusif negaranya secara adilnya perlulah sehingga ke titik tengah Selat Melaka.

Ini bermakna, Indonesia menganggap bahawa persetujuan sempadan 1969 yang memperlihatkan perairan Malaysia di Selat Melaka yang dipersetujui mengikut alur terdalam Selat Melaka yang hampir ke Sumatera, hanya terpakai di lantai laut sahaja.

Indonesia lah yang sebenarnya dengan penuh serakah, mahu 'menakluk' perairan Selat Melaka dengan menggunakan alasan konsep adil saksama mengikut UNCLOS.

Bukan itu sahaja, Indonesia dengan rakusnya telah menerbitkan Peraturan Menteri (Permen) Kelautan dan Perikanan No 1/2009 tentang Wilayah Pengelolaan Perikanan (WPP). Permen ini memecah-mecahkan wilayah perairan Indonesia menjadi 11 WPP dengan sempadan terluar WPP mengikuti sempadan ZEE yang sudah ditetapkan dengan negara lain mahupun yang sedang dituntut oleh Indonesia.

Kawasan terjadinya insiden di Selat Melaka ini termasuk dalam WPP-571 menurut Permen Kelautan dan Perikanan No 1/2009. Kononnya, dengan adanya Permen ini jelas menguatkan posisi Indonesia, meskipun Permen ini tidak pernah disepakati dengan Malaysia.

Bayangan kerakusan mereka 'merampas perairan' atas dasar laut yang mereka akui milik kita cukup jelas membuktikan siapa yang sebenarnya bernafsu besar dalam 'menelan' wilayah orang lain.

Jika mereka mahu bercakap soal keadilan mengikut UNCLOS, seharusnya mereka mengamalkannya juga di bahagian Selat Melaka yang sempit di selatan Semenanjung di mana alur terdalam Selat Melaka hampir ke Semenanjung dan membuatkan perairan Malaysia lebih sempit dari Sumatera.

Tetapi mengapa mereka menangkap nelayan Johor yang dikatakan menangkap ikan di dalam kawasan negara mereka sedangkan mereka menyebut, mengikut UNCLOS, perkongsian perairan untuk perikanan berpandukan pada titik tengah selat?

Siapa yang bersikap lanun, maling dan penceroboh?

Kejayaan TLDM Menangkap Lanun Somalia Masih Hangat Diperkatakan

Kejayaan TLDM menangkap 7 lanun Somalia dan menyelamatkan 23 anak kapal Bunga Laurel yang membawa bahan kimia di Teluk Aden pada 21 Januari 2011 lalu merupakan satu kebanggaan buat negara ini yang masih terpahat di dalam dunia maritim.

Ini kerana, Thailand baru sahaja membayar wang tebusan sebanyak 5 juta Dolar bagi membebaskan 27 anak kapal yang dirampas bersama sebuah kapal pada 25 Disember tahun lalu bagi membebaskan anak kapal mereka.

Sementara itu, Indon masih lagi terpinga-pinga, genap sebulan selepas kapal Sinar Kudus yang membawa 20 anak kapal dirampas lanun Somalia dan dituntut sebanyak 9 juta Dolar bagi pembebasan kapal yang membawa bijih nikel bernilai hampir RM3.2 billion.

Kejayaan TLDM jika dibandingkan dengan kejayaan tentera Korea Selatan memang setara tetapi tak sama. Ini kerana, TLDM menangkap perompak ini hidup-hidup dan di bawa ke Kuala Lumpur untuk dibicarakan manakala Korea Selatan bertindak membunuh 8 lanun yang merompak kapal milik negara berkenaan sehari sebelum TLDM menggempur kapal Bunga Laurel yang turut cuba ditawan lanun Somalia.

Sehingga hari ini, lanun Somalia masih memeram hampir 40 buah kapal dengan jumlah anak kapal yang masih menjadi tawanan mencapai 700 orang.

Kejayaan TLDM masih lagi hangat diperkatakan terutamanya di Indon di mana rakyat mereka menganggap pemerintah negara tersebut tidak serius menangani penawanan kapal Sinar Kudus dan membanding-bandingkan kes tersebut dengan keupayaan Malaysia melakukan penggempuran.

Ironiknya, pada masa yang sama, mereka menyalak-nyalak agar tentera negara tersebut berperang dengan Malaysia yang dikatakan bersikap biadap terhadap negara mereka.

Pelik bin Jelik.