Rabu, Julai 16, 2008

Anwar Putar Shabery

Maka ada lah yang berkata-kata bahawa Shabery Cheek telah membawa ulasan difensif yang biasa digunapakai oleh kerajaan dalam Debat Harga Minyak tadi di TV. Mereka menjelaskan bahawa Shabery Cheek tidak mampu menjawab soal RM1 billion untuk turunkan harga minyak esok kalau dia memerintah hari ni.

Pikir-pikir balik, salah Shabery jugak bila dia tak fokus atas agenda apa yang sebenarnya Anwar ni bawak. Agenda Anwar mintak harga minyak turun esok atas peruntukan 1 billion Shabery tak jawab dengan cantik. Kemudian soal inflasi yang di sebut Anwar pun nampaknya relevan. Shabery menyebut rakyat cukup makan sebenarnya mengguris hati rakyat umumnya.

Tapi Anwar ni pemutar belit, jangan tak tau. Kalau dia memerintah, apa dia boleh buat dengan inflasi? Kalau harga minyak turun esok, mau ke sayur, ikan semua nak turun harga esok jugak ? Mane maunyer. Yang untung saper? Kalau turun, turun dari RM2.70 ke turun dari RM1.92? Bijak screw-driver ni.

Anwar sebut pulak Shabery budak Semangat 46. Nampak macam nak golongkan Shabery ngan Paklah, Rais Yatim semua. Ada hati ke ngan UMNO tu? Ka Entah-entah, berpeluk ngan KJ, UMNO dihijack nye. Tu yang jadi PM. Saper buleh menjamin ? Komer pecayer benor ke ngan Nuar tu? Haih.

Tapi Shabery pun tak patut la debat ngan Anwar. Dia bukan orang yang sepatutnya. Tapi kenapa la dia pegi jugak. Nampaknya ada tangan dalam nak busukkan kerajaan.

Malas nak komen lebih-lebih, kita semua tengok, kita boleh menilai. Sebagai sedutan, diselit satu petikan dari sebuah forum dari beribu-ribu forum di internet



Follow up: NiceGuy34KL* [msg]
16 Jul 2008, 00:11

Mari kita senaraikan kekalahan Shabery Cheek jika anda ingat :

1. Kalah apabila jawapan tak menepati soalan, boleh dikatakan semua.

2. Kalah apabila emosional dan mula menyerang peribadi DSAI, padahal isi debat berkenaan bentuk kerajaan dan turunkan harga minyak.

3. Kalah apabila mengatakan minyak di Venezuela 10sen??? Rasa aku tak macam ni, ada sesiapa tahu? Bermakna Shabery malas membaca!!! Fakta berterabur.

4. Kalah apabila banyak figure-figure yang tidak tepat.



Follow up: dLostWarrior* [msg]
16 Jul 2008, 00:11

Follow up: Mly36
15 Jul 2008, 23:53
Follow up: dLostWarrior*
15 Jul 2008, 23:50
MLY36: i wasnt just referring to the debate! open up ur mind pls, im referring to the whole political issues in Malaysia. hoooohhh ... see.... i just said, dont be too obsessed... :D chill....
Shabery cheek equivalent!...go figure....
__________________________

U are the Shabery one, coz u totally failed to understand the points of my remark and got emo , juz like him! hehee



Follow up: Mly36 [msg]
16 Jul 2008, 00:12

cara shabery cheek tu amat jelas menggambarkan mentaliti menteri2 pak lah yg suka serang peribadi...so kalau menteri penerangan bole menyalahgunakan siaran waktu perdana debat dgn menyerang peribadi anwar...tak mustahil menteri2 YES MAN lain akan berbuat sama...dan drama dan skrip saiful bukhari lempuk pun dah tentu....diolah berdasarkan serangan peribadi kan!


Follow up: rising-sun* [msg]
16 Jul 2008, 00:13

my 2cents...anwar sebagai pemidato sejak zaman mahasiswa....lawan shabery yang baru lor ni jadi menteri..kredit kena diberi kepada shabery sebab berani.mind you experience wise tak sama..level jauh..

dari segi simplicity hujah, anwar memang convincing. no doubt..dia berjaya tegakkan premis dia.

tapi round second last..ramai tak perasan even komentar di awani pon tak ulas soal ini...statement shabery yang kalau diperhati teliti adalah pukulan maut kepada anwar...

what was that....kalau kita betul2 teliti..ayat keramat 'hari ini kita bentuk kerajaan, esok kita turunkan harga minyak' adalah statement SEBELUM PILIHANRAYA UMUM! shabery dedah benda ni tadi...kalau anwar betul2 ikhlas dan bukan nak buat statement populis, dia akan cakap turun 50 sen ke berapa ker dari RM1.92 sen... bukan RM2.70....tapi dia bijak...dia kata turun dari 2.70 (harga kini)..korang agak kalau kerajaan kekal harga minyak RM 1.92..mana agaknya dia korek duit nak turunkan harga minyak...even kalau turun 50 sen jika kerajaan kekal 1.92 sen aku rasa masuk hispital kerajaan daftar mahu 50 hengget kot..bukan sehengget lagi..dah duit abis bayar subsidi..masa tuh kita akan tengok betapa tak realnya dan tak sihatnya ekonomi kita..mahu yang duduk kat EPU dan ICU takder kejer sebab takder duit nak buat projek pembangunan..duk goyang kaki..haha..masa tuh sapa memerintah pon tahan sebulan dua jer...

ermmm..politician...macam tuh la..ambil kesempatan dari kenaifan public...

and TT..ko sama jer cam shabery chik..serang peribadi orang..najib mongolia la apa la..apa beza kau dengan shabery camtuh???

satu jari tunjuk orang..lagi empat jari??!!!!!