Khamis, Oktober 21, 2010

Jerebu : 400 Hektar Gambut Terbakar Di Bengkalis

Jerebu yang melanda Muar dan Melaka sejak kelmarin telah diduga berlaku tetapi ianya bukanlah sesuatu yang biasa.

Berdasarkan pengamatan penulis semasa di Bandung melalui paparan berita di TVOne dan Metro TV, terdapat tidak kurang 350 titik panas di Sumatera dan telah berlakunya kebakaran 400 hektar tanah gambut di Bengkalis akibat kemarau yang melanda Sumatera Selatan.

Namun, perlu diketahui bahawa saat ini, Monsun Barat Daya yang bertiup dari Mei - Oktober sedang berada dipenghujungnya dan menanti saat peralihan.

Walaubagaimanapun, perubahan iklim global mungkin menganjak tempoh monsun tersebut di masa depan. Ini dapat dilihat apabila kemarau dan kebakaran tanah gambut yang berlaku di Sumatera telah berganjak dari bulan Ogos (lima tahun lalu) ke bulan Oktober pada kali ini.

Apa yang pasti, ancaman jerebu ke atas Semenanjung tidak diimbas oleh media Indonesia dan pada saat ini mereka mungkin sedang menanti reaksi Malaysia.

Sekiranya Malaysia bersuara tentang perkara tersebut, mereka pastinya menjadikannya sebagai tajuk berita lagi dan pastinya mendesak kerajaan Indonesia agar tidak meminta maaf atas kejadian tersebut memandangkan mereka kononnya 'terluka' akibat tindakan Malaysia tidak meminta maaf atas penahanan penahanan penguatkuasa Departmen Kelautan Indonesia di Pengerang dua bulan lepas. Berikut adalah laporan DetikNews mengenai kebakaran gambut di Riau, Isnin lalu :


Senin, 18/10/2010 22:40 WIB

5 Ribu Hektar Lahan di Riau Terbakar Akibat Cuaca Ekstrim

Chaidir Anwar Tanjung - detikNews

Pekanbaru - Cuaca panas yang mendekati titik ekstrim di Riau memicu kebakaran lahan. Saat ini ada 5 ribu hektar kawasan hutan dan lahan serta perkebunan kelapa sawit yang hangus terbakar.

Kebakaran lahan ini sudah dimulai sejak dua pekan yang lalu. Kini ada 5 ribu hektar kawasan hutan dan lahan serta perkebunan sawit milik warga Desa Sepahat dan Desa Tanjung, Kecamatan Bukit Batu, Kab Bengkalis yang terbakar.

"Dari pantauan kita lewat udara, sedikitnya di kawasan itu ada 5 ribu hektar yang dilalap api. Lokasi kebakaran lahan ini sudah mendekati areal Hutan Tanaman Industri (HTI) milik kami," kata Humas Sinarmas, Nurul Huda dalam perbincangan dengan detikcom, Senin (18/10/2010).

Menurut Nurul, kini pihak perusahaan telah mengerahkan regu pemadam kebakaran hutan sebanyak 60 personil. Pihak perusahaan juga menerjunkan dua heli untuk dapat mengatasi kebakaran tersebut.

"Lokasi kebakaran sulit dijangkau dengan kendaraan umum, sehingga kita menggunakan heli untuk membuat water bom. Sedangkan petugas pemadam kita melokalisir api yang jaraknya tinggal 100 meter laga mendekati lahan kita," kata Nurul.

Nurul juga menjelaskan, kebakaran hebat juga melanda kawasan perkebunan sawit milik Pemprov Riau. Kebun sawit program Kemiskinan Kebodohan dan Infrastruktur (K2i) yang dibagikan ke masyarakat ini, tidak terlepas dari kobaran api.

"Kebun sawit K2i milik Pemprov Riau juga turut terbakar. Kita perkirakan ada 200 san hektar kebun sawit yang terbakar," kata Nurul.

Menara Warisan Merdeka tidak sentuh duit pelabur – PNB

Menara Warisan Merdeka tidak sentuh duit pelabur – PNB

Oleh Mowardi Mahmud
pengarang@utusan.com.my

KUALA LUMPUR 20 Okt. – Permodalan Nasional Berhad (PNB) hari ini berkata, pembangunan projek Warisan Merdeka yang mempunyai menara tertinggi di Malaysia, akan dibiayai melalui dana dalamannya sendiri tanpa ‘menyentuh’ langsung dana pemegang unit amanahnya.

Ketua Eksekutif Kumpulan, Tan Sri Hamad Kama Piah Che Othman (gambar) berkata, PNB, sebuah firma pelaburan terbesar di Malaysia, memiliki dana operasinya sendiri yang dikendalikan secara berasingan dengan portfolio dana para pemegang unit amanah.

‘‘Kami akan menggunakan dana sendiri yang dikumpul daripada keuntungan PNB sejak mula operasi (penubuhannya),’’ kata Hamad Kama Piah dalam satu taklimat tentang projek Warisan Merdeka di sini hari ini.

Pada taklimat itu, beliau menyangkal spekulasi bahawa projek milik PNB akan menggunakan dana amanah saham dan juga dibiayai oleh kerajaan.

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak dalam pembentangan Bajet 2011 pada Jumaat lalu mengumumkan bahawa PNB akan membina projek bersepadu melibatkan pembinaan menara setinggi 100 tingkat dengan mengekalkan Stadium Merdeka dan Stadium Negara, dua bangunan sejarah negara, yang turut terletak di kawasan yang sama.

Keseluruhan projek itu bernilai RM5 bilion, dijangka siap pada tahun 2015.

Hamad Kama Piah tidak menolak kemungkinan PNB mendapatkan sumber pembiayaan lain tetapi ia tertakluk kepada sejauh mana usaha berkenaan mampu memaksimumkan pulangan daripada projek tersebut.

Katanya, projek pembangunan itu yang bakal disepadukan dengan dua bangunan warisan sejarah itu, akan dimajukan oleh PNB dan juga anak-anak syarikatnya tanpa menolak kemungkinan penyertaan mana-mana pelabur asing,

Beliau menambah, projek Warisan Merdeka yang dimiliki sepenuhnya PNB melalui PNB Merdeka Venture, adalah melibatkan pembangunan bercampur berkonsep bangunan hijau, di atas tapak seluas 19 ekar untuk tempoh pembangunan selama 10 tahun.

Katanya, selain menara yang bakal menempatkan ibu pejabat baru PNB, projek yang akan dimajukan dalam tiga fasa, akan turut mempunyai unit-unit kondominium dan kompleks membeli-belah.

‘‘Ibu pejabat PNB sedia ada yang terletak di Menara PNB (Jalan Tun Razak) akan mencapai usia 30 tahun pada 2016 dan ia perlu dinaikkan tarafnya,’’ tambah Hamad Kama Piah.

Beliau menegaskan, projek Warisan Merdeka bukanlah baharu dirancang dan dimasukkan dalam Bajet 2011 tetapi telah dirancang sejak 2004 selepas kawasan tanahnya dibeli daripada Pengurusan Danaharta Nasional Bhd. pada tahun 2000.

Katanya, sejak itu keperluan projek berkenaan terus dikaji dan Lembaga Pengarah PNB merasakan sekarang adalah masa terbaik untuk melaksanakannya setelah lama tertunda dan ketiadaan banyak projek besar dijangka memudahkan usaha mendapat kelulusan.

Selain itu, kata Hamad Kama Piah, projek berkenaan akan membantu menggalakkan pertumbuhan ekonomi negara.

Beliau juga berkata, projek itu merupakan usaha PNB menukar kelas aset dan mempelbagaikan portfolio berbanding hanya tertumpu kepada pelaburan ekuiti.

Beliau mengakui projek itu kecil saiznya untuk dilaksanakan selama 10 tahun tetapi menyatakan tempoh masa yang ditetapkan dalam memajukan projek itu adalah strategi ke arah memaksimumkan pulangan.

Hamad Kama Piah menjelaskan, tidak timbul soal projek itu berdaya maju atau sebaliknya berikutan lambakan semasa ruang pejabat kerana sukar untuk menentukan masa yang dianggap benar-benar sesuai.

‘‘Pembinaan projek ini tidak disegerakan sebelum ini bagi mengambil faedah tidak banyak bangunan hijau yang ada,’’ kata beliau.

Hamad Kama Piah menambah, pelaksanaan projek ikonik adalah bertujuan mencetuskan minat ramai terhadap pembangunan di kawasan berkenaan dan serusnya meraih pulangan yang diharapkan.