Jumaat, Disember 31, 2010

ADUN Sri Muda Gertak Sultan Selangor

Kit Siang harini menyebut tindakan Sultan Selangor memperkenankan perlantikan Sestiausaha Kerajaan Negeri yang baru sebagai melanggar Fasal 55 Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor.

Katanya, Sultan tidak boleh membuat keputusan tanpa mendapat nasihat Menteri Besar. Dia menyebut, pengecualian atas perkara tersebut tidak terpakai pada soal pelantikan Setiausaha Kerajaan Negeri walaupun setiap fasal ada memberikan pengecualian untuk Sultan membuat keputusan tanpa melalui nasihat Menteri Besar.

Ini mengingatkan kita episod di Perak di mana mereka bermain dengan Undang-Undang Tubuh Negeri Perak yang akhirnya menjerat mereka sendiri. Kali ini skripnya sama.

ADUN Sri Muda pula dengan lantang menyamakan kuasa Sultan Selangor atas Undang-Undang Tubuh Negeri Selangor dengan kuasa Yang Dipertuan Agong atas Perlembagaan Persekutuan yang jelas merupakan dua perkara yang berbeza.

Gandingan PKR dan DAP ini menyanggah Sultan yang pada mereka, mahu ditiadakan supaya mudah bagi mereka merobek perbendaharaan negeri sesuka hati. Seperti contoh isu Yayasan Selangor, SYABAS, serta perbelanjaan demonstari air tempoh hari.

Sifat anti-feudal ADUN Sri Muda terlihat dari blog beliau sendiri :

Janganlah kerana hendak menegakkan benang yang basah, institusi negeri yang dihormati rakyat dijadikan perkakas oleh mana-mana pihak berkepentingan. Saya meneliti juga kenyataan Setiausaha Sulit tersebut yang menyatakan baginda DYMM Sultan Selangor seorang sultan yang tegas dan tidak berganjak dari keputusan yang telah dibuat. Bagaimana sekiranya keputusan yang dibuat atau cara keputusan itu dibuat adalah salah? Adakah baginda masih tidak akan berganjak? Harapan saya supaya ketegasan tidak dikelirukan dengan ego.

Dalam sejarah telah terbukti, apabila rakyat bangkit menentang Raja, biarpun beribu tahun kebangkitan itu berlansung akhirnya kebenaran akan menghenyak ketidakadilan. Rakyat akan menang dalam peperangan menentang ketidakadilan! Didoakan agar ia tidak berlaku di Selangor.

Shuhaimi Bin Haji Shafiei

ADUN Sri Muda

30hb Disember 2010


Soalnya mana yang dibina oleh pemimpin politik? Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri? Atau Perlembagaan Persekutuan?

Yang manakah kepala yang dicipta oleh ahli politik? Sultan atau Yang Dipertuan Agong?

Soalnya adakah ugutan berbuat 'keputusan salah' itu demi perlembagaan negeri yang dimanipulasi? Atau menyelamatkan perancangan licik oportunis yang sedang mengawal perbendaharaan negeri ? Skrip yang sama untuk drama kali ini.

Media Baru Bakal Dipantau Polis

Polis mahu sekat maklumat tidak tepat media baru


Mohd. Shukri Dahlan (kiri) menerima tongkat kuasa daripada Zakaria Yusof sambil diperhatikan Ismail Omar pada majlis serah terima tugas Ketua Polis Perak di Ibu Pejabat Kontinjen Perak, Ipoh, semalam.


IPOH 30 Dis. - Polis akan mencari inisiatif baru bagi menyekat penyebaran maklumat tidak tepat yang dilakukan oleh media-media baru pada tahun depan, kata Ketua Polis Negara, Tan Sri Ismail Omar.

Beliau berkata, tindakan pihak tidak bertanggungjawab yang memanipulasikan teknologi maklumat (IT) untuk kepentingan sendiri perlu disekat.

"Kita bimbang sekiranya tidak ditangani, ia akan menyebabkan penyebaran fakta-fakta salah yang boleh memesongkan pemikiran rakyat.

"Oleh itu, polis harus ada mekanisme atau struktur prosedur operasi standard (SOP) kerja baru untuk mengatasi ancaman ini," katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang akhbar sempena majlis serah terima tugas Ketua Polis Perak yang ke-18 di Ibu Pejabat Kontinjen (IPK) negeri di sini hari ini.

Pada majlis itu, beliau menyaksikan penyerahan dokumen serta tongkat kuasa daripada pemangku, Datuk Zakaria Yusof kepada Ketua Polis negeri yang baru, Datuk Mohd. Shukri Dahlan.

Zakaria yang juga Timbalan Ketua Polis negeri memangku jawatan tersebut selama sebulan empat hari sebelum diserahkan kepada Mohd. Shukri yang juga bekas Ketua Polis Terengganu.