Rabu, Januari 05, 2011

Imbasan Anwar Hina Hukum Syariah Waktu Di Indonesia, Mahu Hukum Syariah Waktu Di Malaysia

Pada ucapannya di Festival Salihara, Anwar dengan terang menentang hukuman Mahkamah Syariah ke atas Kartika selain mengutuk Batik Malaysia yang dikatakan tidak berseni. Tetapi pada masa yang sama, dia memuji sahabat-sahabatnya yang mahu kes liwatnya diadili mengikut hukum syariah. Apa monyet ni nak sebenarnya?Lihat pulak petikan Blog Anwar Ibrahim bertarikh 13 Oktober 2010 yang teringinkan kes nya diadili mengikut lunas-lunas syariah.

Kemudian saya bersama-sama dengan YB Azmin Ali, YB Datuk Kamaruddin Jaafar (MP PAS – Tumpat) dan YB Dr. Xavier ke Dewan Perwakilan Rakyat bagi memenuhi perjumpaan dengan Wakil Ketua dan Ahli Parlimen Komisi Luar Negara dan Pertahanan. Persetujuan dicapai agar kerjasama dua hala dipertingkat di kalangan Ahli-ahli Parlimen kedua belah negara.

Saya hargai keprihatinan mereka yang turut menuntut agar fitnah yang dilemparkan kepada saya dibawa dan diadili menurut lunas-lunas Syari’ah.

ANWAR IBRAHIM


Sang penipu ini jelas sekali berbincang langkah terbaik bagi melepaskan dirinya dari hukuman dunia. Pada masa yang sama menempelak undang-undang Syariah, dan pada masa yang sama, ingin memakai undang-undang Syariah kerana dia yakin dengan undang-undang Syariah, dia bakal terlepas kerana tidak cukup 4 saksi.

Undang-undang Syariah hanya undang-undang untuk hukuman dunia la Bro Anwar Bin Ibrahim. Yang muktamad ialah hukuman di akhirat. Lepas di sini, di sana gerenti tidak.

ADUN Sri Muda 'Sedia' Minta Maaf Pada Sultan?

Baguslah. Lain kali jangan menulis ikut nafsu menentang melulu. Bukan apa. Ini akan memberitahu dunia bahawa kamu sebenarnya siapa. Bukan Utusan Malaysia yang salah lapor. Kamu yang salah lapor. Semua warganegara Malaysia fasih bahasa Melayu (kecuali yang tak layak digelar warganegara) dapat memahami apa yang kamu tuliskan.

Lagi satu, jangan menggunakan cara 'sedia' mintak maaf kepada Sultan. Terus pergi dan mintak maaf je lah. Kamu seolah-olah menunjukkan yang kamu lebih tinggi dari Sultan. Seolah-olah Sultan pula yang merayu supaya kamu memohon maaf.

Itu cukup membuktikan tindakan kamu tu tak pernah kena dengan cara. Janganlah salahkan orang lain secara melulu. Fikir sebelum mengeluarkan kenyataan.

Shuhaimi Shafiei sedia minta maaf pada Sultan

05/01/2011 1:37pm

SHAH ALAM, 5 Jan. - Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sri Muda, Shuhaimi Shafiei bersedia meminta maaf kepada Sultan Selangor, Sultan Sharafuddin Idris Shah yang tersinggung dengan kenyataannya dalam laman blog srimuda.blogspot.com yang disiarkan pada 30 Disember lalu.

Beliau bagaimanapun tidak mengakui kenyataannya itu ditujukan kepada Sultan Sharafuddin tetapi kepada Setiausaha Sulit baginda dan bekas Ketua Pembangkang, Datuk Seri Dr. Mohamad Khir Toyo yang memberikan tafsiran mereka sendiri ke atas peruntukan Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959.

Shuhaimi juga menuduh media, terutamanya Utusan Malaysia memanipulasi kenyataan beliau di blog tersebut.

Kenyataan itu disampaikan oleh Naib Ketua Angkatan Muda Keadilan, Azmizam Zaman Huri pada sidang akhbar di pejabat DUN Sri Muda di Kota Kemuning di sini.

Azmizam juga memberitahu yang Shuhaimi tidak dapat hadir pada sidang akhbar itu kerana menghadiri program bersama rakyat. - Utusan

Isu Menteri Dan Amah : Percanggahan Ada Di Kedutaan Indonesia

Harakahdaily pernah melaporkan kembali tulisan pemimpin akhbar pro BN, Rocky Bru atau nama sebenarnya Ahirudin Atan dalam blognya mengenai peristiwa seorang menteri merogol pembantu rumahnya pada tahun 2007 lalu.

Namun menteri berkenaan selamat walaupun laporan mengenainya sampai ke Kedutaan Indonesia, Kedutaan Amerika bahkan juga ke pejabat Perdana Menteri waktu itu, Datuk Seri (kini Tun) Abdullah Badawi. Itu menurut akhbar itu yang katanya memetik dari web Tenaganita. Berikut siasatan wartawan Vivanews berhubung isu ini.

KBRI Pantau Isu Menteri Malaysia Perkosa TKW
Kabar ini bersumber dari dokumen yang disebut merupakan laporan investigasi Migrant Care

Rabu, 5 Januari 2011, 11:54 WIB

Perwakilan pemerintah Indonesia di Malaysia tengah memonitor beredarnya kabar tentang seorang pembantu rumah tangga Indonesia yang diperkosa seorang menteri Malaysia pada 2007 lampau. Meski demikian, isu itu dinilai sulit diusut lebih jauh.

Demikian dinyatakan Kedutaan Besar Republik Indonesia (KBRI) di Kuala Lumpur. Kepada VIVAnews.com, Kepala Penerangan KBRI Suryana Sastradipraja mengatakan kasus itu mengemuka belakangan ini di sebuah koran oposisi, Harakah Daily. Namun, ia melanjutkan, kabar itu sejauh ini belum bisa dibuktikan kebenarannya karena baru didasarkan pada laporan pihak ketiga.

“Kami sudah tahu, itu muncul tahun 2007, namun itu kan baru ‘katanya’ semua,” ujar Sastradipraja, Rabu, 5 Januari 2011.

Lantas kenapa KBRI sendiri tidak menindaklanjuti kasus ini?

Suryana mengatakan itu karena sejauh ini tidak ada laporan langsung dari korban, sehingga KBRI tidak dapat bertindak lebih jauh. “Kasus ini tidak pernah dilaporkan, kalaupun dilaporkan sekarang, apa buktinya? Kasus pemerkosaan itu perlu bukti,” kata Sastradipraja.

Seperti dilansir dari laman Malaysia Today, 23 Desember 2010, laporan yang disebut-sebut berasal dari Migrant Care tersebut telah disampaikan ke KBRI dan Kedutaan Besar AS di Kuala Lumpur.

Namun, ketika ditanya soal ini, Sastradipraja menampik berita tersebut dan mengatakan tidak pernah menerima dokumen apapun mengenai kasus ini. “Kami tidak dapat dokumen apapun, kami baru tahu dari sebuah blog yang dicantumkan di koran Harakah,” ujarnya.

Migrant Care 'No Comment' Isu Amah Dirogol. Kedutaan Indonesia Nafi Terima Laporan. Rais Yatim Nafi Terlibat.

Berita gempar! Ini pengakuan dari pihak Rais Yatim yang dipetik dari Bernama hari ini jam 3:59 petang :

Menteri Penerangan Komunikasi dan Kebudayaan, Datuk Seri Dr. Rais Yatim hari ini menafikan tuduhan kononnya beliau terlibat dalam satu kes jenayah perkosaan pada 2007 dan semua dakwaan lain yang dilemparkan oleh penulis blog di Internet dan parti pembangkang terhadapnya.

"Saya menafikan sebarang tuduhan tersebut sama ada yang berkaitan tuduhan memperkosa mana-mana individu empat tahun dahulu atau lain-lain dakwaan yang dicetuskan penulis liar blog di Internet atau mana-mana entiti politik," katanya dalam kenyataan di sini, hari ini.

Beliau berkata, tuduhan liar yang ditujukan terhadap dirinya akhir-akhir ini adalah fitnah dan pendustaan yang dahsyat.

"Saya menyatakan dengan kerelaan bahawa apa-apa laporan yang diperbuat oleh mana-mana pihak setakat ini berkaitan perkara ini wajar disiasat mengikut lunas undang-undang negara," katanya.

Rais berkata, beliau dan anggota keluarganya bersedia memberi sepenuh kerjasama dalam siasatan itu dan apa-apa keputusan siasatan rasmi itu akan diterima dan dipatuhi. - Bernama

Ini dari pihak Migrant Care melalui laporan Vivanews Indonesia hari ini terbitan 11:54 pagi:

Dalam blog Rocky Bru, muncul tautan (link) pada suatu dokumen mengenai kasus yang menimpa seorang pembantu Indonesia yang disebut bernama Robengah. Dokumen itu adalah laporan investigasi lembaga pembela hak-hak pekerja asal Indonesia, Migrant Care.

Dikonfirmasi tentang laporan tersebut, Migrant Care menyatakan belum akan memberikan keterangan resmi. “Untuk sementara ini kami tidak bisa berkomentar dulu,” ujar Anis Hidayah, Direktur Eksekutif Migrant Care.

Tanggapan serupa dinyatakan analis kebijakan publik Migrant Care, Wahyu Susilo, saat dihubungi VIVAnews.com, Selasa, 4 Januari 2011.

"Saya no comment dulu. Ini pelik sekali. Nanti saja setelah kami lapor ke LPSK (Lembaga Perlindungan Saksi dan Korban), baru kami sampaikan keterangan resmi," kata Wahyu.

Siapa yang terancam sampai harus melapor ke LPSK?

"Ini juga soal keselamatan orang lain," kata Wahyu.

Seperti dilansir dari laman Malaysia Today, 23 Desember 2010, laporan yang disebut-sebut berasal dari Migrant Care tersebut telah disampaikan ke KBRI dan Kedutaan Besar AS di Kuala Lumpur.

Namun, ketika ditanya soal ini, Sastradipraja menampik berita tersebut dan mengatakan tidak pernah menerima dokumen apapun mengenai kasus ini. “Kami tidak dapat dokumen apapun, kami baru tahu dari sebuah blog yang dicantumkan di koran Harakah,” ujarnya.

Persoalannya, jika Migrant Care sendiri teragak-agak untuk mengakui pernah menerima apa-apa laporan, dan Ketua Penerangan Kedutaan Indonesia, Suryana Sastradipraja sendiri menafikan ada menerima laporan dari Migrant Care, di mana penyebar cerita ini memperoleh kisah ini? Serakahdaily dan Rocky's Bru pula yang perlu menjawab.

Bantahan Dari PERKASA Di Dataran Shah Alam
Gambar ihsan : Taiping Mali

Anak Bongsu Keluarga Diraja Iran Yang Terbuang Bunuh Diri

Anak bongsu Shah Iran Reza Pahlavi, raja yang dibuang negara selepas Revolusi Islam Iran 1979, mati bunuh diri di Boston semalam. Dia dikatakan mengalami stress yang berlarutan sejak keluarganya diusir dari Iran pada tahun 1979.

Menurut Associated Press, berita kematian Ali Reza Pahlavi diumumkan putera sulung keluarga Pahlavi, Reza Pahlavi II, melalui internet. Dia menyebut bahawa Ali Reza membunuh diri setelah berhadapan dengan stress dalam berjuang mengatasi penderitaan selama bertahun-tahun.

“Dengan rasa sedih yang amat, kami ingin mengumumkan kepada teman-teman kami tentang kematian Putera Ali Reza Pahlavi,” ujar Reza Pahlavi II di laman webnya.

Ali Reza mati setelah menembak dirinya sendiri di rumahnya. Penemuan mayat Ali Reza di kawasan perumahan South End adalah hasil dari panggilan yang diterima melalui talian 911 jam 2 pagi 4/1/2011.

Teman rapat Ali Reza yang tinggal di Paris, Farida Pars,menyebut bahawa Ali Reza menderita stress yang teruk setelah kematian adiknya, Leila Pahlavi, yang juga mati dengan cara bunuh diri. Mayat Leila ditemui di sebuah hotel di London, 10 Jun 2001. Leila yang pada ketika itu berusia berusia 31 tahun itu mengakhiri hidupnya setelah terlebih dos pil anti-depresi.

“Setelah kematian adiknya itu, Ali Reza seperti menjadi orang lain,” ujar Pars. Dia menambah, Alireza mempunyai sifat yang tegas dan ganas. Mungkin itulah sebabnya, Ali Reza nekad menembak diri sendiri.

DAP Pulau Pinang Halau Mamak Balik India

Wah. Biadapnya ADUN Komtar yang tak habis-habis menimbulkan polemik. Dulu dia menimbulkan kekecohan dengan menaikkan papan tanda jalan bertulisan Cina di Georgetown. Kali ini dia menghambat mamu-mamu kedai makan dengan "Tutup kedai, balik India!"

ADUN Komtar timbulkan isu perkauman?

PULAU PINANG 4 Jan. - "Tutup kedai, balik India," itulah ungkapan berunsur perkauman yang didakwa diluahkan Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Komtar, Ng Wei Aik kepada pengusaha Restoran Nasi Kandar Mohamad Aliyar, Syed Kassali Mohamed Aliyar, semasa operasi penyitaan di premisnya malam kelmarin.

Menurut Syed Kassali, 42, perkataan yang diluahkan Setiausaha DAP itu bukan sahaja menyakitkan hati serta mengguris perasaannya tetapi hati seluruh kaum India Muslim di negara ini.

"Dia boleh nafikan, tetapi semuanya terbukti melalui rakaman kamera litar tertutup (CCTV) yang ada dipasang di restoran ini.

"Bukan itu sahaja, rakaman tindakan kasarnya terhadap saya dan pekerja di sini semuanya ada dalam simpanan kami," katanya di sini hari ini.

Tengah malam kelmarin, restoran tersebut kecoh apabila kakitangan MPPP merampas kerusi, meja, televisyen serta peralatan lain yang terdapat di dalam premis tersebut.

Apa perasaan anak Cina seekor ni jika orang Melayu pula kata padanya, "Tutup mulut, balik China!"

Sudahlah bersikap seperti kerajaan komunis China, bermain sentimen perkauman lagi. Inilah realiti muka orang-orang bangsat dalam DAP.

Sultan Selangor Tempelak ADUN Sri Muda

Pendedahan para bloggers dan juga blog teman bertajuk ADUN Sri Muda Gertak Sultan Selangor pada 31 Disember 2010 mengenai buruk laku ADUN Sri Muda, Shuhaimi Shafiei akhirnya mendapat pandangan berat dari Sultan Selangor sendiri semalam.

Setiausaha Sulit Sultan Selangor, Dato Mohammad Munir Bani dalam kenyataan akhbarnya antara lain menegaskan :

Berkenaan dengan tulisan Ahli Dewan Negeri Seri Muda, Y.B Shuhaimi bin Haji Shafiei pada 30 haribulan Disember 2010 yang disiarkan di dalam laman blog beliau. Dimaklumkan bahawa pelantikan Setiausaha Kerajaan Selangor tidak tertakluk kepada peruntukan Fasal (1) dan (1A) Perkara 55 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 sebagaimana yang dinyatakan oleh beliau, kerana Baginda hanya memberikan perkenan dan tidak menjalankan fungsi dan kuasa Baginda di bawah Undang-Undang Tubuh. Perkenan Baginda tidak tertakluk kepada peruntukan Fasal (1) dan (1A) Perkara 55 Undang-Undang Tubuh Kerajaan Selangor 1959 Perkara 55 (1) (1A). Oleh itu, sindiran beliau yang menyatakan D.Y.M.M Sultan Selangor seolah-olah sebagai “beraja di mata, bersultan di hati’’ adalah amat keterlaluan dan boleh mengelirukan rakyat. Kenyataan beliau yang sedemikian boleh dianggap sebagai cuba memberi amaran kepada D.Y.M.M Sultan Selangor dan cuba mempengaruhi rakyat untuk membenci Baginda.


Ini masih belum mencapai titik ultimatum kepada persoalan ini kerana hari ini ADUN Sri Muda terus menikus di persembunyian.

Minta maaf pun tidak, menyanggah pun tidak.

Pelajar UNISEL Mahukan Khoo Kay Kim

Tahniah, kumpulan pelajar yang menentang tindakan mempolitikkan Unisel telah bersuara. Ini yang teman mahukan. Mereka sepakat mahukan Khoo Kay Kim menjadi Chanselor universiti tersebut.

Sambil mendakwa memegang prinsip untuk bebas bersuara dan menyatakan pandangan, idealisme dan hak mereka sebagai 'third force' sekumpulan pelajar Universiti Industri Selangor (Unisel) mahukan tokoh akademik Prof Emeritus Tan Sri Khoo Kay Kim sebagai canselor mengantikan Datin Seri Rosmah Mansor.

“Seluruh mahasiswa Unisel telah bersetuju memilih ahli akademik selaku canselor baru Unisel dan menolak sekeras-kerasnya pelantikan ahli politik dalam melantik canselor baru.

“Antara sebab lain pelantikan beliau (Khoo) adalah kerana disebabkan pengalaman dan pengetahuan beliau yang luas dalam bidang akademik serta sumbangan terhadap pembangunan negara,” kata Muhammad Nasir pada sidang media di Shah Alam.

Sebelum ini timbul ura-ura bahawa sama ada presiden PKR, Datin Seri Dr Wan Azizah Wan Ismail ataupun bekas timbalannya, Syed Husin Ali akan dilantik sebagai canselor baru.

Menurut Muhammad Nasir pihaknya telah mengumpulkan kira-kira 500 tandatangan bagi menyokong perkara itu dan berharap pihak pentadbiran seharusnya berlapang dada dalam menerima kritikan dan pandangan dari mahasiswa khususnya untuk membaiki masalah yang sedia ada.

Bacaan lanjut Klik Sini