Khamis, Julai 08, 2010

Keyakinan Tanpa Asas Itu Merbahaya!

Sikap merendah-rendahkan kemampuan lawan kita kadangkala mendatangkan hasil yang akan memakan diri kita balik.

Ini sama dengan sikap pemilik Titanic yang berani menyebut bahawa " Tuhan sekalipun tak akan membuatkan Titanic tenggelam".

Begitu juga dengan sesetengah pihak dalam UMNO, PKR, PAS dan DAP yang bersungguh-sungguh melakukan onar atas kedamaian bumi yang dirahmati ini.

Pun walaupun buminya dirahmati, belum tentu penghuninya diredhai. Jadi kita harus sedar bahawa dengan apa juga ketaksuban dan kesombongan kita sendiri, akan ada penyesalan yang menanti dihujung jalan.

Lebih jelik perilaku puak yang sombong ini, lebih jeliklah kesudahan yang menyedihkan sedang menanti mereka.

Pada saat itu, menyesal pun tak guna lagi. Sesetengah berani menyebut anak cucu akan kencing ke kubur tok nenek mereka (iaitu kita di hari ini) atas tergadainya bumi bertuah ini ke tangan orang lain.

Memalukan. Kerana mereka yang berkata seveginilah sedang merancang kubur sendiri yang dikencing anak cucu sendiri akibat kedangkalan dan ketiadaan kapasiti pada diri mereka, tetapi sibuk mahu mengemudi kapal bangsa. Akhirnya karam dek kerana tangan mereka dan mulut mereka jua.

Sedarlah wahai bongkak berkata
Saat ibunda berlangit ungu
Bangsa yang lampai kelak melata
Hasil nakhoda kepala dungu

Bodoh Sombong

Dipetik dari blog Paneh Miang.

Menjelang 25 Syaaban, mako berakhirlah semua Sidang Permesyuaratan UMNO Peringkat Bahagian, Wanita, Pemuda dan Puteri UMNO seluruh tanahair kecuali di Negeri Sarawak.

Melihat kepado telatah, perwakilan cawangan-cawangan ke Bahagian dan konsep "tai-chi" 80% barisan pimpinan Bahagian-bahagian UMNO seluruh Malaysia, mako, Pak Sedaro raso PRU-13. UMNO akan kecundang dan kalah teruk. UMNO akan dimalukan dan ditelanjang bulatkan.

Para perwakilan UMNO di semua sayap, amat daif Sikap dan Perasaan Kasih Sayang UMNO untuk mereka ahli dan perajurit UMNO. Masih wujud kalangan mereka barisan perwakilan Buta Agama, Buta Nahu Bahasa, Buta Perlembagaan UMNO, Buta Peraturan Persidangan UMNO, Buta Amalan Sunat, Buta Ibadat Fardhu Ain apalagi Buta Fardhu Kifayah, Buta Akal, Buta Hati dan Buta Ilmu.

Apakah perwakilan sebegini menjadi sandaran UMNO? Apakah hanya bahagian-bahagian tertentu di Malaysia sahaja yang beroperasi secara "istiqamah, bil-hikmah dan mengamal pendekatan al-adl wal ehsan"? Apakah hanya Bahagian Pekan, Pagoh, Telok Kemang, sahaja yang serius mencari IMAM MUDA, IMAM PELAPIS DAN IMAM PENGGANTI?

Tatkala UMNO mengalami gejolak ahli BODOH SOMBONG, yang kecut batang telur yang hanya rasa telur sebab terlalu suko pogang telur! Tatkala UMNO dirundung malang dek kerana gelagat barisan PENIPU, PENCACAI, PENGECUT yang bermaharajalela dalam UMNO! Tatkala UMNO dihurung oleh LANGAU, BIAWAK, PRIMADONA, BANJINGAN dalam kalangan Pemuda UMNO!

Kumpulan Pro PRU-13 semakin sibuk menyiap persenjataan peperangan politik daripada pelbagai segi dan teknik pertempuran. Hari ini, gelombang perikatan dalam Barisan Nasional sedang dijarah semula oleh mauduk Nasrani ala-Portugis menyerang Melaka dari dalam selimut dan kain dalam UMNO! Hari ini, Belanda sedang menunggu untuk dapat tanah!Hari ini British sedang mengintai untuk menjadi HERO KUASA SUAKA DAN PERDAMAIAN POLITIK UMNO KHASNYA MELAYU! Hari ini, Jepun akan menunggu peluang terpinggir yang semakin dilupakan oleh rakyat Raja! Akhirnya Komunis dan ajarannya Komunisme semakin garang dan gelojoh melanggar dan merasapi gelombang 53 tahun Merdeka.

Semua watak Portugis, Belanda, British, Jepun dan Komunis sedang dilakon oleh 78 Ahli Parlimen Malaysia termasuk 23 yang lain, yang bersikap seperti "katak oh katak"...

Ramai warganegara khasnya ahli UMNO masih Bodoh Sombong dalam politik kepartian UMNO. 90% yang menjadi ahli UMNO tidak ambil peduli dan tahu kedudukan serta hak mereka, berteraskan Perlembagaan UMNO dan Perlembagaan Persekutuan 1957 juga Akta Pertubuhan 1966. Mereka tidak ambil peduli akan gesaan yang dituntut dalam Subsekyen 2A, Akta 335 tersebut. Kenapa demikian? Kerana Ahli UMNO ialah kalangan kelompok yang sudah berada di penghujung riwayat keagongan ummah. Mereka sudah lupa panji-panji mereka. Yang sibuk ialah beberapa kerat yang masih cinta akan Perlembagaan negara ini.

Pak Sedaro nak tanyo kepada sekalian ramai Ahli dan Pemimpin UMNO di peringkat Pusat, Bahagian dan Cawangan, baik kelompok Dewasa, Wanita, Pemuda dan Puteri...

1. Bagaimana sebenarnya pengkisahan perlunya UMNO wujud di muka bumi ini?
2. Kenapa ia lahir dari rahim Istana Johor?
3. Siapa yang memegang amanah mereka cipta BENDERA UMNO?
4. Siapa yang mengkordinasi semua kegiatan awal UMNO?
5. Bagaimana Perlembagaan UMNO dipersetujui?
6. Bagaimana Perlembagaan Persekutuan 1957 menjadi penting dalam Perlembagaan UMNO?
7. Siapa sebenarnya yang menentukan jatuh bangun Bumi Melayu ini?
8. Bagaimana kedudukan ummah Melayu, jika tiadanya kelahiran UMNO?
9. Apakah ahli UMNO sedar bahawa Perlembagaan Persekutuan 1957 mempunyai sejarah pembikinan yang begitu panjang dan terperinci?
10. Bagaimana pentingnya Perkara 1, Perkara 3, Perkara 5, Perkara 6, Perkara 7, P.8, P.9, P.10, P.11, P.12, P.13, P.14, P.15, P.32, P.38, P. 152, P.153, P. 160, P.181 kepada UMNO?


Hari ini, ramai yang bercita-cita mengikuti persidangan sebagai PERWAKILAN, meletak darjah ikhlas pada hamparan takhta dunia. Demikian jugalah kepada ramai barisan pemimpin, yang sudah mereka ketahui BAHALOL DAN BAGHAL, masih juga ahli angkat dan lambung dalam Persidangan dan Perkumpulan mereka.

Cukuplah wahai Ahli UMNO yang sedang BERDENGKUR. Hari Rabu 7 Julai, Perdana Menteri akan merasmikan MRSM Felda Trolak, dengan menghimpun 30 ribu rakyat warga Felda di sana. Sudah tentu, belanja akan jejak RM 3 juta. Walaupun acara kurang 8 jam, Pak Sedaro berdoa agar Perdana Menteri, Timbalan Perdana Menteri diberi Allah hikmah dan karamah tertentu untuk menghidu dan mengesan, gerakan-gerakan bawah tanah yang sedang ligat beroperasi di gelanggang FELDA, dan UMNO. UMNO ialah ibu kepada 67% umat Melayu sebagai Kuasa Politik negara ini. UMNO ialah bapa kepada 67% umat Melayu, walaupun ada yang tercicir mewujudkan PAS, PKR, AKIM, BEBAS sebagainya.

Kepada ahli dan pemimpin UMNO yang masih BODOH SOMBONG, BAGHAL DAN BAHALOL...jangan kau nyibuk bonar dalam politik. Kau nanggung doso yoooo.

Dipetik dari blog Paneh Miang.

Giatkan Pendaftaran Pemilih Ke Padang Bola

Pada ucapan penangguhan Mesyuarat Pemuda Bahagian Tambun tahun 2003, saya telah menempelak hasil kerja yang tiada dibuat dalam mendapatkan lebih ramai 'pengundi sulung'. Ini berikutan pemerhatian saya terhadap lingkungan rakan-rakan pada ketika itu yang mana ramai dikalangan mereka masih belum mendaftar sebagai pengundi.

Selang beberapa minggu kemudian, Pemuda Tambun membuat pendaftaran pengundi muda besar-besaran dan untuk pilihanraya umum ke 11, 2004, semua orang tahu hasil dari PRU tersebut.

Mungkin itulah titik tolak panas hati elitis bacul dikritik di dalam Pemuda Tambun yang membuatkan saya tidak disukai kerana 'bermulut besar'.

Setelah tujuh tahun berlalu, keadaan masih belum banyak berubah. Walaupun ada program pendaftaran ahli UMNO dan pendaftaran pemilih yang dibuat sekaligus, seperti biasa, ianya adalah 'booth' yang akan mengikut buntut Ketua Bahagian sahaja.

Mereka akan ada di mana kehadiran mereka dapat dilihat oleh media, ASTRO Awani, akhbar-akhbar dan kerja politik mereka tidak ikhlas, malah berorientasikan glamour semata-mata. Ini bukan ayat saya. Ini ayat pengkritik UMNO di luar sana. Pernah kah mereka dalam perimeter parti ini pasang telinga?

Bila dikaji, program 'di luar program' yang mereka anjurkan sama sekali tidak ada. Contohnya mendekati anak muda yang bermain bolasepak tepi padang setiap petang untuk di daftarkan sebagai pemilih.

Isu ini isu basi tetapi bagi sebuah Bahagian yang tidur, ianya merupakan isu renewable. Sebab apa dianggap renewable? Sebab mereka tidak pernah ada inisiatif untuk mendahului masa.

UMNO Tambun, jika mengharapkan veteran mereka sahaja, tidak akan ke mana. Angka pengundi Melayu pada 63% itu hari ini mungkin telah jauh lebih rendah. Jika Ketua Bahagian tidak lagi popular, siapa sangka Presiden BN akan meletakkan calon Melayu dari PPP untuk bertanding di situ?

Maka pada ketika itu, barulah dilihat siapa yang berjuang untuk negara dan siapa yang berjuang untuk kepuasan diri sendiri. Siapa yang melenting, siapa yang terpelanting.

Barang harus diingat, Tambun pernah dikuasai wakil rakyat bukan Melayu. Itu adalah fakta. Tanpa sifat apologetik dan dengan sifat ego dan sombong, bukan kami para penulis yang meruntuhkan 'segala yang dibina'. Tepuk dahi tanya pipi.Adakah cukup tebal pipinya?

Lanskap Baru Politik Pra-PRU 13 ?

Ramai politikus Cina di kem Pakatan Rakyat pandai dan gemar untuk memanipulasi terma-terma perlembagaan untuk mencabar Islam dan terkini, mereka berselindung di sebalik kecaman mereka terhadap parti Melayu.

Bijaknya mereka ini kerana mereka terdiri dari ilmuwan seni politik menyerang berdasarkan common law yang telah mereka pelajari serta ruas-ruas perlembagaan yang mereka manfaatkan.

Hakikatnya, antara mereka dan hero-hero UMNO yang menguasai banyak jawatan peringkat bahagian, adalah ibarat langit dan bumi.

Memang ada bahagian UMNO yang memiliki jaguh tersohor namun hiruk pikuk bahagian yang terdiri dari tin-tin kosong menyukarkan jaguh bangsa dari merangka strategi.

Mengikut perlembagaan, setiap Melayu adalah Islam. Dengan memanipulasi terma ini, pembangkang dan orang Islam yang menyokong pembangkang cuba melumpuhkan agenda pemantapan Melayu atas nama anti-perkauman.

Sifat mereka ini jika diamati, telah menjadi tentangan besar untuk memajukan 90% orang Islam di negara ini.

Tidak hairanlah toleransi melampau PAS dan PKR terhadap tuntutan bukan Islam menjadi-jadi apabila mereka diketuai DAP, penyokong totok sekularisma negara ini.

Sebenarnya terlalu banyak bukti untuk memungkinkan Pakatan Rakyat ditolak oleh umat Islam. Tetapi untuk menyokong UMNO, cukup Islamkah UMNO dari segi moraliti pemegang amanahnya hari ini?

Agaknya benarlah bagai dikata ramai orang, jika Konsensus Bebas bergerak sebagai sebuah entiti dalam PRU 13, Zulkifli Nordin layak menjadi PM.

Aduhai...