Selasa, Disember 18, 2012

Update 2: Pergaduhan Samseng Tamil - Orang Melayu di Sungai Petani

(11.32PM)

Karll Arzlan latest10pm dkat simpg rumah aku.. bndar perdana-putrijya/sg.petani kjadian tetak2mnetak..satja polis mai...nk kluaq p bli burger pun kna printah bkurung.. Adoi2

(11.05PM)

Tersebar di Facebook kini berhubung pergaduhan samseng Tamil dengan orang-orang Melayu di Sungai Petani , Kedah. Cerita dan kaedah,  masih sama dengan kisah di Pasir Gudang beberapa tahun lalu. Adakah ia kesempatan yang diambil apabila Melayu diketahui berpecah belah?

Inilah 'kuasa media sosial'. Walaubagaimanapun, tentu sekali pemikiran rasional dan pemikiran dibawah pengaruh dadah dan alkohol itu tidak sama.

Ada yang mengaitkan politik dalam isu ini. Kononnya tragedi ini akan berlaku sekiranya PR merampas Putrajaya. Bagi teman, kita tak sebodoh itu. Tak tahulah kalau-kalau yang bodoh tu masih berleluasa terutamanya kaki provokasi. 

Tetapi barang harus diingat, jangan cuba memperbodoh-bodohkan dan membuatkan kita kelihatan bodoh. Jika darah mula tertumpah, padahnya yang tidak boleh sama sekali dielakkan. Siapa pemula, siapa pengakhir akan menjadi tolo-tolo yang tak berkesudahan. Bukan menghasut. Sejarah dan karekter membuktikan.


Sebarang pertanyaan,maklumat atau pengesahan maklumat berkaitan kes serangan kongsi gelap india 35 melakukan serangan perkauman di sekitar Sungai Petani,Kedah terhadap kaum melayu & ancaman serangan terhadap surau & masjid-masjid,sila hubungi Bilik Gerakan IPD Kuala Muda 03-4299222 atau Balai Polis Sg.Petani 03-4222222.

Apabila Jabatan Wakaf, Zakat & Haji Undang Agen Pembangkang Buat Seminar

Teman dikhabarkan satu cerita. Tentang insan yang katanya intelek, yang digunakan oleh Jabatan Wakaf Zakat dan Haji (JAWHAR) untuk menyampaikan seminar intelek 4 kali setahun.

Kata kawan teman, majlis ilmu itu menjadi majlis pembodohan oleh si penceramah yang pro pembangkang dalam selindungan yang terang benderang.

Kita setuju, fungsi wakaf di negara ni, sangat buruk. Tetapi, kesedaran itu atas inisiatif siapa? Mengapakah si penceramah tidak habis-habisnya menggambarkan yang kerajaan negara ini seolah-olah gagal dalam membangunkan fungsi wakaf?

Kata si kawan teman, si penceramah, dari UiTM, berpuluh kali membandingkan kehebatan institusi wakaf di Indonesia dan Turki. Sesekali mengagungkan Iran.

Hairanlah dia. Kenapa Malaysia yang masjid merata ceruk kampung, sekolah agama rakyat dan prasarana keagamaan Islam itu dibina oleh kerajaan, perlu disamakan dengan Indonesia dan Turki. Dua negara itu adalah negara yang bangga dengan sekularisme mereka.

Mungkin dia sedar, dia bercakap dengan khalayak yang tak berapa nak reti. Maka selamatlah dia. Kepada yang tahu, sang pemikir kononnya ini, hanya MEMBODOHKAN DIRI SENDIRI. Termasuklah mereka-mereka dalam JAWHAR yang angguk bagai nak rak dengan kata-katanya.

Di Indonesia, selain 'Masjid Agung' di kota-kota besar, semua masjid yang ada di merata ceruk, TIDAK dibina oleh kerajaan mereka. Mereka perlu menggalang wang sesama penganut Islam untuk membina institusi agama termasuk masjid. Maka sudah tentulah ada tanggungjawab besar menanti orang-orang kaya, pak gabenor, bupati, kepala desa, usahawan-usahawan untuk diperas masyarakat supaya berwakaf. Lalu wakaf-wakaf ini dikendalikan oleh badan-badan serta organisasi agama. 

Begitu juga dengan Turki. Turki dengan 90% penduduk Islam, sangat-sangat berbangga dengan sekularisma negaranya. Agama dan pemerintahan perlu diasingkan. Jika anda mengutuk Kamal Attarturk, anda akan dihina dan sampai mati dibuang kawan. Islam dipelihara oleh ahli perniagaan Islam yang menyertai politik, lalu dipaksa penyokongnya yang Islamik untuk berwakaf. 

Maka suburlah institusi wakaf di Turki, seperti mana Indonesia.

Amat hairan kerana, si penceramah itu berpuluh kali membuat bandingan mengenai Turki dan Indonesia, dua negara harapan , negara contoh dan negara yang diagungkan oleh Anwar Ibrahim.

YANG MENJADI PERSOALAN, DI SEBALIK MEE YANG TAK BERAPA NAK PANDAI, ADAKAH SI UDANG INI MAHU MALAYSIA BERGANJAK KE NEGARA SEKULAR MUTLAK SEPERTI TURKI DAN INDONESIA DENGAN BERTOPENGKAN KATA-KATA YANG SUNGGUH ISLAMI? 

Sungguh halus tiupan politiknya di samping menceritakan keuntungan Petronas, keuntungan Puncak Niaga dan kelembapan Khir Toyo menubuhkan Perbadanan Wakaf Selangor yang hanya tertubuh selepas Pakatan Rakyat memerintah. Namun seminarnya mencelikkan minda kita tentang agenda Pakatan Rakyat berkait sekularisme yang ingin ditegakkan.

Teman tanya kawan teman, apa buktinya dia tu agen pembangkang? Jawabnya " Tengok watermark URL pada gambar-gambar slide Powerpoint dia dah tahu, apa lagi dengan susunan ayat sindiran, perbandingan dan point-point dia"

Teman tanya lagi pada kawan teman, kenapa tak ajukan soalan kepada dia di akhir sesi. Jawabnya " Idak ler aku nak menunjukkan orang tu bodoh di hadapan ratusan orang. Itu bukan cara teman. Teman bukan Pakatan Rakyat punya cara fikir.Biorler dia syok sendiri dengan pak angguk-pak angguk dalam JAWHAR tu."

Mulia nya dia. Kalau teman, siap ler. Kata teman lagi, apa nasihat nak bagi kat dia? Jawabnya mudah, " MOHD AFFENDI MAT RANI, miker pandai. Teman akui. Tapi menggunakan kepandaian miker untuk membodohkan orang-orang yang tak membaca, itu bangsat namanya. MIKER INGAT SEMUA ORANG KERJA GOMEN BODOH?"
RED ALERT! : Mahasiswa Indon Berkumpul Di Batam, Mahu Menceroboh Masuk Malaysia Dengan Bot Laju

Ini biadap. Bukan sesuatu yang boleh dianggap main-main. Dengan lokasi hanya 50km dari Johor Bahru, ia merupakan ancaman besar terkini untuk negara. 

Jam 4 petang tadi, segerombolan anjing dari Indonesia sedang bersedia untuk memasuki Malaysia dengan bot laju bagi mengadakan protes. Kita tidak tahu buat masa ini apa hasil pendidikan di Indonesia hari ini yang berjaya melainkan melahirkan anjing-anjing kurap seperti ini.

Sebagai negara berdaulat, sebaiknya kita bersedia. Jika masuk dengan alasan menyerang negara ini, mendatangkan kacau bilau, tembak mati sahaja. Rakyat perlu sedia untuk apa juga keadaan. Musuh negara kini cuba memijak kepala. 

Puas hati anjing Indonesia bernama Anwar Ibrahim? Puas hati membuatkan negara seperti lemah , lembik dan memberi isyarat seolah-olah 'silakan menyerang Malaysia'?

Inikah contoh pemimpin yang ingin diberi nama negarawan? Yang mahu menjadi pemimpin kerajaan? Sepatutnya Anwar Ibrahim dipijak sahaja mukanya sampai hancur.

Susilo Bambang Yudhoyono kini berada di Kuala Lumpur. Kita hanya melihat?

Selasa, 18/12/2012 15:17 WIB

Siap Menyeberang untuk Protes Malaysia, Mahasiswa Geruduk Pelabuhan Batam

Agus Siswanto - detikNews


Batam - Ratusan mahasiswa dari berbagai perguruan tinggi 'menyerbu' Batam untuk memprotes Malaysia. Ratusan polisi bersiaga di sejumlah pelabuhan di Batam, Kepulauan Riau. Perahu karet dan water canonn pun dikerahkan. 

Mahasiswa dari berbagai perguruan tinggi yang mengatasnamakan 'Pergerakan Mahasiswa' tersebut tertahan di Pelabuhan Sekupang sekitar pukul 14.45 WIB, Selasa (18/12/2012). Polisi menghadang rencana kepergian mereka ke negeri jiran untuk protes. 

Koordinator aksi, Azhari, mengatakan, mahasiswa berasal dari 40 kota dan 100 perguruan tinggi. Mereka akan melakukan sweeping dan memasuki perairan Malaysia dengan menggunakan speed boat.

"Kami protes keras terhadap Malaysia, yang semena-mena memperlakukan rakyat Indonesia yang bekerja di Malaysia," ujar Azhari.

Tak hanya polisi, kawasan Pelabuhan Sekupang juga dijaga TNI. Sejumlah petinggi Polri dan TNI, termasuk Kapolda Kepulauan Riau, Brigjen Yotce Mende, turun tangan. 

Kabid Humas Polda Kepri AKBP Hartono mengatakan, aksi mahasiswa akan dikawal ketat. "Prinsipnya, jika aksi mahasiswa dalam batas kewajaran, silakan berdemo. Namun jika mengganggu kita akan larang,"