Isnin, Disember 13, 2010

WikiLeaks: Anwar Dinasihatkan Saman Semua Akhbar Di Malaysia

Berikut adalah berita berhubung polemik WikiLeaks dan tindakan peguam bela Anwar berhubung kes tersebut yang dipetik dari The Bangkok Post :

Malaysia's Anwar in bid to stem WikiLeak effect
Published: 13/12/2010 at 02:01 PM

Malaysian opposition leader Anwar Ibrahim Monday moved to stem the impact on his sodomy trial of US cables released by WikiLeaks claiming he had sex with a male aide in a honey trap set by enemies.( Pemimpin pembangkang Malaysia Anwar Ibrahim hari ini bertindak untuk untuk membendung kesan kebocoran dikeluarkan oleh Wikileaks berhubung dakwaan hubungan seks dengan seorang pembantu lelaki dalam apa yang disifatkan sebagai perangkap oleh musuh.)

Anwar's lawyer Sankara Nair told AFP he will file a complaint with the court hearing Anwar's sodomy case over articles in the local media which could affect the former deputy premier's ongoing trial.( Peguam Anwar, Sankara Nair memberitahu AFP bahawa dia akan mengemukakan aduan semasa sidang mahkamah kes liwat Anwar berhubung artikel di media tempatan yang boleh menjejaskan perjalanan kes bekas timbalan perdana menteri itu.)

Most newspapers in the country carried the allegations on their front page with influential Malay daily Utusan running a headline stating: "Singapore spy agency verifies sodomy act". ( Sebahagian besar surat khabar di negara ini membawa tuduhan di halaman depan mereka dengan akhbar berpengaruh menyatakan: "badan perisikan Singapura mengesahkan perlakuan liwat.)

"Clearly it's a case of sub-judice, it's hearsay and conjecture, intelligence reports are not based on facts generally, they are based on rumours and I have served in the security services before so I know that the last thing you do is to trust such a report," said Nair.( "Jelas ini kes subjudis, sekadar desas-desus dan dugaan, laporan perisikan hakikatnya tidak berdasarkan fakta umum, ia berdasarkan pada khabar angin dan saya pernah bertugas dalam perkhidmatan keselamatan sebelum ini, maka saya tahu bahawa mempercayai laporan seperti itu, adalah cara terdesak " kata Nair.)

"The judge must call up the newspapers and ask them to explain why they wrote the piece and to show their proof. If they can't do this then they will be cited for contempt," he added. (" Hakim perlu memanggil akhbar ini dan minta penjelasan kenapa mereka meulis sedemikian dan tunjukkan bukti-bukti berkaitan. Jika tidak, mereka wajar didakwa kerana menghina" tambahnya lagi.)

"If this is not sinister then it is totally unethical reporting. I have advised my client to file a lawsuit against these papers as well." ("Jika ini tidak sekadar sindiran sinis, ia pastinya adalah laporan tidak beretika dan saya menyarankan anak guam saya untuk menyaman semua akhbar ini.")

Ulasan :

Waaahhh! Inilah dinamakan demokrasi ala Anwar Ibrahim. Kebebasan media ala Anwar Ibrahim dan kuasa rakyat Anwar Ibrahim yang diketahui sebagai BAPA PENJAHANAM KEBEBASAN BERSUARA di negara ini semasa dia menjadi TPM dulu bagi menutup aktivitinya.

Jika media melaporkan hasil dari pendedahan WikiLeaks, mereka hanya menyampaikan apa yang patut diketahui oleh rakyat jelata berdasarkan apa yang menjadi heboh kelmarin berhubung pendedahan WikiLeaks tersebut. Saman sahaja WikiLeaks kerana menimbulkan subjudis.

Tetapi siapa yang mampu melakukannya? Dunia lebih bebas dari peguam Anwar ini. Jika media tempatan tidak membuat liputan tentang isu WikiLeaks tersebut, blog-blog telah mengupasnya dengan menarik malah lebih sinis lagi.
Mereka hanya melapor. Hak rakyat untuk membaca laporan tersebut yang dibawa kepada rakyat.

Kuasa rakyat p*****k apa ni Anwar Ibrahim? Hak untuk mendapatkan berita semasa pun mahu disekat. Jelas sekali, rakyat telah ditunjukkan kepada lorong-lorong pembungkaman kebebasan bersuara walaupun kabinet Anwar masih dalam angan.


Tidak diketahuilah jika Anwar memerintah negara ini. Demokrasi akan menjadi Demo-Kera-Besi. Siapa demo akan masuk tirai besi seperti kera di zoo negara.

TPM Cina? Kenapa Timbalan Presiden PKR Bukan Tian Chua?

Benarkah Anwar akan memberikan jawatan TPM kepada DAP? Jawapannya 99% tidak mungkin dan ianya pastilah sekadar umpan helah untuk menipu DAP semata-mata.

Ini dibuktikan dengan struktur PKR itu sendiri, yang kononnya sebuah parti pelbagai kaum, dengan dakwaan bahawa komposisi ahlinya menyamai demografi penduduk negara ini, namun masih jauh dari menyediakan kerusi Timbalan Presiden PKR untuk kalangan kaum Cina.

Malah, Tian Chua yang sekian lama mencium buntutnya juga tidak didahulukan untuk menunjukkan bahawa dia benar-benar menghargai kepelbagaian kaum di dalam partinya sendiri.

Jika tiada tauladan langsung yang boleh diikuti dari partinya sendiri, apa yang disebut oleh Anwar adalah jelas retorik semata-mata. Dia pastinya mahukan seseorang yang lebih hampir kepadanya, lebih faham dirinya, lebih mesra atas ribanya untuk menjadi timbalan perdana menteri dalam kabinet angannya.

Ungkapan bahawa Lim Kit Siang akan menjadi Timbalan Perdana Menteri adalah dusta belaka melainkan andai Lim Kit Siang sendiri menjadi Perdana Menteri dan menyediakan jawatan Timbalan Perdana Menteri untuk orang Melayu retorik seperti Anwar.

Tapi, bolehkah Anwar menyanggah Ketuanan Melayu? Bolehkah Anwar membayangkan Perdana Menteri Cina? Bukankah berkepalakan seorang Melayu itu adalah ciri-ciri ketuanan Melayu?

Dasar parti retorik.

UmmiLeaks : Dahulu SB Membantu Anwar. Sekarang SB Pula Disalahkan Anwar.

Ummi Hafilda mendakwa bahawa ketika dia mendedahkan kehaprakan Anwar 13 tahun lalu, dia di tangkap oleh Cawangan Khas (SB) dan didera dalam soal siasat sepanjang malam. Betapa sayangnya SB ke atas pucuk pimpinan negara ketika itu.

Ummi Hafilda kini telah mula menulis blog dan blognya bernama Srikandi 7.

Lihatlah betapa maruah Anwar Ibrahim dijaga rapi oleh PDRM dan kerajaan Malaysia pada ketika itu kerana Anwar Ibrahim merupakan seorang yang berjaya menyembunyikan siapa dirinya yang sebenar dengan jaya.

Ummi Hafilda dicekup kerana dituduh memfitnah Anwar. Di dalam iklim politik yang sedang hangat dek krisis ekonomi, negara yang masih terbungkam suara demokrasi dimomokkan dengan penahanan gadis ini yang dikatakan 'cuba menjatuhkan' pemimpin ternama.

Arahan siapa semua ini? Tidak mungkin tanpa kehendak Anwar sendiri, polis dipergunakan. Untuk kepentingan siapa kalau bukan untuk kepentingannya sendiri.

Kebebasan akhbar yang terhad, ketiadaan media alternatif dan ketakutan orang ramai untuk menyuarakan pendapat secara terbuka pada zaman sebelum Anwar disepak keluar dari pemerintah, hakikatnya banyak berkait dengan usaha Anwar melindungi dirinya sendiri yang bertindak melebihi Perdana Menteri.

"Caligula" yang berkuasa di atas kerusi Timbalan Perdana Menteri ini mempergunakan semua jentera keselamatan negara bagi memastikan dirinya dilindungi dari terdedah kepada keaiban. Dek kerana itulah dia sangat berani melakukan kejelikan seks kerana tahu negara ini dikawal suara rakyatnya.

Hari ini, selepas dibuang dari kerajaan memerintah, Anwar menuduh bahawa kerajaan telah melakukan fitnah ke atasnya, merancang konspirasi memburukkannya dan seolah-olah memberontak dengan nada yang membawa maksud, mengapa pemimpin luar tabi'ie sepertinya tidak boleh berada dalam kerajaan.

Dia menyerlahkan sikap memberontaknya serta menuduh SB menipu maklumat ke Singapura, padahal ketika pendedahan dibuat, SB-SB inilah yang berusaha menyelamatkannya dari sebuah kebenaran yang belum tersingkap.

Hari ini, Anwar masih lagi menggunakan kalangan rakyat yang bodoh untuk terus menyokongnya.

Rakyat yang bodoh ini adalah mereka yang tidak sedar bahawa demokrasi negara ini berada pada tahap yang paling buruk semasa Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri.

Mengapa suara rakyat dibungkam semasa Anwar menjadi Timbalan Perdana Menteri? Kerana Anwar tahu, mereka yang memburukkannya akan dicekup dan disesah dan yang akan kena getah ialah Tun M. Syaitan besar memang suka berlagak seperti malaikat.

Makkal Sakhti Mahu TPM India Dari Anwar. Sokong BN? Atau PR?

Portal Berita The Star pada 7 Disember lalu memetik laporan Tamil Nesan bahawa Makkal Sakhti mahu Anwar Ibrahim menimbang melantik TPM dari kaum India. Berikut laporannya:

Indian-origin deputy PM demanded for Malaysia
2010-12-10 17:40:00

Ipoh (Malaysia), Dec 10 (IANS) Makkal Sakthi, a political party of ethnic Indians, has demanded that the opposition alliance Pakatan Rakyat consider appointing a deputy prime minister from among Malaysia's 2.1 million Indians. (Makkal Sakhti, parti politik etnik India, telah mendesak pakatan pembangkang mempertimbangkan untuk melantik kaum India di kalangan 2.1 juta kaum India di Malaysia.)

A. Vethamurthy of the Makkal Sakthi party has urged Anwar Ibrahim, a former deputy prime minister, who leads the alliance, to consider appointing an ethnic Indian as deputy prime minister, the Tamil Nesan daily reported Friday. (A Vethamurty dari Makkal Sakhti telah mendesak Anwar Ibrafim, bekas Timbalan Perdana Menteri, yang mengetuai pakatan pembangkang untuk mempertimbangkan TPM dari etnik India menurut akhbar Tamil Nesan.)

Earlier, Anwar had reportedly favoured the appointment of an ethnic Chinese as deputy prime minister. (Terdahulu, Anwar dilaporkan berhasrat melantik kaum Cina sebagai Timbalan Perdana Menteri.)

Welcoming Anwar's comments, Vethamurthy said in Ipoh that importance should also be accorded to the Indian community and an Indian should be made deputy prime minister. (Dengan mengalu-alukan komen Anwar itu, Verthamurthy berkata di Ipoh bahawa kepentingan kaum India juga perlu diambilkira justeru wajar kaum india dilantik TPM.)


Ulasan:

Makkal Sakhti menyifatkan mereka sebagai parti penyokong Barisan Nasional. Ini terbukti dengan penyertaan mereka semasa Konvensyen Barisan Nasional yang lalu. Kehadiran mereka ke konvensyen tersebut juga disifatkan oleh Malaysiakini sebagai sebuah parti ciptaan Barisan Nasional yang telah menangkap Hindraf, membasuh mereka dari radikalisme dan memberi mereka peluang menubuhkan parti politik.

Tetapi hakikatnya mereka adalah parti yang berpura-pura dan mengintai kesempatan dari mana-mana pihak yang memberi keuntungan kepada mereka.

Jika Pakatan Rakyat boleh mewujudkan dua Timbalan Ketua Menteri di Pulau Pinang di mana salah satunya dikhususkan kepada kaum India, tidak mungkin mereka tidak boleh berbuat demikian untuk memenuhi tuntutan ini.

Dan sekiranya tuntutan ini dipenuhi, Makkal Sakhti sebagai parti fundamentalis Hindu dinegara ini sudah tentulah menari-nari di layar pembangkang dan menarik kaum India menyokong Pakatan Rakyat.


Adakah Makkal Sakhti tidak boleh dipercayai? Adakah mereka hanya menunjukkan tradisi oportunis mereka. Jika demikian, lidah mereka lebih banyak cabang dari biawak dan ular. Elok ketuk sebelum dipatuk.

Azmin Ali Hentam Singapura. Kenapa Tidak Karpal Singh?

Azmin Ali dilaporkan mengutuk pimpinan Singapura secara melulu berhubung pendedahan pintasan perbualan yang dibocorkan oleh WikiLeaks. Tetapi pada masa yang sama dia mengutuk Cawangan Khas PDRM yang kononnya memberikan maklumat kepada Singapura.

Maklumat untuk Singapura itu pula dikatakan palsu. Tetapi jika maklumat palsu adakah Singapura mahu membodohkan diri mereka sendiri sedangkan Singapura dipimpin oleh parti PAP, bapa kepada parti DAP, parti sekutu PKR di tanah air?

Jika Karpal Singh pernah terlepas cakap bahawa Anwar perlu bertaubat, apakah sumber yang diperoleh oleh DAP itu datangnya dari PDRM? Apakah Cawangan Khas yang menyalurkan maklumat aktiviti liwat Anwar Ibrahim kepada DAP?

Bila dilihat peranan Karpal Singh dalam perbicaraan Anwar Ibrahim, tidak sukar meramalkan bahawa Karpal diperlukan kerana dia mengetahui segala-galanya.

Seorang peguam bela perlu mengetahui dengan jelas perbuatan anak guamnya bagi di cari jalan serta ruang untuk meloloskan anak guamnya dari pertuduhan-pertuduhan.

Tambahan pula Karpal Singh tidak pernah membantah keputusan Mahkamah Persekutuan yang membebaskan Anwar Ibrahim dengan alasan " memang melakukan aktiviti tersebut, namun tiada bukti yang meyakinkan untuk dia ditahan atas perlakuannya ", pada tahun 2004.

Malah Anwar sendiri tidak menyangkal keputusan hakim tersebut.

Anwar Ibrahim dalam kenyataan Twitternya bermain pada istilah "tiada bukti" lagi. Dia kini tidak mempunyai cara lain selain mengumpulkan sokongan dari para penyokong aktiviti liwat yang terdiri dari partinya, sebuah parti yang memakai nama Islam, dan sebuah parti chauvinis Cina.

Bukankah pemimpin PAS dahulu pernah menghalalkan perbuatan meliwat isteri? Tidak hairan pula kerana mahukan pengaruh politik, meliwat jambu simpanan akan dihalalkan pula.

Ibarat menyantau orang sampai mati menggunakan ilmu hitam, ketiadaan bukti untuk menjadikannya satu kesalahan yang boleh didakwa akan membuatkan penyantau lebih gian untuk melakukannya lagi.