Khamis, Julai 12, 2012

Derek Fernandez Hantam Ronnie Liu


Jelas sekali dalam rancangan Soal Jawab di TV3 malam tadi, Derek Fernandez secara tidak langsung menghentam Exco Kerajaan Tempatan, Pendidikan dan Jawatankuasa Penyelidikan, Ronnie Liu berkaitan isu padang di Kelana Jaya.

Ini jelas menunjukkan bagaimana melingkupnya corak pemerintahan Pakatan Rakyat di Selangor dengan berleluasanya pindaan draf rancangan yang telah ditutup untuk bantahan.

Sudah tentulah Ronnie Liu perlu menangkis serangan bawah tanah yang dilancarkan oleh Derek Fernandez yang telah memberi implikasi yang tidak baik ke atas reputasinya yang belum pernah pun dilihat baik.

Draf tersebut di dapati telah dilakukan terlalu banyak pindaan dan 'rampasan' ke atas tanah-tanah lapang di kawasan MBPJ yang disediakan oleh pemaju untuk dibangunkan oleh kerajaan negeri sebagai kawasan prasarana bagi penduduk sesebuah kawasan.

Pindaan ini kebanyakannya bertujuan untuk melambungkan harga tanah yang dirampas itu, supaya ia boleh dijual dan dimajukan oleh pemaju sebagai kawasan komersil dan ini berlaku tanpa pengetahuan Datuk bandar dan Ahli Majlis sendiri.

Walaubagaimanapun kes ini masih dalam siasatan dan auditan dan buat masa ini, pastilah Ronnie Liew Taik Lalat sedang panas punggung.

Jika berlaku pindaan haram dengan jumlah yang sangat banyak di dalam draf rancangan  MBPJ, bayangkanlah bagaimana pula majlis-majlis perbandaran dan daerah yang lain?


Mazlan Aliman Pujuk Pak Lah Masuk PAS

Selepas puas menghina Pak Lah semasa beliau menjadi PM, PAS seperti biasa, mengambil langkah muka seposen mereka, mahu menarik Pak Lah menyertai PAS.

Amat hairanlah kita dengan pendirian PAS yang semakin hari semakin tunggang langgang apabila melihat kenyataan ini. 

Tambahan pula, dengan tidak merujuk mana-mana kenyataan, mereka berani pula menegaskan bahawa Pak lah sebenarnya merupakan ahli PAS secara semulajadinya. 

Kuatkah PAS apabila terpaksa dengan terang-terangan cuba menarik masuk tokoh negara ?

Kuatkah PAS apabila artis-artis senja yang menyertai mereka terus ditauliahkan dengan taraf cendikiawan agama dan menaikkan mereka di pentas-pentas ceramah mereka? 

Sungguh kelabu asap.


(Malaysia Digest) - PAS has declared its intent to rope in former Prime Minister Tun Abdullah Badawi as a key member of the party. 
This is because they believe that Abdullah, popularly known as Pak Lah, is already “a PAS member by nature.” 
In the shock announcement today, PAS central committee member Mazlan Aliman (pic) said he will approach Abdullah and persuade him to join the Islamic party. 
“This is my goal. I will pursue this aim regardless of how many years it would take,” he told reporters during a press conference at the PAS headquarters in Jalan Raja Laut here today. 
Mazlan expressed confidence that he would be able to coax Abdullah into joining the party.
“Tun (Abdullah) is already a PAS member by nature. I am confident that I will be able to influence him to join PAS just like I did with Datuk Ramli Buyong, after two years of persuading the latter,” he said.
Dek sebab kenyataan itulah Mazlan Aliman memasukkan gambar Pak Lah dalam poster Himpunan Oren mereka .

ADUN Sungkai Tipu Keluarga Murid Mangsa Lemas

Timbalan Pengerusi Biro Sosial dan Kebajikan MIC Kebangsaan, Datuk R. Ramanan menyelar kegagalan pakatan pembangkang menunaikan janji membantu keluarga mangsa tragedi jambatan runtuh yang meragut tiga murid di Kuala Dipang, Perak, Oktober 2009. 

 Menurut beliau, Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sungkai, A. Sivanesan yang berlagak 'hero' cuba membantu menyelesaikan masalah keluarga mangsa termasuk memfailkan saman bagi pihak mereka. 

 Beliau difahamkan, ADUN Sungkai itu telah berjanji memberi guaman percuma kepada keluarga mangsa bagi menuntut ganti rugi, selain mengarahkan keluarga tiga murid terbabit membuat kenyataan akhbar yang berpihak kepada Sivanesan dan pakatan pembangkang. "Namun apabila Sivanesan telah memfailkan saman tuntutan, beliau kemudiannya mengemukakan satu perjanjian dengan keluarga mangsa. 

"Antara perjanjian itu, keluarga mangsa perlu membayar lapan peratus kepadanya bagi yuran guaman," katanya di sini hari ini. Dalam kejadian pada 26 Oktober 2009, tiga murid terbabit menyertai 298 murid tahun empat, lima dan enam dari seluruh Kinta Selatan mengikuti Perkhemahan 1Malaysia selama empat hari di Pusat Kokurikulum Pejabat Pelajaran Daerah Kinta Selatan. 

Pada November 2009, tiga bapa kepada tiga pelajar yang meninggal dunia dalam tragedi jambatan gantung runtuh terbabit memfailkan saman di Mahkamah Tinggi di sini bagi menuntut ganti rugi berjumlah RM105 juta daripada 10 defendan. 

Menurut Ramanan, apa yang dilakukan Sivanesan itu adalah tidak berperikemanusiaan, sekali gus membuktikan beliau bukan seorang wakil rakyat yang boleh diharapkan. Jelasnya, tindakan itu juga membuktikan Sivanesan tidak beretika dalam melaksanakan tanggungjawab membela nasib rakyat di kawasan itu. 

Beliau menambah, ADUN Sungkai itu turut mempergunakan keluarga mangsa untuk menaikkan agenda politiknya dan pakatan pembangkang semasa kenyataan akhbar dibuat. "Ia satu tindakan yang tidak beretika dan sangat memalukan kerana sanggup mempergunakan kesusahan seseorang demi agenda politik sendiri," ujarnya. Sementara itu, Ramanan berkata, beliau secara peribadi akan membantu keluarga mangsa tersebut bagi menyelesaikan kes mereka.