Isnin, Mac 29, 2010

Pembangkang Masih Menguasai Dunia Siber?

Aplikasi Facebook ini disebut E-Pilihan Raya dan mungkin dicipta oleh penyokong Pakatan Rakyat.

Dari keputusan yang dapat dilihat melalui siaran di dinding Home oleh rakan yang lain, jelas bahawa pengaruh BN di ruang siber masih kurang.

Indikasi dari posting blog ini boleh dipertikaikan tetapi apa yang dilihat dari corak e-pilihan raya ini, ianya hanya boleh diundi sekali oleh satu akaun Facebook. Ini bermakna jumlah undian telah melebihi pungutan suara rambang melalui soal-selidik.

Apakah pengaruh BN hanya rektorik yang disedapkan oleh media sahaja? Di mana pula perginya fan-fan kumpulan pro-kerajaan di Facebook?

Ini mungkin memberi indikasi bahawa penyokong kerajaan amat malas untuk menjalankan perang saraf secara pro-aktif di dunia siber.

Sebenarnya pengamal media alternatif pro-kerajaan perlulah lebih pro-aktif dalam 'perang' di alam siber.

Atau mungkin 'poll' yang dibuat itu terlalu baru untuk dinilai.

Menang Juga Chua Soi Lek


Posting di atas diambil dari blog Chua Soi Lek (CSL) bertarikh 20 Mei 2008 mempertikaikan 'segregasi kaum' dalam pembiayaan pendidikan oleh kerajaan.

Semalam, CSL telah berjaya dalam pemilihan tergempar MCA untuk dinobatkan sebagai presiden MCA yang baru. Kesannya, Dr. Chua jika diikutkan, terpaksa memaksa dirinya untuk bersikap sederhana dan lebih banyak menggunakan Bahasa Malaysia selepas ini.

CSL tidak bersikap apologetik dalam menangkis skandal video aniaya yang dibuat untuk menjatuhkannya. Sikapnya ke atas hak untuk berprivasi dikagumi. Tetapi privasi individu merupakan privasi bangsa dalam skala yang lebih rendah.

Jika pencerobohan atas privasi bangsa lain boleh berlaku, ia akan menyusur akar agama. Apabila hendak dijelaskan konsep pemerintahan bersyariat seperti agihan zakat melalui biasiswa persekutuan dan anak negeri dilakukan dalam bentuk dana pendidikan, akan muncul orang seperti CSL yang tidak mungkin faham tuntutan orang beragama wahyu ini akan mempertikaikannya.

Namun CSL telah didapati mengambil langkah damage control sebelum berlangsungnya pemilihan tergempar MCA ini lagi. Artikelnya pada hujung Januari berhubung penggunaan kalimah Allah benar-benar membawa mesej bahawa orang Melayu jangan diganggu.

Beliau juga mempertikaikan sikap memanjangkan isu tersebut dimahkamah dengan mengenepikan perbincangan pihak gereja dan ulama. Dalam isu tersebut, pihak gereja enggan berbincang dengan pihak ulama.

Setelah terpilih sebagai Presiden MCA, CSL seharusnya kembali kepada alam 'cakap berlapik'. Alam ini berbeza dari alam cakap lepas seperti di blog-blog.