Jumaat, Mac 19, 2010

Karpal Singh Dan 'Moral'

Kita telah masak dengan politik Anwar dan kini kita tertengok pula politik Karpal Singh. Katanya kepada Ahli Parlimen Bayan Baru yang lebih kurang berbunyi " it is morally wrong to be Independents in the Dewan without the constituency endorsement".

Ini bermaksud "ADALAH SALAH DARI SEGI MORAL UNTUK MENJADI AHLI PARLIMEN BEBAS TANPA PERSETUJUAN PENGUNDI YANG DULU MENGUNDI MEREKA ATAS TIKET PKR".

Oh, Karpal mahu berkisah tentang moral. Tetapi adakah morally right atau adakah ianya molek dari segi moral untuk menjadi seorang wakil rakyat bagi seorang peguam yang diketahui hidupnya banyak membantu orang jahat, bersalah dan melakukan jenayah, demi wang ringgit?

Haha. Ini orang tua memalukan seluruh kaum Punjabi sehingga ke Punjab, India. Karpal Singh patut bertaubat dan diam.

Anwar Perkenalkan Politik Budak Kecik

Anwar nampaknya memperkenalkan politik budak kecik di negara ini. Politik budak kecik ialah politik jenis dengki ke akar umbi sampai mengeluarkan kenyataan yang menjerat diri sendiri tanpa sedar secara berulang kali.

Pada sesi bertekak dengan Khairy, Anwar menyebut bahawa UMNO sendiri memilih perunding APCO, sebuah firma yang pernah digunakan khidmatnya oleh Israel dalam mewujudkan One Israel pada tahun 1999, bagi mewujudkan 1Malaysia. Anwar berkomen sedemikian setelah dia lemas dengan tuduhan mengaitkannya dengan pelobi-pelobi Yahudi terkemuka.

Tetapi dia sendiri tahu bahawa banyak perkara yang sebenarnya memang telah wujud sebagai kemudahan melalui Yahudi. Seperti internet yang dicipta saintis mereka pada tahun 1960an.

Kepandaian paling tinggi untuk manusia diberi oleh Allah melalui Yahudi. Namun hubungan Anwar dan Yahudi tidak ada yang salah selagi Anwar bukan bersifat menipu, menuruti penasihat-penasihat yang anti-Islam dan juga golongan yang memformulasikan Islam kaedah liberal, ringkas dan ditafsir semula.

Kenyataan Anwar dalam tikam lidahnya dengan Khairy memberi maksud seolah-olah hujah semasa dia dipecat kerana rasuah. "Hangpa pun buat. So?". Ayat bongkak sebegini sebenarnya memberi gambaran persetujuan kukuh si penafi atas tindakannya itu dan mahukannya lebih lagi. Kerana itulah kenyataannya pasti bersifat "degil".

Politik budak kecik bawaan Anwar dewasa ini menjadi petunjuk untuk pengajaran bahawa akan tiba saat orang yang memperolok-olokkan Tuhannya demi keuntungan duniawi menerima balasan dalam proses perapuhan karekter dan seterusnya mendatangkan aib yang kekal selagi kesilapannya tidak diinsafi olehnya secara terbuka.