Rabu, April 18, 2012

Proton Pandang Indonesia, Apple Tak Pandang Pun Indonesia


Teman heran bila Proton tergesa-gesa menyebut pasaran Proton Preve yang ditumpukan ialah Malaysia dan Indonesia. Teman rasa, negara seperti Thailand lebih menghargai produk Proton berbanding Indonesia. Lihat sahaja Proton Savvy yang 'kurang enak' di mata rakyat Malaysia, tetapi mendapat tempat di Thailand.

Subang Jaya - Teka-teki Proton sedan terbaru semakin terkuak. Nama pun sudah disiapkan oleh produsen mobil asal Malaysia itu. Ramai pemberitaan nama sedan tersebut adalah Proton Preve.

Mobil sedan tersebut menggunakan kode produksi P321A dengan target pasar mobil Indonesia dan Malaysia. Nama 'Preve' terkuak setelah salah satu pecinta Proton mengunggah link aplikasi Proton Preve iOS di blog pribadi.

Produk Proton rata-rata atau 90% menuai kritik dan kutukan yang bukan-bukan oleh pembaca Indonesia yang sememangnya mempunyai sentimen tidak baik terhadap Malaysia.

Jika menggunakan alasan pasaran Indonesia sangat besar, ketahuilah bahawa Apple pun tidak menyenaraikan Indonesia sebagai negara yang termasuk dalam negara-negara yang bakal dilancarkan ipad3 ios nya yang baru. Padahal pengguna di Indonesia ramai yang menggunakan produknya dan mengetahui pasaran di Indonesia juga besar, tetapi memilih negara ini, malah Brunei sekali.

San Francisco - Komputer tablet new iPad akan menyambangi beberapa negara yang belum dijangkaunya, termasuk Malaysia. Tablet berbasis iOS itu akan dipasarkan Apple ke 11 negara lagi sehingga total negara yang sudah resmi jadi tempat pemasaran mencapai 50. Namun Indonesia belum juga kebagian.

Pada 20 April, iPad generasi ketiga ini akan dipasarkan di Korea Selatan, Brunei, Kroasia, Siprus, Republik Dominika, El Salvador, Guatemala, Malaysia, Panama, St Maarten, Uruguay dan Venezuela. Lalu di 27 April giliran ke Kolombia, Estonia, India, Israel, Latvia, Lithuania, Montenegro, Afrika Selatan dan Thailand.

Besarnya Istana Kadiaq

Nampaknya Kadiaq yang bercita-cita untuk bertanding di Parlimen Baling atas tiket Pakatan Rakyat perlulah menjual istananya dulu dan sedekahkan duit hasil jual istananya kepada penduduk Baling.

Bekas tunggul buruk dalam UMNO ini kini dalam kempennya memburuk-burukkan UMNO setelah nafsu mengumpul kekayaannya belum terpadam.

Lihatlah istananya di mana sebelah tiang gerbang pintu masuknya sahaja sudah seharga sebiji rumah rata-rata penduduk di Baling.

Pemimpin jenis tak sedar dek untung ini seharusnya telah dari dulu berambus dari UMNO dan menambahkan puak-puak corrupted dalam kem Pakatan Rakyat.
Baca kisahnya di SINI

Tengku Mahkota Johor Berang Kes Kerabat Pukul Artis

Heboh di dunia Twitter bahawa Tengku Mishal Ibrahim telah memukul artis rap SonaOne atau nama sebenarnya Mikael Adam Mohd Rafae di luar pusat membeli belah Bukit Bintang sehingga menyebabkan dia cedera parah di kepala dan terpaksa dikejarkan ke hospital.

Identiti kerabat diraja Johor tersebut tidak diberitahu oleh Mikael Adam, namun menurut sebuah blog hiburan szlihin.com, penyampai radio Fly Fm, Hunny Madu telah memberitahu identiti kerabat Johor yang didakwa memukul Mikael Adam di laman Twitter-nya.

"Tunku Mishal Ibrahim (kerabat Johor), bashed Mikael Lozach repeatedly when he pulled him out of his car. Result: fractured cheekbones.#justice," kata Hunny di laman Twitter-nya.

Menurut Hunny Madu lagi, Tunku Mishal sebelum ini juga pernah memukul Hafiz Hatim (adik kepada Hunny Madu) yang juga merupakan penyampai radio Fly Fm di kelab malam The Rootz, Bukit Bintang pada tahun lepas.

"A year ago, same dude assisted to bash Abe up. Both happened at The Rootz. Thanks you T.Mishal. #justice," kata Hunny lagi.

Mesti ramai yang tertanya siapakan Tunku Mishal ini. Nama penuhnya ialah Tunku Mishal Sharin bin Ibrahim, dan dia sah merupakan seorang kerabat Diraja Johor. Sila lihat disini untuk kepastian, www.royalark.net.

Kes ini telah diisukan kepada Tengku Mahkota Johor (TMJ), dan TMJ memberi respon tidak mahu mengaku bahawa Tunku Mishal adalah kerabatnya. Malah dikatakan TMJ menyokong jika Tunku Mishal dipenjarakan.

Seharusnya mereka yang berdarah kerabat menjaga nama baik keturunan mereka kerana pada zaman di mana pemimpin tertentu bersifat anti-feudal dan menyuburkan sentimen anti-feudal, tidak adil bagi pihak penyokong parti kebangsaan yang mempertahankan institusi beraja, jika golongan kerabat sendiri tidak menjaga nama baik institusi.

Mangsa

Pemangsa

Reaksi Tengku Mahkota Johor

Teori Darwin Ditolak Akal Yang Sihat


Teman tak pernah percaya dengan teori Charles Darwin yang mengatakan manusia berasal dari beruk. Kononnya evolusi jutaan tahun telah menyebabkan itu terjadi.

Jika benar, mengapa beruk masih ada lagi di muka bumi ini? Adakah beruk-beruk yang masih ada ini telah tandatangan opsyen untuk tidak terevolusi?

Tetapi teman sangat percaya jika ada yang mengatakan bahawa teori Darwin itu ialah bagi mengangkat nenek moyang orang Yahudi yang sesetengahnya telah disumpah menjadi kera pada kejadian 'Black Sabbath' akibat melanggar larangan Allah SWT.

Mereka telah mengadakan tipu daya ke atas larangan menangkap ikan pada hari Sabtu yang mana ujian Allah ke atas mereka telah mendatangkan ikan yang banyak pada hari tersebut berbanding hari lain. Mereka menjerat ikan tersebut pada hari Jumaat dan mengutip hasilnya pada hari Ahad.

Akibat tipu daya ini, mereka disumpah menjadi kera.

Begitulah juga sepertinya bila kita dilarang mengikut ciri-ciri Yahudi yang merosak minda seperti pluralisme, demonstrasi dan melaung maki hamun penuh benci seperti orang tak beragama kerana dikhuatiri akan menjadi sebahagian mereka juga akhirnya.

Tetapi teman percaya bahawa kuasa Allah SWT jualah jika Dia berkehendakkan untuk sesetengah manusia itu mempunyai ciri-ciri seperti beruk.