Selasa, Januari 06, 2009

Hari Asyura

Maghrib telah berlalu dan kita telah berada dalam 10 Muharram 1430. 10 Muharram merupakan hari besar bagi umat Islam di mana telah berlaku peristiwa-peristiwa yang tercatat menjadikannya sebagai hari besar yang dijadikan Allah SWT bagi manusia untuk merenungi kekuasaan-Nya dan mengimani kebesaran-Nya. Pada 10 Muharam telah berlaku:

Hari pertama Allah menciptakan alam.

Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.

Hari pertama Allah menurunkan hujan.

Allah menjadikan 'Arasy.

Allah menjadikan Luh Mahfuz.

Hari pertama Allah menciptakan alam.

Hari Pertama Allah menurunkan rahmat.

Hari pertama Allah menurunkan hujan.

Allah menjadikan Malaikat Jibril.

Nabi Adam bertaubat kepada Allah.

Nabi Idris diangkat oleh Allah ke langit.

Nabi Nuh diselamatkan Allah keluar dari perahunya sesudah bumi ditenggelamkan selama enam bulan.

Nabi Ibrahim diselamatkan Allah dari pembakaran Raja Namrud.

Allah menurunkan kitab Taurat kepada Nabi Musa.

Nabi Yusuf dibebaskan dari penjara.

Penglihatan Nabi Yaakob yang kabur dipulihkkan Allah.

Nabi Ayub dipulihkan Allah dari penyakit kulit yang dideritainya.

Nabi Yunus selamat keluar dari perut ikan paus setelah berada di dalamnya selama 40 hari 40 malam.

Laut Merah terbelah dua untuk menyelamatkan Nabi Musa dan pengikutnya dari tentera Firaun.

Kesalahan Nabi Daud diampuni Allah.

Nabi Sulaiman dikurniakan Allah kerajaan yang besar.

Nabi Isa diangkat ke langit.


Alangkah baiknya juga pada hari ini, seluruh umat Islam di Malaysia mengadakan solat hajat bagi mengekang kekejaman Israel.

Mana Para Pendoa Pemohon Musibah?

Mana pergi puak-puak yang sanggup sembahyang hajat berdoa diturunkan bala ke atas seorang Muslim yang lain dalam kempen politik mereka? Sekarang, kenapa tak berdoa untuk didatangkan bala ke atas bala tentera rejim Tel Aviv?

Betapa tergamaknya mereka menadah tangan ke hadrat Allah untuk meminta agar saudara seagama mereka malah sebangsa mereka didatangi musibah. Dalam hal seperti yang berlaku di Gaza, apakah mereka telah beramai-ramai berjemaah untuk bersama memohon ke hadrat Allah agar musibah tertimpa pada pihak Israel?

Ini cuma sekadar gambaran kelemahan umat Islam akhir zaman. Mereka boleh memboikot barangan US (barangan Israel nak boikot macam mana?). Tetapi US sendiri sangat licik. Barang keluarannya dikilangkan di negara ini. Sebarang usaha memboikot akan menjejaskan periuk nasi anak bangsa negara pemboikot itu sendiri.

Bolehlah boikot kalau nak boikot. Tetapi kenapa tak berkumpul sepenuh stadium bagi mengadakan solat hajat? Mengapa tiada galakan untuk agama lain seperti Kristian, Buddha, Hindu dan pagan untuk bersama-sama memasang harapan agar keamanan bumi Palestin akan menjelma?

Mengapa Islam dipandang rendah? Kerana mereka yang kononnya 'pejuang Islam' itulah yang merendah-rendahkannya tanpa mereka sedar.

UMNO Tiang Negeri Perak?

Mungkin ianya kebetulan atau ianya gambaran bahawa penentangan terhadap penjajahan akan bermula di Sungai Perak, tempat bermulanya kerajaan Perak kira-kira 500 tahun dahulu, yakni 350 tahun sebelum kedatangan imigran Cina dan Tamil.

Hari ini, secara simboliknya, penguasaan politik UMNO, parti bumiputra atau lebih molek disebut keturunan asal rakyat sultan, seakan-akan membentuk kerangka kepada negeri Perak dan menjadi tiang penegak negeri itu walaupun keturunan asal rakyat Sultan Perak kini dipencilkan demi menaikkan penguasaan kaum Cina yang telah diterima menjadi rakyat Perak kurang 60 tahun lalu.

UMNO menguasai sepanjang Sungai Perak melebihi 300km merentas negeri itu dan membahagikannya kepada dua bahagian.

Sepertimana penentangan terhadap British yang berlaku di pinggir Sungai Perak, penentangan ke atas kerajaan boneka pimpinan parti sosialis Cina mungkin bermula dari kekuatan tulang yang menjadi asas tegaknya negeri Perak.

Walaubagaimanapun ianya merupakan satu kebetulan yang menggambarkan kekuatan bagi sebuah kebangkitan.