Khamis, Januari 27, 2011

'Khurafat' Timbulkan Persepsi Negatif Tentang Islam

Teman bukan nak menempelak kreativiti pengarah filem Melayu sekarang. Makin hari makin bagus. Cuma teman benci dengan ekploitasi ayat-ayat Al-Quran di dalam filem hantu Melayu ni. Pendapat teman dipersetujui ramai dalam Facebook peribadi teman.

Bayangkanlah, dewasa ini, anak muda bukan Islam yang mengikuti filem Melayu, contohnya serani Melaka dan bumiputera Sabah dan Sarawak, yang mencari-cari rahsia kebenaran Islam, mula menganggap Al-Quran itu merupakan kitab yang hanya diguna untuk menghalau hantu!

Ini sudah salah! Malah mereka menyebut berasa seram sejuk apabila mendengar bacaan ayat-ayat Al-Quran di masjid-masjid. Astaghfirullahalazim. Salahkah mereka berasa demikian? Mereka bukan orang Islam. Mereka tidak salah. Yang salah ialah kita orang Islam yang sepatutnya mendidik dengan cara yang betul, tetapi memilih untuk mendidik dengan cara yang salah!

Hampir semua cerita hantu Melayu mengeksploitasi ayat Al-Quran. LPF buat apa? Bukankah itu juga unsur yang merosak pemikiran?

Andai kisahnya merupakan gangguan jin yang tidak terlihat riak hantunya kerana ditabir oleh Allah di dalam dunia ghaib, kisah-kisah kerasukan, maka ada ampun jugalah kalau ayat Al-Quran untuk diperlihatkan sebagai perubatan cara Islam. Itu pun bukan dengan bacaan terpekik terlolong!

Tapi kalau hantu yang ditonyoh mukanya oleh jurumekap sampai sehodoh mungkin, mencekik orang sampai mampus, apa kejadahnya tu? Ia sebuah rekaan. Atau kata lain, KEBOHONGAN.

Mengapa kita biarkan ayat Al-Quran dimain-mainkan dengan KEBOHONGAN? Mengapa kita biarkan pembuat filem menyekutukan ayat-ayat suci dengan pembohongan?

Jika hendak membuat cerita bohong, wujudkan pawang pembohong dengan membaca jampi serapah bohong juga. Itukan lebih bagus!

Al-Quran bukan kitab penghalau hantu. Ia adalah kitab panduan umat akhir zaman dalam meningkatkan keimanan dalam mengesakan Allah SWT. Bacaannya dilagukan, bukan dengan terjerit-jerit.

Sebaik-baik ayat untuk mengelak gangguan jin ialah ayat ke 255 Surah Al Baqarah yang dibaca dalam hati dengan iktikad bahawa makhluk tidak mempunyai kuasa. Hanya Allah empunya kekuasaan.

Kita jangan lupa bahawa pendakyah anti-Islam sejak dahulu memfitnah bahawa Rasulullah dirasuk syaitan semasa mendapat wahyu dan kononnya Al-Quran itu wahyu dari syaitan. Nauzubillah.

Mengeksploitasi ayat Al-Quran dalam cerita-cerita hantu hanya memburukkan lagi persepsi bukan Islam, malah satu hari nanti, mungkin anak-anak muda yang dilahirkan Islam yang tidak berpendidikan Islam akan berfikiran serupa.

Filem hantu Melayu hari ini benar-benar sesat lagi menyesatkan. Tidak berlebihan untuk menyebut, ia memang memalukan seluruh umat Islam di mata orang bukan Islam.

Kes Tipu MC Paling Terkantoi Abad Ini


Menurut Perintah-Perintah Am Bab C Fasal 10 berhubung pemberian cuti sakit, seseorang kakitangan boleh diberikan cuti sakit sekiranya disahkan tidak boleh bertugas oleh pegawai perubatan.

Tetapi suami Cikgu Mala, nampaknya disahkan oleh pegawai perubatan mana yang menyatakan dia tidak boleh bertugas atas alasan kesihatan. Tetapi, dia keluar 'bertugas' berkempen dalam hujan untuk bininya boleh pulak.

Bukan sedikit cuti yang diambil suami si Mala. 14 hari keseluruhannya. Maka elok sangatkah seorang penipu bertopengkan ketayap atas kepala, berkempen untuk parti yang memperjuangkan Islam, memperjuangkan juga tindakannya menipu jabatannya?

Teruk dan rosak sikap mereka ini. Jika ini dijadikan contoh, ia sudah cukup bagi menggambarkan bahawa menipu dibolehkan untuk mereka dan gaji yang diterima oleh sebab menipu ini adalah halal.

Mengapa tak diambil cuti tanpa gaji sahaja? Ini kerana hasil gaji dari menipu adalah halal bagi mereka.

Pihak kementerian wajar menyiasat pengeluar sijil cuti sakit untuk suami si Mala ini kerana perbuatan tidak berintegriti ini merosakkan penarafan perkhidmatan awam.

Kenali Mazlan Aliman

Mazlan Aliman ini berumur 42 tahun dan dilahirkan di Batu Pahat Johor dan dibesarkan di Felda Bukit Ramun, Kulai Johor.

Mendapat pendidikan awal di Sek.Men. Alauddin Felda Bukit Besar, Kulai . Kelulusan tidak diketahui tetapi pernah mendapat pendidikan di UPM.

Penglibatan beliau dalam masyarakat dan politik ialah sebagai Ahli Jawatankuasa PAS Pusat , Ketua Pemuda PAS Negeri Johor dan Presiden ANAK .

Nampaknya cukup besar jawatan beliau ini dan tidak hairanlah beliau pernah bertanding di semasa PRU 12 di kawasan Felda juga iaitu Parlimen Bera di negeri Pahang . Tetapi beliau silap percaturan dan beliau ingat rakyat terutama peneroka Felda di Pahang senang diperbodohkan oleh kaki pengacau ini .

Latar belakang beliau ini serta keluarga bermula di Felda selepas mereka masuk ke tanah rancangan ini pada 1969 .

Felda seperti kita sedia maklum telah berjaya membantu peneroka -peneroka dari generasi pertama hingga lah sekarang malah ada peneroka telah menjadi jutawan . Begitu juga dengan nasib keluarga Mazlan Aliman ini yang hidup senang dengan bantuan FELDA dan Kerajaan BN !

Ibunya yang juga seorang peneroka dan dapat 10 ekar tanah begitu juga dengan 4 orang adik beradiknya yang juga memperolehi 10 ekar tanah setiap seorang. Mazlan Aliman pulak pernah menjadi peserta dalam Felda tetapi keluar program Tanam Semula Felda ini kerana hendak tanam sendiri.

Baginya bila beliau pilih untuk tanam sendiri , hasil yang diperoleh lebih banyak . Tetapi usahanya gagal gara-gara nak untung banyak dan akhirnya beliau masuk semula ke Skim Penanaman Semula Felda .

Kesimpulannya , manusia seperti Mazlan Aliman adalah orang yang tak reti bersyukur dan tidak mengenang budi . Felda yang banyak membantu keluarganya daripada susah hingga senang seperti sekarang itu pun mahu difitnah oleh beliau dan konco2nya demi untuk kepentingan politik PAS .

Selain itu, menurut sumber dari Majalah FELDA "ICT JELAS" bilangan 04/2010, Abang Kandung Mazlan sendiri telah membuat pengakuan bahawa keluarga Mazlan tidak bersetuju dengan tindakan Mazlan yang menentang FELDA .

Jadi , jika keluarga Mazlan sendiri pun tidak bersetuju & restu dengan tindakan beliau, adakah kita perlu percaya dengan orang seperti Mazlan ini?

Kenapa Mazlan begitu kuat menentang FELDA?

Mudah saja , dalam fikirannya selagi ada Felda yang banyak berjasa ini membantu peneroka - peneroka ini di seluruh negara maka sukar bagi parti PAS untuk menembusi kubu kuat BN ini dalam pilihanraya kerana Felda merupakan kawasan majoriti Melayu .

Jelas di sini , Mazlan Aliman adalah bukan pejuang sebenar untuk peneroka tetapi sebenarnya talibarut besar dari PAS untuk memecahbelahkan masyarakat Felda .

Interlok Kekal Digunakan, Bakal Mengalami Sedikit Pindaan

Timbalan Perdana Menteri merangkap Menteri Pelajaran hari ini menjelaskan bahawa Interlok akan kekal digunakan oleh pelajar Tingkatan 5 di negara ini dengan sedikit perubahan.

Perubahan yang dibuat adalah bagi menunjukkan bahawa kerajaan prihatin terhadap rayuan masyarakat India di negara ini yang berasa terpukul dengan sejarah mereka sendiri.

Sementara menunggu hasil pindaan, para guru diminta untuk meneruskan proses pengajaran dan pembelajaran.

Updated: Thursday January 27, 2011 MYT 4:01:24 PM

Interlok stays but with amendments: DPM (Update)

Muhyiddin, who is also Education Minister, said an independent panel would be set up to study the types of amendments and would submit recommendations to the Government.

"The decision to continue using the novel, with amendments so as not to hurt the feelings of the Indian community, is the best solution," Muhyiddin said in a statement Thursday.

Langkah Kawal Media Internet Dalam Negara, Kalau Luar Negara KDN Boleh Buat Apa?

Jangan jadi terlalu dangkal dan sengal dalam melaksanakan sesuatu akta yang membabitkan dunia siber. Ini adalah dunia tanpa sempadan.

Jika dunia percetakan dan suratkhabar, memang boleh dan perlu dikawal. Itu telah dilaksanakan sekian lama.

Cuba lah fikir dengan lojik akal, sudah berapa banyak perbuatan memfitnah dan menipu dijalankan di negara ini dari luar negara. Jika rakyat mendesak diambil tindakan sekali pun, menteri berkaitan hanya sekadar mampu menjawab "tidak boleh berbuat apa-apa, pelayan web itu berada di luar negara".

Jadi apa yang kita ingin lihat di sini? Propaganda semua datang dari luar negara? Maka apa beza dengan zaman penjajahan? Rakyat dalam negara dibungkam, sumber merosak negara dari luar menjadi semata-mata hidangan untuk disantap oleh komuniti atas talian negara ini.

Teman tak pernah nak mengutuk saudara menteri kita yang sorang ni. Tetapi teman kali ini terpanggil untuk menyatakan bahawa jika Bapa Kemodenan Negara, Tun Mahathir menyebut dunia siber tidak akan disekat, itu bermakna, beliau sendiri telah mengetahui kepincangan yang bakal berlaku jika ia disekat.

Come on lah Hisham, Nazri, buat kerja saudara dengan cara moden, di zaman moden. Jangan di sekat media siber.Ada menjual, ada lah yang membeli. Alang-alang menghalang, haramkan terus jual beli. Dalam kes ini, haramkan internet. Mampu kah? Sudah tentu mustahil.

Maka, apa yang perlu ialah 'menasihatkan masyarakat supaya jangan tertipu dengan jual beli' itu.

Belia Felda Chempelak Malukan Guan Eng

Kira-kira 40 belia Felda Chempelak Barat memekik ungkapan yang memalukan Lim Guan Eng semasa dia menyampaikan ceramahnya malam kelmarin seperti yang dilaporkan Harian Metro.

Mujurlah polis yang sentiasa dikeji dan dikutuk puak pembangkang mententeramkan keadaan dan memastikan pembangkang boleh terus menyampaikan kata-kata tipu dan fitnah mereka.

Mulai dari itulah PAS mengambil langkah bodoh dengan menghina orang-orang kampung dan Felda kononnya mereka 'tidak bijak'.

Polis dapat reda kemarahan penyokong
Harian Metro, 27.01.2011

LABIS: ‘DAP penipu’ dan ‘Guan Eng balik!’ antara kata-kata dihamburkan sekumpulan pemuda pada ceramah Pas yang turut menampilkan Setiausaha Agung DAP, Lim Guan Eng di kawasan rumah seorang penduduk di Felda Chempelak Barat dekat sini, malam kelmarin.

Bagaimanapun, tindakan pantas Ketua Polis Daerah, Superintendan Abdul Majid Mohd Ali bersama pasukannya berjaya mententeramkan keadaan termasuk meredakan kemarahan dan berunding dengan wakil kumpulan pemuda terbabit.

Kumpulan kira-kira 40 orang itu berkumpul di bahagian depan lokasi ceramah sejak dimulakan pada jam 9 malam dan pada peringkat awal, mereka hanya berdiam diri ketika Ketua Penerangan Dewan Ulama Pas, Nik Muhammad Zawawi Salleh dan Presiden Persatuan Anak Peneroka Felda Kebangsaan (Anak) yang juga Ketua Penerangan Pas Johor, Mazlan Aliman, berceramah.

Bagaimanapun, kumpulan pemuda itu mula menjerit sebagai tanda protes apabila Ketua Menteri Pulau Pinang itu tiba di tempat ceramah, kira-kira jam 10.50 malam dan mengganggu ucapan beliau dengan kata-kata ‘DAP penipu’ dan ‘Guan Eng Balik’.

Ketika itu, pasukan polis mula menghalang kumpulan terbabit dan mewujudkan penghadang antara mereka dengan kira-kira 150 penyokong pembangkang di kawasan itu.

Abdul Majid dilihat bercakap dengan wakil kumpulan terbabit bagi memastikan keadaan terkawal sebelum mereka berlalu meninggalkan lokasi selepas Guan Eng selesai menyampaikan ceramahnya.

Peguam DAP Dakwa Penjara 11 Tahun Tidak Bantu Hubungan Malaysia-Indonesia

Begitulah celakanya peguam sivil dari golongan yang membawa nama DAP. Terbaru M. Manoharan ADUN Kota Alam Shah yang membela perempuan Cina pendera amah yang berpakaian seperti orang Islam. Sebelum ini kita memang tahu Karpal Singh dan peguam pembunuh Sosilawati yang merupakan kumpulan peguam celaka yang tidak bermoral, dari parti DAP.

M Manoharan menyebut bahawa anak guamnya yang dihukum 11 tahun penjara, menjadi mangsa pemulihan hubungan Malaysia - Indonesia. Ini bermakna, peguam haram jadah dari spesis lidah berbelit ini mahukan hubungan Malaysia - Indonesia sentiasa keruh, supaya anak guamnya menang.

Rabu, 26/01/2011 18:10 WIB
Naik Banding, Hukuman Majikan Siti Hajar Malah Ditambah 3 Tahun
Nograhany Widhi K - detikNews

Kuala Lumpur - Masih ingat Siti Hajar, TKI yang kabur dari rumah majikannya pada 7 Juni 2009 lalu karena penyiksaan yang dialaminya? Majikan Siti Hajar yang semula dihukum 8 tahun, ditambah hukumannya 3 tahun di tingkat banding.

Hau Yuan Tyng (45) pun shock menerima putusan hakim banding itu seperti dilansir AFP, Rabu (26/1/2011).

"Dia shock, tidak percaya hal itu," ujar pengacara Hau, M Manoharan.

Manoharan menambahkan, Hau merupakan korban situasi politik antara Indonesia-Malaysia dalam isu tenaga kerja yang bisa meningkatkan ketegangan dua negara. "Ini bukan cara untuk menyenangkan Pemerintah Indonesia," cetusnya.

Celaka ini berkata, ia tidak akan menyenangkan pemerintah Indonesia. Atas dasar apa dia berkata demikian? Sedangkan komen-komen pembaca semuanya memuji hukuman tersebut. Maka ketahuilah kita mengapa Hau Yuan Tyng berpakaian seperti orang Islam. Semuanya kerana Manoharan dan Hau mahu memburukkan orang Islam Malaysia di kacamata orang Indonesia setelah mereka kalah di mahkamah. Dasar celaka mereka ini kini sentiasa mendapat sokongan Melayu tolol dalam PAS. Sebab itu mereka berani. Berikut adalah komen pembaca Detiknews :

malaysia boleh
yang nyiksa sumiati dihukum berapa taun?? klo g salah 5 taun??

Franky Jhohan syah
itu baru adil, biar majikan-majikan yg lain pada sadar. Jangan seenaknya aja sama pembantu.

TKI
hukuman itu tidak sebanding dengan apa yang tlah diperbuatnya terhadap Siti! harusnya dihukum mati!

tukijan
Nahh baru krasa ya?Tuu..juragannya Siti Hajar nek perlu kasihkan pada tukang perkosa, ben ditimplik rame2!!

San san
Ayo Hau Yuan Tyng (majikannya) teruskan kerja iblis mu menyiksa pribumi indon. Indon indon ini di negeri nya sendiri saja cuma di bohongi sama pejabat dan pimpinannya. Gak ada yang melindunge mereka kok....pejabat mereka ini hobinya cuma beranak banyak dan kemudian korupsi...
ngancil
bu siti, yang tabah ya

TjoaAndy
Baguslah biar tau rasa ....

anakcintanegeri
Semoga, hukuman ini menjadi acuan terhadap majikan yg melakukan kekerasan pada pekerja informal seperti siti hajar.

Penceramah PAS Terjebak Kutuk Pengundi PAS Di Pendalaman

Berdegar-degar si tolol dari PAS ini berceramah di Tenang tanpa dia sedar, dia membuat kenyataan yang turut mengutuk mereka yang mengundi PAS.

Si bodoh ini menyebut bahawa kawasan bandar seperti Kota Bahru dan Kubang Kerian, PAS menang kerana penduduknya lebih pandai, lebih celik dan lebih tahu memilih.

Kawasan pendalaman seperti Jeli dan Gua Musang, PAS kalah kerana orang pendalaman bodoh dan tidak tahu memilih seperti orang bandar.

Adakah Razaleigh Hamzah dan Mustapha Mohamed mendapat 100% undi? Apakah langsung tidak ada yang mengundi PAS?

Keterujaan mangkuk hayun ini berceramah membuatkan dia lupa, orang yang dibodohkannya itu terdiri dari orang PAS juga. Ini kerana dia menyebut, mereka yang tinggal di pendalaman. Pengundi PAS di pendalaman itu juga orang pendalaman.

Maka ikut terjebak lah dibodohkan bersekali.

Jadi secara bahasa dan istilahnya, akibat mulut lancang dan lancau mangkuk ini, penyokong PAS di pendalaman juga adalah bodoh. Orang nak berceramah, kau nak berceramah. Tapi yang nampak cuma kebodohan. Kesian.


Peguam Cina Berpakaian Islam Dakwa Anak Guamnya Mangsa Pulihnya Hubungan Malaysia-Indonesia

Begitulah celakanya peguam sivil dari golongan yang membawa nama DAP. Terbaru M. Manoharan ADUN Kota Alam Shah yang membela perempuan Cina pendera amah yang berpakaian seperti orang Islam.

Sebelum ini kita memang tahu Karpal Singh dan peguam pembunuh Sosilawati yang merupakan kumpulan peguam celaka yang tidak bermoral, dari parti DAP.

M Manoharan menyebut bahawa anak guamnya yang dihukum 11 tahun penjara, menjadi mangsa pemulihan hubungan Malaysia - Indonesia. Ini bermakna, peguam haram jadah dari spesis lidah berbelit ini mahukan hubungan Malaysia - Indonesia sentiasa keruh, supaya anak guamnya menang.

Rabu, 26/01/2011 18:10 WIB
Naik Banding, Hukuman Majikan Siti Hajar Malah Ditambah 3 Tahun
Nograhany Widhi K - detikNews

Kuala Lumpur - Masih ingat Siti Hajar, TKI yang kabur dari rumah majikannya pada 7 Juni 2009 lalu karena penyiksaan yang dialaminya? Majikan Siti Hajar yang semula dihukum 8 tahun, ditambah hukumannya 3 tahun di tingkat banding.

Hau Yuan Tyng (45) pun shock menerima putusan hakim banding itu seperti dilansir AFP, Rabu (26/1/2011).

"Dia shock, tidak percaya hal itu," ujar pengacara Hau, M Manoharan.

Manoharan menambahkan, Hau merupakan korban situasi politik antara Indonesia-Malaysia dalam isu tenaga kerja yang bisa meningkatkan ketegangan dua negara. "Ini bukan cara untuk menyenangkan Pemerintah Indonesia," cetusnya.

Celaka ini berkata, ia tidak akan menyenangkan pemerintah Indonesia. Atas dasar apa dia berkata demikian? Sedangkan komen-komen pembaca semuanya memuji hukuman tersebut.

Maka ketahuilah kita mengapa Hau Yuan Tyng berpakaian seperti orang Islam. Semuanya kerana Manoharan dan Hau mahu memburukkan orang Islam Malaysia di kacamata orang Indonesia setelah mereka kalah di mahkamah.

Dasar celaka mereka ini kini sentiasa mendapat sokongan Melayu tolol dalam PAS. Sebab itu mereka berani.

Kawal Media Online Dalam Negara, Media Luar Negara Tetap KDN Tak Boleh Buat Apa. Penjajahan Bentuk Baru?

Menurut Hishamuddin Tun Hussein, undang-undang percetakan 1984 yang mahu dipinda untuk memasukkan media online ke dalamnya masih di peringkat cadangan. Menurut beliau lagi, adalah sangat awal untuk memberi reaksi berhubung perkara tersebut.

Aiyo, dey, memang lah pada seawal inilah perlu ada suara menyanggah tindakan mengawal media online menggunakan akta mesin cetak dan penerbitan tu. Sebab pada peringkat inilah menteri berkaitan perlu diingatkan tentang apa yang perlu dan apa yang tidak berhubung perkara ini.

Jangan jadi terlalu dangkal dan sengal dalam melaksanakan sesuatu akta yang membabitkan dunia siber. Ini adalah dunia tanpa sempadan.

Jika dunia percetakan dan suratkhabar, memang boleh dan perlu dikawal. Itu telah dilaksanakan sekian lama.

Cuba lah fikir dengan lojik akal, sudah berapa banyak perbuatan memfitnah dan menipu dijalankan di negara ini dari luar negara. Jika rakyat mendesak diambil tindakan sekali pun, menteri berkaitan hanya sekadar mampu menjawab "tidak boleh berbuat apa-apa, pelayan berada di luar negara".

Jadi apa yang kita ingin lihat di sini? Propaganda semua datang dari luar negara? Maka apa beza dengan zaman penjajahan? Rakyat dalam negara dibungkam, sumber merosak negara dari luar menjadi semata-mata hidangan untuk disantap oleh komuniti atas talian negara ini.

Teman tak pernah nak mengutuk saudara menteri kita yang sorang ni. Tetapi teman kali ini terpanggil untuk menyatakan bahawa jika Bapa Kemodenan Negara, Tun Mahathir menyebut dunia siber tidak akan disekat, itu bermakna, beliau sendiri telah mengetahui kepincangan yang bakal berlaku jika ia disekat.

Come on lah Hisham, Nazri, buat kerja saudara dengan cara moden, di zaman moden. Jangan di sekat media siber. Genap 10 tahun populariti internet berterusan di negara kita, berapa banyak nyawa yang dah melayang akibat fitnah dan adu domba yang mencetuskan pergaduhan kaum?

Satu dekad telah berlalu dengan fitnah pembangkang menguasai siber berjaya dipatahkan dan penerangan di dunia siber di ambil alih oleh kami para bloggers yang sedar, mengisi vakum yang ditinggalkan oleh geng-geng UMNO. Dengan kata lain, berterima kasihlah. Jangan nak buat benda yang orang tak suka pulak.

Di saat orang dahaga mencari maklumat di dunia siber mengenai kejahatan pembangkang yang suka menipu, pada saat ini jugalah mahu disekat itu ini. Sabotaj diri sendiri ke?

Adakah kawalan itu untuk menyelamatkan para pembangkang dari diselak kurap panau di betis mereka yang kononnya mempunyai betis mulus? Atau sebenarnya untuk menjaga betis sendiri dari di selak.

Jangan buat perkara yang memalukan kami para penyokong kerajaan di dunia siber yang tak mintak sekupang haram dari parti anda. Yang tak membuat duit dari iklan besarkan konek dan mantapkan tetek pun. Undur sajalah. Zaman dah berubah, dunia dah maju, pemimpin masih berfikiran 20 tahun di belakang.