Isnin, Mac 07, 2011

Hot! Media Indon Cari Gaduh Lagi!

Senin, 07/03/2011 16:25 WIB
Penumpang Pesawat Pakistan yang Dipaksa Mendarat Didata


Jakarta - Pesawat milik maskapai Pakistan International Airlines (PIA) dipaksa mendarat di Bandara Sultan Hasanuddin, Makassar. Kini penumpang pesawat tersebut tengah didata oleh otoritas Lanud Hasanuddin.

"Penumpang pesawat 54 orang (sebelumnya ditulis 49) dan masih didata. Karena masih didata, kita belum tahu isinya warga negara mana," ujar Kapuspen TNI Laksma Iskandar Sitompul saat dihubungi detikcom, Senin (7/3/2011) pukul 16.10 WIB.

Apakah benar di dalam pesawat tersebut terdapat militer Malaysia? "Kami belum tahu, karena pendataan membutuhkan waktu. Yang jelas pesawat itu terbang di teritori kita tanpa izin," terang Iskandar.

Hal yang sama disampaikan Kadispen AU Marsma Bambang Samoedro. Pengecekan identitas penumpang masih dilakukan. Selama perizinan belum dipenuhi, pesawat masih akan ditahan di Lanud Hasanuddin.

"Pesawat tersebut dicegat dan dipaksa (mendarat) oleh 2 Sukhoi kita. Tidak ada perlawanan, karena itu kan pesawat komersil," ujar Bambang.


Teman tak kisahlah kalau orang Cina tak bersifat patriotik sebab orang Melayu sendiri tak kurangnya lemah dalam patriotisme. Diludah, dibakar bendera, dilempar tahi malah dicepuk studentnya di Indon, tapi masih nak juga ke Indon. Terbaru, media Indon buat hal lagi. Kisah sebentar tadi berlaku di mana pesawat Pakistan ditahan di Makasar, dalam perjalanan Dili - Kuala Lumpur kerana didakwa tiada izin melintas udara Indon. Soalan yang dimainkan ialah, apakah pesawat tersebut membawa pegawai tentera Malaysia? Mereka belum reda lagi kebiadaban dan ketaksuban mereka untuk menentang negara ini.

Akhirnya, disahkan bahawa semua penumpang adalah orang awam. Kunjungan beribu-ribu orang negara ini menghabiskan berpuluh-puluh ribu ringgit sehari di negara mereka tidak dianggap menguntungkan. Mereka yang bodoh, atau kita yang bongok? Anda fikirkan. Bagi teman, no more Indon. Penerbangan ke Jakarta 25 Mac, teman batalkan.

Bob Lokman Terus Berlawak Di Dalam PAS

Ketika penganalisis akhbar NST menyebut punca orang Melayu semakin menyokong BN ialah kerana mereka melihat bahawa ketidakpastian masa depan anak-anak mereka menjadi lebih parah jika diletakkan di tangan PAS-DAP-PKR, beberapa hari sebelum itu, pelawak Bob Lokman menyebut dia menyetai PAS kerana bimbangkan masa depan anak-anaknya.

Teman jelas hendak menjadi penyampai kepada maksud hati Bob Lokman yang tidak pandai menjaga anak ini bahawa di bawah pimpinan Barisan Nasional sekalipun, mak bapak teman berjaya memberi penjelasan yang baik kepada anak-anaknya tentang betapa tidak baiknya untuk menumpukan kepada dunia hiburan.

Teman boleh cipta lagu juga, boleh tulis sajak, bait-bait kata indah, malah adik teman juga pada masa lapangnya selalu pergi jamming sekadar berhibur.

We are not make living with entertainment industry. Kami tidak dialu-alukan untuk hidup berkutipkan wang-wang dari dunia selebriti hiburan dan glamourous, seperti mana Bob Lokman kecapi untuk tempoh perpuluh-puluh tahun.

Bok Lokman pernah tertambat, terhanyut atau terperosok dalam arus seni yang dia sendiri pilih. Kerajaan memerintah tidak memaksa untuk dia menjadi orang yang hanyut tak bertebing selama ini. Itu kan dia yang sendiri pilih.

Begitu jugalah nasib dan masa depan anaknya. Bukan kerajaan yang perlu mengambil alih tugas ibu dan bapa membentuk masa depan. Tegar sungguh untuk Bob Lokman menyebut sesuatu yang menggambarkan bahawa dirinya sendiri pada suatu hari nanti akan sedar bahawa apa yang difikirnya betul hakikatnya akan sekadar memperlihatkan ketidakbetulannya di kemudian hari.

Ketika bapanya menyertai PAS, tidak mustahil anaknya akan menyertai DAP demi masa depan yang lebih baik, menurut lawak dari bapanya. Hahaha. Sebenarnya apa yang membuatkan Bob Lokman mengotorkan keinsafannya dengan menyertai politik ?

Seperti Melayu tipikal yang lain, ianya adalah disebabkan kekecewaannya kerana perkara-perkara tertentu. Jika dia merupakan seorang pejuang Islam yang ikhlas, bukan PAS yang menjadi lambang perjuangan. Lebih baik menjalankan dakwah bersama karkun.

Bob Lokman oh Bob Lokman. Another penyapu behind the door leaf.

Jangan Impikan Malaysia Yang Aman Sekiranya Akhbar Cina Masih Dibiarkan Wujud

PANTAU AKHBAR PENGHASUT

SAYA pembaca setia Utusan Malaysia manakala ayah saya Sin Chew Daily. Ayah ialah Cina Muslim dan mak Melayu. Kadang-kadang saya selalu bertelingkah dengan ayah hanya disebabkan mempertahankan akhbar masing-masing. Walaupun kami berbeza pendapat tapi saya tidak pernah kata yang akhbar Sin Chew Daily pembohong dan menyiarkan berita tidak benar, tetapi tidak pada ayah.

Ayah selalu kata Utusan Malaysia adalah akhbar pembohong, akhbar UMNO, menyiarkan berita-berita yang hanya berpihak pada kerajaan padahal ayah tidak pernah membaca Utusan Malaysia.

Apa yang dia kata adalah menerusi pembacaan dalam akhbar Sin Chew Daily. Bagi dia, DAP dan Lim Guan Eng adalah terbaik. Pelik tak? Sebenarnya apakah yang disiarkan dalam akhbar Sin Chew Daily sehingga ayah boleh berfikiran demikian? Saya pun tak pernah membacanya sebab saya hanya boleh membaca bahasa Cina mudah dan bertutur sahaja. Dahulu ayah memang memihak pada kerajaan tetapi berubah hanya disebabkan akhbar Sin Chew Daily. Ini bermakna akhbar ini telah berjaya merubah pendirian ayah untuk tidak memihak kepada kerajaan. Itu ayah saya, bagaimana dengan orang lain? Saya risau masa depan Malaysia jika kerajaan tidak memantau akhbar-akhbar yang bersifat menghasut , berbau perkauman dan yang menyiarkan berita bersifat provokasi.

YANG INGIN MALAYSIA AMAN


Bagi teman, biar teman cepuk bapak miker dengan Sin Chew Daily nya, atau rebus surat khabor Cina penipu bapak miker tu, dan bagi dia minum sampai terbongkang.

Teman tak cakap bohong. Selagi negara ada akhbar Cina penipu, rakyat tak bakar akhbar penipu ini, dan orang macam bapak miker wujud lagi di tanahair ini, miker tak payah nak mimpikan Malaysia yang aman.

Perlu diingat, surat khabar Cina di Indonesia dan Filipina telah lama dihapuskan padahal orang Cina di negara tersebut lebih ramai dari di negara ini.

Sebab apa? sebab terbukti akhbar Cina adalah anti-nasional dan menyemai pepecahan. Mengapa inginkan Malaysia yang aman sekiranya agen pepecahan penipu ini terus dibiarkan?

Ini bukan hasutan UMNO. Ini adalah wadah kebangkitan mana-mana bangsa pribumi di dunia ini yang hilang sabar. Nasib akhbar Cina di Malaysia dijamin tidak lama.

PAS Bakal Sebut Pengundi Merlimau & Kerdau Sebagai 'Bodoh'

Kemenangan bergaya BN di Merlimau dan Kerdau bakal membuatkan PAS mengutuk dan mengeji para pengundi di DUN dua tersebut; satu tabiat biasa yang sinonim dengan orang Islam ala PAS - iaitu Islam ala Muamar Ghadafi - yang tidak menerima hakikat.

Ini biasa mereka lakukan dengan menuduh pengundi di Sarawak memakai cawat, dan pengundi di pendalaman Kelantan yang dimenangi BN adalah bodoh.

Sepatutnya, merekalah yang perlu menilai kebodohan diri mereka sendiri dan hentikan lawak-lawak jenaka yang tidak menjadi sesuatu yang diperlukan dalam politik. Oh lupa. PAS memerlukan lawak jenaka. Jika tidak, mereka tidak menjaja juri Raja Lawak musim lalu, Bob Lokman yang sudah puas bermaksiatan untuk mengadakan Lawak Tour.

KUALA LUMPUR 6 Mac – Barisan Nasional (BN) mempertahankan kerusi Dewan Undangan Negeri (DUN) Merlimau (N27) dan DUN Kerdau (N28) dalam pilihan raya kecil di kedua-dua kawasan itu hari ini dengan meraih majoriti undi yang lebih besar.

Di DUN Merlimau, calon BN Roslan Ahmad, 44, memperoleh majoriti 3,643 undi menewaskan calon Pas, Yuhaizad Abdullah, 38. Di DUN Kerdau pula, Syed Ibrahim Syed Ahmad, 44, mendapat majoriti 2,724 undi mengalahkan calon Pas, Hassanuddin Salim, 43.

Kejayaan itu meneruskan momentum sokongan rakyat kepada BN selepas pilihan raya kecil Batang Air (April 2009), Bagan Pinang (Oktober 2009), Parlimen Hulu Selangor (April 2010), Galas (November 2010), Parlimen Batu Sapi (November 2010) dan Tenang (Januari 2011).

Bagi DUN Merlimau, majoriti yang diperoleh oleh calon BN meningkat kepada 3,643 undi berbanding Pilihan Raya Umum 2008 sebanyak 2,154 undi. Begitu juga di DUN Kerdau, majoriti undi BN bertambah daripada 1,615 undi pada tahun 2008 kepada 2,724 undi pada pilihan raya kecil kali ini.