Rabu, Mei 08, 2013

HOT! Azmin Ali Sindir Anwar Ibrahim!


Nampaknya di sebalik rapsodi pemimpinnya memperlembukan para penyokong mereka ke Stadium Kelana Jaya, Azmin Ali dilihat semakin matang dalam menerima keputusan pilihanraya.

Apakah maknanya semua ini? Adakah dia sebagai pemimpin pembangkang yang tidak terlibat dalam insiden Lahad Datu ini telah membayangkan bahawa dia bakal ditakdirkan menjadi pemimpin PKR dengan dimensi baru? 

Ini kerana tiga pemimpin pembangkang dikatakan bakal didakwa dalam masa terdekat kerana terbabit dengan insiden Lahad Datu yang mungkin sekali termasuklah si Anwar.

Atau sahaja dia membayangkan kejelakan terpendam dalam dirinya terhadap Anwar Ibrahim seperti puluhan  pelopor parti tersebut sebelum ini yang meninggalkan Anwar?

Segalanya hanya diketahui oleh empunya badan.



Geng DAP Kena Maki Di Pusat Mengundi

Akibat sembarangan menahan orang kerana mengesyakki mereka adalah pengundi Bangla, beberapa kutu  DAP terkedu dimarahi oleh seorang pengundi Melayu yang mereka tahan.


Untuk makluman pembaca, dua hari sebelum pilihanraya, satu petisyen di CAUSES.com telah dibuat yang mendesak Kerajaan Bangladesh tidak terlibat dalam membiarkan warganya di negara ini menjadi pengundi haram. 

Tidak syak lagi, pada hari pilihanraya, kumpulan haram jadah ini telah melakukan provokasi ke atas rakyat negara ini dengan menuduh terdapat pengundi Bangla dalam PRU13.

Bukan itu sahaja, mereka seterusnya memfitnah lagi kononnya kerajaan BN ditegakkan oleh pengundi Bangla sehingga menggelarkan Malaysia sebagai Banglasia.



Siapa yang akan menentang orang jenis ini? Siapa yang nak menangkap pencelakan negara ini? Polis? Polis hanya sibuk menangkap orang Melayu yang pernah membela mereka, membela agama, bangsa dan negara sahaja buat masa ini.

Boo..

Sekitar Stadium Kelana Jaya Malam Ini



Jika mereka memenuhkan Stadium Kelana Jaya dengan 200,000 orang 'goyyim' sekalipun, mereka masih kekurangan jutaan lagi pengundi mereka di negeri Selangor di sana.

Hambatan herd of lambs ke Stadium Kelana Jaya ini kononnya memanifestasikan suara rakyat. Mereka tidak cukup dengan suara mereka dilakar pada kertas undi empat hari lalu.

Ketidak cukupan ini samalah sahaja dengan nilai rendah pemikiran mereka - diperalat untuk kuasa sang ketua - yang telah berhutang jutaan ringgit dengan agen-agen Barat, namun tidak dapat memperoleh mandat secukupnya untuk memerintah negara lalu melangsaikan hutang ratusan juta yang telah diguna untuk pilihanraya.

Kasihanilah mereka.


Ulasan Jujur Seorang Warganegara Berketurunan Cina Dari Ipoh


Aku rasa hanya aku sorang je cina yg baca blog nih. So, aku ingin sound sikit betapa marah aku skrg.

Keluarga aku x suka kt DAP, atas sebab2 yg mmg obvious. Jadi mmg x pelik kalo aku and family tak undi DAP. Fuh, korang xkan percaya apa kritikan yg kita dpt. Cina palsu, penjual bangsa, racist, dan lain2 hasutan. Tiba2 byk cina yg benci kat kita.

Kakak aku hantar anak dia belajar kat sk cator avenue pon dpt kritikan teruk, maklumlah, sekolah kebangsaan. Tapi bila kita beri pendapat kenapa sekolah cina x bagus, kena tembak habis-habisan. Aku sekeluarga x reti baca cina, so itulah point diorg utk kritik kt kita kuat2. Hello? Aku x rasa aku perlu tau baca cina utk tinggal kt bumi malaysia. At least aku reti cakap dn baca melayu.

We grew up with malays. So kita tahu generally org2 melayu are really quite nice. Lain dari the typical chinese yg ape benda pon ade 'price list'. Even agama diorg pon dianggap mcm bisnes utk jadi kaya. Jgn salah paham, keluarga aku masih buddhist. We follow the teachings. To be nice to everyone, sanggup berkongsi dn menolong mereka yg dlm kesusahan tanpa mengharapkan ape2 balasan. Yg kebanyakan buddhist2 skrg sembah kt tuhan pon mintak nak jadi kaya. Semua pasal duit. Ape benda nih, dlm buddhism xde ajar pon.

Korang boleh bayangkan ape kawan2 aku cakap bila diorg dpt tahu aku derma duit kt yayasan kemanusiaan muslim aid malaysia. Mcm2 pendapat. "Kenapa tolong org islam; Kenapa x tolong kaum sendiri, etc." Dn diorg cakap mereka tak racist. Ish. Cakap x serupa bikin. Tak sound plak bila aku derma kt organisasi cina. Heck, afrika pon aku derma. When there are people out there that really needs financial help, apa kaitannya dgn kaum?

It's sad to say mmg betul, 85% of chinese in malaysia pentingkan diri sendiri, ultra-racist, judge people by their wealth, ape keta you bawak, ape rumah you tinggal. Aku? I live moderately. Kesederhanaan. Aku x bazir wang kat benda2 yg aku tak perlu. So, kebanyakan org (cina) anggap aku miskin dn tak perlu respect pendapat aku. That's what I'm angry about. Walaupun seseorg tu miskin, x bermakna anda ada hak utk mendiskriminasi terhadap dia. Sapo yg ajar bullshit mcm nih? Oh, sekolah jenis kebangsaan, utk jenis2 specis manusia yg lain dari yg lain. 

I don't feel sorry bila ada org cina kena sound "you balik china la". Mmg patut pon. Melayu x reti, omputih x reti, negaraku pon x reti. Ngaku sendiri rakyat malaysia. Ade bran plak panggil mat2 bangla nyanyi negaraku. However, sejak pru13 nih dh habis, aku tau siapa yg aku boleh panggil sebagai kawan, dn siapa yg mmg bangsat tanpa nilai kemanusiaan. I can proudly say in the future that aku bangga keluarga aku x undi utk DAP. 

We have been living in peace all along. Tiba2 skrg dh kucar-kacir. Ape yg nk 'ubah' bila naluri sendiri tuh x mahu ubah? Sorry komen aku nih panjang lebar mcm leher zirafah, tapi aku mmg dh fed up dn bengang kt kaum aku sendiri. Malu beb. Kalo korang nk bezakan antara jenis aku dgn jenis 'majoriti', try jer tanya khabar, start a conversation. Kalo individu tuh x reti melayu atau tergagap-gagap bila bercakap, sah boleh cop DAP kat dahi dia. 

Ipoh mali tarak lansi ma. Peace.


ADRIAN LOKE

p/s : TQVM Sdr. Loke . Anda sebenarnya tidak langsung terbabit dalam kecaman-kecaman yang bertali arus terhadap sebahagian besar mereka. Anda wajar berbangga kerana mereka tidak mampu mengubah anda. Saya dan anda sama-sama dari Ipoh dan kita tahu asalnya, keharmonian kaum di Ipoh itu bagaimana. Sehinggalah Kit Siang mendarat di Ipoh pada tahun 2004 dan meninggalkan Ipoh pada 2013 dengan kerosakan berat. Para pembaca boleh rujuk catatan asal beliau di ruangan komen posting  Kartun Sinchew Ini Tidak Perkauman?

Kartun Sinchew Ini Tidak Perkauman?

Mengata orang, depa yang lebih.

Kartun ini menghina Pakatan Rakyat dan Barisan Nasional.

Jangan Ada Lagi "Ah Jib Gor" Yang Sia-sia


Agaknya, mereka mahukan seorang ultra-Malay yang sangat racist untuk menjadi Perdana Menteri barulah mereka akan terkedek-kedek menyokong PM tersebut.

Ini telah dibuktikan apabila Dr. Mahathir yang terkenal dengan sifat ultra-Melayu nya naik menjadi Perdana Menteri, mereka segera memakai topeng MCA demi menyokong kepimpinan ultra-Malay tersebut bagi mengelakkan mereka mengalami masalah dalam kehidupan seharian.

Ini kerana DAP bukanlah parti baru. Malah muka-muka tua kutuk di dalamnya masih tersergam hodoh. Tetapi mengapa mereka merasakan telah sampai masanya mereka kembali ke pangkuan DAP?

Ini adalah gara-gara seorang pemimpin yang terlalu baik hati terhadap mereka. Sehingga terdapat nama Cina yang dipopularkan demi memohon undi mereka. Belum pernah ada Perdana Menteri negara ini yang sebegitu  murni lagi suci jiwanya terhadap orang Cina, sebegitu 'penyayang' terhadap mereka. Hanya untuk dibalas tuba.

Sia-sialah selama ini apa yang telah Najib Razak usahakan. Sia-sialah sempadan perkauman cuba ditiadakan. Sia-sialah berpakaian Cina semata-mata mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina. Sia-sialah menghafal transkrip Mandarin untuk mengucap selamat kepada mereka.

Apa yang mereka mahu? Mereka mahukan seorang pemimpin ultra-Malay yang disokong segenap lapisan orang Melayu sehingga mereka tercirit birit seandainya mereka diajak mengundi DAP.

Bolehkah kita menyebut Najib Razak gagal? Ya. Tetapi kegagalan tersebut boleh ditangani. Kegagalan tersebut boleh diperbaiki. Kembalilah kepada orang Melayu. Perhatikanlah kehendak agama dan budaya orang Melayu. Tinggalkan mereka buat sementara waktu. Biarlah DAP yang menjaga mereka.

Bahkan MCA dengan angkuh menolak jawatan kabinet memperlihatkan seolah-olah mereka memang tidak mahu bersama kerajaan Melayu Islam langsung.

MULAI HARI INI. TEBARKAN KEMPEN MALAYSIANISASI. JANGAN ADA LAGI KECENDERUNGAN UNTUK MENGAMBIL HATI SECARA MEMBUTA TULI.  MEREKA MAHUKAN SAMA RATA SAMA RASA. TADBIRLAH NEGARA INI DENGAN CARA SEOLAH-OLAH NEGARA INI TELAH TERASIMILIASASI MENJADI SATU BANGSA, SATU BAHASA. BANGSA MALAYSIA.

Wakil Pembangkang Dalam Kabinet?

Bila disebut Kerajaan Perpaduan, puak-puak hitam dalam PAS akan terlompat menentang. Mereka tidak sedar, pemimpin jenis mereka dalam PAS telah ditamatkan Tuhan dari terus menjadi batu penghalang melalui tangan-tangan rakyat.

Mereka menyebut penyokong UMNO cuba menghulur tangan perpaduan untuk bekerjasama ketika UMNO semakin lemah. Lemah? Perhatikan kembali keputusan PRU13. UMNO semakin menguat. 

Ini adalah lantaran rakyat Melayu Islam (kecuali Kelantan dan Terengganu yang bebas ancaman DAP dan Selangor yang berjuang mendominasikan PAS berbanding DAP dan PKR) telah memberi mandat dan sokongan luar biasa kepada UMNO dan mereka kini mengajak PAS bekerjasama dengan UMNO yang mereka kukuhkan.

Sebagai permulaan, tidak mungkin ada salahnya untuk kerajaan BN yang baru ini untuk melantik ahli Parlimen PAS yang pro-perpaduan untuk mengisi portfolio tertentu. Tidak ada salahnya untuk UMNO memperlihatkan keprihatinan mereka ke atas pentingnya kerajaan perpaduan hatta sebelum kerjasama ini ditandatangani secara rasmi.

Segalanya terletak atas pundak kebijakan UMNO sendiri namun untuk dipenuhkan kabinet dengan  ahli Parlimen Bumiputra, sudah tentulah tidak sesuai pula dengan demografi negara ini.

Maka apa pula salahnya jika UMNO melantik wakil DAP yang bersesuaian seperti Tan Seng Giaw sebagai contoh, Menteri di Jabatan Perdana Menteri. Perlukah dinaikkan wakil dari Gerakan dan MCA yang gagal? Negara kini perlu pimpinan pragmatik dan realistik. Perlukah mereka marah? Mereka mewakili siapa? Orang Cina? Hahaha sahajalah.

Dengan meletakkan wakil pembangkang ke dalam kerajaan memerintah, aspek tertentu dalam ukuran transparansi dapat dicakupi apabila mereka ini berpeluang melihat sama ada tohmahan mereka ke atas ketelusan kerajaan selama ini berasas atau tidak.

MALAH MEREKA AKAN DAPAT SEDAR DENGAN SENDIRINYA UNSUR-UNSUR YANG MENGANCAM INTEGRITI MEREKA SEBAGAI PEMEGANG PORTFOLIO BAGI SESEBUAH KEMENTERIAN DAN BAGAIMANA CARA MEREKA MENANGANINYA.

Dengan memperbaiki persepsi umum melalui penyertaan wakil pembangkang ke dalam kabinet, Malaysia mungkin melakar sejarah baru  dan  lebih dipandang tinggi oleh negara luar.

Ini tentulah menjadi titik tolak ke atas lambang ketelusan UMNO yang pada satu ketika kelak bakal menjadi sejarah ulung peradaban cara Malaysia yang akhirnya terkeluar dari kekangan permasalahan sikap berpuak dan perkauman akibat politik.


"Kita Kawan Mah" Page 'Damage Control' Hasil Tangan DAP?

Wujud Page baru di Facebook bertajuk "Kita Kawan Mah" yang ditegakkan oleh sekumpulan pengguna Facebook yang kelihatan seperti bentuk 'damage control' terhadap sentimen perkauman yang memuncak selepas keputusan PRU13 diumumkan. 

Walaupun demikian, masih terdapat post-post politik dari peminat Page tersebut yang menggambarkan Admin Page ini merupakan dari kalangan pihak mereka yang menjadi punca api perpecahan ini menyala. Kini mereka terkesima dengan kebangkitan penentangan ke atas para penipu yang tertipu.

Kita sedia maklum, kaum Cina tidak boleh dipersalahkan kerana mereka tertipu dengan Melayu haprak Pakatan Rakyat yang terlalu yakin kononnya orang Melayu akan mengundi pembangkang. Hakikatnya mereka meluahkan perkataan tersebut tanpa mengkaji situasi sebenar orang Melayu dan akibatnya orang Cina ditipu hidup-hidup oleh mereka.

Walau apa pun sebab musabab dan pihak manapun yang mengusahakan Page tersebut, teman ucapkan tahniah dan selamat maju jaya. Saya tolak kawan tikam belakang.




Tengok sahaja gambar default page ini. Seorang apek bersama seorang Muslim yang kelihatan seperti bukan Melayu. Bangla? Page ini disangsikan kejujurannya dan ketika orang Cina DAP menghina Malaysia dengan Banglasia, Page ini mengambil tempat di persada Facebook. Masih diperdaya?

Lagi Ancaman Rasis Penyokong DAP

Papa Gomo diangkut ke balai. Tetapi anak haram didikan DAP ini bagaimana? Polis takut dengan ancaman mereka? Hah. Tunggu apa lagi? Kerjakan golongan ini sekarang.

Bukankah mereka ladang penternakan binatang spesis kurang ajar? Mengapa kita dituduh rasis? 



Bukit Nanas Runtuh

Tebingan Bukit Nanas di Jalan Ampang runtuh jam 7.00 petang semalam akibat hujan lebat luar biasa di kawasan tersebut dan telah menimbus lapan buah kereta milik orang awam yang terparkir di pinggir bukit tersebut. 

Hujan lebat tersebut turut menyebabkan limpahan air di Jalan Raja Chulan dan beberapa lagi kawasan di tengah-tengah ibu kota.

Sehingga jam 2.00 pagi ini, kerja-kerja pembersihan masih dijalankan.




KUALA LUMPUR 8 Mei - Kerja-kerja mengalih lapan buah kereta yang tertimbus dalam kejadian tanah runtuh berhampiran Bukit Nanas di Jalan Ampang masih dijalankan. 

Pasukan Bomba dan Penyelamat terpaksa menggunakan tali yang ditarik menggunakan jentera bomba untuk mengalihkan kenderaan tersebut setelah pemilik kenderaan tidak ditemui di lokasi kejadian.

Sehingga pukul 11.45 malam tadi, pergerakan tanah masih dikesan berlaku. - UTUSAN ONLINE

Jangan Ada Lagi "Ah Jib Gor" Yang Sia-sia

Agaknya, mereka mahukan seorang ultra-Malay yang sangat racist untuk menjadi Perdana Menteri barulah mereka akan terkedek-kedek menyokong PM tersebut.

Ini telah dibuktikan apabila Dr. Mahathir yang terkenal dengan sifat ultra-Melayu nya naik menjadi Perdana Menteri, mereka segera memakai topeng MCA demi menyokong kepimpinan ultra-Malay tersebut bagi mengelakkan mereka mengalami masalah dalam kehidupan seharian.

Ini kerana DAP bukanlah parti baru. Malah muka-muka tua kutuk di dalamnya masih tersergam hodoh. Tetapi mengapa mereka merasakan telah sampai masanya mereka kembali ke pangkuan DAP?

Ini adalah gara-gara seorang pemimpin yang terlalu baik hati terhadap mereka. Sehingga terdapat nama Cina yang dipopularkan demi memohon undi mereka. Belum pernah ada Perdana Menteri negara ini yang sebegitu  murni lagi suci jiwanya terhadap orang Cina, sebegitu 'penyayang' terhadap mereka. Hanya untuk dibalas tuba.

Sia-sialah selama ini apa yang telah Najib Razak usahakan. Sia-sialah sempadan perkauman cuba ditiadakan. Sia-sialah berpakaian Cina semata-mata mengucapkan Selamat Tahun Baru Cina. Sia-sialah menghafal transkrip Mandarin untuk mengucap selamat kepada mereka.

Apa yang mereka mahu? Mereka mahukan seorang pemimpin ultra-Malay yang disokong segenap lapisan orang Melayu sehingga mereka tercirit birit seandainya mereka diajak mengundi DAP.

Bolehkah kita menyebut Najib Razak gagal? Ya. Tetapi kegagalan tersebut boleh ditangani. Kegagalan tersebut boleh diperbaiki. Kembalilah kepada orang Melayu. Perhatikanlah kehendak agama dan budaya orang Melayu. Tinggalkan mereka buat sementara waktu. Biarlah DAP yang menjaga mereka.

Bahkan MCA dengan angkuh menolak jawatan kabinet memperlihatkan seolah-olah mereka memang tidak mahu bersama kerajaan Melayu Islam langsung.

MULAI HARI INI. TEBARKAN KEMPEN MALAYSIANISASI. JANGAN ADA LAGI KECENDERUNGAN UNTUK MENGAMBIL HATI SECARA MEMBUTA TULI.  MEREKA MAHUKAN SAMA RATA SAMA RASA. TADBIRLAH NEGARA INI DENGAN CARA SEOLAH-OLAH NEGARA INI TELAH TERASIMILIASASI MENJADI SATU BANGSA, SATU BAHASA. BANGSA MALAYSIA.