Isnin, Mei 17, 2010

Bumiputra Kunci Ketenteraman Malaysia

Keganasan di Bangkok berpunca dari kebebasan media yang tidak dikawal. Ketika umum berbangga kerana Malaysia berada dalam keadaan aman, ramai lupa bahawa negara boleh menjurus ke arah itu sekiranya Pakatan Rakyat dibenarkan untuk memerintah negara ini.

Ini kerana, Pakatan Rakyat akan memerintah sebagai beberapa entiti yang berasingan manifestonya dan pertikaian sesama mereka akan disebut 'masalah dalaman'. Apabila masalah dalaman ini dikusutkan oleh penyokong fanatik mereka (yang sanggup berbaring pegang bendera Palestin di istana Melayu), masalah dalaman ini dengan mudah menjadi MASALAH NEGARA.

Kita tidak boleh terlalu optimistik dengan kejatuhan LDP di Jepun yang bertanggungjawab memajukan Jepun kerana kita sedang menanti natijah dari pengganti LDP yang baru memerintah sebuah negara yang matang.

Sebuah negara yang matang memerlukan pemimpin yang matang untuk memastikan keberlangsungan yang menjana ekonomi rakyat selama tempoh kematangan itu, terus berkekalan.

Thailand, sekiranya memiliki sebuah pemerintahan yang berkekalan lama, sudah tentu dengan jayanya menjadi peneraju ekonomi Asia Tenggara. Ini kerana alam semulajadinya sendiri telah memberikan wang tanpa perlu bersusah payah mencari pelabur.

Namun, perebutan kuasa melalui pilihanraya, dan ditambah dengan kebebasan badan penyiaran dan media cetak yang keterlaluan, politik kotor tidak perlu dipanggil kerana ia akan subur dalam iklim politik yang sebegini.

Sebab itulah penting untuk media dikawal. Blog sebagai pena picisan adalah perkara yang lain kerana ia adalah nukilan individu semata-mata. Apabila badan penyiaran mengambil nukilan picisan, logiknya, mereka hilang kredibiliti kerana mereka tidak mampu berbuat adil dengan mendapatkan 29 juta nukilan picisan bersifat individualistik hasil setiap penduduk di negara ini.

Sebab itulah Malaysiakini dianggap sebagai tong sampah terbesar di negara ini. Oleh kerana majoriti rakyat Malaysia menganggap himpunan picisan terpilih seperti Malaysiakini ini adalah MEDIA SAMPAH, Malaysia kekal tenteram dan ramai mampu menarik nafas lega kerana hidup dapat diteruskan tanpa gangguan seperti di negara-negara jiran, termasuk golongan anti-Bumiputra yang tidak sedar diri.

Tetapi, Melayu mudah lupa. Mudah terpengaruh dengan ketidakpastian. Ini sahaja cukup untuk menjejaskan corak kemenangan untuk keberlangsungan ini dinikmati semua, termasuk golongan anti-Bumiputra yang tidak sedar diri yang ditekankan dua kali di sini.

P212 :Jumlah Pengundi Mengecewakan Salah Siapa?

Adalah pelik untuk menyebut kira-kira 40% pengundi di Sibu telah hilang dengan menggunakan ayat "saya tidak faham mengapa ini berlaku". Adakah Pengerusi SPR terlalu mudah untuk menyuarakan ketidakfahaman beliau terhadap jumlah keluar mengundi?

Di Pandan Jaya sahaja, penulis mempunyai 3 orang sahabat dari Sibu yang merupakan pengundi berdaftar di Sibu yang tidak mungkin mahu menghabiskan wang sehingga RM500 untuk pulang ke Sibu mengundi.

Adakah RM500 tambangnya? Mungkin lebih dari itu. Tempahan penerbangan oleh wakil media, pak-pak menteri, para pencucuk angin menteri, dan mereka-mereka yang memang mempunyai wang mengatasi kuasa orang lain, menutup peluang orang lain yang lebih susah, yang mencari rezeki di semenanjung, untuk pulang mengundi.

Sahabat penulis hanya menjual burger. Atas sebab-sebab tertentu dan sebab-sebab ekonomi, pendidikan dan peluang pekerjaan, dia berhijrah ke Kuala Lumpur.

Tidak mustahil untuk menyebut bahawa hampir 10,000 orang Sibu yang layak mengundi ini berada di semenanjung. Kalau mereka di Miri sekalipun, mereka berfikir 2 kali untuk menanggung kos perjalanan pulang 12 jam ke Sibu. Kalau di Kuching sahaja pun, bakal mengambil masa 6 jam untuk pulang ke Sibu.

Apakah perkara ini tidak terfikir? Manakala pengundi di kawasan pendalaman pula, adakah mereka diziarahi untuk meyakinkan mereka semua agar keluar mengundi.

Sibu bukanlah kawasan parlimen yang merangkumi pendalaman seperti Bintulu dan Kapit.

Atau mengapa kerajaan tidak menyediakan insentif pulang mengundi dengan membiaya penerbangan atau pengangkut tetapi harus diingat, bukannya dengan memberi wang seperti yang dibuat tokoh UMNO Kelantan.

Setakat artikel ini ditulis, DAP telah diumumkan menang. Ini menunjukkan ramai pengundi Cina pro-DAP memang berada di Sibu, bermestautin di kawasan tersebut dan menjana ekonomi sendiri. Kaum Bumiputra Sibu ramai yang terpaksa keluar dari Sibu.

Jadi tiadalah wajar untuk Pengerusi SPR bercakap seperti tiada apa-apa ilmu yang dapat membantu.

DAP Menang Di Sibu Demi 1 Malaysia?

Kemenangan DAP dengan majoriti tipis menamatkan penguasaan BN di kerusi Sibu dalam Dewan Rakyat. Jika dilihat dari trend ini, boleh dikatakan lebih 60% pengundi Cina tidak mengundi BN dan sebahagian kecil Bumiputra di Sibu juga didapati tidak mahu mengundi SUPP lagi.

Apakah dengan mengundi DAP, mereka memberi indikasi bahawa agenda semenanjung adalah sesuatu yang perlu diterapkan di Sarawak. MCA, UMNO dan MIC tidak didaftarkan di Sarawak. PBB berlakon UMNO dan SUPP berlakon sebagai MCA dalam politik Sarawak.

Tetapi, PAS, PKR dan DAP tetap menggambarkan diri mereka sebagai 'federated party' yang melambangkan kesamarataan sistem untuk digunapakai menongkah sistem Malaya, Sabah dan Sarawak yang diamalkan selama ini.

Tiada proksi PAS, PKR dan DAP di Sarawak. Kemenangan DAP di Sibu, Sarawak boleh menggambarkan indikasi Satu Malaysia yang sebenar. Adakah rakyat Sarawak sudah bosan dengan sistem yang mengekalkan seorang Ketua Menteri selama berpuluh tahun tanpa ada jalan yang dapat dibina ke Bario.

Atau itu memang taktik DAP yang berkempen senyap-senyap hingga jumlah yang tidak keluar mengundi itu terlalu yakin, BN akan menang. Sesudah itu, mereka tepuk dahi. Bukan kerana BN kalah. Tetapi duit mereka disapu bookie.