Khamis, Jun 23, 2011

Sebelum Perhimpunan BERSIH, Moh Menghimpun Laporan Polis

Laporan polis meningkat 838 kes

KUALA LUMPUR 22 Jun – Polis telah menerima sejumlah 838 laporan daripada pelbagai pihak yang membantah rancangan mengadakan perhimpunan haram oleh Gabungan Pilihan Raya Bersih dan Adil (Bersih) pada 9 Julai ini.

Daripada jumlah itu, sebanyak 53 laporan polis diterima oleh Polis Selangor yang dibuat oleh orang perseorangan, pertubuhan bukan kerajaan (NGO) serta pemandu teksi yang menyuarakan ketidakpuasan hati perhimpunan haram itu dianjurkan.

Ketua Polis Selangor, Datuk Tun Hisan Tun Hamzah berkata, semua laporan itu diterima pihaknya sejak awal bulan ini.

“Saya nasihatkan penduduk Selangor atau mereka yang hendak melalui negeri ini supaya jangan pergi ke Kuala Lumpur pada hari berkenaan,” katanya di Ibu Pejabat Polis Daerah Subang Jaya, Selangor, hari ini.

Di Hulu Langat, Persatuan Gabungan Komuniti Melayu Semenyih turut membuat laporan polis di IPD Kajang menerusi wakilnya, Datuk Azami Mohamed.

Di Perak, perhimpunan haram Bersih terus mendapat bantahan daripada orang ramai termasuk kalangan bekas pemimpin dan ahli Parti Keadilan Rakyat (PKR) di negeri tersebut.

Sekumpulan bekas pemimpin dan ahli PKR diketuai bekas Pemangku Ketua Angkatan Muda Keadilan (AMK) negeri, Faizal Effendi Hashim membuat laporan di IPD Ipoh bagi membantah penganjuran perhimpunan itu.

Turut serta, bekas Ketua Penerangan Wanita PKR Perak, Suraya Sulaiman dan bekas Exco Pemuda PKR Parit, Fairul Azrim Ismail dan bekas-bekas pemimpin PKR dari Cabang Padang Rengas, Tanjung Malim dan Kampar.

Selain mereka, tiga NGO iaitu Pertubuhan Masyarakat Prihatin Perak, Pertubuhan Kebajikan Rakyat Perak (Peka) dan Persatuan India Muslim Perak turut membuat laporan polis.


Teringat teman di tahun 2001. Masa tu teman ikut kawan teman mencari aweknya yang dibawak lari oleh sorang mangkuk tu. Kawan teman pun mangkuk juga. Jumpa mamat tu kat Simpang Pulai, kawan teman bubuh penumbuk kat dari mangkuk yang bawak lari awek dia. Berdarah dahi mangkuk tu.

Selang beberapa hari, teman dipanggil ke Balai Polis Sentral Ipoh. Penat la teman yang tak ada kena mengena ni nak menjawab dengan inspektor. Mamat yang kena tumbuk tu buat report. Teman pun kena getah.

Tapi kalau 838 laporan polis masih lagi membuatkan Ambiga bebas bak burung, teman rasa elok lah kalau di balai sana, di adakan kaunter laporan polis untuk dihimpun banyak banyak kan. Teman bukan menyindir. Tapi teman sekadar heran.

Aburizal Bakrie Tidak Sokong Anwar Lagi?

Kamis, 23/06/2011 05:21 WIB
Ical Kunjungi Malaysia Temui Pimpinan UMNO
Mega Putra Ratya - detikNews

Jakarta - Hari ini, Ketua Umum Golkar Aburizal Bakrie berkunjung ke Malaysia. Dia akan bertemu dengan sejumlah petinggi United Malays National Organisation (UMNO).

"Golkar akan beraudiensi dengan UMNO," ujar juru bicara Aburizal, Lalu Mara kepada detikcom, Kamis (23/6/2011).

Setibanya di Malaysia, Ical, sapaan akrab Aburizal akan diterima oleh PM Malaysia Dato Sri Najib Bin Tun Razak. Selain berbicara soal politik, Ical juga akan beramah tamah dengan para petinggi partai politik di Malaysia.

"Ada sejumlah agenda. Salah satunya acara sarahsehan (ramahtamah)," jelasnya.

Akhir-akhir ini, Golkar sering berhubungan dengan sejumlah partai berkuasa di luar negeri. Ical pernah mengunjungi Partai Komunis Tiongkok (PKT) di China. PKT pun telah melakukan kunjungan balasan ke Kantor DPP Golkar. Partai Demokrat Liberal yang berkuasa di Jepang pun melakukan kunjungan ke Kantor Golkar beberapa waktu lalu.