Jumaat, Januari 28, 2011

Siti Nurhaliza Dicadang Jadi Ikon Nusantara

Siti Nurhaliza dicadang jadi Duta Kebudayaan Melayu

28/01/2011 4:38pm

BANDUNG 28 Jan. – Di sebalik hubungan Malaysia dan Indonesia yang kadang kalanya “panas”, artis popular dari Malaysia Datuk Siti Nurhaliza Tarudin dicadangkan menjadi Duta Kebudayaan Masyarakat Melayu dalam usaha mengakrabkan hubungan rakyat di negara-negara Nusantara.

Cadangan itu dibuat oleh Ikatan Setiakawan Wartawan Malaysia-Indonesia (Iswami) berdasarkan penerimaan besar masyarakat terhadap personaliti Siti Nurhaliza.

"Lebih baik gelar itu datang dari masyarakat, lebih baik beliau diterima masyarakat, kerana gelar itu akan menjadi abadi,” kata Ketua Iswami Indonesia, Saiful Hadi Chalid ketika ditemui Bernama di sini hari ini.

Saiful Hadi, yang juga Ketua Pengarang Agensi Berita Indonesia, Antara, sebelum itu menyuarakan cadangan berkenaan semasa memberi ucapan awal pada Seminar Ekonomi Malaysia Indonesia (SEMI 10) dan berharap semua pihak di Indonesia dan Malaysia dapat menerima secara positif cadangan itu.

Seminar sehari itu, yang dianjurkan oleh Iswami, dirasmikan oleh Menteri Kewangan Kedua Malaysia Datuk Seri Ahmad Husni Hanadzlah.

Ketika menjelaskan lebih lanjut cadangan beliau itu, Saiful Hadi berkata beliau yakin Siti Nurhaliza boleh memainkan peranan amat berkesan untuk

“menyejukkan suasana” ketika berlaku krisis dalam hubungan Malaysia dan Indonesia, misalnya.

"Ketika ada isu-isu hangat, tak perlu bersusah-payah kita mengirim delegasi Malaysia atau Indonesia untuk menenangkan keadaan, cukup dengan mengirim Siti Nurhaliza menyanyi dan mengatakan buat apa kita bermusuhan.

"Cukup itu saja, ini akan menggugat hati orang yang hanya melihat sesuatu perkara itu dari sisi negatif,” katanya. - Bernama

Maybank Ampang Point Diancam Bom

Polis dengan Unit Pemusnah Bom sedang mengepung dan mengambil langkah-langkah pencegahan di Maybank Ampang Point, jam 3.00 petang tadi berikutan terdapat ancaman bom di premis tersebut dan memaksa kakitangan dan pelanggan terpaksa dikeluarkan.

Sehingga jam 3.10 petang, polis masih mengawal ketat dan melakukan pengesanan di premis Maybank dan premis menjual kereta Naza di kawasan tersebut.

Ketika ini pihak polis masih lagi membuat pemeriksaan dipremis berkenaan. Orang ramai dihalang masuk ke ke kawasan berkenaan. Ramai yang terpinga-pinga kerana tidak tahu apa yang berlaku.

Belum diketahui sama ada ugutan bom tersebut adalah benar ataupun palsu.

Cikgu Mala Guru Bermasalah


Patutlah Cikgu Mala beriya benor nak bertanding. Supaya boleh dia letak jawatan dengan cara terhormat. Sebab apa? Sebab khidmat dia sebagai guru selama ni pun tidaklah secemerlang mana.

Dia mungkin berasa bahawa jika dia letak jawatan dan menumpukan kepada perkara lain, itu akan memburukkan namanya. Tetapi, jika sebab bertanding dalam pilihanraya, maka dapatlah dia memberi tanggapan berbeza atas perbuatannya itu.

Dipetik dari temubual dengan guru yang mengenali si Mala di blog Badut Rakyat:

"sepanjang tahun 2010,cikgu normala ni tak ada di sekolah melebihi 90 hari !!! betapa pemalas punya cikgu !!! tak cukup dengan tu,normala ini rupanya hanya guru kelas pemulihan aje.kelas untuk kanak kanak tak reti mengeja & mengira.Normala sibuk bagi ceramah tentang pemulihan pada sekolah sekolah lain,tapi kelas pemulihan dia sendiri tak pernah buka. macam mana nak buka kalau dia tak pernah ada di sekolah !!!"


Kalau macam ni, memang eloklah dia letak jawatan walaupun tak bertanding pilihanraya. Sang suami pun elok sangat letak jawatan. Sebab sang suami pun menipu untuk tidak bertugas demi mengiringi isteri berkempen.

Laki bini menipu dan tiap-tiap hujung bulan cucuk duit haram, tak payahlah nak bercakap macam orang mulia.

Bukan Hanya Sekali Hau Yuan Tyng Berselindung Dengan Pakaian Muslim!

Siti Hajar di dera tanpa peri kemanusiaan dengan gunting, air panas, kayu dan tangan. Kekejaman Hau Yuan Tyng dibela oleh peguam yang bertanding atas tiket DAP, semasa dalam tahanan ISA. M . Manoharan. Kebangsatan pengundi DAP di Kota Alam Shah terserlah dengan mereka memilih seorang peguam yang membela syaitan haram jadah ini dan ini menyerlahkan sikap penyokong Pakatan Rakyat Selangor.

Kali ini, Hau, mendera perasaan umat Islam Malaysia dengan sengaja mempersendakan pakaian seperti seorang Muslim ketika hukuman tambahan dijatuhkan ke atasnya. Atas nasihat siapa? Apakah atas nasihat peguam anti-Islam ini?

Seharusnya hukuman mendera 11 tahun itu tidak cukup bagi Hau. Dia wajar ditambah 10 tahun lagi kerana menyemarakkan kebencian dan kemarahan di kalangan umat Islam dan menggugat ketenteraman awam. Peguam haram jadah ini pula boleh terus dijilat para penyokong PAS untuk membantu penghinaan ke atas Islam di masa depan.

Bukan sekali Hau menghina umat Islam negara ini. Ia seperti satu langkah progresif dan sepanjang tempoh ini, peguamnya tetap M. Manoharan. Layakkan peguam yang membela syaitan diangkat menjadi wakil rakyat? Memang bodoh dan anjing semua pengundi DAP Kota Alam Shah.

Inilah sekutu PAS.

Indonesia Puji Kemajuan Sarawak, Kutuk Wilayah Sendiri

Kamis, 27/01/2011 13:04 WIB
Gamawan Pamer Foto Timpangnya Pembangunan RI-Malaysia di Perbatasan
Adi Lazuardi - detikNews

Jakarta - Pembangunan di perbatasan RI-Malaysia di Kalimantan Barat dengan Serawak ternyata sangat timpang. Kondisi perbatasan di Malaysia sudah tampak lebih maju daripada di perbatasan Indonesia.

"Padahal rumah ini dua-duanya bertetanggaan di satu wilayah Indonesia dan Malaysia," kata Kepala Badan Nasional Pengelola Perbatasan Gamawan Fauzi.

Hal itu disampaikan Gamawan sambil menunjukkan foto-foto perbedaan kondisi perbatasan dalam raker dengan anggota Komisi II DPR, Senayan, Kamis (27/1/2011). Namun Gamawan tak menyebutkan kapan foto-foto tersebut diambil.

Pria yang juga menjabat sebagai Mendagri ini membawa 4 foto kondisi perbatasan RI. 3 Di antaranya perbatasan Kalimantan Barat-Serawak. Sedangkan 1 foto lainnya perbatasan RI-Papua Nugini.

Foto pertama yang ditunjukkan Gamawan ke DPR yakni foto rumah-rumah warga RI dan Malaysia. Gamawan membandingkan rumah warga RI di perbatasan sudah tidak layak huni. Kondisi bangunannya sudah mulai lapuk. Rumah warga Indonesia ini pun terbuat dari kayu.

Kondisi ini berbeda jauh dengan rumah warga Malaysia. Rumah warga Malaysia terbuat dari tembok dengan cat yang masih baru. Bahkan beberapa di antaranya sudah bertingkat dua.

Kemudian Gamawan menunjukkan foto kedua. Di foto kedua ini tampak kondisi jalan di perbatasan RI-Malaysia. Jalan di perbatasan RI terlihat belum diaspal, sebagian berumput dan berbatuan. Sementara di Malaysia sudah diaspal.

"Padahal di Malaysia jarang masuk kendaraan. Kapan kita punya jalan seperti ini di perbatasan," kata Gamawan sambil menunjukkan foto perbatasan Malaysia.

Foto ketiga yang ditunjukkan Gamawan yakni pembangunan gedung sekolah. Gedung sekolah di perbatasan RI sangat menyedihkan. Sekolah tersebut tampak tidak terawat dan luas bangunannya kecil. Sementara di Malaysia, sekolahnya sudah bertingkat 4.

Foto keempat yakni perbatasan RI-Papua Nugini. Di perbatasan ini, kondisinya tidak begitu signifikan. Malah perbatasan Indonesia masih lebih baik dari Papua Nugini.

"Kalau kita dengan Papua Nugini masih baguslah," ujarnya.

Selamatkan Pelajar Tahfiz Dari Pak Lebai Kapitalis

Sedih teman mendengar kisah pelajar tahfiz yang ke pusat pendidikan tersebut untuk tujuan murni, dikerah menjadi 'hamba' pihak institusi pendidikan tersebut untuk melakukan jualan amal sampai tengah malam.

Teman pernah didatangi pelajar tahfiz yang berada dalam keadaan dilema seperti ini menjual kitab-kitab dan ada yang menjual minyak angin. Dari riak wajah mereka, teman dapat lihat mereka keletihan, kerunsingan dan kebingungan dengan apa yang sedang mereka lakukan, sebelum datangnya sebuah van mengambil mereka untuk dibawa pulang sebelum dihantar lagi ke destinasi lain pada hari yang lain.

Teman tak faham mengapa pihak terbabit tergamak memperalatkan anak-anak yang seharusnya menghabiskan masa menumpukan perhatian ke atas proses pembelajaran ini untuk keuntungan mereka.

SHAH ALAM – Seorang bekas penuntut di pusat tahfiz, Ambang Kota, Lukut mendakwa, dia pernah dikerah seperti seorang hamba untuk menjalankan kegiatan jualan amal sehingga lewat malam setiap hari.

Mangsa yang mahu dikenali sebagai Naufal, 21, memberitahu, dia mula menuntut di pusat tahfiz tersebut ketika berusia 11 tahun sebelum berpindah ke pusat tahfiz yang sama di Yan, Kedah ketika berusia 13 tahun.

Menurut Naufal, sepanjang enam tahun berada di kedua-dua pusat tahfiz berkenaan, dia diperlakukan seperti seorang hamba dengan setiap pelajar mesti mencapai sasaran jualan sehingga RM300 sehari.

“Jika ia gagal dicapai, kami akan dimarahi dan dikenakan denda. Saya pernah didenda ketuk ketampi sampai lutut saya lembik serta tidak bermaya.

“Biasanya, kami yang tinggal di Yan ketika itu, akan dihantar sekitar Kuala Lumpur selama tiga hari untuk melakukan aktiviti jualan,” ceritanya sambil menyatakan dia meninggalkan pusat tahfiz berkenaan ketika di tingkatan 4 dan kembali ke pangkuan keluarga kerana tidak tahan diperlakukan seperti hamba.

Shuhaimi Hadir Ke IPK Shah Alam Beri Keterangan

SHAH ALAM: ADUN Sri Muda Shuhaimi Shafiei dan pembantu khasnya Mohamad Azmin Abdul Karim datang memberi keterangan di Ibupejabat Polis Shah Alam semalam jam 4.15 petang dan dilihat meninggalkan balai polis pada jam 5.40 petang.

Dia dipanggil untuk memberi keterangan berhubung kejadian perlemparan cat merah ke di pejabatnya pada 7 Januari.

Shuhaimi berkata, ia merupakan kali kedua dia dipanggil oleh pihak polis bagi membantu siasatan.


"Pembantu saya dihubungi polis sebanyak 5 kali di mana 4 daripadanya adalah berhubung kes cat merah manakala selebihnya berkait tulisannya di dalam blog" katanya.

Sumber dari Bernama.