Khamis, April 14, 2011

Niat TLDM Tolong Indonesia Dipandang Sebagai Menyindir?

Niat TLDM untuk membantu Indonesia membebaskan anak kapal mereka yang ditawan oleh lanun Somalia dengan pantas dianggap sebagai satu sindiran. Namun, ahli politik Indonesia yang seorang ni, bercakap dengan nada berhati-hati :

Kamis, 14/04/2011 14:42 WIB
Hidayat: Semoga Tawaran Malaysia Bebaskan ABK Bukan Sindiran
Febrina Ayu Scottiati - detikNews

Hidayat: Semoga Tawaran Malaysia Bebaskan ABK Bukan Sindiran


"Semoga tawaran dari Malaysia bukan sindiran ke TNI kita. Memang pernah Malaysia sukses bebaskan sandera dari pembajak Somalia. Semoga tawaran mereka tulus, dan mudah-mudahan ini sebuah tradisi bagus untuk menyelesaikan masalah di laut, di lapangan," papar eks Ketua MPR di Gedung DPR, Senayan, Jakarta, Kamis (14/4/2011).

Hidayat menuturkan, banyak sekali ketegangan antara nelayan Indonesia dengan nelayan Malaysia. "Semoga ke depan ada kerja sama yang bagus," ujarnya.

Menurut dia, peristiwa ini sebaiknya dijadikan pelajaran ke depan.

"Harus ada pengamanan yang cukup bagi kapal RI. Menurut info yang saya tahu, sebaiknya kapal berkecepatan 18 knot per jam. Tetapi yang saya tahu kapal RI batasnya hanya 12 knot per jam, jadi bisa dikejar oleh para pembajak," paparnya.

P/S : tak payah tolong.

Selepas It Wasn't Me, Anwar Bakal Sebut It Wasn't Him

Selepas beraksi dalam dolak-dalik 'it wasn't me' , Anwar Al-Jub Al-Tantuya berhadapan dengan soalan wartawan yang pastinya akan bertanyakan tentang kenyataan Raja Petra Kamaruddin yang jelas memberi tamparan terhadap konspirasi Anwar yang tercela itu.

Belum diketahui sama ada Anwar berani atau tidak untuk mengadakan sidang media secara terbuka, telus dan berkredibiliti dalam masa terdekat.

Apakah jika dilakukan sidang media, akan keluar jawapan 'it wasn't him' pula? Ya, susuk sama seperti RPK, muka sama, suara sama, perut sama, lenggok percakapan sama, cuping telinga sama, hidung sama, jambang sama, tetapi itu bukan RPK.

Buat para penjamah dan pengagih fitnah selama ini, lekas-lekaslah bertaubat sebelum maut menjemput diri anda dalam keadaan bergelumang dosa fitnah seperti sahabat-sahabat anda sebelum ini.

Di Padang Masyhar kelak, tiada lagi istilah 'it wasn't me' di hadapan Tuhan sekelian alam.

Raja Petra Pencen Jawatan Pemfitnah?

Teman seperti yang teman post pada 25 Disember 2010, menggesa sekali lagi Raja Petra supaya pulang dan memberi penerangan kepada masyarakat Malaysia berhubung permainan politik Anwar ini.

Sejak tauke pembiaya Raja Petra iaitu Zaid Ibrahim berpatah arang berkerat rotan dengan Anwar, Raja Petra seakan-akan mahu menceritakan hal sebenar kepada umum tetapi pada kedudukannya yang kejauhan, dia seperti malu-malu kucing.

Semalam dia mnceritakan segalanya dari Perth, Australia. Dah dekat dah tu. Harap-harap selepas PRN Sarawak, dia telah berada di negara ini dan berhadapan dengan apa juga kemungkinan dengan cara jantan. Berani kerana benar seperti Raja Petra. Takut kerana salah seperti Anwar.

Sabtu, Disember 25, 2010

Raja Petra Digesa Pulang

Teman mendesak supaya Raja Petra segera pulang dan melaporkan kepada umum bahawa dia telah memfitnah PM Najib berhubung isu pembelian ketenteraan yang dikaitkan dengan Altantuya.

Ini akan membersihkan namanya dan menjauhkan dia dari Pakatan Rakyat yang sedang dicemuhnya.

Teman paham kalau Raja Petra dibayar untuk membuat fitnah dan sebagai penganggur, Raja Petra memang akan mengenepikan moral untuk wang yang diperlukan dalam menyara hidup.

Teman tak mahu kalau Raja Petra nak masuk ke Malaysia dengan Third Force nya, dia akan terus bermain isu Altantuya yang diketahui BOHONG.

Apapun, Raja Petra wajar berbuat apa sahaja selagi undang-undang tidak dapat menafikan haknya.

Cuma dia menafikan haknya yang termaktub dalam undang-undang.

Raja Petra perlu pulang dan "face the music".