Selasa, Mei 06, 2008

Apa Hak Karpal Singh?Apakah mereka-mereka ini gemar melihat orang Melayu mengungkit sebuah kisah yang telah lama ditelan oleh orang Melayu walaupun pahit? Apakah mereka tahu bahawa kewujudan mereka di negeri Perak atau di Tanah Melayu ini adalah melalui bot dan tongkang kuli-kuli British yang terbuang di negara asal mereka? Apakah mereka mahukan perkara seperti ini dijadikan senjata untuk menyakitkan hati mereka? Jawapannya pasti tidak. JADI, KEPADA KARPAL SINGH A/L RAM SINGH, tolonglah JANGAN BERSIKAP KURANG AJAR terhadap raja-raja kami. Bukan atas sikap membenci anda, kami berkata demikian. KEBIADAPAN ANDA mengundang padah kepada diri anda sendiri. Lihatlah diri anda sekarang. Itupun anda masih lupa. Layakkah anda menyebut kenyataan yang bersifat ANTI-FEUDAL itu sedangkan telah 26 SULTAN memerintah bumi Perak sebelum kedatangan orang sebangsa anda yang paling awal menjejakkan kaki di bumi Perak. Kami orang Melayu tidak suka mengungkit. Tetapi FAKTA MIGRASI KAMI PEGANG. Kami menganggap kita semua tidak kira bangsa adalah warganegara Malaysia kerana anda semua akur dengan syarat untuk diwarganegarakan. TETAPI HARI INI ANDA SEMUA MENUNJUKKAN SIAPA ANDA SEMUA YANG SEBENAR! Anda boleh merampas negeri kami akibat UNDI-UNDI MELAYU YANG KAMU PERBODOHKAN. Tetapi anda tidak boleh merampas kuasa raja kami TANPA TENTANGAN KAMI! KALAU BERANI, SILAKAN !!

AWASI MULUT ANDA SELEPAS INI !!! KELAK DILUMUR CILI SEKATI !!!

Karpal Sah Biadap!

Utusan Malaysia

Karpal pertikai sultan - Sifatkan istana campur tangan pentadbiran negeri Perak

Oleh MARHAINI KAMARUDDIN

KUALA LUMPUR 5 Mei – Pengerusi DAP, Karpal Singh terus mempertikaikan tindakan Sultan Perak menitahkan Menteri Besar menarik balik arahan pertukaran Pengarah Jabatan Agama Islam Perak (JAIP), Datuk Jamry Sury, yang disifatkannya sebagai campur tangan istana dalam pentadbiran negeri.

Sambil mengingatkan Istana Perak supaya memahami kuasa terhad raja-raja, Karpal menekankan bahawa “rakyat kini tidak lagi hidup dalam zaman feudal.’'

‘‘Sultan dan Yang di-Pertuan Agong perlu bertindak atas nasihat pihak eksekutif (kerajaan). Sultan Perak tidak ada hak di bawah undang-undang untuk campur tangan dalam keputusan kerajaan negeri menukar Jamry sebagai Pengarah JAIP,” katanya pada sidang akhbar di Parlimen yang turut dihadiri anaknya, Gobind Singh Deo (DAP-Puchong).

Ahli Parlimen Bukit Gelugor itu memetik kes Mahkamah Persekutuan pada 1982, yang menurutnya jelas menunjukkan urusan membabitkan kakitangan awam sama ada patut dipindah dan ke mana hendak dipindah adalah di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

“Sultan Perak sendiri pernah jadi Ketua Hakim Negara, takkan tidak sedar kes ini,” kata Karpal.

Dalam hal ini, beliau berpendapat kerajaan negeri Perak tidak sepatutnya ‘tunduk’ kepada tekanan pihak istana.

‘‘Masalahnya Menteri Besar Perak (Datuk Seri Ir. Mohammad Nizar Jamaluddin) sudah meminta maaf kepada sultan. Kerajaan negeri tidak sepatutnya dipengaruhi istana.

‘‘Arahan Sultan Perak supaya Jamry dilantik semula adalah tidak sah mengikut undang-undang. Jamry patut ditukar seperti keputusan awal kerajaan negeri. (Mohammad) Nizar tidak perlu minta maaf... tiada apa yang salah,” katanya.

Karpal turut menggesa Kerajaan Pusat memastikan sultan dilarang daripada campur tangan dalam pentadbiran kerajaan negeri agar apa yang berlaku di Perak tidak menjadi ikutan negeri-negeri beraja yang lain.

Menurutnya, walaupun sultan merupakan ketua agama Islam tetapi pelantikan kakitangan awam terletak di bawah bidang kuasa kerajaan negeri.

Menteri Besar Perak dilaporkan akan menghadap Sultan Azlan Shah Selasa ini bagi menyerahkan watikah memohon ampun atas tindakan beliau mengarahkan pertukaran serta-merta Pengarah JAIP baru-baru ini.

Perbuatan Mohammad Nizar itu melanggar tradisi di Perak kerana semua pelantikan Pengarah JAIP sebelum ini dibuat dengan perkenan Sultan Perak.

“Saya amat menghormati dan dengan rendah diri akan sentiasa patuh dengan apa juga keputusan yang dibuat oleh baginda Sultan Perak.

“Saya akan memohon menghadap dan menyerahkan watikah memohon ampun kepada baginda secepat mungkin,” kata Mohammad Nizar dalam satu kenyataan Sabtu lalu.

Jamry, yang bertugas sebagai Pengarah JAIP sejak 2004, diarah bertukar serta- merta ke pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Perak sebagai Pegawai Tugas-Tugas Khas.

Mohammad Nizar yang mengeluarkan arahan itu pada 29 April mendakwa Jamry tidak memberi kerjasama kepada kerajaan negeri.

Pertukaran itu dikatakan ada kaitan dengan isu-isu pentadbiran agama dan usaha kerajaan negeri yang baru untuk menukar senarai ahli jawatankuasa masjid di seluruh Perak.

Pada Jumaat lalu, Sultan Azlan Shah menitahkan Mohammad Nizar supaya menarik balik arahan pertukaran tersebut.

Arahan itu terkandung dalam kenyataan akhbar tiga muka surat yang dikeluarkan atas titah Raja Muda Perak, Raja Dr. Nazrin Shah selepas Mohammad Nizar menghadap baginda di Istana Raja Muda Perak.

Istana Perak menyifatkan perbuatan Mohammad Nizar menukar Jamry sebagai membelakangkan kedudukan Sultan Perak sebagai Ketua Agama Islam dan Raja Muda Perak selaku Yang Dipertua Majlis Agama Islam dan Adat Istiadat Melayu Perak (MAIAMP).

Analisis

Betapa biadapnya seorang lagi orang kanan DAP yang menyanggah raja Melayu. Pengerusi DAP, Karpal Singh jelas membawa mesej kepada seluruh orang Melayu bahawa mereka sebenarnya menentang kuasa raja-raja Melayu di Malaysia. Inilah parti yang menjadi tulang belakang pemerintahan negeri Perak. Dahulu mereka tidak dipedulikan oleh orang-orang Melayu. Malah mereka dibenci. Tetapi, atas sikap mengkhianati perjuangan orang Melayu sendiri, orang Melayu merelakan sebuah parti yang terang-terangan bersifat anti-feudal untuk menjadi pemimpin mereka. Sedarlah. Bangkitlah. Mengapa perlu dibiar orang-orang seprti ini berkuasa lalu mengganggu gugat sebuah sistem yang telah wujud sebelum kedatangan mereka dan nenek moyang mereka di tanah kita ini. Mereka adalah kaduk beracun yang pantas menaik junjung.