Khamis, November 20, 2008

DAP: Parti Yang Sangat Bahaya

Jika disebut parti mana yang bersifat perkauman, sudah tentulah disebut UMNO, MCA, MIC dan parti-parti yang berasaskan akar ras sesebuah kaum. Tetapi jika disebut parti manakah yang telah memburukkan hubungan sesama kaum di negara ini pada pandangan majoriti orang Melayu, sudah tentulah parti Dakyah Anjing Pendajal yakni DAP.

Sejak PRU 2008, kestabilan hubungan kaum semakin terganggu, pengutukan, penghinaan antara kaum di negara ini semakin berleluasa dan huru-hara boleh timbul bila-bila masa. Sensitiviti tidak lagi menjadi sesuatu yang dipandang tinggi. Makin banyak kata-kata menyanggah orang Melayu dan semakin banyak pula kata-kata balas yang akhirnya menjadi senjata tuduh menuduh.

DAP mahukan kesaksamaan. Tetapi pada masa yang sama mereka mengambil sikap menentang, menghina, menyindir, mengutuk dan menunjal kepala orang Melayu. Di dalam mereka, terselah sifat ekstremis, chauvinis dan anti-Rumpun Melayu dan pro-pendatang. Mengapa mereka yang belajar tinggi ini terlalu bodoh untuk menggunakan pendekatan yang lebih realistik yakni tuntutan dengan cara lebih halus atau memanggil perbincangan meja bulat diadakan?

Mereka tidak akan melakukan. Mereka hanya berniat jahat. Mereka melakukan kejahatan agar orang Melayu bangun dan mencetuskan huru-hara dan kemudian mereka boleh menuduh UMNO sebagai punca. Inilah kejahatan di otak mereka.

Datuk Ahmad Ismail tidak berkata sepertimana yang dibenci oleh orang Cina seandainya dia tidak dihamburkan oleh kata-kata yang dibenci oleh orang Melayu. Tetapi orang Cina mengatakan Ahmad Ismail memulakan segalanya sedangkan mereka lupa, merekalah yang memulakan segalanya. Inilah akibat apabila DAP mula mendapat kuasa.

Melayu Pakatan rakyat pula menjadi mamak-mamak Melaka yang menjual Empayar Melaka kepada Portugis. Mereka tidak sedar dengan mengundi PAS dan PKR hari ini, mereka memberi kekuatan kepada DAP untuk lebih memusnahkan kestabilan sistem politik dan DAP meletakkan semua Melayu adalah sama, tidak kira UMNO, PKR atau PAS. Tetapi Melayu Pakatan rakyat tidak pedulikannya. Ibarat pelacur yang mengetahui melacur itu tidak baik, mereka tetap melacur demi sesuap nasi.

Maka, seharusnya, parti mana yang perlu disebut sebagai pengundang bencana perkauman. Untuk kesekian kalinya, wajarkah parti ini dilenyapkan dari muka bumi dan kebangkitan besar-besaran dimulakan oleh orang Melayu? Tak mungkin orang Melayu akan bangkit sebab telah ramai yang menjadi anjing kebun belaan mereka.

Jadi, tunggu sahajalah negara ini berubah mengikut acuan 'pendatang' yang enggan berasimilasi ini. Jika mahukan pembanterasan ke akar umbi mengenai masalah ini, DAP harus diharamkan dengan mengambilkira niat sebenar parti ini yang mahu mencari sebab memperoleh simpati dengan cara yang jahat dan berbahaya.

Jalan P. Patto? Siapa Patuk?

Siapa P. Patto? Rasanya penulis pernah terpandang poster mukanya zaman PRU tahun 1990 dulu. Masa penulis bersekolah di Ipoh. Sebab namanya pelik lah. Tapi dia sekadar calon yang tak menang. Kemenangan dia beberapa tahun sebelum tu telah dirampas MCA bagi Parlimen Ipoh Barat. Cuma pada tahun 2004, selepas Tun M undur diri, Ipoh Barat kembali ke tangan DAP. M Kula dan Kit Siang bersultan di hati di bandaraya ini seperti Siam melanggar Kedah.

Pada tahun 2001, Lim Kit Siang yang belum pun menjadi Ahli Parlimen Ipoh Timur selepas tebuang dek kekalahan di Pulau Pinang pada tahun 1999 mengamuk apabila Jalan Khoo Chong Kong ditukar kepada Jalan Tabung Haji. MBI dengan segera menukar kembali Jalan Tabung Haji menjadi Jalan Khoo Choong Kong. Jika penulis telah seusia ini pada tahun 1985, nescaya, penulis akan mempertahankan nama Jalan Hill daripada ditukar kepada Jalan Khoo Chong Kong.

Itu jalan yang sekadar celah-celahan dan sepanjang hanya 500m. M. Kula, dengan agenda peribadi, mahukan Jalan Silibin, sebatang jalan menghala ke Jelapang sepanjang 4 km ditukar nama kepada Jalan P. Patto. P. Patto merupakan mentornya yang entah apa jasa dan bakti ke atas penduduk Silibin.

Justifikasi atas tuntutan ini adalah kononnya 70% penduduk dan peniaga di Jalan Silibin bersetuju dengan cadangannya. Malangnya banyak bantahan kelihatan di akhbar terutamanya NST dan The Star. Itu kata dia. Badan bebas tidak pun dilantik untuk membuat bancian tersebut.
MB Nizar telahpun menawarkan sebatang lorong di Little India di kawasan pekan lama iaitu Lahat Lane, untuk dinamakan Jalan P. Patto. Tetapi M. Kula tidak mahu. Better than nothing la tambi!

M. Kula sesuka hati menganggap bahawa dia disokong 100% oleh penduduk Ipoh Barat sehingga merasakan dia adalah 'raja' di parlimen tersebut. Buruk lakunya sangat jelas. Malangnya, kuasa memilih di parlimen itu 90% milik bukan Melayu. Apa yang perlu dibuat ialah dengan mendedahkan buruk laku makhluk Tuhan yang sorang ni.