Isnin, November 24, 2008

Resolusi BPN 2/08: Isu Papan Tanda

Berhubung tajuk "PENGGUNAAN PAPAN TANDA PELBAGAI BAHASA DAN PENGGUGURAN TULISAN JAWI DI PAPAN TANDA " , BLOGGER PEMBELA NEGARA yang bersidang malam tadi telah bersetuju akan resolusi-resolusi berikut :

1. Penggunaan bahasa selain bahasa kebangsaan di papan tanda jalan tidak dapat diterima selain mendapat kelulusan pihak yang bertanggungjawab untuk memartabatkan bahasa kebangsaan khususnya Dewan Bahasa dan Pustaka.

2. Pengguguran tulisan jawi di papan tanda di kawasan Wilayah Persekutuan tidak harus berlaku kerana tulisan jawi juga adalah bahasa kebangsaan dan tiada unsur pencabulan Perlembagaan Persekutuan berlaku, malah disesetengah tempat seperti di Johor Bahru, ianya diterima masyarakat.

3. Setiap individu beragama Islam dinegara ini seharusnya menguasai tulisan jawi, menekankan penguasaan tulisan jawi pada anak-anak mereka bagi memastikan tulisan jawi menjadi tulisan kedua umat Melayu-Islam dinegara ini dan dengan ini, sebarang usaha memartabatkan jawi tidak dipandang sinis oleh MANA MANA PIHAK.

4. Dewan Bahasa dan Pustaka sepatutnya diberi kuasa untuk membuat penilaian atas spesifikasi papan tanda jalan yang hendak dibangunkan oleh PBT termasuklah menjadi pihak rujukan kerajaan tempatan dalam meluluskan lesen papan tanda premis-premis perniagaan.

5. Tindakan orang Melayu dalam PR membiarkan tulisan jawi yang digunakan untuk pengajian agama Islam ratusan tahun dahulu adalah tindakan menghina dan meminggirkan agama rasmi Malaysia secara perlahan lahan.

6. Semua orang Islam dari semua parti politik hendaklah mendesak dihentikan tindakan ini sebelum ia akan menjadi tragedi 13 Mei yang boleh mengancam keselamatan negara kita yang turut dihuni oleh pelbagai bangsa dan agama .

BLOGGER PEMBELA NEGARA (BPN)

Penulis telahpun menyertai kumpulan BLOGGER PEMBELA NEGARA secara rasminya pada hari Isnin, 24 November 2008, jam 9.00 malam. Kumpulan ini dipengerusikan oleh Panglima Perang Cyber. Semoga dengan usaha kumulatif kumpulan ini menentang penyanggahan yang menghakis kepentingan kaum majoriti dinegara ini oleh pihak penentang mahupun pembelot, akan diberkati dan memberikan hasil yang menepati kesaksamaan untuk semua.

Papan Tanda : Tulisan Arab Dirosakkan

Papan tanda pelbagai bahasa yang ditegakkan oleh MPPP atas restu Kerajaan Negeri Pulau Pinang, telahpun berhadapan dengan vandalisme. Yang menakjubkan ialah, semburan 'spray-paint' bewarna merah dibuat pada papan tanda yang berselit bahasa Arab. Jadi tahulah kita ianya merupakan tindakan pihak mana. Apakah ianya dilakukan oleh pihak tertentu yang bermotifkan provokasi ? Itu kita tidak dapat pastikan.

Yang pasti, tulisan Arab tersebut yang menjadi mangsa. Bukan pada unit papan tanda yang terselit tulisan Cina, Tamil atau Inggeris. Persoalannya mengapa? Jika hanya mulut pembela Bahasa Kebangsaan yang berdegor-degor menyanggah Kerajaan Pulau Pinang, maklumbalas yang dizahirkan oleh pihak yang 'mahu memadam huruf-huruf alif ba ta' pada papan tanda tersebut tidak dilakukan dengan kata-kata semata-mata. Mereka lebih yakin bahawa mereka layak menunjukkannya dengan perbuatan terus. Tanpa perlu hiruk pikuk suara dan kenyataan akhbar.

Perlu diingat bahawa kejadian sorang Melayu dibunuh di Jelutong pada tahun 1960an dan mukanya dicat merah merupakan antara penyumbang ketegangan kaum yang membawa kemuncaknya pada 13 Mei 1969.

Penggunaan cat merah pada masa itu melambangkan komunisme dan pada hari ini, ianya turut digunakan sebagai amaran oleh ceti-ceti haram atau ah long dalam mengugut peminjam yang ingkar. Semburan warna merah merosakkan papan tanda unit berbahasa Arab itu juga dikira sebagai amaran yang dibuat oleh pihak tertentu terhadap orang Melayu.