Ahad, Mei 03, 2009

Pro-PR Dalam PAS Kegusaran

Penjelasan Nik Abduh Nik Aziz mengenai "salah pembawakan" para "penasihat bapanya" merupakan rahmat Allah. Di saat semakin ramai yang bingung dengan perjuangan PAS, Nik Abduh datang membawa jawapan.

Beliau mengenepikan kesan yang bakal dihadapi bagi menyatakan sesuatu yang seharusnya di bawa ke pengetahuan umum. Ini termasuklah 'lembaga disiplin' PAS yang mula hendak diperkasakan peranannya.

Pihak yang mahu berlaku penyatuan dan mahukan negara dipimpin dengan sebuah 'Majlis Permuafakatan' sedar akan kepentingan untuk Islam bersatu. Tetapi, ianya hanya terjadi seandainya tidak akan ada pengaruh DAP dan PKR ke atas PAS lagi dalam PAS membuat keputusan.

Penyatuan itu dilihat menguntungkan kerana keterbukaan hati UMNO untuk 'diganggu' oleh PAS dan dipantau oleh 'bukan UMNO' membolehkan PAS mendapat satu bentuk sokongan yang penting untuk reputasi parti itu sendiri di masa depan.

Malangnya, puak pro-Anwar yang tebal mahu tumbangkan sebuah kerajaan pimpinan orang Islam demi tertegaknya sebuah pakatan sosialis memburukkan lagi halatuju PAS.

Nik Abduh mahu mengemudi PAS ke tepi dan berbincang mengenai halatuju. Walaupun ada pihak dalam PAS yang ringan mulut untuk mencerca Nik Abduh, beliau berani mempertahankan tindakannya.

Penentang pro-PR dalam PAS perlu menunjukkan mandat untuk mengalih haluan PAS yang telah ibarat 'kelok hanyut ke segitiga bermuda'.

Seperti mana Anwar menjadi inspirasi perebut jawatan dalam UMNO, Anwar juga akan menjadi inspirasi puak Erdogan dalam PAS pada pemilihan kali ini.

Serangan wang pasti akan berlaku.