Selasa, Mei 19, 2009

Anak RPK Didakwa Pecah Rumah, Curi Motor

Utusan Online19/05/2009 3:01pm

Anak Raja Petra didakwa tuduhan mencuri

SHAH ALAM 19 Mei - Anak kedua penulis blog Raja Petra Raja Kamaruddin mengaku bersalah di Mahkamah Majistret di sini hari ini atas empat pertuduhan mencuri dan memiliki motosikal curi serta melakukan pecah rumah di sekitar Shah Alam.

Raja Azman Raja Petra, 33, dari No. 5, Jalan BRP 5/5, Bukit Rahman Putra, Sungai Buloh didakwa mencuri sebuah motosikal Yamaha RXZ nombor pendaftaran BJQ 9597 bernilai RM8,000 milik seorang lelaki, Syaiful Setapa.

Tertuduh juga mengaku mencuri sebuah telefon bimbit Nokia, sebuah jam tangan Seiko dan serangkai kunci motosikal yang kesemuanya dianggarkan berjumlah RM3,850 dari sebuah kediaman milik Saipul Adli Mohamad Yunus.

Raja Azman juga mengaku telah memecah masuk ke dalam kediaman dan mencuri wang tunai RM20, cukai jalan, kad ATM Maybank dan BSN serta lesen memandu milik Mohd. Syaiful Setapa.

Dia juga mengaku atas tuduhan pilihan iaitu memiliki sebuah motosikal Yamaha 135LC bernombor pendaftaran NBT 7332 milik Ahmad Firdaus Jalaluddin.

Kesemua perbuatan didakwa dilakukan Azman antara pukul 9.30 pagi, 20 Mac lalu dan 10.40 malam, 5 Mei lalu di Seksyen 19, Seksyen U2, dan di Kinrara Court Puchong dekat sini. Hukuman akan dijatuhkan pada 19 Jun ini. - Utusan

Ulasan

Ini bukan soal bengang kat bapak, anak dapat lime light. Ini soal contoh klasik bagi orang yang mahu berfikir. Siakap senohong gelama ikan duri, suka bercakap bohong, lama-lama jadi pencuri. Kalau bukan kau yang pencuri, anak kau yang mencuri. Kalau bukan anak kau yang mencuri, cucu kau yang mencuri.

Samalah dengan sesetengah orang Islam lain di negara ini yang suka bercakap bohong, menyampaikan khabar-khabar bohong dan menyokong berita bohong. Esok lusa, anak-anak yang rosak. Bukan sahaja jadi pencuri. Jadi pelacur, penyamun, perosak anak dara orang pun boleh.

Contoh orang yang suka berbohong ialah berjuang menentang seolah-olah demi rakyat. Tetapi hakikatnya demi keuntungan yang mereka akan peroleh sahaja. Bila berkuasa, lihatlah apa yang rakyat dapat.

Apa yang menarik di Parlimen Batu? Ampang? Bandar Tun Razak ( ada lembu korban free ). Parlimen Gopeng dapat apa? Pengundi Sungai Siput? Apa yang rakyat di konstituensi ini peroleh hasil dari memilih ahli Parlimen yang mahukan kerusi parlimen semata-mata matlamat politik pusat?

Anak Raja Petra mungkin hidupnya tak ada kena mengena dengan Raja Petra sehingga tergolong dalam tertuduh kes curi. Namun inilah hukum dunia yang hanya sedikit sahaja dipertunjukkan Tuhan.

Apa Beza HINDRAF dan PKM?

Apa bezanya P. Wathyamoorthy dan Chin Peng? Kedua-duanya mendesak dengan mengugut pemerintah. DAP juga ada rekod memperjuangkan para simpati Parti Komunis Malaya dan kini Melayu PKR dan PAS diheret DAP dalam menyokong HINDRAF.

Jika Parti Komunis Malaya boleh melakukan keganasan, sudah tentu HINDRAF berkeupayaan untuk menggerak sebuak doktrin perjuangan yang ganas. Jika Perdana Menteri sendiri diugut, apa lagi yang perlu dibuktikan?

PKR dan PAS sudah tentu jika kuasa ditangan mereka, mencampak tuntutan HINDRAF ke tepi dan ini akan menghasilkan HINDRAF sebagai kumpulan pemberontak berbahaya seperti IRA di Ireland yang mengancam Britain satu ketika dahulu.

Cara apa lagi yang sedang difikirkan oleh pemerintah tidak lagi deketahui. Para-para pengganas HINDRAF telah dibebaskan dari ISA. Kemungkinan untuk mereka melakukan porak-peranda dengan menggunakan agama Hindu sangat tinggi.

Kalaupun ini tidak diajar dalam agama Hindu, ramai penganut Hindu suka untuk menjadikan suasana jalanraya porak peranda seperti 25 November 2007. Ini mungkin kerana kadar pengangguran yang tinggi dan terlalu berlebihan masa yang ada selain melepak di warung samsu.

Mungkin sami Hindu akan menerapkan ajaran 'mob-rule' ini sedikit masa lagi. Siapa tahu? Agama kini telah menjadi mainan manusia yang gila. Tiada yang mustahil.

HINDRAF merupakan pertubuhan haram yang harus diberi tentangan. Sikap berlembut yang diberikan merosak negara. Bayangkan jika kerajaan dahulu berlembut dengan PKM. Pasti demografi hari ini telah berubah.

HINDRAF sememangnya sebuah pertubuhan bahaya yang patut dihumban ke Lautan Hindi kerana keberanian tidak bertempat mereka amat keterlampauan dan menunjukkan seolah-olah Malaysia di tangan mereka.

Jika saya menyebut, SPM Gred 3 pun boleh jadi doktor jika anda ke Manipal dulu, di mana pula para tenging yang menyokong HINDRAF ini lulus undang-undang.

Apakah perjuangan mereka atas arahan dewa ganas berkapak berparang berlembing? Jika demikian, agama mana merupakan agama yang ganas?