Jumaat, Julai 09, 2010

Kalau Dah Dasar Penipu II ...

Friday, July 9, 2010
Proton lubuk untuk biayai PAS dan Pakatan?


Ini satu lagi posting mengenai Proton.

Hairan ... PAS, DAP dan pembangkang sentiasa mengkritik polisi mengenai Proton. Rupanya ramai sekali orang PAS suka bekerja dalam Proton, khususnya orang Kelantan yang begitu ramai di Proton. Itu tidak menjadi hal. Program kerajaan bukan untuk satu parti saja.

Ada berpendapat keadaan demikian berlaku kerana Pengerusi dan CEO-CEO Proton dari dulu tidak putus-putus adalah orang Kelantan dan mereka gemar membantu anak negeri mereka. Itu pun tidak menjadi hal. Asalkan dalam membantu anak negeri atau saudara mara tidaklah sampai ianya mengenepikan yang lebih berhak.

Ada beberapa lagi cerita mengenai Proton yang telah menggelisahkan blogger RBF. Berikut senarai persoalannya terhadap Proton:

Dibawah ini adalah dakwaan saya terima mengenai Proton, harap Datuk Syed Zainal dapat jawab atau jelaskan dakwaan-dakwaan ini samada ianya benar atau tidak.
1) Proton guna Badan Modal Insan untuk kembangkan fahaman pembangkang dengan harapan kalau mereka menang PRU 13 nanti Syed Zainal akan jadi menteri.

2) Proton membenarkan penceramah-penceramah pembangkang memasuki Proton dan menyampaikan ceramah pada bulan Ramadhan.

3) Penghujung julai 2009 Proton bawa masuk penceramah yang agungkan Nik Aziz selepas solat hajat. Difahamkan Syed Zainal turut berada di sana.

4) Dakwaan peribadi, saya memilih tidak mahu menyiarkannya.

5) Seorang pengurus besar jabatan buat hal dalam bilik 303.

6) Kerugian Proton sebanyak RM 40 juta di Iran.

7) Difahamkan Proton beri bantuan geran sebanyak RM 5 juta kepada Ingres yang mana pemilik syarikat tersebut adalah penyumbang utama kewangan kepada PAS dan PKR.

8) Melantik klinik milik ADUN PAS Meru sebagai klinik panel Proton.

9) Difahamkan Hj Yunos iaitu orang kanan Syed Zainal yang mana Hj Yunos adalah penggerak PAS dalam Proton dengan gaji RM 18 ribu sebulan bakal dilantik sebagai salah seorang pengurus besar.
Itulah dakwaan-dakwaan yang saya terima.
Kami tidak mahu tersilap seperti sebelum ini, maka kami harap Dato Syed Zainal jelaskan apa-apa yang didengar di atas.

Sumber : The Unspinners


Mengutuk pemerintah, dalam masa yang sama, dalam diam-diam, dalam bermuka-muka, merompak pemerintah. Memang penyamun gua batu Bukit Korma sungguh.

Kalau Dah Dasar Penipu..

Sumber : http://www.telegraph.co.uk
Barney Henderson Kuala Lumpur
Published: 10:00PM BST 08 Jul 2010

Malaysian politician faked pictures of knighthood from the Queen

Jeffrey Wong Su En has been accused of insulting the Commonwealth with his false claims.

"Sir" Wong issued a press release detailing his award and became an overnight celebrity in Malaysia, where society has become obsessed by people with titles.

In the doctored picture issued by Mr Wong, he stands proud as Her Majesty pins the Knight Grand Cross to his breast.

However, his name does not appear in the Queen's birthday honours list.

"We can confirm that we have no record of any honour having been conferred at any time by the British Government on Jeffery Wong Su En," said a spokesperson from the British High Commission in Kuala Lumpur. (Klik Sini untuk bacaan lanjut)

Ulasan

Kesian politikus DAP Sabah ini. Menipu untuk memakai gelaran. Contohilah bapak mereka Lim Kit Siang yang tidak kebulur, dan tidak diperkenankan apa-apa gelaran kerana sikap yang tidak membuatkan sesiapa pun berkenan kecuali Cina buta sejarah.

Wong mendakwa dia dicalonkan oleh negara Papua New Guinea bagi menerima pangkat "Sir" sempena hari lahir ratu.

Baik PAS, PKR dan DAP kini dipenuhi kaki kencing. Lebih hina dari UMNO yang memiliki banyak kaki bangku dalam bolasepak politik.

Telah Dijadikan PAS Itu Contoh Terburuk


Salah penjawat tak mengapa. Boleh diganti, dilatih dan diperbaharui. Begitulah yang dibidas buat parti UMNO yang memiliki pemikir peringkat akar umbi yang tidak layak berada di kerusi tersebut sekadar penyanyi latar bersuara sumbang.

Namun, jika salah doktrin, itu memang merbahaya. Lihatlah Husam Musa cuba menyuntik gejala guna wang kasi tumbang yang tersiar di Utusan malaysia 9 Julai 2010 di atas.

Pada saat PAS mengeji politik wang, pemikir merangkap ekonomis PAS, merancang untuk memolitikkan penggunaan wang. Mereka menuduh politik orang lain sebagai paleolitik, tetapi mereka mengamalkan politik jurasik.

Doktrin sebeginilah yang menyebabkan PAS tidak dipandang lebih tinggi dari UMNO walaupun pengusaha aktiviti PAS peringkat akar umbi hakikatnya lebih terbuka dan lebih waras menerima kritik dari politikus UMNO setaraf mereka.

Namun, mujurlah dokrtin UMNO bawaan pemimpin tertinggi adalah konsisten, tidak berbolak balik dan sangat berhati-hati terhadap mana-mana perbuatan yang dianggap meludah ke langit.

Jika hampas mengisi ruang pendokong UMNO bawahan, masalah itu wajar ditangani pemimpin tertinggi. Tetapi jika hampas mengisi pendokong PAS bawahan yang 'mengiyakan' apa juga yang melibatkan pendirian mereka, itu lebih buruk dari keburukan UMNO yang sedang dibidas.

Jika dulu PAS mahu menjual Putrajaya (mungkin kepada agensi asing dengan pajakan 999 tahun), kali ini PAS mahu mencari berjuta-juta untuk memastikan mereka menduduki Parcel A, JPM.

Natijah dari ini cukup pasti. PAS sebagai PM Malaysia tidak ubah seperti PAS sebagai MB Perak. Rubber stamp untuk memusnahkan Islam sendiri dalam pentas sekularisma.

Menyokong contoh terburuk orang Melayu berpolitik seperti PAS itu hakikatnya merupakan usaha yang memberi ancaman kepada kestabilan negara.