Isnin, September 13, 2010

Kes Sosilawati : Jangan Percaya Kepada Peguam Sivil?

Blog ini pernah mengulas betapa peguam-peguam di zaman ini terutamanya yang bukan Islam (kerana tidak terikat dengan akhlak dan iman dalam amalan guaman) di negara ini, TIDAK BOLEH DIPERCAYAI.

Common Law ciptaan Barat yang diperkenalkan bagi menghapuskan undang-undang Syariah di negara ini pada zaman kolonial telah diketahui mempunyai dwiperanan.

Peranannya ialah sama ada melindungi mereka yang tidak bersalah atau boleh juga untuk melepaskan orang yang bersalah.

Semuanya bergantung kepada jumlah wang yang ditawarkan untuk kerja-kerja pembelaan tersebut.

Kita dapat melihat bagaimana peguam-peguam bukan Islam yang terjebak dalam politik mempunyai jiwa sampah yang kotor dan sering kali meletakkan batu asas keadilan dan sensitiviti orang Islam ke dalam api yan menghumbannya ke sungai.

Karpal Singh, yang membebaskan ramai penjenayah, Ngeh Koo Ham dan Nga Kor Ming yang 'merampas tampuk pemerintahan negeri Melayu Perak, A Sivanesan yang ketegar dan kebudak-budakan dalam isu kerusi Speaker DUN Perak, semuanya terdiri dalam golongan peguam.

Penipuan para peguam yang diluluskan undang-undang sivil ini adalah kerana penerimaan ke atas common law itu sendiri. Sesiapa yang mempunyai wang dan otak, pastinya terlepas.

Provokasi dari para peguam sivil ke atas Islam pula berlaku di mana-mana seperti si Ambiga, peguam berketurunan India dalam Bar Council sehingga K.S Paul, juga peguam berketurunan India yang mewakili gereja di USA yang menimbulkan polemik Hari Bakar Koran.

Bayangkan nasib seorang kaldai dadah terpuruk dalam penjara kerana bayaran peguamnya yang tidak memuaskan, dengan nasib seorang pengedar dadah yang terlepas dari tali gantung walaupun bagasinya berisi dadah hanya kerana mahkamah tidak dapat menjatuhkan hukuman ke atasnya atas keraguan yang ditimbulkan peguamnya berkait klausa-klausa tertentu yang rumit.

Dalam segi hukum Qisas, tikam berbalas tikam. Sekiranya peguam syaitan beragama Hindu yang terbabit melakukan pembunuhan kejam Sosilawati dan 3 orang Islam lain itu tertakluk dengan hukum di mana dia akan mengalami nasib dipukul, dibakar dan di buang sisa tulangnya ke dalam sungai, bersaksikan saudara maranya, beranikah dia melakukan perbuatan kejam dan biadap ini?

Empat saksi sudah ada. Apa Common Law boleh lakukan sekiranya peguam syaitan ini berjaya dibebaskan melalui manipulasi 'loopholes' pada undang-undang sivil yang sengaja dicipta Yahudi itu nanti?