Khamis, Mac 17, 2011

Inilah Perangai Orang Kaya Di Malaysia

People? Seramai mana people? Seramai mana 'rakyat' yang mahu disebut oleh penduduk Bukit Bandaraya? Tanpa mempedulikan kos yang tinggi kerana saranan mereka yang mementingkan diri, orang-orang kaya di Bukit Bandaraya mahukan laluan MRT yang sejajar dengan Sprint Highway, dibina bawah tanah demi 'ketenteraman' mereka.

Lihatlah fenomena di sebuah kawasan yang dihuni orang-orang yang berduit. Mereka pada satu masa menjadi jaguh apabila memperkatakan tentang perbelanjaan yang berlebihan oleh kerajaan, tetapi apabila terkena di batang hidung sendiri, mereka akan menutup mata kepada 'perbelanjaan berlebihan' itu, demi punggung mereka sendiri.

Hubungan antara beratus ribu penduduk, malah mungkin mencapai jutaan, dari Sungai Buloh hingga Taman Tun Dr. Ismail dengan ibukota dan selatan ibukota, dipermahalkan oleh tindak-tanduk 50 penduduk Bukit Bandaraya yang mahu kos pembinaan MRT yang merentasi kawasan mereka dinaikkan berkali ganda melalui pembinaan terowong bawah tanah, atas nama 'ketenteraman orang-orang kaya'.

Padahal, pastikah mereka akan menggunakan MRT itu apabila ia siap kelak? Adakah Datuk-datuk, Datin-datin, Tan Sri-tan sri ini akan menaiki MRT? Jawapannya, anda sendiri tahu.

Barangkali satu Facebook Page mengkritik mereka-mereka ini perlu diwujudkan.

By FAZLEENA AZIZ
fazleena@thestar.com.my | Mar 17, 2011

Residents want MRT underground


Time to talk: Syed Hamid (second from left) chairing the meeting with the residents. With him are (from left) Spad CEO Mohd Nur Kamal, Spad chief development officer Azmi Abdul Aziz and Prasarana project manager Zulkifli Yusof.

About 50 residents from Bukit Bandaraya in Bangsar had a meeting with the authorities over the proposed Mass Rapid Transit (MRT) Sungai Buloh-Kajang line, particularly along the Sprint Highway stretch.

The Sprint stretch runs between Section 16 and Pusat Bandar Damansara along the back of townhouses in Jalan Medang Serai.

The residents said the line should be built underground instead of an elevated track as proposed and there should not be any land acquisition for the project.

The meeting was held together with Land Public Transport Commission (SPAD), Syarikat Prasarana Negara Bhd (Prasarana), MMC-Gamuda JV Sdn Bhd and Sprint Highway, where the residents were shown details of the MRT lines.

Bukit Bandar Raya Residents Association deputy chairman M. Ali said the whole MRT line should be realigned to avoid any inconvenience to the people.

Nanyang Siang Pau Akhbar Singapura?

Nanyang Siang Pau ni suratkhabar mana? Singapura kah? Mengapa ia mengiyakan sumber dari Singapura dan menghentam mantan PM, Tun M berhubung apa yang telah disebut beliau dalam buku terbaru beliau?

INGATAN TUN MAHATHIR LEMAH

AKHBAR Nanyang Siang Pau terbitan 12 Mac 2011 menyiarkan artikel tulisan pengkritik semasa, Huang Zi mengenai pelancaran buku memoir Tun Dr. Mahathir Mohamad bertajuk A Doctor in the House: The Memoirs of Tun Dr. Mahathir Mohamad pada 8 Mac lalu.

Artikel yang disiarkan dalam ruangan Pendapat Yuanlun di halaman A13 akhbar berkenaan bertajuk ‘Daya ingatan Pak Mahathir’.

Menurut penulis, kemampuan penakluk dari Perancis, Napoleon Bonaparte untuk mengingati satu persatu nama perajuritnya adalah kebolehan hebat. Malangnya, beliau meninggal dunia awal pada usia 52 tahun sehingga menyukarkan semua pihak mengetahui adakah kebolehan itu semakin hilang mengikut peredaran umurnya.

Kebiasaannya, apabila usia menjangkau 70 hingga 80 tahun, seseorang itu akan ingat kembali masa silamnya satu persatu dan pada masa sama akan lupa apa yang baru dicakap dan juga tidak ingat perbuatan yang baru dilakukan sebentar tadi.

Dalam hal berkaitan, otak dan pemikiran Tun Mahathir dikatakan masih sihat dan segar lagi. Pemikirannya juga didakwa masih hebat dan canggih.

Sejak beliau menyandang jawatan Perdana Menteri sehingga melepaskan jawatan itu, apa yang beliau cakap dan laungkan sama ada jasanya atau bercakap bohong sangat banyak telah diluahkan. Banyak cerita yang beliau dedahkan dan ia seperti bulu lembu (bidalan Cina bermaksud terlalu banyak). Orang hebat yang boleh mengaku diri sendiri hebat memang seorang yang hebat.

Selain itu, beliau juga menulis biografinya sendiri, supaya orang ramai dapat membaca ‘inilah sejarah saya yang sebenar’. Mengikut Tun Mahathir dalam bukunya, beliau hanya mengikut arahan Yang di-Pertuan Agong supaya memecat Ketua Hakim Negara ketika itu, Tun Salleh Abas.

Tun Salleh yang begitu kecewa dan tidak mahu lukanya berdarah kembali, memilih tidak menjawab isu-isu yang dibangkitkan dalam buku itu. Ini menyebabkan kes berkenaan terus menjadi tanda tanya mengenai apa sebenarnya yang berlaku.

Menurut Tun Mahathir, beliau diberikan sambutan dingin semasa melawat Singapura semasa baru menjawat jawatan Perdana Menteri. Ketika ingin bertemu dengan Perdana Menteri republik itu, Lee Kuan Yew, beliau hanya disambut pegawai protokol dan Kuan Yew hanya muncul selepas 15 minit.

Dikatakan juga beliau berjumpa dengan Presiden Singapura, Benjamin Henry Sheares dan mereka berbincang selama 20 minit dan pembantu presiden didakwa menuangkan teh sebagai isyarat memaksa perbincangan itu ditamatkan segera.

Tetapi apa yang dijawab oleh Singapura adalah ketika lawatan itu, Kuan Yew sendiri menyambut Tun Mahathir di lapangan terbang. Pada masa itu, Sheares telah pun meninggal dunia dan beliau sebenarnya mengadakan perjumpaan dengan Presiden lain iaitu Devan Nair dalam satu majlis makan tengah hari.

Nampaknya, daya ingatan Tun Mahathir lebih teruk daripada Napoleon. Beliau tidak dapat lagi melawan usia yang semakin tua. Kesahihan daya ingatan beliau mengenai peristiwa silam boleh dipertikaikan dan perlu dikaji selidik untuk mencari kebenarannya.

Sebab itu, ungkapan ‘sejarah saya’ yang disebut Tun Mahathir sebenarnya hanya bertujuan menyedapkan telinga orang ramai sahaja.


Teman bukan anti-Singapore pun. Cuma cara penyampaian akhbar ini kepada masyarakat yang terlebih pro-Singapore. Elemen inilah yang dikatakan berunsur menghasut. Siapa setuju akhbar Cina ni penghasut, angkat tangan macam teman ni, dan undi di kanan atas blog ini.