Ahad, April 10, 2011

Indon Biadap, Mahu Tembak Helikopter Polis Malaysia

Minggu, 10/04/2011 15:00 WIB
2 Kapal Malaysia Ditangkap
KKP: Kalau Ada Ketegangan, Itu Biasa
Irwan Nugroho - detikNews

Jakarta - Penangkapan dua kapal Malaysia di selat Malaka sempat diwarnai ketegangan antara aparat patroli Indonesia dan Malaysia. Namun, ketegangan-ketegangan seperti itu dianggap biasa terjadi dalam kasus penangkapan illegal fishing di perairan Indonesia.

"Kalau ada ketegangan, sih, biasa saja. Kita sama-sama mau menegakkan kedaulatan, kok," kata Kepala Pusat Data dan Informasi Kementerian Kelautan dan Perikanan, Yulistyo Mudho, saat dihubungi detikcom, Minggu (10/4/2011).

Yulistyo mengaku belum mendengar dikirimnya surat protes Malaysia kepada otoritas Indonesia atas penangkapan dua kapal nelayan pada Kamis (7/4/2011), yang lalu, itu. Namun, ia mempersilakan saja Malaysia bereaksi keras atas tindakan Indonesia tersebut.

"Kalau kita ditahan kita teriak-teriak dia diem saja, sekarang gantian dong," lanjut Yulistyo.

Menurut dia, penangkapan 2 kapal nelayan yang diawaki 10 ABK asal Thailand itu merupakan hasil operasi bersama Bakorkamla. Bakorkamla terdiri dari polisi, Angkatan Laut (AL), dan KKP.

"Unsur-unsur yanga da di UU Perikanan itu penyidiknya ada 3, yaitu dari polisi AL, dan KKP," ujar Yulistyo.

2 Kapal serta 10 ABK itu kini ditahan di Lantamal Belawan, Medan, Sumatera Utara.

Sebelumnya, media-media Malaysia memberitakan ditangkapnya dua kapal Malaysia oleh KKP. Kementerian Luar Negeri Malaysia mengirimkan surat protes atas intrusi KPP ke perairan Malaysia dan menangkap dua perahu nelayan itu.

Sementara itu, Kementerian Pertahanan Malaysia menyatakan, ketika aparat Indonesia menangkap dua perahu nelayan itu, 4 helikopter Malaysia segera terbang dan memerintahkan aparat Indonesia melepaskan tawanan mereka.

Tapi instruksi itu tidak digubris. Malah aparat Indonesia mengarahkan senjatanya kepada heli-heli itu. Aparat Malaysia tidak bereaksi lebih lanjut untuk menghindari hal-hal yang tidak diinginkan.

Ini adalah kerana rakyat Malaysia banyak bagi muka kat Indon, dan negara mereka, dan Indon sentiasa tahu, rakyat negara ini tidak peduli dan tidak patriotik. Dalam masa beberapa minit, berita tersebut telah dikomen begini:

lihatlah kawan
salut kpada kkp indonesia, tp lhatlah kwan malaysia dgn cepat mengirim 4 EMPAT helikopter lgsung mgtahui ada warganya yg trtangkap Saat itu jga
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

ceitan merah
aduh kok nggak ditembak... Maunya tembak tangki helinya pasti meledak... Laiin kali tembak aja.. Janji ya!!...
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

mira
Jangan ragu, jika malaysia berulah langsung tembak saja. Rakyat ri akan selalu mendukung langkah tegas aparat.
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

anti jiplak
bagus bagus bagus kalo macem macem jangan tunggu komando president yang lelet,langsung tembak saja,hancurkan!!
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

Tegas
Bagus, tangkap klo memang melanggar. Kita harus punya wibawa. Paling tidak masih ada institusi yg tegas di negri ini. Presiden? Wallahualam. Bakorkamla, lanjutkan.
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

kanga6us
malaysia * , tembak aja pak..
Balas Tanggapan | Suka | Laporkan

Indon Cari Gaduh Lagi Dengan Malaysia

Cuba anda bayangkan keharamjadahan Indon apabila menangkap nelayan Malaysia 25 batu dari sempadan, dalam perairan kita. Ini susulan Malaysia menangkap nelayan mereka beberapa hari lalu setelah menceroboh perairan kita di Pulau Pinang.

Adakah kita dibungkam suara atas rasa hormat, seterusnya mereka mula menyedari bahawa kita mudah dipijak-pijak sebenarnya? Tunjukkan bahawa kita mempunyai maruah. Kebiadapan Indon perlu diprotes dengan berhemah secara besar-besaran.

Malaysia bantah Indonesia tahan bot

BAGAN DATOH 9 April - Malaysia akan menghantar nota bantahan kepada kerajaan Indonesia berhubung penahanan tiga buah bot nelayan dari Hutan Melintang, Perak oleh pihak berkuasa republik itu semalam, kata Menteri Pertahanan Datuk Seri Dr. Ahmad Zahid Hamidi (gambar).

Beliau berkata, bantahan itu akan dibuat melalui Kementerian Luar dan ia akan disampaikan oleh Duta Malaysia di Jakarta kepada kerajaan negara jiran itu.

Menurutnya, penahanan bot itu dilaporkan berlaku di perairan Selat Melaka kira-kira 25 batu nautika dari sempadan perairan Malaysia-Indonesia dan 45 batu nautika barat daya Pulau Pinang.

"Nota bantahan itu meminta supaya pihak berkuasa Indonesia menghentikan tindakan menahan bot nelayan negara ini," katanya kepada pemberita selepas merasmikan anugerah kecemerlangan Sekolah Menengah Sains Bagan Datoh di sini hari ini.

Ahmad Zahid berkata, kedua-dua buah negara telah bersetuju untuk menangani masalah seperti itu secara semangat kejiranan demi menjaga hubungan baik.

''Dalam perbincangan saya dengan Menteri Pertahanan dan Menteri Perikanan dan Kelautan Indonesia baru-baru ini, kita telah mencapai kata sepakat menangani masalah itu secara telus.

"Tetapi kita tidak faham mengapa kejadian ini masih berlaku di peringkat bawahan yang sanggup merosakkan hubungan baik dengan mengadakan tindakan provokasi," katanya.

Menurutnya, sebelum ini enam buah bot nelayan yang ditahan tiga bulan lalu juga belum dibebaskan walaupun selepas proses perundangan dijalankan.

"Saya dapat tahu peralatan menangkap ikan, alat perhubungan canggih telah dirampas, yang tinggal hanya badan bot dan enjin saja," katanya.

Ahmad Zahid berkata, jika Malaysia melakukan tindakan yang sama ke atas bot negara jiran, media cetak dan elektronik republik itu akan menghentam negara dengan pelbagai tuduhan.

"Kita berharap kedua-dua negara menghormati keputusan yang telah dicapai kerana tidak mahu mengeruhkan keadaan dan kita minta pihak berkuasa Indonesia supaya menghormati undang-undang negara ini," tambahnya. - Bernama